Actieve vakanties bij SNP Natuurreizen
Boek een actieve vakantie op Snp.nl

Rondwandeling Drentsche Aa vanuit Oudemolen

Rondwandeling Drentsche Aa vanuit Oudemolen Prachtige wandeling rond het Drentse dorpje Oudemolen. Je trekt door het glooiende beekdal van het Oudemolensche Diep, langs een schilderachtige molen en door de uitgestrekte Gasterse duinen. Wel heel erg nat: waterdichte schoenen zijn geen overbodige luxe.

Carbidknallen

Terwijl we zo ongeveer van onze wandelsokken worden geblazen door rondvliegende melkbusdeksels die boerenjongens met carbid de ether in knallen, struinen wij op oudejaarsdag langs het Oudemolensche Diep (normaal gesproken is het hier echt rustiek hoor!).

Rondwandeling Drentsche Aa vanuit Oudemolen

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling7 km

Wat voor soort wandeling?Rondwandeling

Startplaats of station van deze wandelingOudemolen (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 75/100

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Oudemolensche diep

De wandeling voert langs het Oudemolensche Diep, dat als een zilveren slang tussen glooiende hooilanden kronkelt. Nu, hartje winter, liggen de hooilanden er kaal bij. In de zomer staan ze vol bloemen.

Mooiste plekjes van Nederland

Het Oudemolensche Diep is een van de vele benamingen van de Drentsche Aa, een stelsel van beken in Groningen en Drenthe. De schoonheid van de wild meanderende Drentsche Aa is in alle toonaarden bezongen. Het gebied dingt al jarenlang mee naar de hoogste plaats in de top tien van mooiste plekjes van Nederland.

Houten voetbrug

Meestal lonkt het Oudemolensche Diep in de verte, of vermoed je hem, daar ergens tussen de graslanden. Op één punt ga je eroverheen, over een smalle houten voetbrug. Als je even blijft stilstaan zie je het water wiegend als in een wals onder je voeten doorstromen.

Schipborgsche Diep

Aan de overkant is nauwelijks sprake van een beekdal. Hier botst het Oudemolensche Diep op een onverzettelijke zandrug. Op deze plaats verandert de beek – voor de zoveelste keer – van naam. De komende kilometers luistert hij naar de naam Schipborgsche Diep.

Beetje schizofreen typje hoor, die beek. Nog even eentje uit de categorie ‘Rare jongens die Drentenaren’: de Drentsche Aa heet alleen in Groningen Drentsche Aa. Snappez vous?

Mooiste actieve vakanties op Snp.nl

Gasterse duinen

Hoe prop je een wandelingetje van niks zo boordevol afwisseling? Als toepasselijke klap op de vuurpijl krijg je namelijk ook de Gasterse duinen nog voorgeschoteld, een van de mooiste zandverstuivingsgebieden van Drenthe. Via een weliswaar modderig maar mooi paadje trek je er dwars overheen. Stuifduinen, natte veenkommen, glooiende heidevelden, vennetjes. Drentenaren spreken het uit als: Gaasterse Duun'n.

Superdruk (in de middeleeuwen)

Nu is het er, ondanks knallende carbidbussen, lekker rustig. Dat was in de middeleeuwen wel even anders. De zandverstuiving lag precies op de drukke route van het handelsverkeer tussen Groningen en Coevorden. Het was een waar verkeersknooppunt, omdat je er in die tijd met je paard en kar de rivier kon oversteken. Deze drukte op het veld zorgde ervoor dat het zand 'op de wind' kon gaan. De eeuwenoude karrensporen zijn nog steeds herkenbaar als diepe geulen door het veld.

Van Pleistoceen tot pingoruïne

De Gaasterse Duun’n zijn in het Pleistoceen gekneed door landijs, smeltwater, sneeuwstormen en rivieren. Verder misschien niet bijster boeiend: het gebied wordt begraasd door Schoonebeker heideschapen en Schotse Hooglanders en er komen veel adders voor. Wij zagen ‘m niet, maar er schijnt ook een hunebed te staan, wat er op wijst dat de mens hier al minstens 5000 jaar lekker actief bezig is.

En o ja, je komt ook nog langs een pingoruïne. Iedereen weet natuurlijk wat dat is, en die ene dombo die zich nu achter z’n oor zit te krabben, moet het maar even googelen.

(Oude)Molen

De wandeling start in het esdorp Oudemolen. Nou ja, dorp: een handvol boerderijen, zestig inwoners en een schooltje, veel meer is het niet. O ja: er schijnen nog een paar grafheuvels te zijn. En we zien een heuse schaatsbaan die er nu lusteloos en verlaten bijligt.

Molen De Zwaluw

Oudemolen is vernoemd naar de vervallen watermolen die hier tot 1645 in de Drentsche Aa heeft gestaan. Die molen is niet meer. In het dorp staat wel een andere molen, de korenmolen De Zwaluw uit 1837. Het is een rietgedekte, achtkantige houten grondzeiler die in 1837 is gebouwd ter vervanging van een omgewaaide standerdmolen. Bij de bouw van De Zwaluw zijn onderdelen van een afgebroken molen uit Schipborg gebruikt.

Schilderachtige molen

De Zwaluw is maalvaardig en is op woensdag en zaterdag te bezichtigen. Misschien is de molen niet zo bijzonder, maar even voorbij Oudemolen moet je je toch even omdraaien, want hij ligt er bijzonder schilderachtig bij tussen de boerenvelden.

Meester Gerhard Crone

Nu even iets waarvan je echt gaat mijmeren over vroeger (als je net als ik oud en sentimenteel genoeg bent tenminste). Aan de Hoofdweg staat de Meester Croneschool. De basisschool is vernoemd naar Gerhard Crone, die vanaf de bouw van de school in 1880 les gaf in Oudemolen.

Coöperatieve zuivelfabriek Centrum

Crone was zeer betrokken bij het dorp. Hij zorgde in 1896 voor de oprichting van de coöperatieve zuivelfabriek Centrum, waar met handkracht boter werd geproduceerd. Ook zette hij zich in voor verharding van de wegen rond Oudemolen en naburige dorpen. Ter ere van Crone is een granieten bank aan de Hoofdstraat geplaatst en ook de weg tussen de Hoofdstraat en het Oudemolensche Diep draagt zijn naam. Vertederend hè?

Wandeling van Staatsbosbeheer langs het AnlooërdiepjeDrentsche Aa: 9 routes

Staatsbosbeheer heeft 9 gemarkeerde wandelroutes uitgezet in het stroomdal van de Drentsche Aa.

De routes variëren in lengte van 3,5 tot 20 kilometer. Ze zijn ook goed te combineren, waardoor je helemaal je eigen route kunt samenstellen. Alle routes zijn zeer de moeite waard.

 

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

Foto's van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

Tags: rondwandelingen, Drentsche Aa, 5-10 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>