De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Drenthepad etappe 10 | Van Gieten naar Borger

Drenthepad etappe 10 | Van Gieten naar Borger

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling17 km

Wat voor soort wandeling?Drenthepad

Startplaats of station van deze wandelingGieten (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Download mijn GPS-trackDownload mijn GPS-track

Van esdorp Gieten, midden in het Hunzedal, naar hunebedhoofdstad Borger. Deze etappe van het Drenthepad voert je langs akkers met suikerbieten en velden vol bloeiende aardappelen, en biedt schitterende uitzichten op het glooiende Hunzedal. Ook het historische Brummelpad en het Drouwenerzand zijn hoogtepunten.

Overzichtspagina Drenthepad >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Mooi Gieten

De start in Gieten, midden op de Hondsrug, is al geweldig. Prachtige huizen aan een lommerrijke brink, waarvan sommige rijksmonument zijn. Zoals Huize ‘De Merel’, een witgepleisterde villa uit 1921 in art nouveaustijl.

Oude houten dorpspomp

Loop op de brink van Gieten even langs het bronzen beeld van een dorpssmid. Het staat op de plek waar vroeger een smederij was gevestigd. Naast het beeld prijkt de oude houten dorpspomp. Die gebruikte de smid om de gloeiende hoepels te koelen die om de houten wagenwielen werden geslagen.

Drenthepad etappe 10 | Van Gieten naar Borger

Hotel Braams

Vroeger zat pal aan de brink het beroemde Hotel Braams uit 1617. We schrijven 1823 als Jacob van Lennep en Dirk van Hogendorp in de herberg van Jan Braams koffie drinken en bruin brood van ongebuild roggemeel eten, tijdens hun voettocht door Nederland (Geert Mak maakte er een tv-serie over). Helaas is het hotel al jaren ter ziele, maar het gebouw staat er nog steeds.

Stroomdal van de Hunze

We verlaten het dorp en al snel wandelen we door het uitgestrekte Hunzedal. Het stroomdal van de Hunze, aan de voet van de Hondsrug, is in het verre verleden gevormd door het krachtenspel van wind, water en ijs. Toen het warmer werd, ontstonden veengebieden en ondoordringbare moerasbossen.

Drenthepad etappe 10 | Van Gieten naar Borger

Kraanvogels, elanden & bevers

Kraanvogels, elanden en bevers behoorden tot de vaste bewoners van het gebied. In de middeleeuwen werden de toegankelijke delen hooiland. Later werd turf gestoken voor Groningse stadskachels.

Kronkelende beek

De laatste decennia wordt het Hunzedal langzaam omgevormd tot het stroomdal van weleer, met de kronkelende beek als kroon op het landschap. In 2008 zijn er zelfs bevers uitgezet langs de Hunze. Nu de kraanvogels en elanden nog...

Drenthepad etappe 10 | Van Gieten naar Borger

Brummelpad

Verderop wandelen we over een door weelderig groen omsloten paadje: het Brummelpad. Dat loopt over het traject van de voormalige ‘Noordooster Lokaal-spoorweg’, die van Stadskanaal naar Assen voerde. De spoorlijn verloor z’n betekenis door de opkomst van de vrachtauto en autobus. In 1950 viel het doek. Maar het hele traject waarlangs de trein reed, zo’n 30 km, is bewaard gebleven.

Drenthepad etappe 10 | Van Gieten naar Borger

Het Ravijn

Het Brummelpad is daar getuige van: onder je schoenen knerpen de kiezels van de voormalige spoorlijn. Extra fraai op dit pad is Het Ravijn, dat dwars door de Hondsrug werd gegraven om het hoogteverschil te overbruggen voor de trein. Je loopt door Het Ravijn onder een imposante, tien meter hoge brug. Brummel is trouwens Drents voor braam. Toepasselijke naam met al die bramenstruiken langs het pad.

Drenthepad etappe 10 | Van Gieten naar Borger

Brombeer & Drouwenerzand

In Gasselte drinken we koffie op het terras van snackbar De Brombeer, waar inderdaad een goedmoedige brombeer de scepter zwaait. We halen even diep adem, want hierna moeten we het Drouwenerzand op. En dat belooft weinig goeds. ‘Een dorre en doodsche zandzee, allerakeligst van een rei naakte duinen, het is hier zoo bar en ongezellig’, zo werd het Drouwenerzand in 1843 omschreven.

Stuifzand & heide

Gelukkig valt het mee. Sterker nog: het is er schitterend. Bossen wisselen af met rustend stuifzand en heide. Jeneverbessen geven extra karakter aan het landschap. Het Drouwenerzand is een belangrijk broedgebied voor de boomleeuwerik, roodborsttapuit en nachtzwaluwen. De klapekster is hier een vaste wintergast.

Drenthepad etappe 10 | Van Gieten naar Borger

Grootste hunebed van NL

Verderop neemt boerenland het stokje weer over, met opnieuw die schitterend bloeiende aardappelvelden, nu afgewisseld met akkers met manshoog mais. Het laatste stuk voert door ‘hunebed country’. Je komt langs verschillende hunebedden, waaronder – vlakbij Borger – het grootste hunebed van Nederland.

Trechterbekervolk

Hunebedden zijn de restanten van stenen grafkelders waarin boeren in het noorden van ons land duizenden jaren geleden hun doden bijzetten. Archeologen noemen dit volk het Trechterbekervolk, omdat er trechtervormige bekers zijn aangetroffen in de grafkelders.

Drenthepad etappe 10 | Van Gieten naar Borger

Zwerfstenen uit Scandinavië

De hunebedden zijn gebouwd tussen 3400 en 3200 voor Christus van zwerfkeien. Gletsjers duwden die keien 150.000 jaar geleden vanuit Zweden en Finland naar ons land. Nederland telt nog 54 hunebedden. Ze zijn lang niet allemaal compleet: veel stenen zijn hergebruikt om funderingen van kerken en zeeweringen mee te bouwen.

Drenthepad etappe 10 | Van Gieten naar Borger

Hunebeddencentrum

Wil je meer weten over de hunebedden? Dat kan: deze etappe komt pal langs het Hunebeddencentrum in Borger. Hier stap je de prehistorie binnen en kun je ervaren hoe de hunebedbouwers leefden. Als wij er langskomen is het centrum helaas gesloten, zodat wij het met onze fantasie moeten doen.

Wandelgids Drenthepad

Het Drenthepad wandelen wordt een feestje met de mooie gids. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van DrentheDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Drenthe!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Drenthe? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Drenthe >>

 

Tags: 15-20 km, Drenthepad, langeafstandsroutes

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>