Wandelvakantie Eifelsteig | Trektocht door de Duitse Eifel

Eifelsteig, wandeling door de Duitse Eifel

Wandelvakantie over de Eifelsteig, een pad van 313 kilometer van Aken naar Trier. Na de Cantal en de Abruzzen, waar ik dit jaar was, is het landschap van de Duitse Eifel bijzonder onspectaculair. Maar wel zeer aangenaam. Oude donkere bossen, glooiend berglandschap zover het oog reikt. Wat een aardige mensen! Wat een rust! Wat een lelijke dorpen!

Eifelsteig, wandeling door de Duitse EifelBoek een wandelvakantie in de Eifel

Mooie wandelvakantie in de Eifel boeken? Overvloedige natuur lekker dicht bij huis? Dit zijn de mogelijkheden:

 • Aktivatours biedt 5 tot 7-daagse individuele wandelreizen en groepsreizen door de Noord-Eifel en Zuid-Eifel.
  Bekijk het aanbod >>
 • SNP heeft heerlijke wandelreizen door alle streken van de Eifel: Vulkaaneifel, Ahrtal, Zuid-Eifel.
  Bekijk het aanbod >>
 • Pharos Reizen van ANWB: wandel over de Eifelsteig in de omgeving van Monschau (4 of 6 dagen). Je verblijft in een voormalige watermolen, die hoorde bij een oud trappistenklooster.
  Bekijk het aanbod >>

Traject: van Blankenheim naar Daun

Ik koos een traject van ruim 80 kilometer, van Blankenheim naar Daun. In Daun ontmoette ik een tachtigjarige globetrotter. Die verzekerde mij dat het traject ná Daun het allermooiste was. Hij maakte een kluitje van de vingertoppen van z’n linkerhand, kuste ze met getuite lippen: “Fabelhaft!”. Heb ik weer.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Eifelsteig

Eifelsteig, wandeling door de Duitse EifelDe 313 kilometer lange Eifelsteig bungelt tussen twee steden: Aken en Trier (de oudste stad van Duitsland). Van het vlakke noorden in de buurt van Aken wandel je via de Hoge Venen naar het schilderachtige Roerdal. Je komt door dichte bossen en langs meren die door vulkaanuitbarstingen zijn ontstaan. Als je het hele traject loopt, krijg je een mooie dwarsdoorsnede van de Eifel.

Middelgebergte

Het stuk dat ik liep was aangenaam wandelen, over voornamelijk onverharde paden. Je loopt weliswaar door middelgebergte (tot zo’n 600 meter), maar echt veel stijgen en dalen is er niet bij. Het is veel makkelijker lopen dan bijvoorbeeld de Ardennen, dat niet hoger is, maar waar het wel meer op en neer gaat.

Jeneverbesstruiken

Vaak biedt de Eifelsteig genoeg afwisseling. Grote loof- en naaldbossen wisselen stuivertje met fruitgaarden, vruchtbare akkers, uitgestrekte heide- en veengebieden met jeneverbesstruiken. Maar er zitten ook nogal wat lange, rechte paden tussen die je langzaam in slaap doen sukkelen. Ik bedoel: als je één kerstboom hebt gezien, heb je ze allemaal gezien, toch? Maar goed, lekker rustig is het hier zeker. En het landschap is echt buitenlands, zo op een steenworp afstand van Nederland.

Goed gemarkeerd

En typisch Duits: het pad is nagenoeg perfect gemarkeerd. Op het traject dat ik liep heb ik geen enkele keer een kaart hoeven raadplegen. Echt elke afslag staat zeer goed aangegeven, en zelfs tijdens lange recht stukken stellen de markeringen je om de paar honderd meter gerust: ja jochie, je loopt nog goed hoor. Petje af voor de organisatie.

Grienen om Gerolstein

Maar die Eifelsteig-organisatie moet ik ook even een draai om de oren geven. Ze had mij beloofd: “Schilderachtige dorpen en stadjes bekoren met vakwerkhuizen en oude stadsforten. Burchten en kastelen ademen een middeleeuwse sfeer.” Tja, wat voor de één schilderachtig is, is voor de ander... deprimerend. Misschien moet ik eens aan de Prozac, maar ik barst toch echt zo ongeveer in grienen uit bij dorpen als Gerolstein of Hillesheim. Dorpen met shoarmatenten en kebabpaleizen in afschuwelijke nieuwbouw-pandjes.

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Hieronder een selectie van mijn foto's. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken.

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

 • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
 • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
 • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

 • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
 • Verre rondreizen, ruim 50 landen
 • Goede kwaliteit, scherpe prijs
 • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!