De Malerweg is door wandelaars uitgeroepen tot ‘meest geliefde wandelroute van Duitsland’. En inderdaad de wandeltocht in de Sächsische Schweiz is betoverend mooi: bizarre rotspartijen, grootse tafelbergen, ruige ravijnen en natuurlijk de avontuurlijke rivier de Elbe.
Het is geen tocht voor watjes. Ik had me er een beetje op verkeken, omdat je niet boven Ardennen-hoogte komt. Maar de tocht is pittiger dan je denkt door het vele klimmen en dalen.
De Malerweg voert in acht etappes door de mooiste gebieden van de Sächsische Schweiz. Je doet ‘toeristenmagneten’ aan, zoals Kasteel Königstein en de bijzondere rotsformaties Schrammsteine en Prebischtor. Daar loop je niet bepaald in je eentje. Maar je komt ook over veel stille paden, waar je urenlang alleen vogels en eekhoorns tegenkomt. Vaste factor vormt de mooie, brede rivier de Elbe.
De route loopt vanuit startplaats Pirna, een mooi oud stadje, ten noorden van de rivier. Hier krijg je ook het meeste klimwerk voor je kiezen. De laatste drie etappes voeren je terug richting Pirna langs de zuidelijke zijde van de Elbe.
Van begin tot eind is het een wandeling met zoveel overvloed aan pracht, praal en variatie dat ik er niet aan begin om het allemaal te beschrijven. Twee dingen wil ik hier aansnijden.
Ten eerste: de wandeling is zonder meer zwaarder dan je zou denken. Verkijk je er niet op, zoals ik deed. Het voortdurende klimmen en dalen gaat je (letterlijk en figuurlijk) niet in de koude kleren zitten. Je moet zoveel trappen en ladders op en af dat je spieren flink aan de slag moeten.
Ten tweede: de uitbundige schoonheid en de faam als ‘meest geliefde wandelroute van Duitsland’ trekken veel bekijks. Nogal wat mensen lopen de hele route, en een nog veel groter aantal loopt een deel ervan. Tel daarbij op de echte toeristen die op de hoogtepunten afkomen als vliegen op een pot met stroop (soms met busladingen tegelijk, zoals bij Kasteel Königstein) en er dreigt echt een serieuze afwaardering door Frankwandelt.
Dat laatste punt is iets wat je niet leest in de verslagen en informatie op internet, of in de gidsjes. Maar nu niet achteraf gaan jeremiëren dat ik niet gewaarschuwd heb hè!
Ondanks die twee punten: een echte aanrader deze wandeling.
Al twee eeuwen lang kunnen wandelaars geen genoeg krijgen van de overvloed aan bizarre rotsformaties, ruige ravijnen en immense tafelbergen met adembenemende uitzichten.
In de voetsporen van de eerste avonturiers volgden beroemde schilders uit de Duitse Romantiek, zoals Caspar David Friedrich, Carl Gustav Carus en Ludwig Richter. Ze volgden allemaal een en dezelfde route, die later onder de naam 'Malerweg' beroemd werd. In juni 2006 werd deze tot de verbeelding sprekende wandelroute nieuw leven ingeblazen.
Overal langs de route zie je tekenen van deze historie. Bij hotel Wolfsberg, vlakbij Reinhardtsdorf, bijvoorbeeld hangt een informatiepaneel over Caspar David Friedrich, precies op de plek waar hij zijn beroemde schilderij ‘De wandelaar boven de nevel’ uit 1818 geschilderd heeft. Op het indrukwekkende doek zijn de landschapselementen herkenbaar die je ook in het echt ziet.
Overigens kun je je na al dat ‘cultuur snuiven’ lekker te buiten gaan aan Kaffee mit Kuchen in hotel Wolfsberg. Of is dat een ordinaire klap in het gezicht van Caspar David?
De Sächsische Schweiz wordt ook wel het Elbsandsteingebirge genoemd, en staat bekend als een van de mooiste gebieden van Duitsland. Wat enorm bijdraagt aan de schoonheid van het landschap zijn de opvallende rotspartijen.
Je mond valt soms open van verbazing van alle bizarre vormen en kleuren die de natuur in vele miljoenen jaren gevormd heeft. Een rijk palet dat de grote Duitse schilders uit de romantiek in verlegenheid bracht: hoe moesten ze dat ooit allemaal op het doek krijgen?
Vooral de vele tafelbergen zijn opvallend. De naam zegt het al: het zijn enorme rotspartijen die aan de bovenkant afgeplat zijn. Tijdens de wandeling beklim je er een aantal om vanaf hun uitgestrekte tafelblad te genieten van alle weidse uitzichten. De meest bijzondere rotsformaties vond ik de Schrammsteine, die hoog opdoemen, als stoere wachters in het lieflijke landschap.
Je stijgt niet alleen tot grote hoogten, je duikt ook de diepte in. Verscholen tussen de hoog oprijzende rotsen liggen de heerlijkste kloofdalen, vaak doorsneden door bruisende riviertjes. Het is er aanmerkelijk koeler, soms scheelt het een graad of 5 met de temperatuur hogerop.
Het is groen, donker en vochtig. Door die combinatie lijkt het soms net alsof je door de jungle struint (afgezien van de temperatuur dan). Met een beetje fantasie waan je je Indiana Jones die zich door nauwe rotsspleten heen worstelt op zoek naar de Heilige Graal (of zoiets). Alleen liggen hier geen bloeddorstige kannibalen op de loer. Wel schuchtere eekhoorntjes, onschuldige ringslangetjes en zelfs een keer een fluisterstil opvliegende bosuil.
Vaste rots in de branding op de Malerweg is de Elbe. Telkens als je een berg beklimt zie je ‘m wel ergens schitteren, als een zilveren lint dat met het landschap verweven is. Een rivier die uitnodigt tot dichten. Even uit de losse pols:
Denkend aan Duitsland
zie ik een brede rivier
traag door oneindig
hoogland gaan.
Knap hè?
Maar schijnt bedriegt. Achter die schoonheid schuilt een verschrikkelijk gezicht: telkens weer overstroomt de rivier met verwoestende kracht. De bewoners van de dorpen en stadjes langs de Elbe moeten dan lijdzaam toezien hoe hun huizen, bedrijven, hotels onderlopen. Om daarna te redden wat er nog te redden valt.
De laatste overstroming was in 2010, de ergste van na de Tweede Wereldoorlog was in 2002. In elk dorp staat op huizen aangegeven in welke jaren de overstromingen waren en tot welke hoogte het water is gekomen. Indrukwekkend.
Anders dan op andere routes in Duitsland hoef je je over de inwendige mens geen zorgen te maken. Minstens elke 10 kilometer is er wel een dorpje met voorzieningen: winkels, hotels, restaurants. Niet alle dorpjes zijn even mooi, maar er liggen een paar pareltjes langs de route.
Een daarvan is Stadt Wehlen. Als je het dorpje binnenloopt, voel je je gelijk welkom, tenminste dat overkwam mij. Er is iets in het grote plein waar uitnodiging van uitgaat. Misschien is het de openheid ervan, de lichtheid van de gebouwen en het zelfs op een regenachtige dag zonnig ogende terras. O ja: ga eten bij het Strand Hotel: vanaf de ruime eetzaal heb je dan een mooi uitzicht over de Elbe.
Pirna, de startplaats van de route is zonder meer prachtig. Er is genoeg vertier, er zijn mooie hotels (boek wel iets als je in het weekend arriveert, of lees mijn tips), een prachtige kerk, aangename straatjes en zelfs een beetje hippe culturele scene (als je daarvan houdt). Ook Schmilka is leuk, met een biologisch restaurant, dat z’n best doet chique te zijn (je kunt je geitenwollen sokken thuislaten).
