De skyline van de stad Groningen verschijnt aan de horizon en je passeert een snelweg tijdens deze etappe. Toch is dit een fraaie tocht, door de nieuwe natuur van De Onlanden met z’n vogelrijkdom en z’n natte moeraslanden. Je wandelt over de landgoederen De Braak en Vosbergen. Een traject over de voormalige vuilnisbelt Het Blik maken het af...
Wie in de 19de eeuw het tolhuis van Peizerwold passeerde, moest in de buidel tasten. Fietsers betaalden 1 cent, met paard en wagen kostte het 4 cent. Wandelaars hadden destijds vrije doorgang, en anno nu is dat gelukkig nog steeds zo.
Al snel wandelen we de Broekenweering in, onderdeel van natuurgebied De Onlanden dat we nog kennen van de vorige etappe: natuur die net komt kijken en tegelijk fungeert als waterberging om de sokken van de Groningers droog te houden. Ook op deze etappe is het er mooi, met kleurrijke velden, ruige moerassen met vennetjes, en vogels, heel veel vogels.
De eerste kilometers gaan over een fietspad dat doordeweeks vast lekker rustig is, maar op deze mooie zaterdag snellen vele groepjes racefietsers voorbij. Gelukkig valt er aan weerszijden van het asfalt veel te genieten: de kletsnatte Broekenweering staat bekend om z’n rijke flora. Maar ook zeldzaamheden als de zompsprinkhaan en het 13-stippelig lieveheersbeestje komen hier voor. Wij zien velden vol kale jonkers.
Liep je op de vorige etappe echt op het platteland, nu merk je aan alles dat je dicht bij de stad Groningen bent. De Martinitoren (97m), het Gasuniegebouw (89m) en het nieuwe kantoorgebouw Kempkensberg (92m) zijn herkenbare bakens in het vlakke land. Fraaie uitzichten combineren velden vol bloemen die het goed zouden doen op een schilderij van Van Gogh met elektriciteitsmasten in de verte.
Onverharde stappen over een landweggetje leiden ons naar een lekkere uitspanning: De Onlanderij, zeer populair bij jonge gezinnetjes. Tussen de ravottende kinderen laten we ons de biologische appeltaart goed smaken voor we weer op pad gaan. Een mooi traject over graspaden: stad aan de ene kant, het water- en vogelrijke beekdal van de Eelderdiep aan de andere.
Een weggetje leidt ons naar het eveneens fraaie landgoed De Braak, een parkbos met vijvers, rododendrons, 350 jaar oude eiken en beuken en weilanden vol bloemen. De Braak is door tuinarchitect Roodbaard in de negentiende eeuw in de romantische landschapsstijl ontworpen. In het voorjaar staat de tuin rond landhuis De Braak vol bloeiende stinsenplanten.
Over een smal paadje tussen eeuwenoude beuken bereiken we een berceau, met haagbeuken aan beide zijden. De toppen zijn in elkaar gevlochten zodat een donkere tunnel ontstaat. Berceaus stammen uit de tijd dat het voor dames op stand mode was er zo blank mogelijk uit te zien. In een berceau kon je lekker buiten wandelen en toch uit de zon blijven.
Even later krijgt deze etappe een nieuwe wending, want nu wandelen we langs de oevers van het Friesche Veen, een natuurgebied met moerasbos, rietland en open water. Het gebied is in de 18de een 19de eeuw ontstaan door het afgraven van veen. Langs de oevers is later stadsvuil gestort.
Langs het smalle dijkje waar je overheen loopt, groeien nu appelbomen, druiven, frambozen en aalbessen. Deze ‘fruitgaard’ is ontstaan doordat zaden uit de Groninger stadstuinen hier op de afvalberg belanden. Tussen de planten zijn zelfs nu nog blikken, potten en pannen te vinden. Vandaar dat Groningers de dijk ook wel Het Blik noemen.
De route neemt een U-bocht, en het landschap eveneens: nu wandel je door het stroomdal van de Drentsche Aa. Het bloem- en kikkerrijke beekdal strekt zich naar de einder, met in de verte een witte molen die niet verrassend ‘De Witte Molen’ heet. Dit rijksmonument uit 1892 gebruiken ze nog steeds om de polder droog te houden.
Niet alles is goud wat er blinkt, want snelweg A28 doemt pal achter die molen op. Veel last heb je er niet van, en na het passeren van de kronkelende Oude Aa wandel je je tweede landgoed van vandaag binnen: Vosbergen. Die maakt deel uit van de ‘landgoederengordel Eelde’: hier rijgen de landgoederen zich aan elkaar als parels aan een snoer.
Nu moet je snelweg A28 onderdoor. Een tijdelijke omleiding wil ons per se kilometers langs die snelweg leiden (juni 2022). Maar wij wagen het er op en sneaken langs de versperring. Net als veel anderen, gezien het olifantenpaadje dat is ontstaan. Een landelijk traject leidt ons nu naar eindpunt Glimmen, een villadorp waar ze in 2019 hun spaarvarkens verder mochten opvetten: hier viel toen de PostcodeKanjer van 26,95 miljoen euro.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.