Wandelen in het Voorsterbos | Rondwandelingen van Natuurmonumenten in Flevoland

Wandelingen van Natuurmonumenten in het Voorsterbos

Zaterdag is uitslaapdag, maar vandaag springen buurman Gerrit en ik om zes uur uit de veren. Doel: het Voorsterbos in de Noordoostpolder verkennen. En als we lekker vroeg zijn kunnen we wellicht ijsvogels spotten die hier in groten getale schijnen voor te komen. We wandelen door rustige bossen, kijken uit over eindeloze akkers, zien wonderlijke waterloopkundige installaties en worden van het erf gejaagd door de eigenaar van Lichtwachterswoning Oud-Kraggenburg. “Wegwezen!”

Bijzonder gebied

Nooit eerder waren we in deze contreien, en eerlijk gezegd lagen mijn verwachtingen extreem laag. Het leek me een saai, rechttoe-rechtaan gebied. Maar niets is minder waar. Bijna nergens in Nederland vind je nog dit soort diepe rust en weidse ruimte. En ook de bossen zijn lekker gevarieerd.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Voorsterbos

Wandelingen van Natuurmonumenten in het VoorsterbosDertien korte wandelroutes kun je belopen in het Voorsterbos. Op je pad vind je dichte naaldbossen en vogelrijke loofbossen. Boswachters telden liefst zestig vogelsoorten, zoals nachtegaal, ransuil en ijsvogel. Vooral die laatste wil ik nou zo graag een keertje live ontmoeten. Wie weet is vandaag mijn lucky day.

Natuuroase op de zeebodem

Kijk eens naar beneden als je in het Voorsterbos loopt: je wandelt namelijk over de voormalige zeebodem van de Zuiderzee. Soms kraakt een gezellige schelp onder je schoenzolen. En werp je blik eens omhoog en verbaas je over de hoogte van de bomen. Het Voorsterbos werd tussen 1941 en 1961 aangeplant, maar is nu al een ware natuuroase.

Wet van Cruijff

Als het nat is, kleven vette kluiten aarde aan je zolen. Vervelend, maar bedenk dan maar dat het gaat om keileem uit de voorlaatste IJstijd. Nadeeltje van keileem is dat het slecht water doorlaat, waardoor dit gebied niet geschikt was voor landbouw. En daar heb je de Wet van Cruijff weer: elk nadeel hep z'n voordeel. Want was de bodem vruchtbaar, dan had hier nooit zo'n mooi bos gelegen maar akkers zover het oog reikt.

Bekijk foto's van deze wandeling

Hieronder een selectie van Gerrits en mijn foto's. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken.

Bekijk een filmpje over Oud-Kraggenburg

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpeditiesFOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!