Altmühltal-Panoramaweg: Top Trail van Duitsland Altmühltal-Panoramaweg: Top Trail van Duitsland

Altmühltal-Panoramaweg: Top Trail van Duitsland

Altmühltal-Panoramaweg: Top Trail van Duitsland Altmühltal-Panoramaweg: Top Trail van Duitsland

Altmühltal-Panoramaweg: Top Trail van Duitsland

De Altmühltal-Panoramaweg is een langeafstandspad dat vrijwel geheel langs het riviertje de Altmühl in het Zuid-Duitse Beieren voert. Je wandelt door romantische valleien, langs bizarre rotsformaties en grillig gevormde jeneverbesstruiken.

Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Mooi wandelen over de Altmühltal-Panoramaweg in het Zuid-Duitse BeierenBlog over de Altmühltal-Panoramaweg

Het pad is 200 kilometer lang, van Gunzenhausen naar het mooie stadje Kelheim. Ik heb een paar jaar geleden met een tentje en rugzak het grootste deel gelopen. Het is er echt schitterend wandelen. Wil je een verslag met foto's bekijken van mijn trektocht?

Bekijk mijn verslag >>

Steile rotspartijen

De Altmühltal-Panoramaweg is een van de 16 Top Trails van Duitsland. En terecht, want het heeft bijzonder veel te bieden voor wandelaars die komen voor natuur. Je loopt over smalle paadjes door bossen en vlak langs steile rotspartijen (hoewel het meevalt voor wie hoogtevrees heeft!).

Jeneverbessen

Langs de route liggen veel heidevelden met jeneverbessen. En hellingen met droog schraalgrasland die een waar paradijs zijn voor vlinders.

Hoogtepunten op de route

Hoogtepunt tijdens de Altmühltal-Panoramweg vond ik het traject tussen Riedenburg en Kelheim, waar je langzaam maar zeker de Donau nadert. In Kelheim vloeien beide de Altmühl en de Donau samen.

Cultuur-historie

Het Altmühltal heeft ook een rijke culturele historie. Op je pad vind je vele kastelen, ridderburchten en overblijfselen van Keltische en Romeinse nederzettingen.

Verdedigingswal van de Kelten

Tussen Riedenburg en Kelheim wandel je kilometerslang over een verdedigingswal die de Kelten 2000 jaar geleden opwierpen. Het Altmühltal is daarnaast geliefd bij archeologen, vanwege het grote aantal fossielen die in kalkplaten liggen opgeslagen.

Mooiste etappes

De Altmühltal-Panoramaweg telt officieel 10 etappen, maar je kunt natuurlijk je eigen indeling maken. De allermooiste etappes van de Altmühltal-Panoramaweg vind je tussen Pappenheim en Kipfenberg. Ook de etappe tussen Riedenburg en eindpunt Kelheim is supermooi.

Mooie stadjes en dorpjes

Je komt door zeer mooie stadjes en dorpjes op dit langeafstandspad. Eichstätt bijvoorbeeld, met zijn imposante veertiende-eeuwse kasteel Willibaldsburg: een prachtig oud stadje met fraaie barokke kerken en kloosters, en breed opgezette pleinen. Ook fraai en middeleeuws zijn het veel kleinere Pappenheim en het prettige Kipfenberg.

De feiten

  • Startpunt: Gunzenhausen
  • Eindpunt: Kelheim
  • Lengte: 200 km
  • Aantal etappes: 10
  • Hoogste punt: 750 meter bij Hahnenkamm
  • Laagste punt: 350 meter bij de Donaumonding
  • Meer info vind je op naturpark-altmuehltal.de Bekijk >>

Verzorgde actieve vakanties in het Altmühltal

Mooi wandelen over de Altmühltal-Panoramaweg in het Zuid-Duitse BeierenSNP: heerlijke wandelvakantie over de Altmühltal-Panoramaweg

SNP Natuurreizen van ANWB biedt sinds kort een fantastische wandelvakantie over het mooiste gedeelte van de Altmühltal-Panoramaweg: tussen Treuchtlingen en Kipfenberg. Zes wandeldagen door deze idyllische vallei met ruige kalksteenrotsen, schaduwrijke beukenbossen, jeneverbesheides, imposante burchten en kleine oude stadjes. Ontdek al dit moois en wandel met SNP over het mooiste traject van de Altmühltal Panoramaweg, ‘Top Trail of Germany’.

Bekijk deze heerlijke wandelvakantie >>

SNP: fietsen met je gezin

SNP biedt een prachtige fietsvakantie in het Altmühltal. Je fietst lekker met je gezin door dit prachtige natuurpark in centraal Beieren. Ook wandelen, kanoën en fossielen zoeken komen ruimschoots aan bod. Reizigersoordeel: 86/100. Uit de reviews: “Heerlijke reis om te doen met kinderen. Er was voldoende tijd om ook andere dingen te doen, waardoor het fietsen en kanoën leuk bleven.”

Bekijk deze zalige gezinsvakantie >>

TUI: fietsvakantie in het Altmühltal

TUI biedt een heerlijke fietsvakantie in het Altmühltal. Je fietst over het allereerste langeafstandsfietspad van Duitsland. Fietsen in het Altmühltal, met een uitstekend fietsnetwerk, is een ‘must’ voor iedere natuurliefhebber. Reizigersoordeel: 83/100. Uit de reviews: “Een mooie fietstocht en super geregeld.”

Bekijk deze mooie fietsvakantie >>

ANWB Reizen: langs Altmühl en Donau

ANWB Reizen biedt een bijzondere fietsvakantie langs twee van de meest romantische rivieren van Duitsland: de Altmühl en de Donau. Ontspannen peddelen in het spoor van Romeinen, Pruisische koningen en bierbrouwende monniken. Reizigersoordeel: 83/100. Uit de reviews: “Uitstekende hotels, heerlijke buffetten, fijne wellness, aardige medewerkers, leuke fietsroutes.”

Bekijk deze actieve fietsvakantie >>

 

Alle Top Trails van Duitsland

Dit zijn de 16 Top Trails van Duitsland:

 

 

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

 


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy