Wandeling Staatsbosbeheer rond Oudemolen | Rondwandeling langs de Drenthse Aa

Wandeling rond Oudemolen in Drenthe

Voor wie het prachtige Noord-Drenthe wil verkennen, zijn de elf routes die Staatsbosbeheer hier heeft uitgezet een aanrader. De wandeling rond Oudemolen bijvoorbeeld. Zeven kilometertjes idylle: je trekt door het zacht glooiende beekdal van het Oudemolensche Diep, langs een schilderachtige molen en door de uitgestrekte Gasterse duinen. Jammer dat het zeiknat was overal. En even een ferme tik op de billen van Staatsbosbeheer: hou je paaltjes een beetje bij graag!

Carbidknallen

Terwijl we zo ongeveer van onze wandelsokken worden geblazen door rondvliegende melkbusdeksels die boerenjongens met carbid de ether in knallen, struinen wij op oudejaarsdag 2012 langs het Oudemolensche Diep (normaal gesproken is het hier echt rustiek hoor!). Het weer heeft ook z’n stekels opgezet. Straffe wind, gure waterkou, grrrrommende wolken. Met oliebollen als brandstof soppen we door zompige zooi.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Oudemolensche diep

Wandeling rond Oudemolen in DrentheDe wandeling voert langs het Oudemolensche Diep, dat als een zilveren slang tussen glooiende hooilanden kronkelt. Nu, hartje winter, liggen de hooilanden er kaal bij. In de zomer staan ze vol bloemen.

Mooiste plekjes van Nederland

Het Oudemolensche Diep is een van de vele benamingen van de Drentsche Aa, een stelsel van beken in Groningen en Drenthe. De schoonheid van de wild meanderende Drentsche Aa is in alle toonaarden bezongen. Het gebied dingt al jarenlang mee naar de hoogste plaats in de top tien van mooiste plekjes van Nederland.

Houten voetbrug

Meestal lonkt het Oudemolensche Diep in de verte, of vermoed je hem, daar ergens tussen de graslanden. Op één punt ga je eroverheen, over een smalle houten voetbrug. Als je even blijft stilstaan zie je het water wiegend als in een wals onder je voeten doorstromen.

Schipborgsche Diep

Aan de overkant is nauwelijks sprake van een beekdal. Hier botst het Oudemolensche Diep op een onverzettelijke zandrug. Op deze plaats verandert de beek – voor de zoveelste keer – van naam. De komende kilometers luistert hij naar de naam Schipborgsche Diep.

Beetje schizofreen typje hoor, die beek. Nog even eentje uit de categorie ‘Rare jongens die Drentenaren’: de Drentsche Aa heet alleen in Groningen Drentsche Aa. Snappez vous?


B&B 't Huys van De Gouverneur in AssenMooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een overnachting (of twee) in het unieke B&B 't Huys van De Gouverneur in Assen.

B&B 't Huys van De Gouverneur in Assen B&B 't Huys van De Gouverneur ligt op 5 minuten lopen van het centrum van Assen. Gevestigd in een monumentaal gebouw waar ooit de eerste gouverneur van Assen woonde. Krijgt van 81 gasten op Trivago.nl een 9,5: “Gastvrij en gezellig. Prima plek als uitgangspunt voor het Pieterpad, van Zuidlaren tot Schoonloo, gezellige eigenaars, die je adviseren en toch je privacy geven, supermooie kamer, meer dan heerlijk ontbijt met verse spullen, heel fijn verblijf.”

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Hieronder een selectie van mijn foto's. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken.

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpeditiesFOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!