Rondwandeling Anloo: Drentsche Aa & Anlooërdiepje Rondwandeling Anloo: Drentsche Aa & Anlooërdiepje
Drenthe – rondwandeling – 11km

Rondwandeling Anloo: Drentsche Aa & Anlooërdiepje

Rondwandeling Anloo: Drentsche Aa & Anlooërdiepje Rondwandeling Anloo: Drentsche Aa & Anlooërdiepje
Drenthe – rondwandeling – 11km

Rondwandeling Anloo: Drentsche Aa & Anlooërdiepje

Schitterend is het rond het Drentse dorpje Anloo. Glooiend landschap dat grossiert in vergezichten. Het Anlooërdiepje kronkelt als een zilveren slang door weids beekdal vol libellen, vlinders en weidebeekjuffers. Heerlijke wandeltocht.

Aan de wandel
Wandelkaart route

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Pittoresk dorpje
  • Beekdal van de Drentsche Aa
  • Libellen, vlinders en weidebeekjuffers
  • Het lieflijke Anlooërdiepje
  • Romaanse Magnuskerk uit 1100
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Libellenfeesten & jufferfuifen

De wandeling voert uitsluitend over onverharde paden en leuke slingerpaadjes. Loop halverwege even naar het beekje toe, het Anlooërdiepje is hier smal en glashelder. In de zomer vieren lyrische libellen en nuffige waterjuffers er feest. Ben je fotograaf: neem een macrolens mee. Je kunt de weidebeekjuffer van heel dichtbij fotograferen.

Anlooërdiepje

Anlooërdiepje: het klinkt niet alleen idyllisch, het is dat ook ten volle. Dit meanderende beekje is omgeven door houtwallen met dwarswalletjes die het glooiende beekdal in lopen. Het landschap krijgt er een enorme diepte door. En in de zomer bloost het beekdal van de bloemen.

Rondwandeling Anloo | Drentsche Aa & Anlooërdiepje

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Drentsche Aa: tientallen namen

Het Anlooërdiepje is een van de benamingen van de Drentsche Aa, een samenhangend stelsel van beken dat vreemd genoeg alleen in de provincie Groningen Drentsche Aa heet. Ik zal jullie niet vermoeien met de tientallen namen die de beek in Drenthe heeft.

Mooiste landschap van Nederland

De Drentenaren zijn er blijkbaar trots op. En terecht, want wat is hij mooi! Het is ook de enige beek in Nederland die z’n oorspronkelijke meanderende loop heeft behouden. De Drentsche Aa en het omliggende esdorpenlandschap werden in 2005 samen met het Limburgse Geuldal uitgeroepen tot mooiste landschap van Nederland. Genieten maar...

Rondwandeling Anloo | Drentsche Aa & Anlooërdiepje

Dichter Rutger Kopland

De Drentsche Aa inspireerde dichter Rutger Kopland tot het bouwen van een brug over de beek. En natuurlijk componeerde hij er een gedicht over. Een paar regels:

"Morgens aan de rivier, morgens waarin
hij nog lijkt te overwegen
waarheen hij die dag
weer zal gaan"

Anloo: pittoresk dorpje

Anloo, het startpunt van deze Groene Wissel, is een heerlijk klein brinkdorpje, gelegen tussen het stroomdallandschap van de Drentsche Aa, de Hondsrug, het Evertsbos en het historisch rijke Kniphorstbos. Het dorpje telt zo’n 400 inwoners.

Rondwandeling Anloo | Drentsche Aa & Anlooërdiepje

Echt boerendorp

Al is het aantal agrariërs in de loop der tijd afgenomen, Anloo ademt nog altijd de sfeer van een echt boerendorp. In de oogstmaanden persen volgeladen tractors zich door de beklinkerde Hoofdstraat, die gesierd wordt met prachtige oude boerderijen. Leuke foto’s en ansichtkaarten van vroeger zijn overigens te vinden op Historischanloo.nl.

Schitterende Magnuskerk (11de eeuw)

Parel van het dorp is de Magnuskerk, die dateert uit de 11de eeuw. In mijn ogen een van de mooiste kerkjes van Nederland. Maar ik ben bevooroordeeld, want ik kom er al vele jaren langs en heb er ook een paar keer kerstavond mogen vieren.

Rondwandeling Anloo | Drentsche Aa & Anlooërdiepje

Fresco’s uit de 13de eeuw

Het romaanse kerkje is genoemd naar Magnus, bisschop van Trani, die na zijn marteldood heilig werd verklaard. Het schip van de kerk is in de elfde eeuw opgetrokken uit tufsteen, een zachte vulkanische steensoort uit de Rijnstreek van Duitsland. Dertiende eeuwse fresco’s sieren de muren met voorstellingen uit het leven van Maria: de Annunciatie, de Visitatie, de geboorte van Christus en de Vlucht naar Egypte.

Landgoed De Schipborg

Op deze wandeling scheer je langs Landgoed De Schipborg, waarbij je in de verte de monumentale boerderij De Schipborg ziet liggen. De boerderij is ontworpen door de fameuze architect H.P. Berlage.

Rondwandeling Anloo | Drentsche Aa & Anlooërdiepje

Kröller-Müller (geen museum)

De modelboerderij met woonhuis is één van de meest karakteristieke boerderijen in Drenthe. 'De Schipborg' is in 1914 gebouwd in opdracht van de familie Kröller-Müller en was bestemd voor hun oudste zoon. Die boerderij lonkt smachtend naar je uit de verte. Maar helaas, je mag er niet heen, want de toegang is verboden.

Rondwandeling Anloo | Drentsche Aa & Anlooërdiepje

 

Drentsche Aa: 9 wandelroutes

Staatsbosbeheer heeft 9 wandelroutes uitgezet in het stroomdal van de Drentsche Aa. De meeste zijn gemarkeerd met paaltjes.

Kort en lang

De routes variëren in lengte van 3,5 tot 20 kilometer. Ze zijn ook goed te combineren, waardoor je helemaal je eigen route kunt samenstellen. De mooiste vind ik deze vanuit Anloo. Maar alle 9 zijn ze zeer de moeite waard.

Download deze route >>

Bekijk alle routes >>

 

 

Mooiste natuurhuisjes van Drenthe!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
rondwandeling drentsche aa-10
rondwandeling drentsche aa-11
rondwandeling drentsche aa-12
rondwandeling drentsche aa-13
rondwandeling drentsche aa-14
rondwandeling drentsche aa-15
rondwandeling drentsche aa-16
rondwandeling drentsche aa-17
rondwandeling drentsche aa-18
rondwandeling drentsche aa-19
rondwandeling drentsche aa-20
rondwandeling drentsche aa-21
rondwandeling drentsche aa-22
rondwandeling drentsche aa-23
rondwandeling drentsche aa-24
rondwandeling drentsche aa-25
rondwandeling drentsche aa-26
rondwandeling drentsche aa-27
rondwandeling drentsche aa-28

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Drenthe!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Drenthe? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Drenthe >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy