De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Trage Tocht Papenvoort | Boswachterij Gieten & Andersche Diep

Trage Tocht Papenvoort | Boswachterij Gieten & Andersche Diep

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling15 km

Wat voor soort wandeling?Trage Tocht

Startplaats of station van deze wandelingPapenvoort (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 82/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Bekijk wandelgids op Bol.comBekijk wandelgids op Bol.com

Heerlijke rondwandeling die stille bossen combineert met bloemrijke beekdalen, statige beukenlanen afwisselt met kruip-door-sluip-door-paadjes. Vandaag zie ik stoere charolais-runderen die me nieuwsgierig observeren, een schichtig wegschietend hert en een moedig kevertje dat mijn pad kruist. Genieten!

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Trage Tochten >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Start middenin het bos

Dat genieten begint al bij het autoritje door de stille boswachterij Gieten-Borger over de Houtvester Jansenweg. Want de start van deze Trage Tocht ligt diep verscholen bij een afgelegen parkeerplaats middenin het donkere bos. En dan heb je gelijk al een streepje voor bij Frankwandelt.

Houtvester Jansen: bospionier

En ik ben gelijk nieuwsgierig: wie was houtvester Jansen eigenlijk? De heer J.J.M. Jansen was een bekende bosbouwpionier en oud-houtvester bij Staatsbosbeheer, lees ik in z’n necrologie. Hij was verantwoordelijk voor aanleg en beheer van de bossen waar ik vandaag doorheen loop. Rond de crisisjaren dertig van de vorige eeuw liet hij in Drenthe 14000 hectare bos aanleggen, en hij kocht nog eens 18000 hectare bos voor Staatsbosbeheer.

Trage Tocht Papenvoort | Boswachterij Gieten & Andersche Diep

Gevarieerde bossen

Tegelijk zorgde Jansen voor meer variatie in het bos. De overheersende grove den moest plaatsmaken voor Japanse lariksen, fijnsparren, Oostenrijkse dennen, en een keur aan loofbomen: inlandse en Amerikaanse eiken, berken, beuken en elzen. Zo ontstonden de schitterende bossen waar deze wandeling doorheen voert. Houtvester Jansen kreeg er waardering voor: een benoeming tot Ridder in de orde van Oranje Nassau. Zo iemand gun je een lang pensioen vol wandelingen door z’n eigen bossen. Maar helaas overleed hij plotseling: 67 jaar jong nog, op 23 april 1957.

Vingerhoedskruid & vogelgezang

Jansens bossen zijn niet voor de poes. Een paar kilometer wandel ik over een schitterende laan, geplaveid met keien. Hoog naaldhout wisselt hier af met eiken en beuken. De bosranden herbergen rijkelijk opschietend vingerhoedskruid dat nog net niet in bloei staat. En meidoorn dat als een gek staat te bloeien. Vogels waarderen Jansens bossen ook, want als iets de rust aangenaam verstoort, dan is het wel het vele vogelgezang en spechtengeroffel dat uit de hoge bomen weerklinkt.

Trage Tocht Papenvoort | Boswachterij Gieten & Andersche Diep

Van heide naar bos

Boswachterij Gieten-Borger is met 2900 hectare een van de grootste bosgebieden van Drenthe. Voor de aanleg rond 1922 lagen hier ‘woeste gronden’: uitgestrekt heide en zandverstuivingen. Je kunt het je bijna niet meer voorstellen, zo bosrijk is het nu. De boswachterij telt ook 26 verstilde vennetjes. Het grootste Lunsveen is een broedplaats voor kokmeeuwen.

Fraaie beukenlaan

Verderop breekt het bos open en krijg ik mooie zichten over het weidse Drentse platteland. Akkers die net ingezaaid zijn, grasland zover m’n ogen reiken. De wandeling voert over een fraaie beukenlaan. De hoge bomen bieden doorkijkjes over intens groene velden. Galopperende paarden met wapperende manen, een tractor hobbelt over de wei.

Trage Tocht Papenvoort | Boswachterij Gieten & Andersche Diep

Papenvoort zonder horeca

De wandeling voert door het dorpje Papenvoort uit 1634. Een kleine waarschuwing: stel je er niet te veel van voor. Wat verloren huizen langs een doorgaande weg die voor Drentse begrippen druk is. En een café. Pardon: een voormalig café. Uiteraard verwachtte ik al niet dat de horeca in Papenvoort open zou zijn, vanwege corona. Maar met eetcafé De Paap (opvolger van café Halfweg) is iets anders loos: het pand is in februari 2020 door een grote brand verwoest. Liefst vijf brandweerkorpsen moesten uitrukken. Het verkoolde pand oogt treurig.

Beekdal van de Andersche Diep

Als ik van de provinciale weg afstap, word ik snel vrolijker. Want nu wandel ik het beekdal van de Andersche Diep binnen. En ik kan jullie verklappen: dat is wonderschoon. Eerst gaat het nog over een fietspad, maar al snel voert de tocht over een grassig paadje in de bosrand, met rechts schitterende uitzichten over het bloemrijke beekdal.

Trage Tocht Papenvoort | Boswachterij Gieten & Andersche Diep

Golvend landschap

Het Andersche Diep is een onooglijk stroompje, maar het vruchtbare dal dat het omgeeft is breed, op sommige plekken wel een kilometer. Dit beekje maakt deel uit van de bovenloop van de vele beken van de Drentsche Aa. Het meandert schilderachtig door een schilderachtig landschap van graslanden en houtwallen.

Charleroi runderen

Charleroi runderen staan hier te grazen alsof ze dat al eeuwen doen. En nog eeuwen zullen doen. Ze lijken nieuwsgierig, maar dichterbij komen doen ze niet, ook niet op mijn uitnodigende geroep: “Hallo lieve dames, boeboe, koekkoe!” Een van de stieren kijkt me doordringend aan.

Trage Tocht Papenvoort | Boswachterij Gieten & Andersche Diep

‘Ze hield zo van dit plekje’

Dan slokt het bos me weer op. Aan het eind voert de wandeling langs een bijzondere, lichte plek in het donkere bos: een gletsjerkuil. Deze woest begroeide krater is in een verre ijstijd ontstaan. Ik zijg neer op een bankje dat is neergezet ter nagedachtenis aan Luus Vermeer-Brosius. “Zij hield zo van dit plekje”, vermeldt een ontroerend bordje.

En ik snap Luus helemaal. Deze wandeling ga ik zeker nog eens doen!

Trage Tocht Papenvoort | Boswachterij Gieten & Andersche Diep

 

Bestel de mooie Drenthe-gids!

Deze heerlijke route staat in de wandelgids 'Dwalen door Drenthe' van routemaker Rob Wolfs. De gids bevat 17 topwandelingen in de mooie provincie Drenthe. Lekker dwalen door bos en beekdal, en over de heide. Mét 85% zandpadgarantie!

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van DrentheDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Drenthe!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Drenthe? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Drenthe >>

 

Tags: rondwandelingen, Trage Tochten, 15-20 km, 10-15 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>