Trage Tocht Hijkerveld | Landgoed Hooghalen & vogelreservaat Diependal Trage Tocht Hijkerveld | Landgoed Hooghalen & vogelreservaat Diependal
Drenthe – Trage Tocht – 17km

Trage Tocht Hijkerveld | Landgoed Hooghalen & vogelreservaat Diependal

Trage Tocht Hijkerveld | Landgoed Hooghalen & vogelreservaat Diependal Trage Tocht Hijkerveld | Landgoed Hooghalen & vogelreservaat Diependal
Drenthe – Trage Tocht – 17km

Trage Tocht Hijkerveld | Landgoed Hooghalen & vogelreservaat Diependal

Bijzondere tocht door het weidse Drentse landschap tussen Hooghalen en Smilde. De verre zichten geven je het gevoel dat Nederland eindeloos is. Heidevelden, vennen, veenrestanten vind je op je pad. En iets speciaals: de vloeivelden en het vloeimeer van de voormalige aardappelmeelfabriek Oranje. Mét vogelhut waarvoor je een 162 meter lange tunnel door moet. Spannend!

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Uitgestrekte heidevelden
  • Spiegelgladde vennetjes
  • Vloeimeer van aardappelmeelfabriek Oranje
  • Spannende vogelhut
  • Het Drenthe van vroeger
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Wintersluiting vogelhut

Goed om te weten: de vogelkijkhut Diependal is in de wintermaanden gesloten vanwege een heel goed doel: overwinterende vleermuizen. De tunnel is (voor mensen) op slot van 1 december tot 1 maart.

Niet met OV bereikbaar

Deze Trage Tocht, die je overigens niet met het OV kunt bereiken, ligt diep weggestopt in een vergeten deel van Nederland. Althans, zo voelt het op deze smoorhete zondag in de zomervakantie. Want waar zijn de massa’s e-fietsende senioren die ik gister nog trof op de pimpelpaarse heide van het Balloërveld?

Zo was Drenthe vroeger

OK, helemaal in m’n eentje loop ik niet op landgoed Hooghalen en het Hijkerveld. Af en toe peddelt er een fietser voorbij, want de eerste kilometers gaan over fietspaden. Die voeren me over weidse heidevelden, afgewisseld met vennen en veenrestanten. Samen geven die een goede indruk van hoe het er vroeger in heel Drenthe uitzag.

Trage Tocht Hijkerveld | Landgoed Hooghalen, Diependal & Kortewegse Bos

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Eindeloze velden en vloeimeer

De tocht komt langs het informatiecentrum van het Drentsch Landschap in een oude hooischuur. Hier kun je meer lezen over dit gebied, maar ik wandel door tussen de eindeloze velden naar het Diependal. En hier arriveer ik bij het meest bijzondere deel van deze tocht: de vloeivelden en het vloeimeer van de voormalige aardappelmeelfabriek Oranje.

Vogelreservaat Diependal

Na het sluiten van de fabriek in 1980 is dit vloeiveldensysteem omgevormd tot het vogelreservaat Diependal, dat rijk is aan bijzondere moeras- en watervogels. En nu komt het: die kun je bespieden vanuit een heel aparte vogelkijkhut, middenin het gebied. De hut bereik je via een 162 meter lange tunnel.

Trage Tocht Hijkerveld | Landgoed Hooghalen, Diependal & Kortewegse Bos

Enge mannen of vrouwen?

Een beetje aarzelend zet ik m’n eerste schreden in de tunnel, die toch wel wat erg donker is. Zitten hier geen enge mannen? Of vrouwen? Afijn, stapje voor stapje schuifel ik verder. Aangenaam koel is het hier wel. Minder aangenaam zijn de spinnen die m’n nek in dreigen te tijgeren.

IJdele roodhalsfuut

In de hut tref ik een zwerm wild fladderende boerenzwaluwen plus een vogelaar met een toeter van een telelens op z’n camera. Het Diependal schijnt een toplocatie voor water- en moerasvogels te zijn. Meest bijzondere exemplaar is de fotogenieke roodhalsfuut. Enkele paartjes broeden hier elk jaar en hij verschijnt regelmatig ijdel poserend voor de hut.

Trage Tocht Hijkerveld | Landgoed Hooghalen, Diependal & Kortewegse Bos

Grauwe klauwier & witgatje

De roodhalsfuut zien we niet, maar de fotograaf wijst me op 2 bijzondere vogels in de vloeivelden beneden: de grauwe klauwier en het witgatje, die inderdaad een wit gatje heeft. Ik knik maar een beetje, want ik ben al blij dat ik een mus van een roodborst kan onderscheiden.

Lijdende vloeivelden

Even later horen we gestommel vanuit de tunnel en voegt zich nog een vogelaar bij ons. Het wordt gezellig. De nieuwkomer blijkt bij het Drents Landschap te werken en vertelt dat de vloeivelden enorm te lijden hebben onder de droogte van de afgelopen jaren. Veel vogelsoorten die hier jarenlang gebroed hebben, zijn weggetrokken.

Trage Tocht Hijkerveld | Landgoed Hooghalen, Diependal & Kortewegse Bos

Grauwe franjepoot, of toch niet?

“Hé kijk, een grauwe franjepoot!” roept de fotograferende vogelaar enthousiast. De ander zet daar z’n vraagtekens bij. Hij denkt dat het eerder een groenpootruiter is. Maat de vogel staat met z’n (groene?) poten in het water, dus echt goed checken kan hij het niet. En ik bemoei me er niet mee, want op vogelgebied ben ik een groentje.

Overwoekerde struinpaadjes

Na mijn tweede survivaltocht door de tunnel voert de Trage Tocht langs de vloeivelden. En hier gaat hij pas echt shinen. Kleine, halfoverwoekerde struinpaadjes leiden langs de oevers, waar libellen en waterjuffers het voor het zeggen hebben. Geen mens te bekennen, ik krijg een plezierig ‘alleen op de wereld-gevoel’.

Trage Tocht Hijkerveld | Landgoed Hooghalen, Diependal & Kortewegse Bos

Schoonebeker heideschapen

Dan pikken de Trage Tocht en ik de fietspaden weer op, en in weidse zigzagbewegingen trekken we richting de bossen aan de einder. Daar ligt een flinke kudde schapen te rusten in de schaduw. Schoonebeker heideschapen zijn het, die onder de hoede van de schaapsherder de heide begrazen.

Zet ‘m op je bucketlist

“Tjonge, dat is keihard werken hè, dames”, fluister ik vals, terwijl ik me tussen de kudde doorwurm op weg naar de parkeerplaats. Prachtige tocht. Alleen al voor de vogelkijkhut zou je hem op je bucketlist moeten zetten. Vergeet je verrekijker niet!

Trage Tocht Hijkerveld | Landgoed Hooghalen, Diependal & Kortewegse Bos

Info over de vogelkijkhut

Nog wat informatie over die vogelkijkhut: hij is dagelijks tussen zonsopkomst en zonsondergang open voor publiek. Voor fotografen is er naast de vogelkijkhut sinds 2018 een fotohut die je tegen betaling kunt huren.

Wandeldatum en routebeschrijving

Deze wandeling hebben we gedaan in oktober 2019. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.

Bekijk op Wandelzoekpagina.nl >>

 

Wandelgids 'Dwalen door Drenthe'

Deze heerlijke route staat in de wandelgids 'Dwalen door Drenthe' van routemaker Rob Wolfs. De gids bevat 17 topwandelingen in de mooie provincie Drenthe. Lekker dwalen door bos en beekdal, en over de heide. Mét 85% zandpadgarantie!

Lees meer over deze wandelgids >>

Deze wandelgids op Bol.com >>

Gidswandelingen op Frankwandelt

De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.

 

 

Mooiste natuurhuisjes van Drenthe!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
trage tocht hijkerveld-10
trage tocht hijkerveld-11
trage tocht hijkerveld-12
trage tocht hijkerveld-13
trage tocht hijkerveld-14
trage tocht hijkerveld-15
trage tocht hijkerveld-16
trage tocht hijkerveld-17
trage tocht hijkerveld-18
trage tocht hijkerveld-19
trage tocht hijkerveld-20
trage tocht hijkerveld-21
trage tocht hijkerveld-22
trage tocht hijkerveld-23
trage tocht hijkerveld-24
trage tocht hijkerveld-25
trage tocht hijkerveld-26
trage tocht hijkerveld-27

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Drenthe!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Drenthe? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Drenthe >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy