natuurhuisje banner 750px

Van de Hondsrug naar het Lofar-gebied | Rondwandeling Buinen

Van de Hondsrug naar het Lofar-gebied | Rondwandeling Buinen Heerlijke korte wandeling vanuit het Drentse dorpje Buinen. De Zuideresch van Buinen biedt de weidse uitzichten die zo karakteristiek zijn voor Drenthe. De route brengt je naar het Lofar-gebied aan de voet van de Hondsrug. Een uniek natuurgebied met de grootste radiotelescoop ter wereld (zeggen ze).

Typisch Drents dorp

In de beklinkerde dorpsstraat van het esdorp Buinen starten we. Zo’n straat die heel typerend is voor veel dorpen in de omgeving. Mooie oude boerderijen links en rechts, wat horeca, een gesloten buurtsupertje. Weinig volk, maar de mensen die we tegenkomen groeten hartelijk: “Moi!”

Van de Hondsrug naar het Lofar-gebied | Rondwandeling Buinen

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling10 km

Wat voor soort wandeling?Rondwandeling

Startplaats of station van deze wandelingBuinen (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeKaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Tussen Hondsrug en Hunzedal

Dan slaan we af en we lopen de weidse leegte van de golvende Zuideresch in. Akkers en weiden zover ons oog reikt. Heel in de verte een toef bos. Links ligt het Hunzedal, rechts de glooiende flanken van de Hondsrug tussen de dorpen Borger en Bronneger. Lekker landelijk.

Fraaie glooiingen

En met aardig wat hoogteverschillen. Onderweg ligt het hoogste punt op 20 meter boven NAP en het laagste op 8 meter. Veel lijkt het niet, maar in ons platte landje zijn er weinig plekken met zulke fraai glooiingen. Ze zijn ontstaan in de Saale-ijstijd. Ik zal je er verder niet mee vermoeien. Zelf val ik altijd in slaap als ik over de ijstijd lees. Vooral als het zo warm is als vandaag.

Veel bloemen (maar vandaag niet)

Maar goed, die ijstijd heeft wel voor dit prachtige landschap gezorgd, waarvoor dank. Al genietend wandelen we over rustige klinkerwegen. En net als we vrezen dat onze voetzolen vandaag louter harde stenen ontmoeten, slaan we bij het oude Buinerbosch een grassig paadje in. In het voorjaar schijnen de vele bloemen te zorgen voor een ware kleursensatie. Vandaag is het helaas volop zomer (‘de zomer van 2018...’) en gort-en-gort-droog.

Veldleeuweriken (waar zijn ze?)

Een zigzagpaadje voert ons langs een verwilderd heideveld. Ook weer in het voorjaar ontmoet je hier volop veldleeuweriken, die zorgen voor het ultieme lentegevoel. Volgens de routebeschrijving zijn dit ‘de ambassadeurs van het Drentse cultuurlandschap’. Maar nu liggen ze vast ergens voor pampus van de hitte. Dat ambassadeurschap moet wel leuk blijven natuurlijk.

 

Oude spoorweg

Even verder passeren we het voormalige tracé van de spoorweg tussen Emmen en Stadskanaal. Hier reed in 1905 de eerste trein van de Noord-Ooster Locaal Spoorwegmaatschappij. Nu is het een mooi natuurpad.

Lofar antennesysteem

De route wordt mooier en mooier. En helemaal bijzonder als we het ruim 400 hectare grote Lofargebied gebied betreden. Ruim tien jaar geleden bouwde de Astron-organisatie hier het Lofar antennesysteem. Volgens de routebeschrijving is het de grootste radiotelescoop ter wereld is. Op internet zie ik dat China de Drenten de loef afsteekt. Wat is waarheid?

Zilverreigers & weidevogels

Stichting ‘Het Drentse Landschap’ kreeg de kans het terrein in te richten als natuurgebied. Een uniek, moerassig gebied, dat ook bij deze droogte nog vol bloemen staat, en waar we allerlei vogels kunnen bewonderen. Ik zie zilverreigers, weidevogels als de kievit en de scholekster en een hele serie vogels die ik helaas niet kan plaatsen. Maar mussen of meeuwen zijn het niet.

Meertjes & beekjes

Langs ons pad zien we spiegelende meertjes. Tal van beekjes stromen door het natte land richting het Achterste Diep. Hier en daar staan groepen antennes op eilandjes in het moeras, zodat de technische voorzieningen van de radiotelescoop geen last hebben van het natte natuurgebied.

Snavelzegge & holpijp

Dat het hier ondanks de extreme droogte zo nat is, hebben we te danken aan de Hondsrug. Het grondwater dat daar in de bodem zakte, komt hier verrijkt met mineralen overal omhoog. Daardoor is dit het meest gevarieerde gebied in het Hunzedal. Met planten als snavelzegge, holpijp, veldrus en rietorchis.

Nóg 40 korte rondwandelingen

Bij terugkomst in Buinen gaan we nog even een biologisch ijsje eten bij Brasserie Byzonder, die meer klandizie verdient. En even nagenieten van deze heerlijke wandeling. Het mooie is: Stichting Het Drentse Landschap heeft nóg 40 korte rondwandelingen (en ook fietstochten) in de aanbieding. Je kunt ze gratis als pdf downloaden of de GPS-track op je smartphone zetten. Mooi toch?

Bekijk alle wandelingen op Eindjeomindrenthe.nl >>

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

 

Tags: 10-15 km, 5-10 km, Hondsrug, Hunzedal

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>