Trage Tocht Papenvoort | Boswachterij Gieten & Andersche Diep Trage Tocht Papenvoort | Boswachterij Gieten & Andersche Diep
Drenthe – Trage Tocht – 15km

Trage Tocht Papenvoort | Boswachterij Gieten & Andersche Diep

Trage Tocht Papenvoort | Boswachterij Gieten & Andersche Diep Trage Tocht Papenvoort | Boswachterij Gieten & Andersche Diep
Drenthe – Trage Tocht – 15km

Trage Tocht Papenvoort | Boswachterij Gieten & Andersche Diep

Heerlijke rondwandeling die stille bossen combineert met bloemrijke beekdalen, statige beukenlanen afwisselt met kruip-door-sluip-door-paadjes. Vandaag zie ik stoere charolais-runderen die me nieuwsgierig observeren, een schichtig wegschietend hert en een moedig kevertje dat mijn pad kruist. Genieten!

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Stille bossen
  • Bloemrijke beekdalen
  • Boerenland
  • Beekdal van de Andersche Diep
  • Charleroi runderen
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Start midden in het bos

Dat genieten begint al bij het autoritje door de stille boswachterij Gieten-Borger over de Houtvester Jansenweg. Want de start van deze Trage Tocht ligt diep verscholen bij een afgelegen parkeerplaats middenin het donkere bos. En dan heb je gelijk al een streepje voor bij Frankwandelt.

Houtvester Jansen: bospionier

En ik ben gelijk nieuwsgierig: wie was houtvester Jansen eigenlijk? De heer J.J.M. Jansen was een bekende bosbouwpionier en oud-houtvester bij Staatsbosbeheer, lees ik in z’n necrologie. Hij was verantwoordelijk voor aanleg en beheer van de bossen waar ik vandaag doorheen loop. Rond de crisisjaren dertig van de vorige eeuw liet hij in Drenthe 14000 hectare bos aanleggen, en hij kocht nog eens 18000 hectare bos voor Staatsbosbeheer.

Trage Tocht Papenvoort | Boswachterij Gieten & Andersche Diep

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Gevarieerde bossen

Tegelijk zorgde Jansen voor meer variatie in het bos. De overheersende grove den moest plaatsmaken voor Japanse lariksen, fijnsparren, Oostenrijkse dennen, en een keur aan loofbomen: inlandse en Amerikaanse eiken, berken, beuken en elzen. Zo ontstonden de schitterende bossen waar deze wandeling doorheen voert. Houtvester Jansen kreeg er waardering voor: een benoeming tot Ridder in de orde van Oranje Nassau. Zo iemand gun je een lang pensioen vol wandelingen door z’n eigen bossen. Maar helaas overleed hij plotseling: 67 jaar jong nog, op 23 april 1957.

Vingerhoedskruid & vogelgezang

Jansens bossen zijn niet voor de poes. Een paar kilometer wandel ik over een schitterende laan, geplaveid met keien. Hoog naaldhout wisselt hier af met eiken en beuken. De bosranden herbergen rijkelijk opschietend vingerhoedskruid dat nog net niet in bloei staat. En meidoorn dat als een gek staat te bloeien. Vogels waarderen Jansens bossen ook, want als iets de rust aangenaam verstoort, dan is het wel het vele vogelgezang en spechtengeroffel dat uit de hoge bomen weerklinkt.

Trage Tocht Papenvoort | Boswachterij Gieten & Andersche Diep

Van heide naar bos

Boswachterij Gieten-Borger is met 2900 hectare een van de grootste bosgebieden van Drenthe. Voor de aanleg rond 1922 lagen hier ‘woeste gronden’: uitgestrekt heide en zandverstuivingen. Je kunt het je bijna niet meer voorstellen, zo bosrijk is het nu. De boswachterij telt ook 26 verstilde vennetjes. Het grootste Lunsveen is een broedplaats voor kokmeeuwen.

Fraaie beukenlaan

Verderop breekt het bos open en krijg ik mooie zichten over het weidse Drentse platteland. Akkers die net ingezaaid zijn, grasland zover m’n ogen reiken. De wandeling voert over een fraaie beukenlaan. De hoge bomen bieden doorkijkjes over intens groene velden. Galopperende paarden met wapperende manen, een tractor hobbelt over de wei.

Trage Tocht Papenvoort | Boswachterij Gieten & Andersche Diep

Papenvoort zonder horeca

De wandeling voert door het dorpje Papenvoort uit 1634. Een kleine waarschuwing: stel je er niet te veel van voor. Wat verloren huizen langs een doorgaande weg die voor Drentse begrippen druk is. En een café. Pardon: een voormalig café. Uiteraard verwachtte ik al niet dat de horeca in Papenvoort open zou zijn, vanwege corona. Maar met eetcafé De Paap (opvolger van café Halfweg) is iets anders loos: het pand is in februari 2020 door een grote brand verwoest. Liefst vijf brandweerkorpsen moesten uitrukken. Het verkoolde pand oogt treurig.

Beekdal van de Andersche Diep

Als ik van de provinciale weg afstap, word ik snel vrolijker. Want nu wandel ik het beekdal van de Andersche Diep binnen. En ik kan jullie verklappen: dat is wonderschoon. Eerst gaat het nog over een fietspad, maar al snel voert de tocht over een grassig paadje in de bosrand, met rechts schitterende uitzichten over het bloemrijke beekdal.

Trage Tocht Papenvoort | Boswachterij Gieten & Andersche Diep

Golvend landschap

Het Andersche Diep is een onooglijk stroompje, maar het vruchtbare dal dat het omgeeft is breed, op sommige plekken wel een kilometer. Dit beekje maakt deel uit van de bovenloop van de vele beken van de Drentsche Aa. Het meandert schilderachtig door een schilderachtig landschap van graslanden en houtwallen.

Charleroi runderen

Charleroi runderen staan hier te grazen alsof ze dat al eeuwen doen. En nog eeuwen zullen doen. Ze lijken nieuwsgierig, maar dichterbij komen doen ze niet, ook niet op mijn uitnodigende geroep: “Hallo lieve dames, boeboe, koekkoe!” Een van de stieren kijkt me doordringend aan.

Trage Tocht Papenvoort | Boswachterij Gieten & Andersche Diep

‘Ze hield zo van dit plekje’

Dan slokt het bos me weer op. Aan het eind voert de wandeling langs een bijzondere, lichte plek in het donkere bos: een gletsjerkuil. Deze woest begroeide krater is in een verre ijstijd ontstaan. Ik zijg neer op een bankje dat is neergezet ter nagedachtenis aan Luus Vermeer-Brosius. “Zij hield zo van dit plekje”, vermeldt een ontroerend bordje.

En ik snap Luus helemaal. Deze wandeling ga ik zeker nog eens doen!

Trage Tocht Papenvoort | Boswachterij Gieten & Andersche Diep

Wandeldatum en routebeschrijving

Deze wandeling hebben we gedaan in mei 2020. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.

Bekijk op Wandelzoekpagina.nl >>

 

Wandelgids 'Dwalen door Drenthe'

Deze heerlijke route staat in de wandelgids 'Dwalen door Drenthe' van routemaker Rob Wolfs. De gids bevat 17 topwandelingen in de mooie provincie Drenthe. Lekker dwalen door bos en beekdal, en over de heide. Mét 85% zandpadgarantie!

Lees meer over deze wandelgids >>

Deze wandelgids op Bol.com >>

Gidswandelingen op Frankwandelt

De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.

 

 

Mooiste natuurhuisjes van Drenthe!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
trage tocht papenvoort-10
trage tocht papenvoort-11
trage tocht papenvoort-12
trage tocht papenvoort-13
trage tocht papenvoort-14
trage tocht papenvoort-15
trage tocht papenvoort-16
trage tocht papenvoort-17
trage tocht papenvoort-18
trage tocht papenvoort-19
trage tocht papenvoort-20
trage tocht papenvoort-21
trage tocht papenvoort-22
trage tocht papenvoort-23
trage tocht papenvoort-24
trage tocht papenvoort-25
trage tocht papenvoort-26
trage tocht papenvoort-27
trage tocht papenvoort-28
trage tocht papenvoort-29
trage tocht papenvoort-30
trage tocht papenvoort-31

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Drenthe!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Drenthe? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Drenthe >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy