Wandelen in het Voorsterbos: korte rondwandelingen in Flevoland Wandelen in het Voorsterbos: korte rondwandelingen in Flevoland
Flevoland – rondwandelingen – 1-8km

Wandelen in het Voorsterbos: korte rondwandelingen in Flevoland

Wandelen in het Voorsterbos: korte rondwandelingen in Flevoland Wandelen in het Voorsterbos: korte rondwandelingen in Flevoland
Flevoland – rondwandelingen – 1-8km

Wandelen in het Voorsterbos: korte rondwandelingen in Flevoland

Deze zaterdag springen buurman Gerrit en ik om zes uur uit de veren. Doel: het Voorsterbos in de Noordoostpolder. We wandelen door rustige bossen. Kijken uit over eindeloze akkers. Zien wonderlijke waterloopkundige installaties. En de prachtige Lichtwachterswoning Oud-Kraggenburg.

Aan de wandel
Highlights van deze wandeling
  • Rustige bossen
  • Weidse vergezichten
  • Waterloopkundige installaties
  • Lichtwachterswoning Oud-Kraggenburg
  • Veel vogelsoorten
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Bijzonder gebied

Nooit eerder waren we in deze contreien, en eerlijk gezegd lagen mijn verwachtingen extreem laag. Het leek me een saai, rechttoe-rechtaan gebied. Maar niets is minder waar. Bijna nergens in Nederland vind je nog dit soort diepe rust en weidse ruimte. En ook de bossen zijn lekker gevarieerd.

Nachtegaal, ransuil & ijsvogel

Dertien korte wandelroutes kun je belopen in het Voorsterbos. Op je pad vind je dichte naaldbossen en vogelrijke loofbossen. Boswachters telden liefst 60 vogelsoorten, zoals nachtegaal, ransuil en ijsvogel. Vooral die laatste wil ik nou zo graag een keertje live ontmoeten. Wie weet is vandaag mijn lucky day.

Wandelen in het Voorsterbos | Korte rondwandelingen Flevoland

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Natuuroase op de zeebodem

Kijk eens naar beneden als je in het Voorsterbos loopt: je wandelt namelijk over de voormalige zeebodem van de Zuiderzee. Soms kraakt een gezellige schelp onder je schoenzolen. En werp je blik eens omhoog en verbaas je over de hoogte van de bomen. Het Voorsterbos werd tussen 1941 en 1961 aangeplant, maar is nu al een ware natuuroase.

Wet van Cruijff

Als het nat is, kleven vette kluiten aarde aan je zolen. Vervelend, maar bedenk dan maar dat het gaat om keileem uit de voorlaatste IJstijd. Nadeeltje van keileem is dat het slecht water doorlaat, waardoor dit gebied niet geschikt was voor landbouw. En daar heb je de Wet van Cruijff weer: elk nadeel hep z'n voordeel. Want was de bodem vruchtbaar, dan had hier nooit zo'n mooi bos gelegen maar akkers zover het oog reikt.

Wandelen in het Voorsterbos | Korte rondwandelingen Flevoland

Rijke natuur

Het Voorsterbos heeft soms iets van een jungle. Zeker als je je, zoals wij, langs de Voorsterbeek een weg baant door stekelig struikgewas, naarstig op zoek naar die rijkgezaaide ijsvogels.

Natuurmonumenten houdt van rommel

Die jungle lijkt een ongeregeld zootje, maar er is toch echt grondig over nagedacht. Sterker nog, al die rottende bomen die je tegenkomt worden jubelend verwelkomd door beheerder Natuurmonumenten. De natuur mag haar gang gaan, waardoor het door aanplanten ontstane rijtjes-patroon verdwijnt. Uiteindelijk ontstaat een bos met bomen van verschillende soorten en leeftijden door elkaar.

