Wandelvakantie Murgleiter | Wonderschoon dal in het Zwarte Woud

Murgleiter: door het Murgdal in het Zwarte Woud

Vijf schitterende etappes lang voert de Murgleiter je door het Zwarte Woud in Duitsland. Natuurlijk door zeer dichte bossen. Regelmatig klim je boven het bos uit voor prachtige vergezichten. Of daal je juist af naar het intieme riviertje de Murg, je vaste reisleider op deze wonderschone wandelvakantie.

Heerlijke wandelvakanties in het Zwarte Woud

Parel van het Zwarte Woud

Je loopt stroomopwaarts, helemaal tot het punt waar de Murg zachtjes borrelend ontspringt – aan de bron is het nog een verrassend klein stroompje. Ondertussen doe je het ene na het andere mooie dorpje aan, sommige opzichtig bruisend van leven, andere meer bescheiden maar niet minder mooi. ‘Parel van het Zwarte Woud’ Gernsbach ligt ook op de route.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Murg

Murgleiter: door het Murgdal in het Zwarte WoudHet riviertje de Murg slingert prachtig door het idyllische dal waar de Murgleiter doorheen voert (de Duitsers noemen het Murgdal met een mooi woord ‘wildromantisch’). Elke dag zie je de Murg weer in een andere vorm. Soms breed en kalm, dan weer smal en snelstromend. Denk niet dat je er een duik in kunt nemen: in dit jaargetijde is het riviertje ijskoud (wel een weldaad voor vermoeide voeten).

Wildwater-kanoërs

Behalve bij wandelaars is de Murg ook geliefd bij wildwater-kanoërs. En het riviertje telt nogal wat zandstrandjes waar je op mooie dagen aangenaam kunt verpozen.

Houthandel

Tot in de 19de eeuw speelde de Murg een belangrijke rol in de houthandel: de bomen uit de omringende bossen werden op de stroom vervoerd naar de Rijn waar de rivier in uitmondt. Bij die houthandel kun je je ook alles voorstellen als je ziet hoe rijk aan bos het Murgdal is. Aardig detail is dat de houthandel in de 18de eeuw een enorme boom kende door explosieve vraag uit Nederland. Minder aardig is dat dit leidde tot kaalslag in het Murgdal.

Papierstad

Ook de papierindustrie floreerde dankzij de aanwezigheid van het vele hout. Gernsbach, een van de plaatsjes die je aandoet, staat behalve als ‘Parel van het Zwarte Woud’ bekend als ‘papierstad’. Nog steeds zetelt er een flinke papierfabriek (waar ze onder andere theezakjes maken).

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Hieronder een selectie van mijn foto's. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken.

Bekijk een filmpje van deze wandeling

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!