Prachtige rondwandeling met in de hoofdrol het beekdal van de Drentsche Aa. Dit Nationaal Park is uitgeroepen tot een van de mooiste landschappen van Nederland. En mooi is het. Je kronkelt mee met de beekjes door hun lieflijke beekdal. In lente en zomer maken libellen, vlinders en weidebeekjuffers hier de dienst uit. In natte tijden kan het bijzonder modderig zijn.
Dat Nationaal Park Drentsche Aa een van de mooiste gebieden van Nederland is, heb ik niet verzonnen. Dit beekstelsel en het omliggende esdorpenlandschap werden in 2005 samen met het Limburgse Geuldal uitgeroepen tot mooiste landschappen van Nederland. En in augustus 2020 werd de Drentsche Aa door lezers van Dagblad van het Noorden met overmacht gekozen als het mooiste plekje van Drenthe en Groningen.
Geen wonder dat het vandaag, de laatste dag van de Kerstvakantie, flink druk is in dit gebied. Vele wandelaars, joggers, hondenuitlaters en mountainbikers moeten het gebied met elkaar delen. Dat gaat wonderwel heel gemoedelijk, want hier in Drenthe laten mensen zich niet gek maken.
De wandeling start in het dorpje Anloo (400 inwoners). En nu we toch bezig zijn met overtreffende trappen: dit is een pareltje onder de Drentse dorpen met misschien wel de mooiste kerk van Nederland, de Magnuskerk uit de 11de eeuw.
De wandeling voert door het boerenland rondom Anloo. Kale akkers, kale bomen, in de verte een fietser die tegen de wind in ploegt onder een asgrauwe hemel. Het landschap is in een diepe winterslaap verzonken. Ook al mooi ;)
Nu krijg je een afwisseling van bos en heidevelden bespikkeld met spaarzame vliegdennen, solitaire eiken en schilderachtige berken. Uiteraard kom je langs een hunebed, met de weinig fantasierijke naam D8.
‘Wandel door het leven en praat met iedereen’, staat op een bankje ter nagedachtenis aan een overleden wandelaar. Een uitspraak van Arnon Grunberg. Dit soort ‘gedenkbankjes’ kom ik steeds vaker tegen op mijn wandelingen.
Even verder wandel je over fijne kleine paadjes door het Strubben-Kniphorstbos. Strubben zijn de knoestige, uit één stam gegroeide eikenbomen die je hier veel ziet. Kniphorst duidt op mr. Gerrit Kniphorst, die in de 19de eeuw eigenaar en ontginner was van de toenmalige heidevelden. Prachtig gebied met ook een bijzondere archeologische waarde: het herbergt zo’n 60 grafheuvels uit de prehistorie.
Dan kom je bij je eerste beekje: het Schipborgsche Diep. In droge zomers is het tot een piepklein stroompje geslonken, maar door de overvloedige regen van de afgelopen tijd is hij flink buiten z’n oevers getreden. En dat betekent: door de modder baggeren.
Maar prachtig is het hier wel. Het glasheldere diepje doorklieft golvende graslanden. In de verte foeragerende ooievaars en een opvliegende buizerd. In de lente barst het beekdal van de bloemen en wemelt het hier van de jagende libellen en de lieflijk flapwiekende weidebeekjuffers. Een smal bruggetje brengt je over het beekje en je vervolgt je modderstappen.
De wandeling rondt een mooi verscholen vennetje (Siepelveen) en je koerst aan op het esdorpje Oudemolen, een handvol monumentale boerderijen met niet meer dan 75 inwoners. De plaats is vernoemd naar de vervallen watermolen die hier tot 1645 in de Drentsche Aa heeft gestaan. Die molen is niet meer. Maar sinds 1837 pronkt hier wel korenmolen De Zwaluw.
Voorbij Oudemolen ontmoet je je volgende beekje, niet verrassend Oudemolensche Diep genoemd. Klaagde je eerder over wat modder aan je schoenen? Maak je borst dan maar nat, want hier vind je één groot modderballet. Nu en dan zak ik tot m’n enkels weg. Tegenliggers op gympen lopen heel ongelukkig te soppen in hun sokken.
Een kronkelpaadje door de bosrand geeft telkens zicht op het beekje in de diepte. En dan wandel je nog een prachtig traject langs je derde beekje van vandaag: het Anloeërdiepje. Tot slot loop je een ansichtkaart binnen met prachtige zichten op Anloo en z’n Magnuskerk. Topwandeling!
Is 20 kilometer je te lang? Staatsbosbeheer heeft ook verschillende korte rondwandelingen door Nationaal Park Drentsche Aa.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.