Trektocht over de Rheinsteig: langs de Duitse Rijn Trektocht over de Rheinsteig: langs de Duitse Rijn
Duitsland – wandelvakantie – 100km

Trektocht over de Rheinsteig: langs de Duitse Rijn

Trektocht over de Rheinsteig: langs de Duitse Rijn Trektocht over de Rheinsteig: langs de Duitse Rijn
Duitsland – wandelvakantie – 100km

Trektocht over de Rheinsteig: langs de Duitse Rijn

Een reisje langs de Rijn is toch voor bejaarden? Niets is minder waar, de Rheinsteig tussen Koblenz en Kaub is een pittige wandeltocht, met voortdurend steil klimmen en dalen. Ik liep het mooiste stuk van de 320 kilometer lange Rheinsteig, een klassieker onder de Duitse langeafstandspaden.

Aan de wandel
Highlights van deze wandeling
  • Klassieker onder de Duitse langeafstandspaden
  • Door het prachtige Rijndal: Unesco Werelderfgoed
  • Fraaie vergezichten over de Rijn
  • Wijngaarden en beboste hellingen
  • Veel burchten & kastelen
  • Authentieke vakwerkdorpjes
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl
Rheinsteig | Wandelvakantie langs de Rijn in Duitsland

Top trails van Duitsland

De Rheinsteig is een van de ‘top trails’ van Duitsland: een serie van 15 langeafstandswandelingen door bijzonder landschap. De Westweg door het Zwarte Woud, de Altmühl Panoramaweg in Beieren en de Harzer Hexenstieg in het Harzgebergte horen tot deze mooiste wandelpaden van Duitsland. De vier top trails die ik heb gelopen, waren in ieder geval stuk voor stuk pareltjes.

Van Koblenz naar Kaub

Het traject dat ik liep – van Koblenz naar Kaub – beslaat ongeveer 100 kilometer, die ik liep in 4 dagetappes van rond 25 kilometer. Mijn 4 etappes:

  • Koblenz – Braubach: 26 kilometer
  • Braubach – Kamp Bornhofen: 27 kilometer
  • Kamp Bornhofen – Saint Goarhausen: 23 kilometer
  • Saint Goarhausen – Kaub: 23 kilometer

Rheinsteig in DuitslandDeze wandelvakantie bij SNP Natuurreizen

SNP Natuurreizen biedt deze prachtige wandelvakantie aan: “Beleef het mooiste deel van de 320 km lange Rheinsteig, een klassieker onder de Duitse langeafstands wandelroutes. Het pad slingert over de steile wanden van het Rijndal, met uitzicht op de druk bevaren rivier in de diepte.”

Bekijk deze wandelvakantie >> 

 

Het prachtige Rijndal

De Rheinsteig slingert tussen Koblenz en Kaub over de zeer steile wanden van het Rijndal, met uitzicht op de druk bevaren rivier in de diepte. De geschiedenis heeft hier haar sporen achtergelaten, in de vorm van middeleeuwse vakwerkstadjes en een ware parade van burchten en ruïnes.

Unesco Werelderfgoed

Het Rijndal ten zuiden van Koblenz staat bekend als een van de mooiste en oudste cultuurlandschappen van Europa en vormt een hoogtepunt van de ‘Rijnromantiek’, bezongen door talloze dichter, schrijvers en schilders. Reden waarom het in 2002 is uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. En ik kan me daar iets bij voorstellen: het is een van de bijzonderste gebieden in Duitsland die ik bewandeld heb.

Druk belopen

Nadeeltje van al die schoonheid is dat het pad druk belopen wordt. Zelfs op een doordeweekse regenachtige dag kwam ik talloze wandelaars tegen. En op de bekendste plekken struikel je over busladingen vol dagjesmensen. Bij de Loreley bijvoorbeeld, de rots die in vroeger eeuwen veel schepen naar de eeuwige jachtvelden heeft geholpen, rijden de touringcars af en aan.

Zeer afwisselende wandeltocht

De Rheinsteig laat je alle aspecten van dit bijzondere rivierdal zien. De route is zeer gevarieerd. Vanuit de levendige dorpjes aan de oever wandel je zo fraaie, stille loofbossen binnen om even later langs eindeloze graanvelden te lopen. En dan klim je weer omhoog, waarna je kunt genieten van bijzondere uitzichten bij een oude burcht. Je loopt ook een paar keer door schilderachtige kloofdalen langs zijriviertjes van de Rijn. De Duitsers hebben een mooi woord voor deze dichtbegroeide stroomdalletjes: ‘wildromantisch’. Maak me gek!

Wijngaarden

Let vooral ook op de wijngaarden die je overal treft. Dit is echt een wijngebied, waar vele topwijnen vandaan komen. Die wijngaarden liggen gunstig: de oevers van de Rijn hebben een hellingshoek van zo’n 45 graden, waardoor de druiven veel zon vangen. Door de beschutte ligging is dit ook een van de droogste en zonnigste gebieden van Duitsland (ook al plensde het van de regen tijdens mijn laatste twee etappes...).

Waarom is het zo steil?

Waarom zijn de oevers hier eigenlijk zo ongewoon steil? vroeg ik me af. Dat zit zo: in de loop van miljoenen jaren heeft de Rijn zich steeds verder ingesleten in het dal. Tegelijk werd het omliggende leisteenplateau langzaam omhoog gedrukt. Dit proces gaat nog steeds door: het plateau stijgt enkele centimeters per eeuw en de Rijn slijt het dal nog steeds verder uit.

Auf und nieder, immer wieder

Doordat de zijrivieren van de Rijn zich even diep in het leisteenplateau hebben ingesneden, gaat het pad "auf und nieder, immer wieder". Flink inspannend om te lopen dus. De Rheinsteig geldt als een van de zwaarste langeafstandspaden van Duitsland.

Rheinsteig | Wandelvakantie langs de Rijn in Duitsland

 

Uitzichten om van te watertanden

De vele uitzichten op de slingerende Rijn en de schitterende beboste heuvels langs de rivier maken deze wandeltocht zo bijzonder. De bossen hadden begin oktober heerlijke herfstkleuren.

De Loreley

Bekendste hoogtepunt is de plek waar in vroeger eeuwen verleidelijke sirenen schepen lieten vergaan: de Loreley. Van daaraf kun je naar alle kanten het betoverende rivierlandschap bewonderen, al moet je dat genoegen delen met busladingen Amerikanen, Chinezen en Hollanders. Gezellig toch?

Gevaarlijke stroming

De Loreley (of Lorelei) is een 132 meter hoge rots vlakbij Sankt Goarshausen. In de geschiedenis zijn veel schepen hier verongelukt. De Rijn, die met een scherpe bocht om de rots heen slingert, is er op dat punt op zijn smalst (slechts 113 meter), maar met 25 meter ook op zijn diepst. Bovendien staat er een gevaarlijke stroming.

Schip met zwavelzuur

Hoewel de gevaarlijkste stukken van de Loreley al in de jaren dertig van de vorige eeuw zijn verwijderd, wordt de scheepvaart ook nu nog voor de passage gewaarschuwd. Nog in januari 2011 zorgde een ongeluk met een schip met 2400 ton zwavelzuur voor grote problemen.

Zingende nimf

Volgens een volksverhaal zou boven op de Loreley een zingende nimf met gouden haren hebben gezeten die met haar gezang de schippers afleidde, waardoor ze tegen deze rots voeren. Doet dit een belletje rinkelen? Ditzelfde thema is ook bekend van de Sirenen uit de Odyssee. Onderaan de Loreley staat een standbeeld van de nimf.

Heinrich Heine

De dichter Heinrich Heine heeft aan de hand van dit verhaal het gedicht ‘Die Loreley’ geschreven, waarbij ook een melodie werd gemaakt: “Ich weiß nicht was soll es bedeuten, daß ich so traurig bin.” Dit lied behoort nog steeds tot de populairste van alle Duitse liederen.

Suske & Wiske & Bassie & Adriaan

Voor wie het niet zo heeft op ‘high culture: het Suske en Wiske-verhaal ‘De snikkende sirene’ is gebaseerd op de sage van de Loreley. En ook een aflevering van Bassie en Adriaan (‘Waar zingen gevaarlijk is’) is hier opgenomen.

Rheinsteig | Wandelvakantie langs de Rijn in Duitsland

 

Burchten & kastelen

Koblenz is een prachtige stad om doorheen te wandelen, maar wat je zeker niet mag missen: het aan de overzijde van de Rijn gelegen fort Ehrenbreitstein. Ga erheen met de ‘Seilbahn’, de kabelbaan over de Rijn. Spectaculair tochtje mét 100% bejaardengarantie.

Fort Ehrenbreitstein

Normaal gesproken heb ik het niet zo op een bezoek aan burchten. Ik vind ze prachtig vanaf een afstandje, maar van dichtbij zijn ze vaak niet veel meer dan een verzameling dikke muren. Misschien schiet m’n fantasie tekort, maar ik raak snel verveeld. Niet bij vesting Ehrenbreitstein, ik heb er 2 uur zoet gebracht. De vesting is enorm uitgebreid, en je kunt ook genieten van uitzichten over Rijn en Moezel. Het fort dateert uit 1828, maar al voor onze jaartelling waren op deze strategisch gelegen heuvel de eerste militaire versterkingen.

Kasteel Marksburg & graaf van Katzenelnbogen

De Marksburg is het enige middeleeuwse kasteel van deze streek dat nooit verwoest is. Het kasteel werd rond 1117 gebouwd om de plaats Braubach te beschermen. De eerste melding van het kasteel stamt uit 1231. In 1283 kocht graaf Eberhard van Katzenelnbogen het kasteel en in de 14e en 15e eeuw werd het kasteel constant herbouwd. Gevalletje van jammer: in maart 1945 werd het kasteel zwaar beschadigd door Amerikaanse artillerie. Gevalletje van opmerkelijk: in de jaren 90 werd het kasteel nagebouwd in het Duitse cultuurdorp Ueno op het Japanse eiland Miyakojima.

Burchten Katz & Maus

Je komt langs te veel burchten en kastelen om ze allemaal te beschrijven, zo’n 40 in getal. Twee wil ik nog noemen, omdat ze een (komisch) duo vormen: de burchten Katz en Maus, vlakbij Sint Goarshausen. Burcht Maus stamt uit de tweede helft van de 14e eeuw. De burcht heette oorspronkelijk Peterseck en moest een tegenwicht bieden aan de graaf van Katzenelnbogen die de machtige vesting Rheinfels op de andere oever bestierde. Als tegenmaatregel bouwde de graaf enkele kilometers stroomopwaarts de burcht Neu-Katzenelnbogen, afgekort tot Katz. In de volksmond kreeg de burcht Peterseck naar aanleiding van dit kat-en-muis-spel de naam Maus.

Rheinsteig | Wandelvakantie langs de Rijn in Duitsland

 

Authentieke vakwerkdorpjes

Tussen Koblenz en Kaub vind je een hele serie schilderachtige vakwerkdorpjes op je pad. Een paar hele mooie liggen aan de overkant van de Rijn, maar ik verbleef aan de kant van de Rheinsteig ook in een paar heerlijke plaatsjes.

Braubach

Braubach bijvoorbeeld is een zeer mooi plaatsje. Toen ik er arriveerde, belandde ik in het jaarlijkse wijnfeest. Met verkleedpartijen, kermis en wijn, heel veel wijn. Plus Braubachers die wijn bevatten, heel veel wijn. Sommige dorpelingen slingerden vervaarlijker dan de Rijn. Laat-ie fijn zijn.

Marksburg & Schlusnus

Maar afijn, een mooi plaatsje is het wel. Braubach is vooral bekend vanwege het hoog boven de stad gelegen kasteel Marksburg. Braubach is ook de geboorteplaats van een van Duitslands beroemdste baritons Heinrich Schlusnus (1888 - 1952), die begraven is op het plaatselijke kerkhof. Let vooral ook op de fraai gerestaureerde vakwerkhuisjes in het dorp, schitterend!

Boppard

Voor Boppard moet je wat moeite doen: met het pontje overvaren vanuit het ook niet onaardige dorpje Kamp Bornhofen. Je ziet Boppard al uit de verte liggen, een bijzonder schilderachtig gezicht, vooral vanwege de vele witte kerktorentjes. Het stadje ligt naar je te lonken dat het een lieve lust is. Leuk om even door de oude dorpskern te wandelen. Nadeel: het is enorm toeristisch.

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Vierseenblick

Heb je tijd zat. klim dan naar het hoog boven Boppard gelegen uitzichtpunt Vierseenblick. Je hebt een ‘fabelhaftes’ uitzicht over de grootste bocht in de Rijn. Omdat de rotsen het zicht op delen van de Rijn ontnemen, lijkt het alsof je hier uitziet op vier afzonderlijke meren in plaats van op één en dezelfde rivier. Heb je geen zin in de klim: je kunt ook vanuit Boppard de stoeltjeslift pakken.

Kaub

Ook Kaub is een leuk plaatsje, hier eindigde mijn reisje langs de Rijn. Grootste bezienswaardigheid van Kaub is ongetwijfeld Burg Pfalzgrafenstein, gelegen op een eilandje in de Rijn. Het kasteel werd vanaf het begin van de 14e eeuw gebruikt om tol te heffen op de Rijn, een lucratieve bezigheid voor de edellieden ter plaatse. Nu is het kasteel een museum waar je met het veerpontje heen kan. Het kasteel is geheel in oorspronkelijke 14e eeuwse staat gerestaureerd. Dat betekent ook dat er geen toilet is.

Rheinsteig | Wandelvakantie langs de Rijn in Duitsland

 

Tips voor Rheinsteig-wandelaars

Treinreis Amsterdam CS – Koblenz Hbf

Koblenz is zeer eenvoudig vanuit Nederland te bereiken. In ruim 3,5 uur brengt de ICE je comfortabel ter plaatse, met een overstapje in Keulen.

Boottocht Kaub – Koblenz

Zeer aan te bevelen: vanuit Kaub met de boot terugvaren over de Rijn naar Koblenz. Een mooie tocht van 2,5 uur, waarop je langs alle hoogtepunten van de afgelopen 4 wandeldagen vaart, en ze nu vanaf het water kunt bewonderen.

Hotels

Dit keer heb ik mijn tent thuis gelaten, en ben ik van hotel naar hotel gelopen. Lekker comfi, alles geregeld via Booking.com. Ik nam de volgende hotels, die op dagetappes van elkaar liggen:

Wandelen met SNP

Ben je nog luier dan ik, dan kun je exact dit traject ook boeken via SNP. Zij regelen dan alles voor je, inclusief bagagevervoer. Ik hoorde van de hoteleigenaar in Kaub dat je met SNP ook in Hotel Deutsches Haus eindigt. Leuk hotelletje.

Bekijk deze wandelvakantie >>

Rheinsteig | Wandelvakantie langs de Rijn in Duitsland

 

Filmpje van deze wandeling

Bekijk hieronder een mooi filmpje van 7 minuten over het UNESCO Werelderfgoed Boven-Midden-Rijn-vallei.

 

 

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

 

Foto's van deze wandeling

rheinsteig-10
rheinsteig-11
rheinsteig-12
rheinsteig-13
rheinsteig-14
rheinsteig-15
rheinsteig-16
rheinsteig-17
rheinsteig-18
rheinsteig-19
rheinsteig-20
rheinsteig-21
rheinsteig-22
rheinsteig-23
rheinsteig-24
rheinsteig-25
rheinsteig-26
rheinsteig-27
rheinsteig-28
rheinsteig-29
rheinsteig-30
rheinsteig-31
rheinsteig-32
rheinsteig-33
rheinsteig-34
rheinsteig-35
rheinsteig-36
rheinsteig-37
rheinsteig-38
rheinsteig-39

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Comfortabel reizen met de trein

Wat is het toch leuk om een lange treinreis te maken. Lekker een boekje lezen. Het landschap aan je voorbij laten glijden. Langzaam in vakantiestemming komen. Boek je comfortabele reis via NS Internationaal!

Naar de internationale reisplanner >>

 


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy