Met de NatuurRoutes app op pad rond het Drentse Diever: het is geen straf op deze mooie Pinksterdag. Na de 'gezellige' drukte van een dorpse Pinkstermarkt halen we opgelucht adem in de uitgestrekte bossen van landgoed Berkenheuvel. Lekkere korte tocht over onverharde paadjes. En handig, die app!
Verdwalen is onmogelijk
Wandelen met een app, ik heb het nog niet vaak gedaan. Vooral omdat het niet nodig is: ik heb een uitstekend gps-apparaat. Maar het werkt uitstekend: de NatuurRoutes app van Natuurmonumenten neemt je stevig bij de hand, om te verdwalen moet je echt je best doen.
Brommende app
Wat vooral leuk is: er zit veel info verstopt in de app. Elke keer als we bij een 'point of interest' komen, gaat ons mobieltje brommen. En popt er een kadertje op met vlot geschreven tekstjes over wat je op die plek allemaal kunt beleven.
Speciaal voor wandelaars: Canon Powershot Zoom
Camera en verrekijker in één: de droom van elke wandelaar. Met de compacte Canon Powershot Zoom kijk je die ijsvogel recht op z'n mooie snavel. En maak je er ook nog een foto of filmpje van. Hoe goed is hij?
En dat is, op deze korte wandeling, behoorlijk veel. Zo leren we dat Diever een beschermd dorpsgezicht heeft plus één van de oudste kerken van Drenthe. En vanaf de Noordes, waar we langs lopen, hebben we uitstekend zicht op het dorp dat er inderdaad idyllisch bij ligt.
Bol van de schapenmest
En weet je hoe die bolling in de uitgestrekte velden van de Noordes zijn ontstaan? Weet de app: de boeren uit deze omgeving brachten eeuwenlang schapenmest naar de Noordes, die steeds hoger en hoger werd.
12.800 voetbalvelden
We lopen hier door Nationaal Park Drents-Friese Wold. Op de grens van beide provincies wisselen bos, heide, stuifzand en grasland elkaar af. Het is een van de grootste natuurgebieden van Nederland. Om een indruk te geven: er passen 12.800 voetbalvelden in.
De dennen van Van Daalen
Ook als je niet van voetballen houdt, is het prachtig wandelen. Via een smal bospaadje lopen we landgoed Berkenheuvel in. Heel oud is het niet, dit bos. Ruim een eeuw geleden werd het aangeplant door landgoedeigenaar A.C. van Daalen. Hij koos vooral dennen, omdat daar geld mee te verdienen was. Dennenhout werd in die tijd in de mijnen gebruikt om schachten mee te stutten. Wist je dat dennenhout de bijzondere eigenschap heeft dat het eerst kraakt voordat het echt breekt? Een prima alarmsysteem.
Bestrijder van stuifzanden
Dit verzin ik niet zelf. Dit heeft de brommende app me geleerd. En ook dat A.C. van Daalen in deze streek vooral bekend is geworden als bestrijder van stuifzanden. De stuifzanden in deze omgeving waren vooral ontstaan door te intensieve begrazing. Van Daalen bestreed het zand onder meer door wallen aan te leggen, berken te planten en dennen te zaaien.
Lachend paradys
Die Van Daalen, die heeft zelfs een eigen monument, dat je op deze wandeling tegenkomt. Hierop valt te lezen: ‘Hier verrees uit stuivend zand en ledig aard, een lachend paradys’. Leerde de app me. Maar heb ik ook met m'n eigenste ogen gezien, ik zweer het je.
Tapijt van kraaiheide
Via weer andere paadjes komen we door een bos met een tapijt van kraaiheide, die helaas net is uitgebloeid (kraaiheide bloeit in april en mei). En langs een bospoel waar, alweer volgens m'n brom-app, de landgoedheren en -dames “menig zondag met hun koets kwamen aanrijden om heerlijk te picknicken op een zomerse dag”.
Nuffige muggen
Maar sorry hoor, nu moeten we toch even hartelijk schateren in dit lachend paradys. Het is namelijk een poeltje van niks, waar hooguit wat nuffige muggen verpozen. Een beetje kikker haalt er z'n neus voor op. Laat staan zondagse landgoedheren en -dames.
Onderduikershol 'De Wigwam'
Verderop komt 'point of interest' 6 in zicht: onderduikershol 'De Wigwam', even van de route af. En daar moet je echt even heen, alleen al uit respect voor degenen die hier ondergedoken hebben gezeten. En helaas werden ontdekt door een Duitse soldatencommando. Acht mannen vonden de dood. Hun portretten hangen bij de ingang. Een onvoorstelbare periode, en nog maar zo kort geleden als je erover nadenkt.
Hazelwormen, oude berken & vogelgeluiden
De app bromt ons ongeduldig naar volgende punten:
Naar hazelwormen die op het pad zouden liggen te zonnen, maar die in geen velden of wegen te bespeuren zijn.
Naar zeer oude berken, waar we met een loepje naar gezocht hebben.
Naar een punt waar we een tuinfluiter zouden kunnen horen. Verdomd, de app laat hier zelfs het vogelgeluidje horen.
En naar De Stroeten waar we reeën zouden kunnen zien (NOT). Maar schitterend is het er wel.
NatuurRoutes app downloaden
Aangename wandeling, van begin tot eind. En die brommende app? Gratis downloaden die happ!
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.
Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
De beste camera’s en verrekijkers!
Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.
Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Drenthe? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!