De mooiste Kerstcadeaus bij Cameranu

Altmühltal-Panoramaweg | Wandelvakantie in Zuid-Duitsland

Mooi wandelen over de Altmühltal-Panoramaweg in het Zuid-Duitse Beieren

Het slingerende riviertje de Altmühl is je vaste wandelmaatje op deze wandelreis door de prachtige natuur van het Zuid-Duitse Beieren. En telkens toont de Altmühl een ander gezicht: soms bruisend als een versgetapt biertje, dan weer glad als een spiegel, soms schittert het in de diepte, dan scheert het wandelpad er vlak langs. Mooie wandelvakantie door romantische valleien, langs steile rotsen en heuvels vol jeneverbesstruiken.

Mooi wandelen over de Altmühltal-Panoramaweg in het Zuid-Duitse Beieren Heerlijke wandelvakantie in de Sächsische Schweiz

SNP biedt een mooie wandelreis in dit gebied: de Fränkische Schweiz in Beieren, boordevol kalksteenkliffen en mooie valleien. “De wandeltocht leidt u langs vakwerkhuizen, eeuwenoude ruïnes, watermolens, mooie barokke kerkjes en gasthofen. Geniet van lokale lekkernijen met donker Landbier, gebrouwen in een lokale brouwerij. Tijdens de reis verblijft u ook een nacht in een mooi gelegen boerenhoeve.”

Altmühltal: rijke historie

Het Altmühltal kan pronken met een rijke historie. De dorpen en stadjes getuigen daarvan met vele kastelen, ridderburchten en overblijfselen van Keltische en Romeinse nederzettingen. De wandelroute voert tussen Riedenburg en Kelheim kilometerslang over een verdedigingswal die de Kelten hier 2000 jaar geleden opwierpen.
Het Altmühltal is daarnaast geliefd bij (amateur)archeologen, vanwege het grote aantal fossielen die in kalkplaten liggen opgeslagen.

Je ziet ze vliegen

En dan is daar nog de archaeopteryx De archaeopteryx op de wandeling over de Altmühltal-Panoramaweg. Het Altmühltal is de eerste plek op aarde waar resten van deze prehistorische vogel zijn gevonden. De dalbewoners vinden dat je dat niet vaak genoeg kunt zeggen. En dat doen ze dan ook: in brochures, folders en plaquettes langs de Altmühltal-Panoramaweg kom je die vogel zo vaak tegen, dat je hem op het laatst door het brede dal van de Altmühl ziet vliegen.

Mooiste etappe

Mooi wandelen over de Altmühltal-Panoramaweg in het Zuid-Duitse BeierenDe wandeletappes tussen Pappenheim en Kipfenberg vond ik zeer mooi. Ook de dagetappe die ik liep tussen Riedenburg en eindpunt Kelheim is werkelijk prachtig. Alles bij elkaar een zeer afwisselende wandeltocht, waarbij het enige constante het riviertje de Altmühl is.

Mooie dorpen

Verder is geen dagetappe hetzelfde: wandel je de ene dag voornamelijk door licht beukenbos, de volgende dag kun je genieten van weidse uitzichten in open heuvelland of staan er vooral mooie dorpen op het program. Bekijk mijn korte filmpje voor een impressie.

HoogtepuntjesHet barokke stadje Eichstätt

Heel bijzonder vond ik de laatste paar kilometers tot Eichstätt: je loopt dan hoog boven dit stadje over een fraai oud bospad. In de diepte zie je het landschap in vogelvlucht: het stadje, het imposante veertiende-eeuwse kasteel Willibaldsburg en natuurlijk de Altmühl. En als slotakkoord van deze etappe wacht je een prachtig oud stadje (zie onder Dorpjes onderweg).

Donau

Ander hoogtepuntje: het laatste stuk tussen Riedenburg en Kelheim, waar je langzaam maar zeker – wandelend over de Keltenwall – de Donau nadert. In Kelheim vloeien beide rivieren samen.

MinpuntjeMooi wandelen over de Altmühltal-Panoramaweg in het Zuid-Duitse Beieren

Wat mij een beetje tegenviel: de Altmühltal-Panoramaweg blijft grotendeels dichtbij de bewoonde wereld. Die is regelmatig zichtbaar aanwezig in de vorm van bebouwing aan de einder en hoorbaar aanwezig in de vorm van geluiden van autowegen en stadjes.

Weldadige stilte

De pret mocht het niet drukken, maar toch: als gestreste stedeling ga ik óók wandelen juist vanwege de weldadige stilte, evenals dit meeldauwlieveheersbeestje.

Dorpjes onderweg

Mooi wandelen over de Altmühltal-Panoramaweg in het Zuid-Duitse BeierenDe tocht voert door tal van dorpjes en stadjes die de moeite waard zijn. Voor mij sprong Eichstätt eruit: een mooi oud stadje met fraaie barokke kerken en kloosters, breed opgezette pleinen en zowaar de enige katholieke universiteit van Duitsland. En het is maar dat je het weet: in Eichstatt bewaren ze de resten van de archaeopteryx.

Pappenheim

Mooi middeleeuws schijnt ook Pappenheim te zijn, maar toen ik er was regende het pijpenstelen en was er geen kip te bekennen, laat staan dat ik mijn Pappenheimers heb leren kennen. In het aangename Kipfenberg (het relaxte Gasthof Zum Limes heeft bovengemiddeld goed eten) en het pareltje Riedenburg (een 'Luftkurort') was het gelukkig zonnig.

Tips voor de Altmühltal-Panoramaweg

 1. Mooi wandelen over de Altmühltal-Panoramaweg in het Zuid-Duitse BeierenIk vond de wandeling vrij licht. Regelmatig moet je wel wat klimmen en dalen, maar de Westweg en de Harzer-Hexenstieg vond ik een stuk zwaarder lopen. Dus goed te doen voor minder ervaren wandelaars. De bewegwijzering is uitstekend.
 2. Een gepensioneerde vrouw die me inhaalde, liet haar bagage vervoeren en liep zelf met een dagrugzakje. Verschillende lokale organisaties kunnen vervoer en overnachtingen simpel voor je regelen, zie bijvoorbeeld www.duitsland-reisgids.nl.
 3. Een mooie website over het natuurpark Altmuhltal en de Panoramaweg is ook: www.naturpark-altmuehltal.de
 4. Van het 200 kilometer lange pad heb ik ruim de helft gelopen. Eerst van Treuchtlingen tot Kinding, en vervolgens nog de dagetappe tussen Riedenburg en Kelheim. Van collega-wandelaar Piet Smulders begrijp ik dat het eerste deel nogal tegenvalt; hij raadt aan om in Pappenheim te beginnen en dan tot Kelheim te lopen. Zie zijn leuke website.
 5. Voor wandelaars die met de auto komen: als je start in Pappenheim en loopt tot Kelheim, kun je per bus en trein vrij makkelijk weer bij het beginpunt komen. Advies: zoek het van te voren even uit op internet voor je vertrekt.

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Hieronder een selectie van mijn foto's. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken

Tags: wandelvakanties

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

 • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
 • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
 • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpeditiesFOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

 • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
 • Verre rondreizen, ruim 50 landen
 • Goede kwaliteit, scherpe prijs
 • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!