Aangename korte tocht in de Kop van Drenthe. Je wandelt grotendeels over onverharde paden. En langs het Lieversche Diep dat lustig stroomt door z'n prachtige – soms modderige – beekdal. Landgoed Mensinge is een hoogtepunt. Bezoek vooral de heerlijke havezate.
De onverharde paadjes zijn vooral langs het Lieversche Diep wel erg onverhard. Af en toe zakken we tot onze enkels in de blubber. Waterdichte schoenen zijn, zeker na een regenperiode, een must.
Trage Tocht Roderesch is een zegen voor rustzoekers. Af en toe komen we een verdwaalde medewandelaar tegen. En in het dorpje Roden is wel wat reuring (en aardige horeca). Maar voor de rest hebben we de prachtige bossen en het slingerende beekje voor onszelf.
Na een kilometer of 2 arriveren we bij dat Lieversche Diep, ook wel Lieverder Diep of Lieversediepje genoemd. Vroeger was het een saaie rechte bak, sinds kort mag het er weer lustig op los slingeren. Staat niet alleen een stuk leuker, maar zorgt ook voor minder wateroverlast in de stad Groningen, waar het naartoe leidt.
De vis wordt er ook vrolijk van. In het diepje zijn vistrappen aangelegd, bedoeld voor de snoekbaars. Dankzij die trappen heeft ook de winde, een bedreigde vissoort, een paaigebied in de beek gevonden.
Wij laten ons paaien door de schoonheid van het beekje. In de zomer staat het hier barstensvol bloemen, nu moeten we het doen met het mooie winterse zonlicht dat op het woelige watertje schittert.
We wandelen hier in de Kop van Drenthe. In een wedstrijdje 'wat is het meest gevarieerde gebied van Nederland?' gooit deze streek hoge ogen. Je vindt er bos, hoogveen, natte en droge heide, natte graslanden, beken en moeras. Hier kronkelt de gladde slang nog door de beekdalen. Over de diepjes scheren bijzondere libellen als weidebeekjuffer en witsnuitlibellen.
Aan zoogdieren ook geen gebrek in de Kop van Drenthe. Nog niet zo lang geleden keerde de das terug in de streek. De schuwe en zeldzame boommarter verstopt zich tussen de bladeren. En in het beekdal kun je de grauwe klauwier zien vliegen.
Dwars door dat drassige beekdal wandelen we, via houten bruggetjes. Geen grauwe klauwier te bekennen. Af en toe pakken we een stukje moerasbos mee waar roerloze reigers chagrijnig voor ons opvliegen.
We steken de beek over en betreden Landgoed Mensinge. Een landgoed met fraaie halfopen bossen, bomenlanen, heideveldjes en houtwallen. Let bij de Mensingeweg op de schitterende dikke boom: het is een kolossale eik van 300 jaar. Respect!
Over grassige (en dus modderige) paden volgen we nu kilometerslang het diepje dat hier nog rechttoe-rechtaan is; ook dit mag in de toekomst weer gezellig mee-meanderen. Langs zijbeek De Loop gaan we richting de Havezate Mensinge. En dat is wel het hoogtepunt van deze wandeling.
Havezate Mensinge dateert uit 1381 en kreeg zijn huidige vorm in de 18e eeuw. De havezate is nu een museum. Een schitterend gebouw is het, en een bezoekje meer dan waard. Kijk wel even naar de openingstijden op mensinge.nl, want het museum is lang niet altijd open voor publiek.
Het huis was nog tot 1985 bewoond en is de laatste decennia bijna ongewijzigd gebleven. Daardoor geeft de inrichting een goed beeld van hoe ze hier vroeger woonden. Het is alsof de bewoners even weg zijn en jij stiekem bij ze binnen mag kijken. In de kelder staan nog geweckte potten vlees. Bijzondere meubels zie je ook. Een monumentale kussenkast uit 1690 bijvoorbeeld. En een damesbureautje uit begin 20e eeuw.
Mensinge mag dan een landgoed zijn, van pracht en praal is niet echt sprake. In en rond Mensinge werd vroeger hard gebikkeld om de woeste gronden in te planten met bos.
Dankbaar voor dat harde ploeteren maken we een relaxed rondje door het omringende park. We komen langs 600 jaar oude grachtjes, waarvoor onze voorvaderen zich het schompes hebben gegraven. En we wandelen naar de Brink in Roden (mooi kerkje!) om even uit te puffen in een oud cafeetje.
Door gevarieerd bos, langs een ven en een fors heideveld – het Moltmakersstuk – lopen we weer terug naar Roderesch. In de verte gaat de winterzon overdreven groot en bloedrood onder achter hoge bomen. Absoluut een aanrader!
Deze wandeling hebben we gedaan in januari 2017. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.