Albsteig: Top Trail in Duitsland Albsteig: Top Trail in Duitsland

Albsteig: Top Trail in Duitsland

Albsteig: Top Trail in Duitsland Albsteig: Top Trail in Duitsland

Albsteig: Top Trail in Duitsland

De Duitse Top Trail Albsteig loopt langs de Albtrauf tot in het dal van de Donau, in Zuidwest Duitsland. Prachtige vergezichten, indrukwekkende rotsformaties, ongenaakbare burchten en geheimzinnige grotten vind je op je pad. Lekkere wandelvakantie!

Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Albsteig: mijn verslag

In juni 2023 wandelde ik het middendeel van de Albsteig: zes etappes over het schitterende Balkon van het Zuiden, zoals de Duitsers dit langeafstandspad liefkozend noemen. Lees mijn verslag!

Mijn verslag >>

Wandelvakantie Zwarte Woud van SNPSchwäbische Alb

Je wandelt over de Schwäbische Alb, een middelgebergte van 600 tot 1000 meter in de Zuid-Duitse deelstaat Baden-Württemberg, ten zuiden van Stuttgart. Het is een hoogvlakte, door diepe dalen doorsneden, 200 kilometer lang en 40 kilometer breed. In de winter kun je er fantastisch langlaufen.

Qualitätsweg Wanderbares Deutschland

De Albsteig is een echte klassieker onder de langeafstandwandelpaden, de route bestaat al ruim 100 jaar. In 2009 werd hij bekroond als 'Qualitätsweg Wanderbares Deutschland' door de Duitse Hiking Association. Echt zo'n term die alleen Duitsers kunnen bedenken. Sinds 2012 mag de Albsteig zich ook 'Top Trail' noemen.

Indrukwekkend landschap

En terecht. Want de Schwäbische Alb behoort tot de meest indrukwekkende landschappen van Duitsland. In het noorden rijst dit gebergte steil op uit het vlakke land. Een steile rotsrug met markant beboste hellingen en kloven. ‘Albtrauf’ wordt deze rotsrug genoemd. En op de Albsteig loop je er voortdurend langs. Rotspartijen bieden mooi zicht op het voorland van de Alpen en in de diepe dalen kijk je uit op dorpjes en stadjes.

Bizar gevormde rotsen

Dit langeafstandspad (365 kilometer) start in het mooie Beierse stadje Donauwörth. Tijdens de wandeling loop je voortdurend langs bizar gevormde rotsen die uit de bossen omhoog rijzen. Op de hellingen groeien beukenbossen, die in de herfst mooi verkleuren en in het voorjaar wandel je door bloemrijke graslanden op de hoogvlaktes.

Kastelen, burchten & ruïnes

Op sommige bergtoppen staan kastelen, burchten en ruïnes die je tijdens de wandeltocht kunt bezichtigen. Ook wildparken, bronnen, beekloopjes, beschermde natuurgebieden en druipsteengrotten liggen langs deze aantrekkelijke route.

Slot Lichtenstein

Een van de mooiste kastelen die je op je wandeling tegenkomt is het romantische slot Lichtenstein. Het ligt op een steile rots boven het Echaztal. Heel oud is het nog niet: het kasteel werd in 1842 onder koning Wilhelm van Württemberg naar een voorbeeld uit een roman van Wilhelm Hauff gebouwd. Het bekijken waard zijn de wapenhal, de gelagkamer en de slotkapel met de altaarvleugel.

Imposante panorama's

Bijzonder leuk zijn de talrijke uitkijkpunten langs de route. Vanaf torens en bergtoppen krijg je imposante panorama’s en vergezichten over de Schwäbische Alb. Langzaam maar zeker voert de Albsteig je naar het dal van de Boven-Donau, die je in de diepte ziet glinsteren. Je eindigt in het stadje Tuttlingen.

Pittige wandeltocht

Je hoeft geen alpinist te zijn om de Albsteig te bewandelen, maar een goede conditie is wel mooi meegenomen. Soms moet je pittig klimmen en de paden zijn smal maar nooit gevaarlijk.

Wandelcultuur

Buiten Duitsland is de Schwäbische Alb nog weinig bekend, maar in het gebied zelf is sprake van een wandelcultuur. De lokale Schwäbische Albverein is één van de grootste wandelverenigingen van Europa.

De feiten

  • Startpunt: Donauwörth
  • Eindpunt: Tuttlingen
  • Lengte: 365 km
  • Aantal etappes: 25
  • Hoogtemeters: stijging 19.600 m, afdaling 19.400 m
  • Weggesteldheid: 46% onverhard, 20% geasfalteerd, 34% overige, bijv. veldwegen
  • Meer info: Schwaebischealb.de >>

Wandelvakantie Zwarte Woud van SNP Heerlijke verzorgde wandelvakanties

SNP Natuurreizen en ANWB Reizen bieden geen wandelvakanties langs de Albsteig. Wel hebben ze pareltjes van actieve vakanties vlakbij, in het Zwarte Woud. Je vindt ze hieronder.

 

Alle Top Trails van Duitsland

Dit zijn de 16 Top Trails van Duitsland:

 

 

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

 


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy