De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Boswachterspad Oudemolense Diep | Rondwandeling Oudemolen

Boswachterspad Oudemolense Diep | Rondwandeling Oudemolen

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling7 km

Wat voor soort wandeling?Boswachterspad

Startplaats of station van deze wandelingOudemolen (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 75/100

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Prachtige wandeling rond het Drentse dorpje Oudemolen. Je trekt door het glooiende beekdal van het Oudemolensche Diep, langs een schilderachtige molen en door de uitgestrekte Gasterse duinen. Bij nat weer zijn waterdichte schoenen geen overbodige luxe.

Oudemolensche diep

De wandeling voert langs het Oudemolensche Diep, dat als een zilveren slang tussen glooiende hooilanden kronkelt. We wandelden hier in hartje winter, toen de hooilanden er kaal bij lagen (zie foto’s onderaan). Nu, middenin de zomer, staan ze vol bloemen.

Boswachterspad Oudemolense Diep | Rondwandeling Oudemolen

Mooiste plekjes van Nederland

Het Oudemolensche Diep is een van de vele benamingen van de Drentsche Aa, een stelsel van beken in Groningen en Drenthe. De schoonheid van de wild meanderende Drentsche Aa is in alle toonaarden bezongen. Het gebied dingt al jarenlang mee naar de hoogste plaats in de top tien van mooiste plekjes van Nederland.

Boswachterspad Oudemolense Diep | Rondwandeling Oudemolen

Houten voetbrug

Meestal lonkt het Oudemolensche Diep in de verte, of vermoed je hem, daar ergens tussen de graslanden. Op één punt ga je eroverheen, over een smalle houten voetbrug. Als je even blijft stilstaan zie je het water onder je voeten stromen.

Boswachterspad Oudemolense Diep | Rondwandeling Oudemolen

Schipborgsche Diep

Aan de overkant is nauwelijks sprake van een beekdal. Hier botst het Oudemolensche Diep op een onverzettelijke zandrug. Op deze plaats verandert de beek – voor de zoveelste keer – van naam. De komende kilometers luistert hij naar de naam Schipborgsche Diep.

Weetje: de Drentsche Aa heet alleen in Groningen Drentsche Aa. Logisch hoor.

Boswachterspad Oudemolense Diep | Rondwandeling Oudemolen

Gasterse duinen

Hoe prop je een wandelingetje van niks zo boordevol afwisseling? Als toepasselijke klap op de vuurpijl krijg je namelijk ook de Gasterse duinen nog voorgeschoteld, een van de mooiste zandverstuivingsgebieden van Drenthe. Via een mooi paadje trek je er dwars overheen. Stuifduinen, natte veenkommen, glooiende heidevelden, vennetjes. Drentenaren spreken het uit als: Gaasterse Duun'n.

Boswachterspad Oudemolense Diep | Rondwandeling Oudemolen

Superdruk (in de middeleeuwen)

Nu is het er lekker rustig. Dat was in de middeleeuwen wel even anders. De zandverstuiving lag precies op de drukke route van het handelsverkeer tussen Groningen en Coevorden. Het was een waar verkeersknooppunt, omdat je er in die tijd met je paard en kar de rivier kon oversteken. Deze drukte op het veld zorgde ervoor dat het zand 'op de wind' kon gaan. De eeuwenoude karrensporen zijn nog steeds herkenbaar als diepe geulen door het veld.

Boswachterspad Oudemolense Diep | Rondwandeling Oudemolen

Van Pleistoceen tot pingoruïne

De Gaasterse Duun’n zijn in het Pleistoceen gekneed door landijs, smeltwater, sneeuwstormen en rivieren. Verder misschien niet bijster boeiend: het gebied wordt begraasd door Schoonebeker heideschapen en Schotse Hooglanders en er komen veel adders voor. Wij zagen ‘m niet, maar er schijnt ook een hunebed te staan, wat er op wijst dat de mens hier al minstens 5000 jaar lekker actief bezig is.

Boswachterspad Oudemolense Diep | Rondwandeling Oudemolen

(Oude)Molen

De wandeling start in het esdorp Oudemolen. Nou ja, dorp: een handvol boerderijen, zestig inwoners, een schooltje en een paar grafheuvels, veel meer is het niet.

Molen De Zwaluw

Oudemolen is vernoemd naar de vervallen watermolen die hier tot 1645 in de Drentsche Aa heeft gestaan. Die molen is niet meer. In het dorp staat wel een andere molen, de korenmolen De Zwaluw uit 1837. Het is een rietgedekte, achtkantige houten grondzeiler die in 1837 is gebouwd ter vervanging van een omgewaaide standerdmolen. Bij de bouw van De Zwaluw zijn onderdelen van een afgebroken molen uit Schipborg gebruikt.

Boswachterspad Oudemolense Diep | Rondwandeling Oudemolen

Schilderachtige molen

De Zwaluw is maalvaardig en is op woensdag en zaterdag te bezichtigen. Misschien is de molen niet zo bijzonder, maar even voorbij Oudemolen moet je je toch even omdraaien, want hij ligt er bijzonder schilderachtig bij tussen de boerenvelden.

Drentsche Aa: 9 routes

Staatsbosbeheer heeft 9 gemarkeerde wandelroutes uitgezet in het stroomdal van de Drentsche Aa.

De routes variëren in lengte van 3,5 tot 20 kilometer. Ze zijn ook goed te combineren, waardoor je helemaal je eigen route kunt samenstellen. Alle routes zijn zeer de moeite waard.

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling (zomer)

Foto’s van deze wandeling (winter)

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van DrentheDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Drenthe!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Drenthe? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Drenthe >>

 

Tags: rondwandelingen, Drentsche Aa, 5-10 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>