Van esdorp Gieten, midden in het Hunzedal, naar hunebedhoofdstad Borger. Deze etappe van het Drenthepad voert je langs akkers met suikerbieten en velden vol bloeiende aardappelen, en biedt schitterende uitzichten op het glooiende Hunzedal. Ook het historische Brummelpad en het Drouwenerzand zijn hoogtepunten.
De start in Gieten, midden op de Hondsrug, is al geweldig. Prachtige huizen aan een lommerrijke brink, waarvan sommige rijksmonument zijn. Zoals Huize ‘De Merel’, een witgepleisterde villa uit 1921 in art nouveaustijl.
Loop op de brink van Gieten even langs het bronzen beeld van een dorpssmid. Het staat op de plek waar vroeger een smederij was gevestigd. Naast het beeld prijkt de oude houten dorpspomp. Die gebruikte de smid om de gloeiende hoepels te koelen die om de houten wagenwielen werden geslagen.
Vroeger zat pal aan de brink het beroemde Hotel Braams uit 1617. We schrijven 1823 als Jacob van Lennep en Dirk van Hogendorp in de herberg van Jan Braams koffie drinken en bruin brood van ongebuild roggemeel eten, tijdens hun voettocht door Nederland (Geert Mak maakte er een tv-serie over). Helaas is het hotel al jaren ter ziele, maar het gebouw staat er nog steeds.
We verlaten het dorp en al snel wandelen we door het uitgestrekte Hunzedal. Het stroomdal van de Hunze, aan de voet van de Hondsrug, is in het verre verleden gevormd door het krachtenspel van wind, water en ijs. Toen het warmer werd, ontstonden veengebieden en ondoordringbare moerasbossen.
Kraanvogels, elanden en bevers behoorden tot de vaste bewoners van het gebied. In de middeleeuwen werden de toegankelijke delen hooiland. Later werd turf gestoken voor Groningse stadskachels.
De laatste decennia wordt het Hunzedal langzaam omgevormd tot het stroomdal van weleer, met de kronkelende beek als kroon op het landschap. In 2008 zijn er zelfs bevers uitgezet langs de Hunze. Nu de kraanvogels en elanden nog...
Verderop wandelen we over een door weelderig groen omsloten paadje: het Brummelpad. Dat loopt over het traject van de voormalige ‘Noordooster Lokaal-spoorweg’, die van Stadskanaal naar Assen voerde. De spoorlijn verloor z’n betekenis door de opkomst van de vrachtauto en autobus. In 1950 viel het doek. Maar het hele traject waarlangs de trein reed, zo’n 30 km, is bewaard gebleven.
Het Brummelpad is daar getuige van: onder je schoenen knerpen de kiezels van de voormalige spoorlijn. Extra fraai op dit pad is Het Ravijn, dat dwars door de Hondsrug werd gegraven om het hoogteverschil te overbruggen voor de trein. Je loopt door Het Ravijn onder een imposante, tien meter hoge brug. Brummel is trouwens Drents voor braam. Toepasselijke naam met al die bramenstruiken langs het pad.
In Gasselte drinken we koffie op het terras van snackbar De Brombeer, waar inderdaad een goedmoedige brombeer de scepter zwaait. We halen even diep adem, want hierna moeten we het Drouwenerzand op. En dat belooft weinig goeds. ‘Een dorre en doodsche zandzee, allerakeligst van een rei naakte duinen, het is hier zoo bar en ongezellig’, zo werd het Drouwenerzand in 1843 omschreven.
Gelukkig valt het mee. Sterker nog: het is er schitterend. Bossen wisselen af met rustend stuifzand en heide. Jeneverbessen geven extra karakter aan het landschap. Het Drouwenerzand is een belangrijk broedgebied voor de boomleeuwerik, roodborsttapuit en nachtzwaluwen. De klapekster is hier een vaste wintergast.
Verderop neemt boerenland het stokje weer over, met opnieuw die schitterend bloeiende aardappelvelden, nu afgewisseld met akkers met manshoog mais. Het laatste stuk voert door ‘hunebed country’. Je komt langs verschillende hunebedden, waaronder – vlakbij Borger – het grootste hunebed van Nederland.
Hunebedden zijn de restanten van stenen grafkelders waarin boeren in het noorden van ons land duizenden jaren geleden hun doden bijzetten. Archeologen noemen dit volk het Trechterbekervolk, omdat er trechtervormige bekers zijn aangetroffen in de grafkelders.
De hunebedden zijn gebouwd tussen 3400 en 3200 voor Christus van zwerfkeien. Gletsjers duwden die keien 150.000 jaar geleden vanuit Zweden en Finland naar ons land. Nederland telt nog 54 hunebedden. Ze zijn lang niet allemaal compleet: veel stenen zijn hergebruikt om funderingen van kerken en zeeweringen mee te bouwen.
Wil je meer weten over de hunebedden? Dat kan: deze etappe komt pal langs het Hunebeddencentrum in Borger. Hier stap je de prehistorie binnen en kun je ervaren hoe de hunebedbouwers leefden. Als wij er langskomen is het centrum helaas gesloten, zodat wij het met onze fantasie moeten doen.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.