natuurhuisje banner 750px
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Drenthepad etappe 2 | Van Ruinen naar Diever

Drenthepad etappe 2: van Ruinen naar Diever

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling32 km

Wat voor soort wandeling?Drenthepad

Startplaats of station van deze wandelingRuinen

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 77/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Natuurreservaat Holtingerveld is het hoogtepunt van deze etappe van het Drenthepad. Maar ook het echte Drentse boerenland vind je in overvloed tussen de brinkdorpjes Ruinen en Diever. Akkers met tarwe, mais en piepers. Weilanden vol koeien (gelukkig!). En daartussen bloemrijke slootkanten met vlinders en libellen. Lange etappe!

Overzichtspagina Drenthepad >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Etappes samengevoegd

Dat etappe 2 lang is, heb ik aan mezelf te danken. Wandelnet heeft er 2 etappes van gemaakt (etappes 2 en 3 dus), maar die vond ik beide aan de korte kant (16,5 en 14,5 km). En omdat ook het OV tussen die 2 etappes zeg maar ‘een dingetje’ is, heb ik ze samengevoegd. Slim? M’n voeten dachten er na afloop anders over...

Hooggelegen Esch

In ieder geval starten Wandelnet en ik in Ruinen, en al snel lopen we samen over de Grote Esch. Zo’n es (of esch, zo je wilt) is een akker die hoger ligt dan het dorp, en dat kun je goed zien. Hij heeft ook een beetje bolle vorm, die ontstaan is door er eeuwenlang schapenmest en heideplaggen over uit te strooien. Essen zijn heel typerend voor het Drentse landschap.

Drenthepad etappe 2: van Ruinen naar Diever

Anserdennen & paddenstoelen

Die Grote Esch gaat over in de Anserdennen, een bosgebied met – inderdaad – veel dennen. Bijzonder is dat hier ruim 350 soorten paddenstoelen groeien, waarvan er tientallen op de rode lijst staan. Maar nu zijn ze er even niet, want het is hartje zomer.

Muisgrijs weer

Al zou je dat niet zeggen, want het is fris en de lucht is muisgrijs. Een lagedrukgebied van hier tot Tokyo hangt boven ons. Zwaluwen scheren zo laag over dat ze een nieuwe scheiding in je haar dreigen te vliegen.

Drenthepad etappe 2: van Ruinen naar Diever

Theehuys Anserdennen

Geen weer om vrolijk van te worden. En dan dat sombere bos zonder paddenstoelen. Gelukkig stuit ik al snel op Theehuys Anserdennen, waar een aardig meisje me een enorme pot koffie en een enorm stuk (lekkere!) appeltaart serveert.

Drents boerenland

Vrolijker dan ik erin liep, loop ik de Anserdennen weer uit. En dan volgt een traject door dat typische Drentse boerenland. Weidse akkers en velden, slootkanten vol bloemen, af en toe een plukje koeien, wat Saksische boerderijen aan de einder, en verder geen kip te bekennen. Daar gaan heel wat kilometers mee heen, en hoewel niet onaangenaam wordt het me toch wat te saai op den duur.

Drenthepad etappe 2: van Ruinen naar Diever

Uffelte & eikenprocessierupsen

Het 1000 jaar oude dorpje Uffelte vormt een aangename onderbreking. Ik bewonder een hele serie authentieke rietgedekte boerderijen langs een prachtige, beklinkerde eikenlaan. Maar wacht eens even: eiken, was daar niet iets mee? Verdomd, er hangen van die rood-witte linten omheen: de eikenprocessierups! Uitkijken geblazen!

Rupsen & reuzenteken

Als je je er eenmaal bewust van bent, dan zie je ze overal: eiken. En het vervelende is: ik krijg gelijk last van jeuk. Ongetwijfeld placebo-jeuk, maar die jeukt even hard als echte jeuk. Alsof een bataljon jeukrupsen vanuit een eeuwenoude eik in m’n open boord abseilt. De reuzenteek, die schijnt in Drenthe voor te komen, bedenk ik opeens, en ik kijk schichtig om me heen.

Drenthepad etappe 2: van Ruinen naar Diever

Zomereiken en het Nivonhuis

Na Uffelte wordt het landschap mooier en mooier. Een afwisseling van heide, bossen en goudgele velden vol met bloemen en prachtige zomereiken. Een bankje-met-uitzicht lonkt na 15 kilometer, maar die staat pal onder zo’n zomereik. Ik loop verder, het Nivonhuis voorbij. Hier scheiden de mannen zich van de jongens: Wandelnet gaat uitpuffen, maar Frankwandelt gaat dóór!

Havelterberg

Nog mooier wordt de route op de Havelterberg, al is de toevoeging ‘berg’ een tikkeltje overdreven. De paadjes slingeren door een landschap van bloeiende dopheide, nog niet bloeiende struikheide, plukjes stokoude dennen en verre zichten. In de verte zie ik schapen grazen.

Drenthepad etappe 2: van Ruinen naar Diever

Knallende militairen

Echt zo’n landschap waar stress geen kans maakt, jeukrupsen of niet. Hoewel, ik hoor wel dreigend geknal in de verte: verderop ligt een militair oefenterrein. Als ze jeukrupsen afknallen vind ik dat helemaal prima.

Natuurreservaat Holtingerveld

Het mooiste komt dan nog: natuurreservaat Holtingerveld, dat trotse bezitter is van een ‘Natura 2000-predikaat’. En dat krijgen alleen de allerbelangrijkste natuurgebieden. Er leven dan ook nogal wat bijzondere planten en dieren. De kamsalamander bijvoorbeeld, die graag in poelen rondbaddert. En de gevlekte witsnuitlibel, vaste bewoner van vennen. De Holtinger schaapskudde houdt het gebied open, en is ook gewoon lekker decoratief.

Drenthepad etappe 2: van Ruinen naar Diever

Zweedse schone

De route voert langs het allermooiste ven in de wijde omtrek: het Brandeveen. Groene Wissel-maker WandelBart geeft het een hoofdrol in een van z’n rondwandelingen. Hij noemt het ‘een Zweedse schone’, en ik snap wat hij bedoelt: een spiegelglad, rietgekraagd ven waar talloze libellen en waterjuffers overheen scheren. Dichte (eiken!)bossen omringen het ven en er loopt een heerlijk aarden strompelpaadje langs.

Kritiek op het Drenthepad

Even een puntje van kritiek op het Drenthepad: waarom de route niet helemaal over dit superschattige paadje loopt, maar slechts voor een klein deel, is mij een raadsel. Ik zou de route wat verleggen.

Drenthepad etappe 2: van Ruinen naar Diever

Esdorpenlandschap

Na het schitterende Holtingerveld volgen nog aardige kilometers door een esdorpenlandschap, waar je beurtelings over hoger gelegen bolle akkers wandelt en lager gelegen natte weiden.

Diever: mooi dorp

Dan loop je langzaamaan Diever binnen, een oud dorp met een prachtige kerk op een al even mooie brink. En heel veel eiken. Horeca zat hier, maar ik moet de bus zien te halen... Moeie voeten!

Wandelgids Drenthepad

Het Drenthepad wandelen wordt een feestje met de mooie gids. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

Bestel deze wandelgids >>

 

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

Tags: 30-40 km, LAW's, Drenthepad

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>