Hm, hier moet ik even uit de kast komen. Ik ga altijd met de tent en kampeer dan negen van de tien keer. Langs de Malerweg heb ik slechts één keer gekampeerd, voor de rest heb ik in hotelletjes en pensions geslapen. Er waren weinig campings, en ok: ik was een beetje lui dit keer.In elk plaatsje is het makkelijk gelukt een hotel of pension te vinden. Dat zal in het hoogseizoen waarschijnlijk minder goed gaan. Een paar aanraders:
De route is redelijk aangegeven met bordjes met daarop ‘Malerweg’ of met een ‘M’. Soms is er een bordje verdwenen, en loop je te zoeken. Dan komen goede routebeschrijvingen en kaarten van pas. Ik had genoeg aan het mooie gidsje van Hikeline: Fernwanderweg Malerweg. Uitstekende beschrijvingen en adequate kaartjes, plus allerhande leuke informatie, tips, overnachtingsadressen e.d. Mooie serie watervaste gidsjes voor tal van Duitse langeafstandswandelingen.
Het openbaar vervoer in dit gebied is zonder meer uitstekend. Je kunt heel makkelijk van het ene plaatsje naar het andere komen per bus, trein en zelfs per stoomboot. Ik heb het nog nooit zo goed meegemaakt.
Tip 1: haal in Pirna direct een OV-overzichtsboekje bij het busstation, dat komt later zeker van pas.
Tip 2: neem het laatste deel van de route de stoomboot vanaf Stadt Wehlen. Bespaart je niet alleen tien slaapverwekkende kilometers, maar is ook een leuk tochtje.
In Schmilka (etappe 6) kun je een uitstapje maken naar de Prebischtor, die wordt aangekondigd als ‘de grootste natuurlijke brug van Europa’. In het gidsje en op andere sites wordt aanbevolen er een dag voor uit te trekken.
Ik raad dat af. Ga lekker lui vanuit Schmilka met de bus naar de voet van de berg waar die natuurlijke brug op staat, en wandel in een uurtje naar boven. Dan is Prebischtor de moeite waard, niet voor een dagtocht, waarbij je ook nog eens vele kilometers langs de weg loopt en het deprimerende Tsjechische Hrensko door moet.
Verheug je overigens niet al te zeer op die Prebischtor. In mijn fantasie was hij tot een gigantische brug uitgegroeid, en dan is de echte Prebischtor toch een beetje een koude douche.
Als je toch in de buurt bent, is een bezoek aan Dresden aan te bevelen. Een stad met veel historie. Dresden was een beroemde barokstad die bekend stond om z’n unieke historische binnenstad. Maar de stad werd, tegen alle verwachtingen in, in de Tweede Wereldoorlog platgebombardeerd door de Britten.
Daarna zuchtte de stad ruim veertig jaar onder het communistisch juk, dat haar wilde ombouwen tot een socialistische metropool, en veel nog bestaande oude gebouwen rücksichtslos sloopte.
Na de Wende werd gekozen voor een andere stedelijke planning: de stad moest veel meer van haar vooroorlogse uiterlijk terugkrijgen. De beroemde Frauenkirche werd volledig herbouwd (met zandsteen uit het gebied waar de Malerweg doorheen loopt). Andere delen van de stad werden in historische trant heringericht. Hierdoor heeft Dresden weer een barokke, maar tegelijk moderne, uitstraling gekregen en trekt de stad veel toeristen.
Dresden heeft zeker allure, met prachtige weidse pleinen en boulevards, chique winkels en vooral heel veel musea en andere culturele activiteiten. Ik was er een dagdeel, dat is veel te kort.
Wandelaar Roger laat mij vanaf de Malerweg weten dat de bossen op dit moment veel minder mooi en groen zijn dan op mijn foto’s. Reden: de schorskever vreet de bossen kaal. Wil je hier meer over weten, lees dan dit artikel.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.