De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

De Nieuwe Wildernis: schitterende natuurfilm over de Oostvaardersplassen

Je kijkt voortaan anders naar een strontvlieg als je De Nieuwe Wildernis hebt gezien. Een geweldige film over de nieuwe natuur in de Oostvaardersplassen die laat zien hoe bijzonder de gewone natuur om ons heen eigenlijk is.

Bloedgeile herten

Een ijsvogelpaartje dat gezellig samen aan het vissen is. Wilde Konikpaarden die rouwen om het sterven van een van hun veulens in de winter (een dráma). Bloedjegeile edelherten in de bronstijd. Een sluwe vos die een troep ganzenkuikens aanvalt. Het zijn onvergetelijke, soms gruwelijke maar vaak ontroerende beelden. Loeimooi, met groot vakmanschap, gefilmd.

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Groot moeras

In Europa is er geen gebied dat met de Oostvaardersplassen te vergelijken valt. In het diepst gelegen deel van Zuidelijk Flevoland, de polder in het IJsselmeer, schiep de natuur een groot moeras met rietvlaktes, ruige graslanden en waterplassen.

Vliegende deur

Ganzen, lepelaars en aalscholvers wisten de nieuwe wildernis te vinden, net als reeën, vossen, hazen en vleermuizen. Zelfs de zeearend, met een spanwijdte van 250 cm de 'vliegende deur' genoemd, broedt sinds kort weer in de Oostvaardersplassen. Om graslanden tot ontwikkeling te brengen zijn er in de jaren tachtig Heckrunderen en Konikpaarden in het gebied losgelaten. In 1992 volgden edelherten.

Schaatstochten

Ik ken de Oostvaardersplassen vooral van schaatstochten, van een rondje wandelen door het Wilgenbos en vogels bespieden bij de Lepelaarsplassen. Laatst maakte ik er nog de NS-wandeling vanuit Almere (geen topwandeling overigens). Heel bijzonder vond ik het gebied eigenlijk niet. Tot ik De Nieuwe Wildernis zag.

Toendra's in Rusland

Betoverend zijn de verstilde beelden van Konikpaarden en zilverreigers in herfstige ochtendmist. Van de nacht die z'n intrede doet, de winterse sterrenhemel die over het land waakt. De dieren die moeten overleven als de winter het weidse landschap een grimmig gezicht geeft. Waarbij je even het gevoel krijgt dat je niet in het dichtbevolkte Nederland bent, maar op de eindeloze toendra's in Rusland.

Vier seizoenen

Vier seizoenen volgen we de dieren, van lente tot lente. Veel in de dierengemeenschap draait – niet verrassend – om seks en vechten. Onvergetelijk: het oude mannetjeshert, ooit heer en meester over 'zijn' dames, dat nog één keer het gevecht aangaat met zijn jonge viriele tegenstrever. Inzet: wie mag de hindes in deze bronstijd bevruchten? Kansloos is het oudje, en hij druipt af om z'n wonden te likken. De Nieuwe Koning rent burlend met z'n tong uit z'n bek achter de hindes aan nadat hij zichzelf eerst eens lekker heeft ondergepist.

Trots op NL (was dat geen partij?)

Gek genoeg beving me tijdens het kijken ook een gevoel van trots: wat schitterend is ons land eigenlijk, wat een heerlijke natuur hebben we, wat is het licht toch mooi zo aan het begin of eind van de dag en wat zijn onze wolkenluchten van een onovertroffen schoonheid.

Twee jaar filmen

Alle lof voor de makers van deze 'on-Nederlands goede wildernisfilm', zoals alle kritieken hem (terecht) bewieroken. Twee jaar lang volgden regisseur Ruben Smit en zijn filmteams de vossen, ganzen, ijsvogels, herten en de grootste kudde wilde paarden van Europa (trots!). Het resultaat is een natuurfilm zoals die nog nooit eerder in Nederland is gemaakt. Kortom: gaat dat zien en kijk je ogen uit naar de alledaagse natuur in eigen land.

Meer informatie

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (5 beoordelingen)

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>