Wandelen in het Voorsterbos | Korte rondwandelingen Flevoland

Ransuilen & een koperwiek

Buizerds, haviken, sperwers en wespendieven vinden zo'n bos woest aantrekkelijk. En zelfs ransuilen, die hier met z'n dertigen de winter doorbrengen. Wij zagen die allemaal niet, evenmin als de felbegeerde ijsvogel. Wel een krolse koolmees, een duffe duif, een melige meeuw, een melancholieke merel.

“Verdomd, wat is dat daar op die tak?”, wijst Gerrit opeens heel zenuwachtig terwijl z'n ogen zich vastzuigen aan z'n verrekijker. “Een koperwiek!” Onze dag kan niet meer stuk.

Wandelen in het Voorsterbos | Korte rondwandelingen Flevoland

Waterloopbos

Een wandeling die je hier zeker niet moet overslaan is de Havenroute door het mysterieuze Waterloopbos. Hier liggen de restanten van tientallen schaalmodellen van grote waterwerken en havens.

Wandelen in het Voorsterbos | Korte rondwandelingen Flevoland

Willemstunnel & Maasvlakte

Het Waterloopkundig Laboratorium deed vanaf begin jaren vijftig onderzoek in dit bos en bootste met water, stuwen, dammen en golfslagmachines de werkelijkheid na. De gemeente Rotterdam was jarenlang een grote opdrachtgever. In het bos zijn dan ook vele 'Rotterdamse restanten' terug te vinden, zoals uit de kluiten gewassen schaalmodellen van de Willemstunnel en de koelvijver van de Maasvlakte.

Oliehaven Marsha-el-Brega

Maar ook de Libiërs kwamen het Waterloopkundig Laboratorium om hulp vragen toen hun oliehaven Marsha-el-Brega vergroot moest worden. In de Noordoostpolder is dus de basis gelegd voor deze imposante haven. Tijdens de vrijheidsstrijd in 2012 kwam de haven geregeld in het nieuws. Bij dit model werden golfmachines ingezet, waarvan het Waterloopbos zo'n veertig exemplaren telde.

Wandelen in het Voorsterbos | Korte rondwandelingen Flevoland

Watergoten, stuwen & sluizen

De natuur heeft langzaam weer bezit genomen van deze modellen: oude watergoten, stuwen en sluizen zijn nu begroeid met struiken en planten. Waterminnende dieren voelen zich met al dat stromende water prima thuis. Zoals de ijsvogel die een vaste bewoner schijnt te zijn van het Waterloopbos. Om die reden tijgerden buurman Gerrit en ik op onze tenen tussen bomen en riet.

Gerande oeverspin

In dat riet moet je overigens enorm op je tellen passen. Tussen de halmen kun je namelijk de gerande oeverspin tegen het lijf lopen. Deze engerd loert langs de waterkant op alles wat bovenkomt om adem te halen. Middenin een teug zuurstof grijpt hij je bij je strot en zuigt hij je in een paar seconden leeg. Kom nou later niet klagen dat ik niet gewaarschuwd heb.

Wandelen in het Voorsterbos | Korte rondwandelingen Flevoland

Oud-Kraggenburg

Een paar kilometer buiten het slaapverwekkende dorp Kraggenburg stuit je op iets heel opwindends: op een met basaltblokken versterkte heuvel kijkt lichtwachterswoning 'Oud-Kraggenburg' fier over de akkers uit. Vóór de inpoldering stond deze fraaie woning aan de monding van de rivier het Zwarte Water die stroomde van Zwolle naar de Zuiderzee, het toenmalige IJsselmeer.

Rijksmonument

Oud-Kraggenburg is van bijzondere betekenis voor Flevoland. Het is een rijksmonument, maar ook één van de weinige door mensenhanden gemaakte overblijfselen uit de periode van de Zuiderzee. De lichtwachterswoning is in 2002 gerestaureerd.

Wandelen in het Voorsterbos | Korte rondwandelingen Flevoland

Spiritueel centrum De Bron

Nu is spiritueel centrum De Bron er neergedaald. De bewoners zijn streng in de leer, want toen buurman Gerrit en ik het dijkje opklommen om het terrein voor de zekerheid te checken op de aanwezigheid van afgedwaalde ijsvogels, kwam er een healer of reader (die haal ik altijd door elkaar) die ons het terrein afstuurde als een stel ondeugende kinderen: “En nu wegwezen!” Zou dat een verlichte tekst wezen?

Ir. Benjamin Pieter Gesienus van Diggelen

Oud-Kraggenburg is ontstaan om de scheepvaartroute van Zwolle naar de Zuiderzee te verbeteren en zo de stad op te stoten in de vaart der volkeren. De Hanzestad schreef hiertoe in 1843 een prijsvraag uit, waarop slechts één reactie kwam: van de 28-jarige ingenieur van Rijkswaterstaat, Ir. Benjamin Pieter Gesienus van Diggelen.

Wandelen in het Voorsterbos | Korte rondwandelingen Flevoland

Droogmaking van de Zuiderzee

Ir. Van Diggelen wilde twee leidammen aanleggen, zes kilometer de Zuiderzee in. Aan het eind van deze dammen moest een vluchthaven komen voor zeventig schepen, plus een terp met een lichtwachterswoning. Het plan werd goedgekeurd en uitgevoerd onder leiding van prijswinnaar Van Diggelen. Die kreeg later nog bekendheid door zijn plan tot droogmaking van de Zuiderzee.

Burchtheer van Kraggenburg

Toen het project klaar was, werd de 53-jarige Hendrik Winkel de eerste lichtwachter. In december 1848 betrok hij samen met vrouw en kinderen de woning aan het eindpunt van de zuidelijke leidam. De eerste burchtheer van Kraggenburg verdiende zeven gulden per week en woonde er gratis. Zouden er in die tijd ook al zoveel ijsvogels in dit gebied hebben rondgevlogen?

Wandelen in het Voorsterbos | Korte rondwandelingen Flevoland

 

Praktische info

Natuurmonumenten heeft 9 paaltjeswandelingen uitgezet in het Voorsterbos, van 1 tot 8 kilometer per stuk. We liepen er 3 van ongeveer 4 kilometer per stuk.

Download de routes

De routes zijn te downloaden op de site van Natuurmonumenten. Ter plekke kun je ook een kaartje met beschrijving bemachtigen bij het infocentrum van het Waterloopbos (beperkte openingstijden). Zie de website.

Steun Natuurmonumenten

Tof van Natuurmonumenten dat ze prachtige gebieden als het Voorsterbos in stand houden. Jammer alleen dat ze niet wat ijsvogels voor ons konden regelen. Toch kan ik lidmaatschap van Natuurmonumenten van harte aanbevelen.

 

Bekijk een filmpje over Oud-Kraggenburg

 

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

kraggenburg natuurmonumenten-10001
kraggenburg natuurmonumenten-1090002
kraggenburg natuurmonumenten-1100003
kraggenburg natuurmonumenten-1110004
kraggenburg natuurmonumenten-1200005
kraggenburg natuurmonumenten-1210006
kraggenburg natuurmonumenten-1220007
kraggenburg natuurmonumenten-1340008
kraggenburg natuurmonumenten-1470009
kraggenburg natuurmonumenten-1510010
kraggenburg natuurmonumenten-1590011
kraggenburg natuurmonumenten-200012
kraggenburg natuurmonumenten-220013
kraggenburg natuurmonumenten-250014
kraggenburg natuurmonumenten-260015
kraggenburg natuurmonumenten-290016
kraggenburg natuurmonumenten-390017
kraggenburg natuurmonumenten-470018
kraggenburg natuurmonumenten-550019
kraggenburg natuurmonumenten-780020
kraggenburg natuurmonumenten-790021
kraggenburg natuurmonumenten-880022
kraggenburg natuurmonumenten-920023
kraggenburg natuurmonumenten-930024
kraggenburg natuurmonumenten-940025
kraggenburg natuurmonumenten-950026
kraggenburg natuurmonumenten-960027

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy