Wandeling rond het Anlooërdiepje | Rondwandeling vanuit Anloo

Wandeling van Staatsbosbeheer langs het Anlooërdiepje Schitterend is het rond het Drentse dorpje Anloo. Glooiend landschap met zicht tot aan de einder. Het Anlooërdiepje kronkelt als een zilveren slang door weids beekdal. Heerlijke wandeltocht. Frankwandelt-rating AAA+.

Libellenfeest

De wandeling voert uitsluitend over onverharde paden en leuke slingerpaadjes. Loop halverwege even naar het beekje toe, het Anlooërdiepje is hier heel smal en glashelder. In de zomer vieren lyrische libellen en nuffige waterjuffers er feest.

Wandeling van Staatsbosbeheer langs het Anlooërdiepje

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling7 km

Wat voor soort wandeling?Rondwandeling

Startplaats of station van deze wandelingAnloo (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 83/100

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Anlooërdiepje

Anlooërdiepje: het klinkt niet alleen idyllisch, het is dat ook ten volle. Dit meanderende beekje is omgeven door houtwallen met dwarswalletjes die het glooiende beekdal in lopen. Het landschap krijgt er een enorme diepte door. En in de zomer bloost het beekdal van de bloemen.

Mooiste landschap van Nederland

Het Anlooërdiepje is een van de benamingen van de Drentsche Aa, een samenhangend stelsel van beken dat vreemd genoeg alleen in de provincie Groningen Drentsche Aa heet. Ik zal jullie niet vermoeien met de tientallen namen die de beek in Drenthe heeft.
De Drentenaren zijn er blijkbaar trots op. En terecht, want wat is hij mooi! Het is ook de enige beek in Nederland die z’n oorspronkelijke meanderende loop heeft behouden. De Drentsche Aa en het omliggende esdorpenlandschap werden in 2005 samen met het Limburgse Geuldal uitgeroepen tot mooiste landschap van Nederland. Genieten maar...

Rutger Kopland

De Drentsche Aa inspireerde dichter Rutger Kopland tot het bouwen van een brug over de beek. En natuurlijk componeerde hij er een gedicht over. Een paar regels:

"Morgens aan de rivier, morgens waarin
hij nog lijkt te overwegen
waarheen hij die dag
weer zal gaan"

 

Anloo: pittoresk dorpje

Anloo, het startpunt van deze Groene Wissel, is een heerlijk klein brinkdorpje, gelegen tussen het stroomdallandschap van de Drentsche Aa, de Hondsrug, het Evertsbos en het historisch rijke Kniphorstbos. Het dorpje telt zo’n 400 inwoners.

Echt boerendorp

Al is het aantal agrariërs in de loop der tijd afgenomen, Anloo ademt nog altijd de sfeer van een echt boerendorp. In de oogstmaanden persen volgeladen tractors zich door de beklinkerde Hoofdstraat, die gesierd wordt met prachtige oude boerderijen. Leuke foto’s en ansichtkaarten van vroeger zijn overigens te vinden op Picasa.

Bruisend verenigingsleven

Anloo kent ook een bruisend verenigingsleven, met elf verenigingen, van ‘Vrouwen van nu’ tot IJsvereniging ‘Allen samen’. Bijna alle inwoners van het dorp zijn donateur van Toneelvereniging Excelsior, waarvan de 15 spelers elke dinsdagavond repeteren. Toch verkeert Excelsior in ernstige problemen nu regisseur, souffleur en tal van toneelspelers er de brui aan hebben gegeven. Jammer.

Schitterende Magnuskerk (11de eeuw)

Parel van het dorp is de schitterende Magnuskerk, die dateert uit de 11de eeuw. In mijn ogen een van de mooiste kerkjes van Nederland. Maar ik ben bevooroordeeld, want ik kom er al vele jaren langs en heb er ook een paar keer kerstavond mogen vieren.

Fresco’s uit de 13de eeuw

Het romaanse kerkje is genoemd naar Magnus, bisschop van Trani, die na zijn marteldood heilig werd verklaard. Het schip van de kerk is in de elfde eeuw opgetrokken uit tufsteen, een zachte vulkanische steensoort uit de Rijnstreek van Duitsland. Dertiende eeuwse fresco’s sieren de muren met voorstellingen uit het leven van Maria: de Annunciatie, de Visitatie, de geboorte van Christus en de Vlucht naar Egypte.

Etstoel: rechtspraak op z'n Drents

Mocht je in de gelegenheid zijn: rond 19 augustus, de feestdag van Sint Magnus, heerst hier een bijzondere sfeer. Dan wordt namelijk een rechtszitting van de middeleeuwse Etstoel nagespeeld, zoals het Drentse gerechtshof destijds heette. Dit hof bestond uit een Drost en 24 Etten, gekozen uit de inwoners. Het naspelen van de Etstoel is gebaseerd op ware feiten en de personen die terecht staan, hebben eeuwen geleden werkelijk geleefd. Elk jaar komen duizenden bezoekers op dit evenement af.

Landgoed De Schipborg

Op deze wandeling scheer je langs Landgoed De Schipborg, waarbij je in de verte de monumentale boerderij De Schipborg ziet liggen. De boerderij is ontworpen door de fameuze architect H.P. Berlage.

Kröller-Müller (geen museum)

De modelboerderij met woonhuis is één van de meest karakteristieke boerderijen in Drenthe. 'De Schipborg' is in ‘rationele trant’ (whatever that may be) gebouwd in 1914 in opdracht van de familie Kröller-Müller en was bestemd voor hun oudste zoon.

Toegang verboden

Die boerderij lonkt smachtend naar je uit de verte. Maar helaas, je mag er niet heen, want de toegang is verboden. Dat zwengelt mijn fantasie aardig aan. Want waarom mogen we er niet in? En wie wonen er nu eigenlijk? Die oudste zoon, was hij verguld met zo’n prachtig cadeau van z’n ouders? Of is het een enorm verwend nest (“I want thát one”)? En Kröller-Müller, is die van dat museum?

Mocht iemand meer (sappige) info hebben, dan hoor ik dat natuurlijk graag. En mochten de Kröllertjes-Müllertjes mij te logeren vragen, dan zal ik die invitatie ernstig in overweging nemen.

Wandeling van Staatsbosbeheer langs het AnlooërdiepjeDrentsche Aa: 19 routes

Staatsbosbeheer heeft maar liefst 19 gemarkeerde wandelroutes uitgezet in het stroomdal van de Drentsche Aa.

Skitterond

De routes variëren in lengte van 3,5 tot 20 kilometer. Ze zijn ook goed te combineren, waardoor je helemaal je eigen route kunt samenstellen. De mooiste vind ik deze vanuit Anloo, skítterond, zou m’n vriend Nico zeggen. Maar alle 19 zijn ze zeer de moeite waard.

 

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

 

Tags: rondwandelingen, 5-10 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark