Rondwandeling Drentsche Aa | Staatsbosbeheer Rondwandeling Drentsche Aa | Staatsbosbeheer
Drenthe – rondwandeling – 20km

Rondwandeling Drentsche Aa | Staatsbosbeheer

Rondwandeling Drentsche Aa | Staatsbosbeheer Rondwandeling Drentsche Aa | Staatsbosbeheer
Drenthe – rondwandeling – 20km

Rondwandeling Drentsche Aa | Staatsbosbeheer

Prachtige rondwandeling met in de hoofdrol het beekdal van de Drentsche Aa. Dit Nationaal Park is uitgeroepen tot een van de mooiste landschappen van Nederland. En mooi is het. Je kronkelt mee met de beekjes door hun lieflijke beekdal. In lente en zomer maken libellen, vlinders en weidebeekjuffers hier de dienst uit. In natte tijden kan het bijzonder modderig zijn.

Aan de wandel

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Dorpje Diever
  • Landgoed Berkenheuvel
  • Opbollende essen
  • Onderduikershol 'De Wigwam'
  • Natuurgebied De Stroeten
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Mooiste plekje van Drenthe & Groningen

Dat Nationaal Park Drentsche Aa een van de mooiste gebieden van Nederland is, heb ik niet verzonnen. Dit beekstelsel en het omliggende esdorpenlandschap werden in 2005 samen met het Limburgse Geuldal uitgeroepen tot mooiste landschappen van Nederland. En in augustus 2020 werd de Drentsche Aa door lezers van Dagblad van het Noorden met overmacht gekozen als het mooiste plekje van Drenthe en Groningen.

En dus is het druk...

Geen wonder dat het vandaag, de laatste dag van de Kerstvakantie, flink druk is in dit gebied. Vele wandelaars, joggers, hondenuitlaters en mountainbikers moeten het gebied met elkaar delen. Dat gaat wonderwel heel gemoedelijk, want hier in Drenthe laten mensen zich niet gek maken.

Wandelroute Drentsche Aa | Rondwandeling Staatsbosbeheer

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Anloo: een pareltje

De wandeling start in het dorpje Anloo (400 inwoners). En nu we toch bezig zijn met overtreffende trappen: dit is een pareltje onder de Drentse dorpen met misschien wel de mooiste kerk van Nederland, de Magnuskerk uit de 11de eeuw.

Winters landschap

De wandeling voert door het boerenland rondom Anloo. Kale akkers, kale bomen, in de verte een fietser die tegen de wind in ploegt onder een asgrauwe hemel. Het landschap is in een diepe winterslaap verzonken. Ook al mooi ;)

Wandelroute Drentsche Aa | Rondwandeling Staatsbosbeheer

Bos, heide & hunebedden

Nu krijg je een afwisseling van bos en heidevelden bespikkeld met spaarzame vliegdennen, solitaire eiken en schilderachtige berken. Uiteraard kom je langs een hunebed, met de weinig fantasierijke naam D8.

Wandelroute Drentsche Aa | Rondwandeling Staatsbosbeheer

Gedenkbankje

‘Wandel door het leven en praat met iedereen’, staat op een bankje ter nagedachtenis aan een overleden wandelaar. Een uitspraak van Arnon Grunberg. Dit soort ‘gedenkbankjes’ kom ik steeds vaker tegen op mijn wandelingen.

Strubben-Kniphorstbos

Even verder wandel je over fijne kleine paadjes door het Strubben-Kniphorstbos. Strubben zijn de knoestige, uit één stam gegroeide eikenbomen die je hier veel ziet. Kniphorst duidt op mr. Gerrit Kniphorst, die in de 19de eeuw eigenaar en ontginner was van de toenmalige heidevelden. Prachtig gebied met ook een bijzondere archeologische waarde: het herbergt zo’n 60 grafheuvels uit de prehistorie.

Wandelroute Drentsche Aa | Rondwandeling Staatsbosbeheer

Schipborgsche Diep

Dan kom je bij je eerste beekje: het Schipborgsche Diep. In droge zomers is het tot een piepklein stroompje geslonken, maar door de overvloedige regen van de afgelopen tijd is hij flink buiten z’n oevers getreden. En dat betekent: door de modder baggeren.

Wandelroute Drentsche Aa | Rondwandeling Staatsbosbeheer

Foeragerende ooievaars

Maar prachtig is het hier wel. Het glasheldere diepje doorklieft golvende graslanden. In de verte foeragerende ooievaars en een opvliegende buizerd. In de lente barst het beekdal van de bloemen en wemelt het hier van de jagende libellen en de lieflijk flapwiekende weidebeekjuffers. Een smal bruggetje brengt je over het beekje en je vervolgt je modderstappen.

Oudemolen met... een molen

De wandeling rondt een mooi verscholen vennetje (Siepelveen) en je koerst aan op het esdorpje Oudemolen, een handvol monumentale boerderijen met niet meer dan 75 inwoners. De plaats is vernoemd naar de vervallen watermolen die hier tot 1645 in de Drentsche Aa heeft gestaan. Die molen is niet meer. Maar sinds 1837 pronkt hier wel korenmolen De Zwaluw.

Wandelroute Drentsche Aa | Rondwandeling Staatsbosbeheer

Beekje 2: Oudemolensche Diep

Voorbij Oudemolen ontmoet je je volgende beekje, niet verrassend Oudemolensche Diep genoemd. Klaagde je eerder over wat modder aan je schoenen? Maak je borst dan maar nat, want hier vind je één groot modderballet. Nu en dan zak ik tot m’n enkels weg. Tegenliggers op gympen lopen heel ongelukkig te soppen in hun sokken.

Beekje 3: Anloeërdiepje

Een kronkelpaadje door de bosrand geeft telkens zicht op het beekje in de diepte. En dan wandel je nog een prachtig traject langs je derde beekje van vandaag: het Anloeërdiepje. Tot slot loop je een ansichtkaart binnen met prachtige zichten op Anloo en z’n Magnuskerk. Topwandeling!

Wandelroute Drentsche Aa | Rondwandeling Staatsbosbeheer

Tip: korte rondwandelingen

Is 20 kilometer je te lang? Staatsbosbeheer heeft ook verschillende korte rondwandelingen door Nationaal Park Drentsche Aa.

 

Mooiste natuurhuisjes van Drenthe!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
wandelroute drentsche aa-10
wandelroute drentsche aa-11
wandelroute drentsche aa-12
wandelroute drentsche aa-13
wandelroute drentsche aa-14
wandelroute drentsche aa-15
wandelroute drentsche aa-16
wandelroute drentsche aa-17
wandelroute drentsche aa-18
wandelroute drentsche aa-19
wandelroute drentsche aa-20
wandelroute drentsche aa-21
wandelroute drentsche aa-22
wandelroute drentsche aa-23
wandelroute drentsche aa-24
wandelroute drentsche aa-25
wandelroute drentsche aa-26
wandelroute drentsche aa-27
wandelroute drentsche aa-28
wandelroute drentsche aa-29
wandelroute drentsche aa-30
wandelroute drentsche aa-31
wandelroute drentsche aa-32
wandelroute drentsche aa-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Drenthe!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Drenthe? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Drenthe >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy