Drenthepad etappe 7 | Peizerwold - Glimmen Drenthepad etappe 7 | Peizerwold - Glimmen
Drenthe – langeafstandspad – 21km

Drenthepad etappe 7 | Peizerwold - Glimmen

Drenthepad etappe 7 | Peizerwold - Glimmen Drenthepad etappe 7 | Peizerwold - Glimmen
Drenthe – langeafstandspad – 21km

Drenthepad etappe 7 | Peizerwold - Glimmen

De skyline van de stad Groningen verschijnt aan de horizon en je passeert een snelweg tijdens deze etappe. Toch is dit een fraaie tocht, door de nieuwe natuur van De Onlanden met z’n vogelrijkdom en z’n natte moeraslanden. Je wandelt over de landgoederen De Braak en Vosbergen. Een traject over de voormalige vuilnisbelt Het Blik maken het af...

Aan de wandel

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Natuurgebied De Onlanden
  • Langs het Friesche Veen
  • Vuilstortplaats Het Blik
  • Landgoederen De Braak en Vosbergen
  • Snelweg A28 in zicht
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Tolhuis Peizerwold

Wie in de 19de eeuw het tolhuis van Peizerwold passeerde, moest in de buidel tasten. Fietsers betaalden 1 cent, met paard en wagen kostte het 4 cent. Wandelaars hadden destijds vrije doorgang, en anno nu is dat gelukkig nog steeds zo.

Drenthepad etappe 7 | Van Peizerwold naar Glimmen

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Ruige moerassen

Al snel wandelen we de Broekenweering in, onderdeel van natuurgebied De Onlanden dat we nog kennen van de vorige etappe: natuur die net komt kijken en tegelijk fungeert als waterberging om de sokken van de Groningers droog te houden. Ook op deze etappe is het er mooi, met kleurrijke velden, ruige moerassen met vennetjes, en vogels, heel veel vogels.

Drenthepad etappe 7 | Van Peizerwold naar Glimmen

Kale jonkers

De eerste kilometers gaan over een fietspad dat doordeweeks vast lekker rustig is, maar op deze mooie zaterdag snellen vele groepjes racefietsers voorbij. Gelukkig valt er aan weerszijden van het asfalt veel te genieten: de kletsnatte Broekenweering staat bekend om z’n rijke flora. Maar ook zeldzaamheden als de zompsprinkhaan en het 13-stippelig lieveheersbeestje komen hier voor. Wij zien velden vol kale jonkers.

Drenthepad etappe 7 | Van Peizerwold naar Glimmen

Martinitoren en Gasuniegebouw

Liep je op de vorige etappe echt op het platteland, nu merk je aan alles dat je dicht bij de stad Groningen bent. De Martinitoren (97m), het Gasuniegebouw (89m) en het nieuwe kantoorgebouw Kempkensberg (92m) zijn herkenbare bakens in het vlakke land. Fraaie uitzichten combineren velden vol bloemen die het goed zouden doen op een schilderij van Van Gogh met elektriciteitsmasten in de verte.

Drenthepad etappe 7 | Van Peizerwold naar Glimmen

Uitspanning De Onlanderij

Onverharde stappen over een landweggetje leiden ons naar een lekkere uitspanning: De Onlanderij, zeer populair bij jonge gezinnetjes. Tussen de ravottende kinderen laten we ons de biologische appeltaart goed smaken voor we weer op pad gaan. Een mooi traject over graspaden: stad aan de ene kant, het water- en vogelrijke beekdal van de Eelderdiep aan de andere.

Drenthepad etappe 7 | Van Peizerwold naar Glimmen

Landgoed van Roodbaard

Een weggetje leidt ons naar het eveneens fraaie landgoed De Braak, een parkbos met vijvers, rododendrons, 350 jaar oude eiken en beuken en weilanden vol bloemen. De Braak is door tuinarchitect Roodbaard in de negentiende eeuw in de romantische landschapsstijl ontworpen. In het voorjaar staat de tuin rond landhuis De Braak vol bloeiende stinsenplanten.

Drenthepad etappe 7 | Van Peizerwold naar Glimmen

Berceau voor dames

Over een smal paadje tussen eeuwenoude beuken bereiken we een berceau, met haagbeuken aan beide zijden. De toppen zijn in elkaar gevlochten zodat een donkere tunnel ontstaat. Berceaus stammen uit de tijd dat het voor dames op stand mode was er zo blank mogelijk uit te zien. In een berceau kon je lekker buiten wandelen en toch uit de zon blijven.

Drenthepad etappe 7 | Van Peizerwold naar Glimmen

Langs het Friesche Veen

Even later krijgt deze etappe een nieuwe wending, want nu wandelen we langs de oevers van het Friesche Veen, een natuurgebied met moerasbos, rietland en open water. Het gebied is in de 18de een 19de eeuw ontstaan door het afgraven van veen. Langs de oevers is later stadsvuil gestort.

Drenthepad etappe 7 | Van Peizerwold naar Glimmen

Over vuilnisbelt Het Blik

Langs het smalle dijkje waar je overheen loopt, groeien nu appelbomen, druiven, frambozen en aalbessen. Deze ‘fruitgaard’ is ontstaan doordat zaden uit de Groninger stadstuinen hier op de afvalberg belanden. Tussen de planten zijn zelfs nu nog blikken, potten en pannen te vinden. Vandaar dat Groningers de dijk ook wel Het Blik noemen.

Drenthepad etappe 7 | Van Peizerwold naar Glimmen Drenthepad etappe 7 | Van Peizerwold naar Glimmen

Drentsche Aa

De route neemt een U-bocht, en het landschap eveneens: nu wandel je door het stroomdal van de Drentsche Aa. Het bloem- en kikkerrijke beekdal strekt zich naar de einder, met in de verte een witte molen die niet verrassend ‘De Witte Molen’ heet. Dit rijksmonument uit 1892 gebruiken ze nog steeds om de polder droog te houden.

Drenthepad etappe 7 | Van Peizerwold naar Glimmen

Landgoederengordel Eelde

Niet alles is goud wat er blinkt, want snelweg A28 doemt pal achter die molen op. Veel last heb je er niet van, en na het passeren van de kronkelende Oude Aa wandel je je tweede landgoed van vandaag binnen: Vosbergen. Die maakt deel uit van de ‘landgoederengordel Eelde’: hier rijgen de landgoederen zich aan elkaar als parels aan een snoer.

Drenthepad etappe 7 | Van Peizerwold naar Glimmen

PostcodeKanjer Glimmen

Nu moet je snelweg A28 onderdoor. Een tijdelijke omleiding wil ons per se kilometers langs die snelweg leiden (juni 2022). Maar wij wagen het er op en sneaken langs de versperring. Net als veel anderen, gezien het olifantenpaadje dat is ontstaan. Een landelijk traject leidt ons nu naar eindpunt Glimmen, een villadorp waar ze in 2019 hun spaarvarkens verder mochten opvetten: hier viel toen de PostcodeKanjer van 26,95 miljoen euro.

 

Wandelgids Drenthepad

Het Drenthepad wandelen wordt een feestje met de mooie gids. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

 

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
drenthepad-peizerwold-glimmen-10
drenthepad-peizerwold-glimmen-11
drenthepad-peizerwold-glimmen-12
drenthepad-peizerwold-glimmen-13
drenthepad-peizerwold-glimmen-14
drenthepad-peizerwold-glimmen-15
drenthepad-peizerwold-glimmen-16
drenthepad-peizerwold-glimmen-17
drenthepad-peizerwold-glimmen-18
drenthepad-peizerwold-glimmen-19
drenthepad-peizerwold-glimmen-20
drenthepad-peizerwold-glimmen-21
drenthepad-peizerwold-glimmen-22
drenthepad-peizerwold-glimmen-23
drenthepad-peizerwold-glimmen-24
drenthepad-peizerwold-glimmen-25
drenthepad-peizerwold-glimmen-26
drenthepad-peizerwold-glimmen-27
drenthepad-peizerwold-glimmen-28
drenthepad-peizerwold-glimmen-29
drenthepad-peizerwold-glimmen-30
drenthepad-peizerwold-glimmen-31
drenthepad-peizerwold-glimmen-32
drenthepad-peizerwold-glimmen-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Drenthe!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Drenthe? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Drenthe >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy