Veenpluisroute Staatsbosbeheer | Rondwandeling vanuit Grolloo Veenpluisroute Staatsbosbeheer | Rondwandeling vanuit Grolloo
Drenthe – rondwandeling – 7km

Veenpluisroute Staatsbosbeheer | Rondwandeling vanuit Grolloo

Veenpluisroute Staatsbosbeheer | Rondwandeling vanuit Grolloo Veenpluisroute Staatsbosbeheer | Rondwandeling vanuit Grolloo
Drenthe – rondwandeling – 7km

Veenpluisroute Staatsbosbeheer | Rondwandeling vanuit Grolloo

Heerlijke korte wandelroute door boswachterij Grolloo. Je wandelt door dichte bossen en langs schitterende vennen in het Hart van Drenthe. Die vennen zijn een genot voor het oog. In de lente zien ze wit van het veenpluis en scheren talloze soorten libellen over de spiegelgladde meertjes. Nu, in de winter, weerspiegelt het stille water de hoge bomen. Aanrader!

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Uitgestrekte boswachterij Grolloo
  • Spiegelende meertjes
  • Fotogeniek veenpluis
  • Grollooërveen
  • Zeer stille wandeling
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Gevarieerde paaltjeswandeling

Op ultrakorte winterdagen heb je soms zin in een korte wandeling waar toch genoeg te beleven is. En dat is het geval op deze paaltjeswandeling van Staatsbosbeheer. In een rondje van 7 kilometer komen we niet alleen door fluisterstille bossen en langs tal van vennen. Ook heideveldjes strelen onze ogen. Horeca mist op deze tocht, maar dat is dan ook het enige vlekje op z’n verder smetteloze blazoen.

Witte zeeën van veenpluis

Deze route is waarschijnlijk in alle jaargetijden een natural beauty. Wij lopen hem vandaag op een heldere winterdag, terwijl de laagstaande zon betoverende stralen door de hoge bomen schiet. Kom je hier in lente of zomer, dan geniet je van de vele vlinders, vogels en bloemen die hier te vinden zijn. En van de witte zeeën van wuivende veenpluis rond de vennen.

Veenpluisroute Staatsbosbeheer | Rondwandeling bij Grolloo

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Herfstkleuren & paddenstoelen

In het najaar zie je niet alleen een explosie van herfstkleuren. Het is natuurlijk ook het seizoen van de paddenstoelen. In de bossen waar je doorheen komt, vind je honderden soorten, met mysterieuze namen als sombere honingzwam, dennenvlamhoed, sparrenstinktaailing, roestvlekkenzwam en wollige franjehoed. Ze zijn niet alleen fotogeniek, ze hebben ook een onmisbare rol in de kringloop van leven: bladafval en dood hout toveren ze om tot vruchtbare humus.

Drie blije eieren

Wij zijn van plan de route in elk jaargetijde een keer te gaan lopen, zo mooi vinden we hem. Dus mocht je drie blije eieren in boswachterij Grolloo tegenkomen, dan zijn wij dat waarschijnlijk...

Veenpluisroute Staatsbosbeheer | Rondwandeling bij Grolloo

Blankenveen

Het eerste ven dat we tegenkomen heet Blankeveen. Een half bevroren zwart meertje zien we, met goudgele rietkragen bij de oevers. Vogels scheren af en aan over het gladde water dat mooi aftekent tegen de diepgroene dennenbossen in de verte.

Hoe ontstaan vennen?

Dit soort vennen zijn ontstaan in komvormige dalen waarin regenwater blijft staan doordat de grond het water niet doorlaat. In het water en langs de oevers groeien planten die zich in het voedselarme regenwater thuisvoelen, zoals veenmossen, veenbes, zonnedauw en veenpluis. Onder het plantendek vormen de afgestorven resten een veenlaag. Op den duur kan een ven helemaal dichtgroeien.

Veenpluisroute Staatsbosbeheer | Rondwandeling bij Grolloo

Deinende witte zee

Het Blankenveen ligt nog helemaal open. Maar het veenpluis groeit hier zo massaal dat de pluizenbollen in juni een deinende witte zee vormen. Schijnt een prachtig gezicht te zijn, wij verheugen ons er nu al op.

Boommarters & dassen

We komen door gevarieerde bossen, met ook aardig wat afgestorven bomen waardoor ze natuurlijk ogen. Dat dode hout vormt een prima voedingsbodem voor paddenstoelen en biedt woonruimte aan talloze insecten, allerlei soorten vogels en zoogdieren als boommarters en egels. Ook dassen huizen in deze bossen. Nergens anders in Drenthe leven zoveel dassen als hier en hun aantal groeit gestaag.

Veenpluisroute Staatsbosbeheer | Rondwandeling bij Grolloo

Eentonige bossen & het goudhaantje

Eentonige bossen zien we onderweg ook: lange rechte rijen sparren van één soort en één leeftijd. Oorzaak is dat het bosbeheer in dit gebied lange tijd in dienst stond van de houtproductie. Voor de natuur zijn dit soort bospercelen natuurlijk de dood in de pot. Toch zijn sommige planten en dieren er verzot op. Zo heeft het goudhaantje, mijn lievelingsvogeltje, een voorliefde voor saaie sparren.

Grollooërveen: grootste veengebied

Verderop wandelen we door het Grollooërveen, met mooie verre zichten over meerdere vennetjes. We lopen over een lange houten vlonder tussen twee van die meertjes door, die allebei bevroren zijn. Het Grollooërveen is het grootste veengebied van de boswachterij. Hier hebben de heikikker, de heidelibel en de geoorde fuut het voor het zeggen, al houden ze zich vandaag verdacht stil.

Veenpluisroute Staatsbosbeheer | Rondwandeling bij Grolloo

Zonnende adders

Ook de adders houden zich koest, maar dat vinden wij niet erg. Ze schijnen veel voor te komen in het Grollooërveen. Vooral in het voorjaar vind je ze langs de oevers van de vennen, waar ze lekker liggen te zonnebaden. Bang voor een adderbeet hoef je niet te zijn, zolang je ze maar lekker laat zonnen.

Je eigen stukje veen

Grappig om te bedenken: bewoners uit omliggende dorpen als Grolloo en Schoonloo groeven vroeger turf in het Grollooërveen, dat ze gebruikten om de kachel en de oven te stoken. Nog in de vorige eeuw hadden veel dorpelingen hier hun eigen stukje veen.

Veenpluisroute Staatsbosbeheer | Rondwandeling bij Grolloo

Enorme rust

Wat ons vooral opvalt in dit gebied is de enorme rust. We komen alleen bij de twee parkeerplaatsen een handvol andere wandelaars tegen. Steden, dorpen of drukke wegen in de omgeving heb je niet. Het is hier bijna eng stil. Balsem op de ziel van gestreste stedelingen.

 

Mooiste natuurhuisjes van Drenthe!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
veenpluiswandeling grolloo-10
veenpluiswandeling grolloo-11
veenpluiswandeling grolloo-12
veenpluiswandeling grolloo-13
veenpluiswandeling grolloo-14
veenpluiswandeling grolloo-15
veenpluiswandeling grolloo-16
veenpluiswandeling grolloo-17
veenpluiswandeling grolloo-18
veenpluiswandeling grolloo-19
veenpluiswandeling grolloo-20
veenpluiswandeling grolloo-21
veenpluiswandeling grolloo-22
veenpluiswandeling grolloo-23
veenpluiswandeling grolloo-24
veenpluiswandeling grolloo-25
veenpluiswandeling grolloo-26
veenpluiswandeling grolloo-27

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Drenthe!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Drenthe? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Drenthe >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy