Trage Tocht Roderesch

Aangename korte tocht in de Kop van Drenthe. Je wandelt grotendeels over onverharde paden. En langs het Lieversche Diep dat lustig stroomt door z'n prachtige – soms modderige – beekdal. Landgoed Mensinge is een hoogtepunt. Bezoek vooral de heerlijke havezate.

Tot je enkels in de blubber

De onverharde paadjes zijn vooral langs het Lieversche Diep wel erg onverhard. Af en toe zakken we tot onze enkels in de blubber. Waterdichte schoenen zijn, zeker na een regenperiode, een must.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Aan de wandel?

11 km

Trage Tocht

Roderesch

Frankwandelt-rating: 81/100

Bekijk het wandelkaartje

Naar de routebeschrijving

Trage Tocht Roderesch is een zegen voor rustzoekers. Af en toe komen we een verdwaalde medewandelaar tegen. En in het dorpje Roden is wel wat reuring (en aardige horeca). Maar voor de rest hebben we de prachtige bossen en het slingerende beekje voor onszelf.

Lustig slingeren

Na een kilometer of 2 arriveren we bij dat Lieversche Diep, ook wel Lieverder Diep of Lieversediepje genoemd. Vroeger was het een saaie rechte bak, sinds kort mag het er weer lustig op los slingeren. Staat niet alleen een stuk leuker, maar zorgt ook voor minder wateroverlast in de stad Groningen, waar het naartoe leidt.

Lekker paaien in de beek

De vis wordt er ook vrolijk van. In het diepje zijn vistrappen aangelegd, bedoeld voor de snoekbaars. Dankzij die trappen heeft ook de winde, een bedreigde vissoort, een paaigebied in de beek gevonden.

Winterzonnetje

Wij laten ons paaien door de schoonheid van het beekje. In de zomer staat het hier barstensvol bloemen, nu moeten we het doen met het mooie winterse zonlicht dat op het woelige watertje schittert.

 

Kop van Drenthe

We wandelen hier in de Kop van Drenthe. In een wedstrijdje 'wat is het meest gevarieerde gebied van Nederland?' gooit deze streek hoge ogen. Je vindt er bos, hoogveen, natte en droge heide, natte graslanden, beken en moeras. Hier kronkelt de gladde slang nog door de beekdalen. Over de diepjes scheren bijzondere libellen als weidebeekjuffer en witsnuitlibellen.

Dassen & boommarters

Aan zoogdieren ook geen gebrek in de Kop van Drenthe. Nog niet zo lang geleden keerde de das terug in de streek. De schuwe en zeldzame boommarter verstopt zich tussen de bladeren. En in het beekdal kun je de grauwe klauwier zien vliegen.

Houten bruggetjes

Dwars door dat drassige beekdal wandelen we, via houten bruggetjes. Geen grauwe klauwier te bekennen. Af en toe pakken we een stukje moerasbos mee waar roerloze reigers chagrijnig voor ons opvliegen.

Een eik van 300 jaar

We steken de beek over en betreden Landgoed Mensinge. Een landgoed met fraaie halfopen bossen, bomenlanen, heideveldjes en houtwallen. Let bij de Mensingeweg op de schitterende dikke boom: het is een kolossale eik van 300 jaar. Respect!

Havezate Mensinge

Over grassige (en dus modderige) paden volgen we nu kilometerslang het diepje dat hier nog rechttoe-rechtaan is; ook dit mag in de toekomst weer gezellig mee-meanderen. Langs zijbeek De Loop gaan we richting de Havezate Mensinge. En dat is wel het hoogtepunt van deze wandeling.

Museum: plan een bezoekje

Havezate Mensinge dateert uit 1381 en kreeg zijn huidige vorm in de 18e eeuw. De havezate is nu een museum. Een schitterend gebouw is het, en een bezoekje meer dan waard. Kijk wel even naar de openingstijden op mensinge.nl, want het museum is lang niet altijd open voor publiek.

Weckpotten & damesbureautje

Het huis was nog tot 1985 bewoond en is de laatste decennia bijna ongewijzigd gebleven. Daardoor geeft de inrichting een goed beeld van hoe ze hier vroeger woonden. Het is alsof de bewoners even weg zijn en jij stiekem bij ze binnen mag kijken. In de kelder staan nog geweckte potten vlees. Bijzondere meubels zie je ook. Een monumentale kussenkast uit 1690 bijvoorbeeld. En een damesbureautje uit begin 20e eeuw.

Woeste gronden

Mensinge mag dan een landgoed zijn, van pracht en praal is niet echt sprake. In en rond Mensinge werd vroeger hard gebikkeld om de woeste gronden in te planten met bos.

Brink in Roden

Dankbaar voor dat harde ploeteren maken we een relaxed rondje door het omringende park. We komen langs 600 jaar oude grachtjes, waarvoor onze voorvaderen zich het schompes hebben gegraven. En we wandelen naar de Brink in Roden (mooi kerkje!) om even uit te puffen in een oud cafeetje.

Ven & heideveld

Door gevarieerd bos, langs een ven en een fors heideveld – het Moltmakersstuk – lopen we weer terug naar Roderesch. In de verte gaat de winterzon overdreven groot en bloedrood onder achter hoge bomen. Absoluut een aanrader!


Hotel Prinsenhof in GroningenMooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een hotelletje in de buurt en je hebt een superweekendje. Mijn tip: Hotel Prinsenhof in Groningen

Het Prinsenhof is gevestigd in een 15e-eeuws gebouw in het hart van Groningen en biedt schitterend ingerichte kamers. Krijgt van 1.037 gasten op Trivago.nl gemiddeld een 9,4: “Wat een mooie locatie en hoe sfeervol verbouwd. Midden in het centrum van Groningen ervaar je dorpse stilte. Aanrader.”

Foto's van deze wandeling


Cameranu: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera's en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Tags: rondwandelingen, Trage Tochten, 10-15 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!