De allermooiste wandelgebieden van Duitsland De allermooiste wandelgebieden van Duitsland

De allermooiste wandelgebieden van Duitsland

De allermooiste wandelgebieden van Duitsland De allermooiste wandelgebieden van Duitsland

De allermooiste wandelgebieden van Duitsland

Duitsland is bij Nederlanders zeer geliefd voor wandelvakanties. Lekker dicht bij huis, maar toch wandelen in de overweldigende natuur die je in Nederland niet vindt. Het Zwarte Woud bijvoorbeeld. Of het Harzgebergte. Frankwandelt selecteerde de 8 mooiste gebieden om te wandelen. “Mooie reis. Fantastische omgeving, een waar wandelparadijs.”

Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

1. Het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud is gemaakt om te wandelen. Menig wandelvakantie heb ik doorgebracht in het meest afwisselende middelgebergte van Duitsland. Wat een schitterende natuur. Stille, uitgestrekte bossen, flinke bergtoppen, maar ook heerlijke bergmeren, mysterieuze 'Schluchten' (kloven), bruisende watervallen. En dan al die pittoreske vakwerkstadjes en idyllische boerendorpjes. Smullen voor wandelliefhebbers.

Feldberg: hoogste top

Echt een wandelparadijs, dit middelgebergte, dat zeker ook geschikt is voor mensen met een (milde) hoogtevrees. De hoogste top is niet mis: de 1.493 meter hoge Feldberg. Wat ook leuk is: je hebt vanaf hoge toppen geweldig uitzicht op de Alpen. Het Zwarte Woud telt 3 bekende langeafstandwandelroutes: de Westweg, de Ostweg en de Mittelweg. Ook de minder bekende Schluchtensteig vond ik geweldig mooi om te wandelen.

Tip: wandelvakanties Zwarte Woud

Hieronder 3 heerlijke wandelvakanties in het Zwarte Woud. Uit de reviews: “Het zwarte woud is een waar wandelparadijs. Het is nog puur en niet door massatoerisme ingenomen. Mooie vergezichten, vele tinten groen, weiden vol met bloemen. Overal fluitende vogels, rust en stilte. De ganse dag midden in de natuur. Prima hotels met vriendelijke ontvangst en goede service. We hebben ervan genoten!”

 

2. De Eifel

Een gevarieerde, dunbevolkte streek vol wandelmogelijkheden ligt om de hoek: de Eifel. Dit laaggebergte ten zuiden van Limburg biedt 3 beschermde natuurgebieden. In het oosten en noorden sluit de Eifel naadloos aan bij de Hoge Venen van de Ardennen, met z'n Nationaal Park Hohes Ven. Dit is een van de laatste hoogveenplateaus van Europa. Bij het geliefde vakwerkplaatsje Monschau begint Nationaal Park Eifel, het grootste nationale park van Duitsland. Hier vind je beboste heuvels met verre uitzichten, prachtige stuwmeren en heerlijke beekdalletjes.

Vulkaaneifel & Eifelsteig

In het zuiden vind je de Vulkaaneifel, met z'n basaltkegels en uitgedoofde kraters met ronde meertjes, de befaamde Maaren. Hoogste top van de Eifel is ook een oude vulkaan: de Hohe Acht (747 meter hoog). Beroemdste langeafstandwandeling is de Eifelsteig van Aken naar Trier die ik deels heb belopen. Bekende oude Romeinse stad in de Eifel is Trier, gelegen aan de Moezel. Zeker een bezoek waard.

Tip: wandelvakanties Eifel

Prachtige wandelvakantie in de Eifel. Uit de reviews: “Bijzonder mooi landschap, hele mooie wandelingen, ik kan het iedereen aanraden.” En: “De Vulkaaneifel is een prachtig wandelgebied en goed te doen voor de gewone wandelaar. Fijne hotels, prima verzorging. Fijn dat we overal een lunchpakket konden bestellen.”

Bekijk deze heerlijke wandelvakantie >>

 

3. Het Thüringen Woud

Ben je een liefhebber van uitgestrekte oerbossen? Dan kom je in het Thüringer Woud goed aan je trekken. Dit middengebergte is het grootste natuurpark van de deelstaat Thüringen, dat met 5 nationale parken en 2 Unesco natuurreservaten het Groene Hart van Duitsland vormt. Middenin het Thüringer Woud, langs de oude grens tussen Thüringen en Franken, loopt de populaire Rennsteig, het oudste langeafstandswandelpad van Duitsland.

10.000 kilometer wandelroutes

Deze streek is niet voor niets zo geliefd: het barst er van de supermooie plekjes. En van de wandelroutes. Liefst 10.000 kilometer aan uitgezette wandelroutes telt deze bijzonder groene regio, die helemaal is gericht op het wandeltoerisme. Net als in Scandinavië mag je zo ongeveer overal wandelen. Hekken zul je niet tegenkomen, het is een bijzonder wandelvriendelijk gebied.

Tip: wandelvakantie Thüringen Woud

Tijdens deze wandelvakantie van SNP Natuurreizen rijd je met je eigen auto langs drie Nationale Parken: Sächsische Schweiz, het Thüringer Wald met Hainich en de Harz. Overal zijn heerlijke rondwandelingen uitgezet en bovendien ontdek je nog de nodige sporen uit de oude DDR-tijd.

Bekijk deze heerlijke wandelvakantie >>

 

4. De Sächsische Schweiz

De Sächsische Schweiz heb ik goed leren kennen op de Malerweg, door wandelaars uitgeroepen tot de mooiste wandelroute van Duitsland. En schitterend is-ie! Hij volgt het spoor van romantische schilders als Caspar David Friedrich, die het landschap van de Sächsische Schweiz beroemd maakten in de 18de en 19de eeuw. En ik kan je verzekeren: het landschap is net zo prachtig en romantisch als op zijn doeken.

Diepe ravijnen, tafelbergen & scherpe kammen

De Sächsische Schweiz staat ook bekend als het Elbsandsteingebirge. Het is een middelgebergte in de Duitse deelstaat Saksen vlakbij Dresden. Het schitterende gebied wordt gekenmerkt door diepe ravijnen, tafelbergen in de vreemdste vormen en scherpe kammen van zandsteen. Een van de heerlijkste wandelgebieden die ik ken. Met zeer pittige wandelroutes, maar ook veel wandelingen die voor iedereen te doen zijn. Ook ideaal met kinderen.

Tip: wandelvakanties Sächsische Schweiz

Hieronder bijzondere wandelvakanties in de Sächsische Schweiz. Uit de reviews: “Deze reis is niet voor watjes! Veel stijgen en een goede conditie is vereist. Het gebied is adembenemend mooi dus al die beklimmingen zijn het meer dan waard.” En: “Ik beveel de wandeling door de Sachsiche Schweiz ten zeerste aan. Met name de afwisseling en de verschillende manieren (voetveer, trein, tram, boot) om je te verplaatsen heeft mij zeer aangesproken.”

 

5. De Harz

Een van de mooiste Top Trails die ik gelopen heb is de Harzer Hexenstieg door het Harzgebergte. Vroeger liep dwars door dit Nationaal Park de grens tussen Oost- en West-Duitsland. Schitterende herinneringen bewaar ik eraan. Wat een natuur, wat een rust, en wat een vriendelijke mensen in de authentieke dorpjes. Je komt over de hoogste toppen van de Harz, waaronder de Brocken (1.142 m). Ik voel de wind nog om m'n oren blazen, maar wát een uitzicht!

Onbelemmerde verre uitzichten

De Harz betekent letterlijk bergwoud. Het is het noordelijkste middelgebergte van Duitsland. Het gebied bestaat uit uitgestrekte sparren- en beukenwouden, hoogveengebieden en eigenaardige granieten rotsformaties. Opvallend kenmerk van de Harz: het gebergte steekt eenzaam uit in het vlakke Noord-Duitse landschap. Hierdoor heb je vanuit de Harz altijd onbelemmerde verre uitzichten.

Tip: wandelvakanties Harz

Hieronder 2 schitterende wandelvakanties in de Harz. Uit de reviews: “Voor de derde keer een SNP wandeling in Duitsland die ons erg goed bevallen is. Van deze tocht waren we onder de indruk van de grote diversiteit in de routes met erg leuk gebruik van de (stoom)treinen. Indrukwekkend hoogtepunt was de enorme koude op de top van de Brocken (...). Quedlingburg is een parel van een middeleeuws stadje en terecht een fantastische begin en eindpunt. Kortom zeer aanbevelenswaardig.”

 

6. Sauerland

Lekker dicht bij Nederland ligt het mooie Sauerland. Na ruim 2 uur rijden vanaf de grens bevind je je in de groene heuvels van dit langgerekte middelgebergte, met toppen tot ruim 800 meter. De Kahler Asten (841m) en de Langenberg (843m) zijn de hoogste. Diepe rust vind je in Sauerland, en een prettige afwisseling van weides, heidevelden, authentieke dorpjes en gevarieerde bossen. In Nationaal Park Kellerwald-Edersee tref je nog oerbos.

Wandelroute Rothaarsteig

Het pittigste berggebied heet het Rothaargebirge. Over de belangrijkste kam van dit forse gebergte loopt de populaire Rothaarsteig, een langeafstandswandelroute van 154 kilometer van Brilon naar Dillenbrug. Deze route wordt ook wel de Weg van de Zintuigen genoemd. Minder bekend maar minstens zo mooi zijn de meerdaagse wandeltochten Urwaldsteig en Kellerwaldsteig. Wil je korter wandelen? Kan ook, het barst er van de bewegwijzerde dagwandelingen.

Tip: wandelvakanties Sauerland

Hieronder een super wandelvakantie in Sauerland. Uit de reviews: “Zeer mooi uitgekiende wandelingen in een feeëriek landschap. In de oneindige bossen overvalt de stilte je, die in het zacht gefilterde licht door de dennenbomen op het mos neerstrijkt. Gevarieerd programma, elke dag wat anders, moeilijkheidsgraad goed aangegeven.”

Bekijk deze heerlijke wandelvakantie >>

 

7. Duitse Alpen

Bij de Alpen denk je direct aan Frankrijk, Zwitserland of Italië. Maar de Alpen liggen óók in Duitsland. Waar de Duitse Alpen beginnen is de overgang heel abrupt: het ene moment sta je nog in lieflijk glooiende, groene weides, het volgende moment word je overweldigd door grillige reuzen van bergen.

Klettersteigen & Zugspitze

Helderblauwe meren aan de voet van de bergen kenmerken de Duitse Alpen. Het zijn de restanten van de gletsjers die hier vroeger lagen. Op je wandelpad vind je ook veel nauwe canyons en kloven met watervallen. En als je van klimmen houdt, ben je hier aan het goede adres: de Duitse Alpen zijn bezaaid met uitdagende Klettersteigen. Zeer wandelbaar zijn de Allgauer Alpen en de Berchtesgadener Alpen. Hoogste top is de Zugspitze, die liefst 2.926 meter telt. Niet voor wandelwatjes.

Tip: wandelvakanties Duitse Alpen

Hieronder 3 wandelvakanties om te zoenen in de Duitse Alpen. Uit de reviews: “Zeer mooie route door een prachtige omgeving. Wie wie van klimmen en dalen houdt raad ik deze reis aan. Van dag 1 tot 6 komt u volledig aan uw trekken.” En: “Een mooie reis. Een fantastische omgeving, een waar wandelparadijs. Hotel uitstekend. Vriendelijke mensen eten uitstekend.”

 

8. Het Teutoburger Woud

Weet je dat er een prachtig Duits wandelgebied om de hoek op je ligt te wachten? Wanneer je bij Enschede de grens overgaat, komt al snel het Teutoburger Woud in zicht. Een langgerekte heuvelrug is het. Uitgestrekte, heuvelachtige bossen bespikkeld met middeleeuwse vakwerkdorpjes, zoals het plezierige Tecklenburg.

Hermannsweg: oudste langeafstandspad

In het Teutoburger Woud reiken de heuveltoppen tot boven de 200 meter en op enkele plaatsen steken rotsformaties van zandsteen uit het land omhoog. Dwars door het Teutoburger Woud loopt de bekende Hermannsweg, een van de oudste langeafstandspaden van Duitsland. Genoemd naar een Germaanse krijgsheer die met zijn stam drie Romeinse legers in de pan hakte. Ook de minder bekende Ahornweg is niet te versmaden voor wandelaars.

Tip: wandelvakanties Teutoburger Woud

Hieronder een betoverende wandelvakantie in het Teutoburger Woud. Uit de reviews: “Een heerlijke, korte wandelvakantie niet ver vanuit Utrecht, door de bossen en kleine Duitse dorpjes. De route was makkelijk te volgen vanwege de bewegwijzering.” En: “Een fantastische korte wandelvakantie; zo dicht bij huis, dat je ook de eerste en de laatste dag nog volop kunt wandelen.”

Bekijk deze heerlijke wandelvakantie >>

 

 

 


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy