Drenthepad etappe 3 | Diever - Appelscha Drenthepad etappe 3 | Diever - Appelscha
Drenthe – langeafstandspad – 22km

Drenthepad etappe 3 | Diever - Appelscha

Drenthepad etappe 3 | Diever - Appelscha Drenthepad etappe 3 | Diever - Appelscha
Drenthe – langeafstandspad – 22km

Drenthepad etappe 3 | Diever - Appelscha

Na de start in het prachtige brinkdorp Diever wandel je over stille paden door de donkere bossen van het Drents-Friese Wold. Dat duurt net even te lang, maar gelukkig wordt deze etappe in deel 2 echt prachtig op het Aeckingerzand. Hier vind je eindeloze uitzichten over stuifzand, heide en vennetjes. Zwaar lopen op de mulle paadjes!

Aan de wandel
Highlights van deze wandeling
  • Brinkdorp Diever
  • Lekker stille paden
  • Het uitgestrekte Drents-Friese Wold
  • Aeckingerzand
  • Stuifzand, heide en vennetjes
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Prachtige brink & Schultehuis

Diever had ik aan het eind van mijn vorige etappe al vluchtig bekeken. Maar het loont de moeite om even een rondje te doen over de horecarijke brink. De oude, rietgedekte boerderijen omringen de parel van de brink: de 12de eeuwse Sint-Pancratiuskerk. Let vooral ook op het Schultehuis uit 1604 gebouwd door Berend Ketel, schout van Diever. Prachtig huis.

Vader van de hunebedden

Langs akkers loop je Diever uit, en je komt direct bij een hoogtepunt: hunebed D52. Die lag er begin 20ste eeuw volkomen vervallen bij. De beroemde professor Albert Egges van Giffen – ook wel ‘Vader van de hunebedden’ genoemd – heeft hem in 1954 zo ongeveer van de grond af opnieuw opgebouwd. Hoewel archeologen vinden dat Van Giffen in z’n restauratiedrift is doorgeschoten, vind ik het een fraai exemplaar. Maar ik ben natuurlijk geen hunebeddoloog...

Drenthepad etappe 3 | Van Diever naar Appelscha

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Drents-Friese Wold

Dan stap je de donkere bossen van het Drents-Friese Wold binnen, om daar vervolgens voorlopig niet meer uit te komen. Het gelijknamige Nationale Park is ruim 6000 hectare groot. Driekwart bestaat uit bos.

Werklozen planten miljoenen bomen

Dat was 100 jaar geleden wel anders. Toen bestond dit gebied zover het oog reikte uit stuifzanden, heidevelden en veengronden. Vanaf eind 19de eeuw werden deze woeste gronden met miljoenen bomen beplant. Daarvoor werden voor de Tweede Wereldoorlog vooral werklozen ingezet.

Drenthepad etappe 3 | Van Diever naar Appelscha

Moderne slavernij

Werkverschaffing heette dat: de overheid dwong werklozen om bijzonder zwaar werk te doen voor een hongerloontje. Weigerde je, dan kreeg je geen uitkering. Eigenlijk was het een soort slavernij. “Als slaven werden ze bij elkaar getrommeld en met bussen vol de Drentse hei op gedreven. Er was maar één woord voor: strafkampen,” herinnert een oude Drentenaar zich (bron: wandelgids Drenthepad).

Vossen op mijn pad

Een straf is het niet om door dit uitgestrekte bosgebied te wandelen. Ik tref zelfs 2 keer een vos op mijn pad. Maar na een paar uur wordt het toch wel wat eentonig. Net als ik in een soort wandelslaap dreig weg te sukkelen, opent het bos zich voor iets prachtigs: het Aekingerzand.

Drenthepad etappe 3 | Van Diever naar Appelscha

De Kale Duinen

Het is een soort woestijn met een combinatie van heide, stuifzand en vennetjes. Prachtig. Houthakkers, schapen en runderen houden het open zodat de wind vrij spel heeft een het stuifzand levend houdt. Plaatselijke bewoners noemen het gebied ook wel ‘De Kale Duinen’, en als je er loopt snap je waarom.

Heide (een beetje) in bloei

Dat stuiven ervaar ik aan den lijve, want er staat een straffe zomerwind vandaag: ik word zo ongeveer gezandstraald. Maar prachtig is het wel. Ook mooi is de heide, die al aardig in bloei komt (8 augustus 2019). Hoewel: ik heb hem veel mooier gezien. Zouden de extreme droogte en hitte het paarse goud parten hebben gespeeld?

Drenthepad etappe 3 | Van Diever naar Appelscha

60 graden celsius

Over hitte gesproken: in dit stuifzandgebied schijnen extreme temperaturen voor te komen. Het kan overdag in de zomer wel 60 graden celsius worden op een zonnige zuidhelling, en in een zomernacht kan de temperatuur dalen tot onder het vriespunt. Reden waarom alleen bepaalde gewassen het hier kunnen uithouden: rendiermos, heide, wilde tijm, schapengras.

Bron van de Vledder Aa

Het Aekingerzand is om nog een andere reden bijzonder: het stuifzand wordt hier gecombineerd met het beekdal van de Vledder Aa. Die wordt na langdurige regenval gevoed met water dat blijft staan in de dalen van dit gebied. Het beekje Vledder Aa slingert dwars door het Nationaal Park, helemaal naar het IJsselmeer. Overigens zag ik dat het beekje compleet droog stond: alweer een gevolg van de extreme droogte van de afgelopen jaren.

Drenthepad etappe 3 | Van Diever naar Appelscha

Uitkijken naar Appelscha

Een letterlijk hoogtepunt treft ik even verderop: een houten uitkijktoren. De moeite waard om te beklimmen: je krijgt nog mooier uitzicht op het omliggende natuurgebied. In de verte lonkt mijn einddoel van vandaag al: Appelscha. Maar daarover de volgende keer meer...

 

Wandelgids Drenthepad

Het Drenthepad wandelen wordt een feestje met de mooie gids. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

 

Foto's van deze wandeling

rondwandeling drentsche aa-10
rondwandeling drentsche aa-11
rondwandeling drentsche aa-12
rondwandeling drentsche aa-13
rondwandeling drentsche aa-14
rondwandeling drentsche aa-15
rondwandeling drentsche aa-16
rondwandeling drentsche aa-17
rondwandeling drentsche aa-18
rondwandeling drentsche aa-19
rondwandeling drentsche aa-20
rondwandeling drentsche aa-21
rondwandeling drentsche aa-22
rondwandeling drentsche aa-23
rondwandeling drentsche aa-24
rondwandeling drentsche aa-25
rondwandeling drentsche aa-26
rondwandeling drentsche aa-27
rondwandeling drentsche aa-28
rondwandeling drentsche aa-29
rondwandeling drentsche aa-30

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Drenthe!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Drenthe? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Drenthe >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy