Schitterend is het rond het Drentse dorpje Anloo. Glooiend landschap dat grossiert in vergezichten. Het Anlooërdiepje kronkelt als een zilveren slang door weids beekdal vol libellen, vlinders en weidebeekjuffers. Heerlijke wandeltocht.
De wandeling voert uitsluitend over onverharde paden en leuke slingerpaadjes. Loop halverwege even naar het beekje toe, het Anlooërdiepje is hier smal en glashelder. In de zomer vieren lyrische libellen en nuffige waterjuffers er feest. Ben je fotograaf: neem een macrolens mee. Je kunt de weidebeekjuffer van heel dichtbij fotograferen.
Anlooërdiepje: het klinkt niet alleen idyllisch, het is dat ook ten volle. Dit meanderende beekje is omgeven door houtwallen met dwarswalletjes die het glooiende beekdal in lopen. Het landschap krijgt er een enorme diepte door. En in de zomer bloost het beekdal van de bloemen.
Het Anlooërdiepje is een van de benamingen van de Drentsche Aa, een samenhangend stelsel van beken dat vreemd genoeg alleen in de provincie Groningen Drentsche Aa heet. Ik zal jullie niet vermoeien met de tientallen namen die de beek in Drenthe heeft.
De Drentenaren zijn er blijkbaar trots op. En terecht, want wat is hij mooi! Het is ook de enige beek in Nederland die z’n oorspronkelijke meanderende loop heeft behouden. De Drentsche Aa en het omliggende esdorpenlandschap werden in 2005 samen met het Limburgse Geuldal uitgeroepen tot mooiste landschap van Nederland. Genieten maar...
De Drentsche Aa inspireerde dichter Rutger Kopland tot het bouwen van een brug over de beek. En natuurlijk componeerde hij er een gedicht over. Een paar regels:
"Morgens aan de rivier, morgens waarin
hij nog lijkt te overwegen
waarheen hij die dag
weer zal gaan"
Anloo, het startpunt van deze Groene Wissel, is een heerlijk klein brinkdorpje, gelegen tussen het stroomdallandschap van de Drentsche Aa, de Hondsrug, het Evertsbos en het historisch rijke Kniphorstbos. Het dorpje telt zo’n 400 inwoners.
Al is het aantal agrariërs in de loop der tijd afgenomen, Anloo ademt nog altijd de sfeer van een echt boerendorp. In de oogstmaanden persen volgeladen tractors zich door de beklinkerde Hoofdstraat, die gesierd wordt met prachtige oude boerderijen. Leuke foto’s en ansichtkaarten van vroeger zijn overigens te vinden op Historischanloo.nl.
Parel van het dorp is de Magnuskerk, die dateert uit de 11de eeuw. In mijn ogen een van de mooiste kerkjes van Nederland. Maar ik ben bevooroordeeld, want ik kom er al vele jaren langs en heb er ook een paar keer kerstavond mogen vieren.
Het romaanse kerkje is genoemd naar Magnus, bisschop van Trani, die na zijn marteldood heilig werd verklaard. Het schip van de kerk is in de elfde eeuw opgetrokken uit tufsteen, een zachte vulkanische steensoort uit de Rijnstreek van Duitsland. Dertiende eeuwse fresco’s sieren de muren met voorstellingen uit het leven van Maria: de Annunciatie, de Visitatie, de geboorte van Christus en de Vlucht naar Egypte.
Op deze wandeling scheer je langs Landgoed De Schipborg, waarbij je in de verte de monumentale boerderij De Schipborg ziet liggen. De boerderij is ontworpen door de fameuze architect H.P. Berlage.
De modelboerderij met woonhuis is één van de meest karakteristieke boerderijen in Drenthe. 'De Schipborg' is in 1914 gebouwd in opdracht van de familie Kröller-Müller en was bestemd voor hun oudste zoon. Die boerderij lonkt smachtend naar je uit de verte. Maar helaas, je mag er niet heen, want de toegang is verboden.
De routes variëren in lengte van 3,5 tot 20 kilometer. Ze zijn ook goed te combineren, waardoor je helemaal je eigen route kunt samenstellen. De mooiste vind ik deze vanuit Anloo. Maar alle 9 zijn ze zeer de moeite waard.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.