Harzer Hexenstieg: langeafstandspad door de Duitse Harz Harzer Hexenstieg: langeafstandspad door de Duitse Harz
Duitsland – wandelvakantie – 100km

Harzer Hexenstieg: langeafstandspad door de Duitse Harz

Harzer Hexenstieg: langeafstandspad door de Duitse Harz Harzer Hexenstieg: langeafstandspad door de Duitse Harz
Duitsland – wandelvakantie – 100km

Harzer Hexenstieg: langeafstandspad door de Duitse Harz

Prachtige wandelvakantie over de Harzer Hexenstieg van voormalig West- naar voormalig Oost-Duitsland. Ruim 100 kilometer lang, genoeg om je een kleine vakantieweek mee te vermaken.

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Van West- naar Oost-Duitsland
  • Beken, kloven, loofbossen en naaldwouden
  • Russische radarbasis
  • De Brocken: met 1142 meter de hoogste berg
  • Vakwerkstadjes Quedlinburg en Goslar
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl
Harzer Hexenstieg Duitsland

 

Deze wandelvakantie in de Harz op SNP.nl

SNP Natuurreizen biedt deze heerlijke wandelvakantie aan. Op je wandelingen kom je langs beken, door kloven, loofbossen en naaldwouden, waar niet alleen zwijnen en herten gedijen, maar ook de lynx. Afgewisseld met enerverende trajecten per stoomtrein zoals naar de Brocken, de hoogste top van de Harz.

Bekijk deze wandelvakantie >>  

West- en Oost-Duitsland

Duitsland bestaat hier nog steeds uit twee werelden, zelfs 22 jaar na 'die Wende'. De huizen verschillen, de natuur verschilt, de mensen verschillen. Het westelijk deel van de Harz heeft veel van zijn oorspronkelijkheid verloren, het oostelijke gedeelte heeft zijn charme behouden.

Brocken: Russische radarbasis

Mooie, niet al te zware wandelingen langs beken, door kloven, loofbossen en naaldwouden. En altijd op de achtergrond, de hoogste pukkel in dit middengebergte: de Brocken, lange tijd een Russische radarbasis.

Harzer Hexenstieg Duitsland

Mooiste deel: het oosten

Het mooiste deel van de Harz is ongetwijfeld het oostelijk deel. Het bos is afwisselender, met meer loofbomen en minder naaldhout. Ook biedt het oostelijk deel van de Harzer Hexenstieg meer variatie in het wandelen: naast bos, ook veel meertjes, riviertjes (de Bode), door erosie uitgesleten kloofdalen. Maar ook het westelijk deel is niet verkeerd. En wat een rust overal, weldadig.

Harzer Hexenstieg Duitsland

Hoogtepuntje: de Brocken

Hoogtepunt is letterlijk, maar niet figuurlijk, de Brocken: met 1142 meter de hoogste berg in dit gebied. Maar berg is een beetje een groot woord: het is meer een fikse puist in het landschap. Je kunt de Brocken beklimmen, of lekker lui maar wel erg duur: je kunt je met het stoomtreintje naar boven laat vervoeren. Trek wel een extra trui aan en neem je regenjas mee; het is er koud, het waait er hard en de kans op regen schijnt er erg groot te zijn. Mooie wandeling naar boven.

Harzer Hexenstieg Duitsland Harzer Hexenstieg Duitsland

Dorpjes onderweg

Ze vielen me wat tegen, de dorpjes. Waar je in Frankrijk, maar ook in het Duitse Schwarzwald, regelmatig door sfeervolle en levendige plaatsjes komt, is er weinig sfeer in de Harzer dorpjes langs de Hexenstieg. En nog minder levendigheid: vaak is er geen kip te bekennen, en ook winkels moet je met een loep zoeken. De mensen die je tegenkomt zijn meestal vriendelijk, dat dan weer wel. En, ook niet onbelangrijk: er zijn nogal wat terrasjes waar je even kunt neerploffen voor het onvermijdelijke 'Känchen Kaffee mit Kuchen'.

Harzer Hexenstieg Duitsland

Tips voor de Harzer Hexenstieg

Twee leuke tips als je de Harzer Hexenstieg gaat wandelen:

  • Als je toch in de buurt bent, moet je de vakwerkstadjes Quedlinburg en Goslar toch ook echt bezoeken. Prachtige sfeervolle plaatsjes, met zoveel bijzondere gebouwen en straatjes dat ze op de lijst van Werelderfgoed van Unesco zijn geplaatst, althans de middeleeuwse centra ervan. Handig bereikbaar als je de auto ter beschikking hebt, maar ook goed per trein te doen.
  • Het eten viel me alleszins mee. Laat de schnitzels links liggen, en geniet van een heerlijk stukje wild voor zeer schappelijke prijzen. Hert en ree zijn ruimschoots voorradig in de Harzer wouden, en dus vind je ze ook op tafel in smakelijke stoofpotjes, goulashen en dergelijke. Niet te veel bij nadenken, gewoon smullen. Vegetariërs hebben het lastig.
Harzer Hexenstieg Duitsland

 

 

Comfortabel reizen met de trein

Wat is het toch leuk om een lange treinreis te maken. Lekker een boekje lezen. Het landschap aan je voorbij laten glijden. Langzaam in vakantiestemming komen. Boek je comfortabele reis via NS Internationaal!

Naar de internationale reisplanner >>

 

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

 

Foto's van deze wandeling

harzer hexenstieg-10
harzer hexenstieg-11
harzer hexenstieg-12
harzer hexenstieg-13
harzer hexenstieg-14
harzer hexenstieg-15
harzer hexenstieg-16
harzer hexenstieg-17
harzer hexenstieg-18
harzer hexenstieg-19
harzer hexenstieg-20
harzer hexenstieg-21
harzer hexenstieg-22
harzer hexenstieg-23
harzer hexenstieg-24
harzer hexenstieg-25
harzer hexenstieg-26
harzer hexenstieg-27
harzer hexenstieg-28
harzer hexenstieg-29
harzer hexenstieg-30
harzer hexenstieg-31
harzer hexenstieg-32
harzer hexenstieg-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy