Drenthepad etappe 11 | Borger - Valthe Drenthepad etappe 11 | Borger - Valthe
Drenthe – langeafstandspad – 20km

Drenthepad etappe 11 | Borger - Valthe

Drenthepad etappe 11 | Borger - Valthe Drenthepad etappe 11 | Borger - Valthe
Drenthe – langeafstandspad – 20km

Drenthepad etappe 11 | Borger - Valthe

We verlaten hunebedhoofdstad Borger en doorkruisen de wat saaie bossen van Boswachterij Exloo. Gelukkig grossiert ook deze etappe in weidse uitzichten over boerenland. Het toeristische dorpje Exloo kan ons niet bekoren, het prachtige Molenveld des te meer. Jammer van die overscherende straaljagers, maar dat kan het Drenthepad niet helpen.

Aan de wandel
Wandelkaart route

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Hunebedhoofdstad Borger
  • Grootste hunebed van NL
  • Weidse uitzichten over boerenland
  • De heide van het Molenveld
  • Kans om de schaapskudde te ontmoeten
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Hunebedcentrum

Voor het Hunebedcentrum in Borger ontbreekt ons de tijd: vandaag lopen we een lange etappe. Bezoek je het centrum wel, dan vind je daar alles wat je maar wilt weten over de geschiedenis van het Trechterbekervolk. Die zijn verantwoordelijk voor de vele hunebedden die je in deze omgeving tegenkomt.

Grootste hunebed van NL: 22.6 meter

Op een ‘steenworp’ afstand van het centrum kun je bijvoorbeeld het grootste hunebed van Nederland bezoeken. Hij is liefst 22.6 meter lang, en bevat ook de grootste steen die in een Nederlands hunebed is verwerkt, met een gewicht van naar schatting 20.000 kilo. D27 is de bescheiden naam van dit hunebed.

Boswachterij Exloo

Tot zover de fun facts, wij gaan op pad. Anders dan de vorige etappe, die vooral door open boerenland voerde, gaan de eerste kilometers door de uitgestrekte Boswachterij Exloo. Hier vind je voornamelijk aangeplant naaldbos. En ook al doen grafheuvels uit de ijzertijd hun best er nog wat van te maken: het is wat saai naar onze smaak.

Drenthepad etappe 11 | Van Borger naar Valthe

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Goudgele akkers, bloeiende aardappels

Gelukkig openen de bossen zich hier en daar, lopen we onverhard langs bosranden, en genieten we weer van die weidse uitzichten over boerenland. We kunnen maar geen genoeg krijgen van goudgele akkers op hooggelegen essen, afgewisseld met bloeiende aardappelvelden en manshoog mais. Maar dat zal wel komen doordat wij stadskinderen zijn.

Drenthepad etappe 11 | Van Borger naar Valthe

Bloeiende heide & schichtige reeën

Het Drenthepad trekt vervolgens over een handvol mooie heideveldjes, die eind juli al een beetje in bloei staan. Dopheide en struikheide herkennen we, maar verder reikt onze heidekennis niet. Genieten doen we er niet minder om. En dan kruist ook nog een koppel schichtige reeën ons pad. Onze dag kan niet meer stuk.

Drenthepad etappe 11 | Van Borger naar Valthe

Hunezonnebed

Middenin de bossen vinden we hunebed D30, dat kinderen gebruiken als rugsteuntje voor een heerlijk zonnebad. Zouden de ijzertijdkinderen van het Trechterbekervolk ook zo brutaal zijn geweest?

Drenthepad etappe 11 | Van Borger naar Valthe

Gletsjerkuilen

Op het Buinerveld vinden we nog meer geschiedenis, maar die is niet van mensenhand. Opmerkelijke gletsjerkuilen, ook wel ‘pingoruïnes’ genoemd, sieren het landschap. Ze zijn een overblijfsel uit de Weichsel-ijstijd. Door de werking van het ijs ontstonden ijsbergen die tientallen meters hoog konden worden. Na de opwarming van de aarde, bleven grote ronde ‘kraters’ achter.

Exloo & schaapskooi

Het dorpje Exloo is een welkome onderbreking, al heeft het niet de charme van sommige andere Drentse dorpjes. Nogal wat nieuwbouw, opzichtige horeca en toeristische attracties ontsieren dit brinkdorp. Door je oogharen zie je dat het ooit een authentiek dorp was, dat ligt op de plek waar al sinds de prehistorie mensen wonen. En het telt zeker een aantal fraaie rietgedekte boerderijen. Ook de schaapskooi middenin het dorp is mooi, al zijn de schapen de hort op.

Drenthepad etappe 11 | Van Borger naar Valthe

Volop zomervakantie

We wandelen het dorp uit en zijn direct weer midden in het boerenland. Het is te merken dat het volop zomervakantie is. Groepjes vrolijke wandelaars, zwoegende mountainbikers en ruiters te paard vinden we op ons pad. Storend is het niet. Stoorzenders treffen we wel op het Molenveld.

Lawaaiige straaljagers

Keer op keer denderen straaljagers over het Molenveld. Wat het hoogtepunt van deze tocht had moeten zijn, wordt zo danig vergald. We snappen dat ‘onze jongens’ moeten oefenen, maar waarop moet dat boven zo’n schitterend natuurgebied?

Drenthepad etappe 11 | Van Borger naar Valthe

Schaapskudde

Een doekje voor het bloeden is de schaapskudde uit Exloo die we hier treffen. De schapen grazen rustig door, alsof er in geen velden of wegen een Joint Strike Fighter te bekennen is. In de zomer moeten de relaxte schapen trouwens wel flink aan de bak. Dan houden ze hier de Exloo Trials: een wedstrijdje schapendrijven met Border Collies.

Prachtig schilderij

Op het Odoornerzand zijn de lawaaivogels gelukkig gevlogen, en de diepe Drentse rust keert weer. Hier stap je een prachtig schilderij binnen: minuscule paadjes leiden je door een afwisseling van bos, stuifduinen en heide bespikkeld met stokoude vliegedennen en jeneverbessen. Schapen schuilen voor de zon tussen schaduwrijke bomen. Heerlijk wandelen.

Drenthepad etappe 11 | Van Borger naar Valthe Drenthepad etappe 11 | Van Borger naar Valthe

Noord en Zuid (of andersom?)

Het Drenthepad leidt ons langs het Zuiderveld, en ten zuiden daarvan langs het Noorderveld. Dat is heel logisch: het Zuiderveld ligt ten zuiden van Exloo en het Noorderveld ten noorden van Valthe. En zo klopt alles gelukkig weer.

Kaarsrechte zandweg

Over een kaarsrechte zandweg met steeds mooi zicht op weilanden, essen en stukken bos marcheren we richting Valthe, een dorpje dat het Drenthepad links laat liggen. We zijn te moe om uit te zoeken of dat terecht is. Mooie etappe al met al.

 

Wandelgids Drenthepad

Het Drenthepad wandelen wordt een feestje met de mooie gids. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

 

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
drenthepad borger valthe-10
drenthepad borger valthe-11
drenthepad borger valthe-12
drenthepad borger valthe-13
drenthepad borger valthe-14
drenthepad borger valthe-15
drenthepad borger valthe-16
drenthepad borger valthe-17
drenthepad borger valthe-18
drenthepad borger valthe-19
drenthepad borger valthe-20
drenthepad borger valthe-21
drenthepad borger valthe-22
drenthepad borger valthe-23
drenthepad borger valthe-24
drenthepad borger valthe-25
drenthepad borger valthe-26
drenthepad borger valthe-27
drenthepad borger valthe-28
drenthepad borger valthe-29
drenthepad borger valthe-30
drenthepad borger valthe-31

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Drenthe!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Drenthe? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Drenthe >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy