De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Trage Tocht Lhee | Nationaal Park Dwingelderveld

Trage Tocht Lhee | Nationaal Park Dwingelderveld

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling16 km

Wat voor soort wandeling?Trage Tocht

Startplaats of station van deze wandelingLhee (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 73/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk het wandelkaartje

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Prachtige wolkenluchten maken het Dwingelderveld betoverend. Een ongestoorde horizon zover we kunnen kijken. Minidorpje Lhee – monumentale boerderijen, wat horeca – is geen verkeerd startpunt. Lekker dagje lopen over vrijwel alleen maar onverharde paden.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Trage Tochten >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Natte voeten

Trek voor deze wandeling hoge waterdichte schoenen aan. Trage Tochten kiezen sowieso vaak ongebaande paden. Als je bij het Dwingelderveld arriveert, zijn die ongebaande paden onbegaanbaar: opgegaan in beekjes, omgeven door drassige grond. Ik haal er een nat voetje.

Rietgedekte boerderijen

Lhee, gekke naam voor een dorp. Maar mooi is het wel. Langs een slalommend klinkerweggetje zien we prachtige rietgedekte boerderijen en we bereiken even verderop de brink, in vroeger eeuwen de verzamelplaats voor het vee. Een dorp zoals een dorp bedoeld is. En oud: de eerste vermelding dateert al uit 1181.

Trage Tocht Lhee | Nationaal Park Dwingelderveld

Hunebeddenbouwers

De naam Lhee is afgeleid van het oudnederlandse leitha, dat waterloop betekent. Nu is er nergens meer water te bekennen. Wel zijn er in de omgeving veel restanten gevonden van graven, aardewerk en gebruiksvoorwerpen van de hunebedbouwers (3000 – 2200 jaar voor Christus) en uit de Middenbronstijd (1250 jaar voor Christus).

Dorpsschooltje uit 1782

Op de brink stond vroeger een dorpsschooltje uit 1782. In 1953 werd het steen voor steen afgebroken en weer opgebouwd in het Openluchtmuseum in Arnhem. Het schooltje staat namelijk model voor de schoolgebouwen van omstreeks 1800: één lokaal met bakstenen muren en veldkeien op de vloer. Midden in het schooltje was een vuurplaats waar in de winter een vuur gestookt werd.

Openluchtmuseum in Arnhem

’s Zomers was het schooltje gesloten. Dan werkten de kinderen mee op het land. Ook ’s winters was het niet al te druk: slechts 10 tot 20 procent van de kinderen bezocht de school. Pas in 1901 bracht de leerplichtwet hierin verandering. Als je wilt zien hoe er vroeger lesgegeven werd (bijvoorbeeld schrijven met griffel en lei), breng dan eens een bezoek aan het Openluchtmuseum in Arnhem.

Trage Tocht Lhee | Nationaal Park Dwingelderveld

Planetron Cinedome

We lopen het dorpje uit, tussen weilanden en akkers met mais. In de verte zien we een grappig gebouwtje met een koepeldak: het Planetron Cinedome. Op een enorm koepelvormig projectiescherm van 350m2 worden duizelingwekkende voorstellingen getoond over de wondere wereld van de sterren en planeten. Helaas valt half 2015 het doek voor het Planetron.

De grote Dwingeloosche Heide

Via de bossen van het Dwingelderzand komen we eindelijk bij het hoogtepunt van deze wandeling: de grote Dwingeloosche Heide. We worden getrakteerd op enorm weids zicht. Op borden lezen we dat ze hier een groot probleem aan het bestrijden zijn: de verdroging van dit gebied. Daar schijnen ze nét mee klaar te zijn. Vandaar dat sommige paden zonder waterdichte schoenen onbegaanbaar zijn. Laat ik nou net vandaag m’n waterdichte schoenen in de kast hebben laten staan...

Trage Tocht Lhee | Nationaal Park Dwingelderveld

Nationaal Park Dwingelderveld

De Dwingeloosche Heide is onderdeel van het Dwingelderveld, dat niet minder is dan een Nationaal Park (Nederland telt er 20). Heidevelden met plassen en vennetjes. Bos, stuifzand en jeneverbosjes doen aan stuivertje wisselen. Om het zo te houden moet beheerder Natuurmonumenten flink aan de bak. Want laat je de heide aan zijn lot over, dan verdringen agressieve grassoorten en jonge bomen de heidestruiken.

Trage Tocht Lhee | Nationaal Park Dwingelderveld

Drentse heideschapen

Natuurmonumenten plagt daarom regelmatig stukken heide, zodat de heide zich kan verjongen. Ook koeien en Drentse heideschapen zetten de schouders eronder: ze grazen op de heide en houden het landschap open. Zo zijn planten als klokjesgentiaan en zonnedauw van een toekomst verzekerd. Het gebied wemelt ook van de vlinders, libellen, reptielen, amfibieën en bijna 300 soorten vogels. De kans dat je de schaapskudde plus herder tegenkomt schijnt groot te zijn, helaas zijn ze in geen velden of wegen te bekennen.

As verstrooien met de boswachter

Mocht het Dwingelderveld je hart hebben gestolen: Natuurmonumenten biedt je de gelegenheid om de as van je overleden geliefde in de natuur uit te strooien onder begeleiding van de boswachter. Het is maar dat je het weet.

Trage Tocht Lhee | Nationaal Park Dwingelderveld

Het Smitsveen

En om wat vrolijker te eindigen: vlak voordat we een mooi, heuvelachtig bos induiken wordt het Dwingelderveld op z’n mooist. Langs het Smitsveen lopen we nu (weer een nat voetje!), met gladde vennetjes die de toch al spectaculaire wolkenluchten als enorme spiegels verdubbelen.

Snel prachtig wandelen? Alle Trage Tochten >>

Trage Tochten & Groene Wissels: betaald per 2021

Trage Tochten en Groene Wissels waren altijd gratis te downloaden. Helaas zijn dit vanaf 2021 betaalde route. Kijk voor meer informatie op Wandelzoekpagina.nl.

Ga naar Wandelzoekpagina.nl >>

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van DrentheDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Drenthe!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Drenthe? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Drenthe >>

 

Tags: rondwandelingen, Trage Tochten, 15-20 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>