Trage Tocht Roderesch | Lieverse Diep & Landgoed Mensinge

Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Trage Tocht Roderesch | Lieverse Diep & Landgoed Mensinge

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling 11 km

Wat voor soort wandeling?Trage Tocht

Startplaats of station van deze wandelingRoderesch

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 81/100

Download de routebeschrijvingNaar de routebeschrijving

Aangename korte tocht in de Kop van Drenthe. Je wandelt grotendeels over onverharde paden. En langs het Lieversche Diep dat lustig stroomt door z'n prachtige – soms modderige – beekdal. Landgoed Mensinge is een hoogtepunt. Bezoek vooral de heerlijke havezate.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Trage Tochten >>

Tot je enkels in de blubber

De onverharde paadjes zijn vooral langs het Lieversche Diep wel erg onverhard. Af en toe zakken we tot onze enkels in de blubber. Waterdichte schoenen zijn, zeker na een regenperiode, een must.

Zegen voor rustzoekers

Trage Tocht Roderesch is een zegen voor rustzoekers. Af en toe komen we een verdwaalde medewandelaar tegen. En in het dorpje Roden is wel wat reuring (en aardige horeca). Maar voor de rest hebben we de prachtige bossen en het slingerende beekje voor onszelf.

Trage Tocht Roderesch | Lieverse Diep & Landgoed Mensinge

 

Speciaal voor wandelaars: Canon Powershot Zoom

Camera en verrekijker in één: de droom van elke wandelaar. Met de compacte Canon Powershot Zoom kijk je die ijsvogel recht op z'n mooie snavel. En maak je er ook nog een foto of filmpje van. Hoe goed is hij?

Mijn ervaringen >>

Lustig slingeren

Na een kilometer of 2 arriveren we bij dat Lieversche Diep, ook wel Lieverder Diep of Lieversediepje genoemd. Vroeger was het een saaie rechte bak, sinds kort mag het er weer lustig op los slingeren. Staat niet alleen een stuk leuker, maar zorgt ook voor minder wateroverlast in de stad Groningen, waar het naartoe leidt.

Lekker paaien in de beek

De vis wordt er ook vrolijk van. In het diepje zijn vistrappen aangelegd, bedoeld voor de snoekbaars. Dankzij die trappen heeft ook de winde, een bedreigde vissoort, een paaigebied in de beek gevonden.

Trage Tocht Roderesch | Lieverse Diep & Landgoed Mensinge

Winterzonnetje

Wij laten ons paaien door de schoonheid van het beekje. In de zomer staat het hier barstensvol bloemen, nu moeten we het doen met het mooie winterse zonlicht dat op het woelige watertje schittert.

Kop van Drenthe

We wandelen hier in de Kop van Drenthe. In een wedstrijdje 'wat is het meest gevarieerde gebied van Nederland?' gooit deze streek hoge ogen. Je vindt er bos, hoogveen, natte en droge heide, natte graslanden, beken en moeras. Hier kronkelt de gladde slang nog door de beekdalen. Over de diepjes scheren bijzondere libellen als weidebeekjuffer en witsnuitlibellen.

Trage Tocht Roderesch | Lieverse Diep & Landgoed Mensinge

Dassen & boommarters

Aan zoogdieren ook geen gebrek in de Kop van Drenthe. Nog niet zo lang geleden keerde de das terug in de streek. De schuwe en zeldzame boommarter verstopt zich tussen de bladeren. En in het beekdal kun je de grauwe klauwier zien vliegen.

Houten bruggetjes

Dwars door dat drassige beekdal wandelen we, via houten bruggetjes. Geen grauwe klauwier te bekennen. Af en toe pakken we een stukje moerasbos mee waar roerloze reigers chagrijnig voor ons opvliegen.

Trage Tocht Roderesch | Lieverse Diep & Landgoed Mensinge

Een eik van 300 jaar

We steken de beek over en betreden Landgoed Mensinge. Een landgoed met fraaie halfopen bossen, bomenlanen, heideveldjes en houtwallen. Let bij de Mensingeweg op de schitterende dikke boom: het is een kolossale eik van 300 jaar. Respect!

Trage Tocht Roderesch | Lieverse Diep & Landgoed Mensinge

Havezate Mensinge

Over grassige (en dus modderige) paden volgen we nu kilometerslang het diepje dat hier nog rechttoe-rechtaan is; ook dit mag in de toekomst weer gezellig mee-meanderen. Langs zijbeek De Loop gaan we richting de Havezate Mensinge. En dat is wel het hoogtepunt van deze wandeling.

Trage Tocht Roderesch | Lieverse Diep & Landgoed Mensinge

Museum: plan een bezoekje

Havezate Mensinge dateert uit 1381 en kreeg zijn huidige vorm in de 18e eeuw. De havezate is nu een museum. Een schitterend gebouw is het, en een bezoekje meer dan waard. Kijk wel even naar de openingstijden op mensinge.nl, want het museum is lang niet altijd open voor publiek.

Weckpotten & damesbureautje

Het huis was nog tot 1985 bewoond en is de laatste decennia bijna ongewijzigd gebleven. Daardoor geeft de inrichting een goed beeld van hoe ze hier vroeger woonden. Het is alsof de bewoners even weg zijn en jij stiekem bij ze binnen mag kijken. In de kelder staan nog geweckte potten vlees. Bijzondere meubels zie je ook. Een monumentale kussenkast uit 1690 bijvoorbeeld. En een damesbureautje uit begin 20e eeuw.

Trage Tocht Roderesch | Lieverse Diep & Landgoed Mensinge

Woeste gronden

Mensinge mag dan een landgoed zijn, van pracht en praal is niet echt sprake. In en rond Mensinge werd vroeger hard gebikkeld om de woeste gronden in te planten met bos.

Brink in Roden

Dankbaar voor dat harde ploeteren maken we een relaxed rondje door het omringende park. We komen langs 600 jaar oude grachtjes, waarvoor onze voorvaderen zich het schompes hebben gegraven. En we wandelen naar de Brink in Roden (mooi kerkje!) om even uit te puffen in een oud cafeetje.

Trage Tocht Roderesch | Lieverse Diep & Landgoed Mensinge Trage Tocht Roderesch | Lieverse Diep & Landgoed Mensinge

Ven & heideveld

Door gevarieerd bos, langs een ven en een fors heideveld – het Moltmakersstuk – lopen we weer terug naar Roderesch. In de verte gaat de winterzon overdreven groot en bloedrood onder achter hoge bomen. Absoluut een aanrader!

Snel prachtig wandelen? Alle Trage Tochten >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

trage tocht roderesch-10
trage tocht roderesch-11
trage tocht roderesch-12
trage tocht roderesch-13
trage tocht roderesch-14
trage tocht roderesch-15
trage tocht roderesch-17
trage tocht roderesch-18
trage tocht roderesch-19
trage tocht roderesch-20
trage tocht roderesch-21
trage tocht roderesch-22
trage tocht roderesch-23
trage tocht roderesch-24
trage tocht roderesch-25
trage tocht roderesch-26
trage tocht roderesch-27
trage tocht roderesch-28
trage tocht roderesch-29
trage tocht roderesch-30
trage tocht roderesch-31

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkers De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van Drenthe!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Drenthe? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Drenthe >>

 

rondwandelingen, Trage Tochten, 10-15 km

  • Hits: 6441

Copyright © 2022 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy