Trektocht over de Westweg in het Zwarte Woud Trektocht over de Westweg in het Zwarte Woud
Duitsland – wandelvakantie – 120km

Trektocht over de Westweg in het Zwarte Woud

Trektocht over de Westweg in het Zwarte Woud Trektocht over de Westweg in het Zwarte Woud
Duitsland – wandelvakantie – 120km

Trektocht over de Westweg in het Zwarte Woud

De Westweg in het Zwarte Woud is het oudste en bekendste langeafstandspad van Duitsland. Van Pforzheim tot Basel in Zwitserland telt het pad zo’n 270 kilometer. Ik bewandelde het wonderschone en gevarieerdere zuidelijk deel. Oerbos, bergen, groene weiden, een groot meer, de Alpen in zicht. Wat wil een wandelaar nog meer?

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Oudste en bekendste langeafstandspad van Duitsland
  • Mozaïek van wouden, hooiladen en weiden
  • Schitterende bergpanorama’s
  • Feldberg (1493 m), Belchen (1414 m) & Blauen (1165 m)
  • Titisee: spiegelglad meer
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl
Westweg Duitsland

 

Heerlijke wandelvakanties in het Zwarte Woud

SNP Natuurreizen heeft in het Zwarte Woud een schitterende wandelvakantie. Je overnacht in comfortabele hotels. En ANWB Reizen biedt prachtige actieve vakanties in het Zwarte Woud. Ruime keuze.

Wandelvakantie SNP Natuurreizen >>

Actieve vakanties van ANWB Reizen >>

Gastvrije Duitsers

Op een paar verregende dagen in de sombere Eifel na, was ik nog nooit in Duitsland wezen wandelen. Ik had er ook eerlijk gezegd niet veel fiducie in: niet in de Duitsers en niet in het land. Maar beide zijn me uitstekend bevallen. De Duitsers die ik tegenkwam, waren stuk voor stuk aardig, gastvrij, behulpzaam. Het landschap was zonder meer prachtig, en had ademde iets van de frisheid en rust van Zwitserland waar het natuurlijk ook tegenaan schurkt. En ook het weer werkte al mee.

Zuidelijke Schwarzwald

Het berglandschap van het zuidelijke Schwarzwald heeft een open karakter, met een aangenaam mozaïek van wouden, hooiladen en weiden. Je loopt grotendeels over de bergkammen van dit middengebergte (toppen tot 1500 meter), waardoor er aan uitzicht geen gebrek is.

Westweg Duitsland

Mooiste deel

Het laatste stuk is ongetwijfeld het mooist, en dat hangt direct samen met drie ‘toppertjes’: de Feldberg (1493 m), de Belchen (1414 m, het Duitse woord voor het Franse Ballon) en de Blauen (1165 m).

Rijke flora

Alledrie wel even flink aanpoten, maar het uitzicht maakt veel goed. Vooral de Belchen is mooi, met een rijke flora.

Westweg Duitsland

Titisee: prachtig meer

Een onverwachte aanrader vond ik de omgeving van de Titisee, een ‘heilklimatischer Kurort’, zoals ze dat in het Duits zo mooi kunnen zeggen.

Prachtige paden

Die Titisee zelf is een aangenaam meer, met prachtige paden langs de oevers. Wel veel toeristen, maar daardoor ook lekker veel voorzieningen, en dat is ook wel weer prettig na het stille gebied daarvoor.

Westweg Duitsland

Mooi uitzicht

Klim je vanaf de Titisee verder over de Westweg naar het zuiden, dan word je getrakteerd op steeds mooiere doorkijkjes op het meer en de omgeving.

Dorpjes onderweg

Het startpunt, Schonach, is een prettig plaatsje, maar ook niet meer dan dat. Datzelfde geldt voor het dorp Titisee aan het gelijknamige meer. Voor de rest werd ik er niet warm of koud van.

Westweg Duitsland

Koffie met taart

Wat wel heel fijn is, is dat je zeer regelmatig langs zogeheten Gaststätte komt, waar je lekker uitgebreid aan de koffie met taart kunt, of een maaltijd kunt nuttigen.

Gasthaus Belchenstueble

Eén plek wil ik niet onvermeld laten: Gasthaus Belchenstueble, aan de voet van een van de hoogste toppen, de Belchen, waar ik een nachtje heerlijk heb geslapen tijdens een wolkbreuk. Stromende regen terwijl je níet in je tentje hoeft te liggen: soms is het leven zo mooi.

Westweg Duitsland

Tips van Frank

Hieronder een paar tips als je deze wandeling wilt gaan maken. Veel plezier alvast!

  • Ik parkeerde m’n auto in Schonach, en kon heel makkelijk weer vanaf Basel terugreizen. Altijd weer spannend om terug te keren: staat de auto er nog op het openbare parkeerterrein waar ik hem had neergezet?
  • Houd er rekening mee dat sommige delen vrij dicht langs een drukke weg komen, met veel irritant motorverkeer. Als ik de tocht over zou doen, zou ik alternatieven kiezen voor die delen, die op de kaart makkelijk te detecteren zijn.
  • De Westweg is gebombardeerd tot een van de ‘Top Trails’ van Duitsland. Het zal allemaal wel, maar een groot voordeel hiervan is dat de Duitsers er speciale wandelkaarten voor uitgeven: 270 kilometer wandelpad op een handzaam, watervast en supergedetailleerd kaartje voor nog geen 10 euro. Sommige dingen kunnen Duitsers gewoon erg goed. Kijk voor informatie op de website van de Duitse Top Trails.

Website met Top Trails >>

 

 

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

 

Foto's van deze wandeling

westweg duitsland-10
westweg duitsland-11
westweg duitsland-12
westweg duitsland-13
westweg duitsland-14
westweg duitsland-15
westweg duitsland-16
westweg duitsland-17
westweg duitsland-18
westweg duitsland-19
westweg duitsland-20
westweg duitsland-21
westweg duitsland-22
westweg duitsland-23
westweg duitsland-24
westweg duitsland-25
westweg duitsland-26
westweg duitsland-27
westweg duitsland-28
westweg duitsland-29
westweg duitsland-30
westweg duitsland-31
westweg duitsland-32
westweg duitsland-33
westweg duitsland-34
westweg duitsland-35
westweg duitsland-36
westweg duitsland-37
westweg duitsland-38
westweg duitsland-39
westweg duitsland-40
westweg duitsland-41
westweg duitsland-42

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Comfortabel reizen met de trein

Wat is het toch leuk om een lange treinreis te maken. Lekker een boekje lezen. Het landschap aan je voorbij laten glijden. Langzaam in vakantiestemming komen. Boek je comfortabele reis via NS Internationaal!

Naar de internationale reisplanner >>

 


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy