Trage Tocht Gasteren | Gastersche & Oudemolensche Diep Trage Tocht Gasteren | Gastersche & Oudemolensche Diep
Drenthe – Trage Tocht – 13km

Trage Tocht Gasteren | Gastersche & Oudemolensche Diep

Trage Tocht Gasteren | Gastersche & Oudemolensche Diep Trage Tocht Gasteren | Gastersche & Oudemolensche Diep
Drenthe – Trage Tocht – 13km

Trage Tocht Gasteren | Gastersche & Oudemolensche Diep

Een van de mooiste wandelingen in Nationaal Park Drentsche Aa. Vanuit het schilderachtige brinkdorpje Gasteren wandel je al snel door een landschap vol beekdalen: het Gastersche diep, het Oudemolensche Diep en het Anloërdiepje. Als bonus krijg je de Gasterse Duinen en een heus hunebed.

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Stroomdal van de Drentsche Aa
  • Fraai brinkdorpje Gasteren
  • Lieflijke Anloërdiepje
  • Veel libellen en weidebeekjuffers
  • Gasterse Duinen
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Mooiste landschap van Nederland

Je wandelt door het best bewaarde beek- en esdorpenlandschap van West-Europa. In 2005 werd het gebied, samen met het Limburgse Geuldal, uitgeroepen tot mooiste landschap van Nederland. Mooi of niet, vergeet niet je waterdichte schoenen aan te trekken: ook als het maar weinig heeft geregend, zitten er echt drassige delen tussen. Dat krijg je met al die diepjes.

Brinkdorpje Gasteren

Het brinkdorpje Gasteren, vroeger een echt boerendorp, is een heerlijk startpunt voor deze mooie tocht. De meeste Drentse brinkdorpen zijn minimaal achthonderd jaar oud. Zo ook het idyllische Gasteren, dat ontstond in de dertiende eeuw.

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Saksische boerderijen

Het dorp ademt de sfeer van vroeger. Het is er ongewoon stil, en de Saksische boerderijen liggen ingeklemd tussen fraaie essen, het Balloërveld en de Gasterse Duinen.

Pyromaan van Gasteren gepakt!

Een paar jaar geleden terroriseerde een echt pyromaan het dorp. Verschillende schuren gingen in vlammen op. Die pyromaan is goddank gepakt, het bleek een dorpeling van 41 jaar. Je moet er niet aan denken dat die prachtige rietgedekte boerderijen in vlammen zouden zijn opgegaan.

Trage Tocht Gasteren | Gastersche & Oudemolensche Diep

Romantische diepjes

Na Gasteren voert de tocht door het hart van het stroomdal van de Drentsche Aa. Je wandelt door de beekdalen van verschillende diepjes. Deze kronkelende beekjes zijn in de loop der tijd in het land ingesleten, en zijn daardoor omgeven door hoger gelegen stroomdallandschap. Ze geven veel diepte en sfeer aan het landschap.

Trage Tocht Gasteren | Gastersche & Oudemolensche Diep

Bloemen & vlinders

Toen ik er wandelde, zette een laagstaand zonnetje het landschap in een zilveren wintergloed, schitterend gezicht. In de zomer is het nog extra genieten op deze tocht: het vruchtbare land is buitengewoon rijk aan bloemen en vlinders. Vooral anemonen en orchideeën hebben het er naar hun zin.

Anlooërdiepje

Het Anlooërdiepje waar je aan het eind van deze wandeling langs wandelt, heeft mijn hart gestolen. Het beekdal is zeer breed, het stroompje op veel plekken heel smal maar woest kronkelend. Het is een echt romantische beekdal, met hooilanden, houtwallen en slingerende graspaadjes.

Trage Tocht Gasteren | Gastersche & Oudemolensche Diep Trage Tocht Gasteren | Gastersche & Oudemolensche Diep

Gasterse Duinen

Daarvoor kom je door nog een bijzonder gebied: de Gasterse Duinen, een van de mooiste zandverstuivingsgebieden van Drenthe. Via een zandpaadje wandel je er dwars overheen. Stuifduinen, natte veenkommen, glooiende heidevelden, vennetjes. Drentenaren spreken het uit als: Gaasterse Duun'n. Dan kun je erover meepraten mocht je een lokalo ontmoeten.

Drukke middeleeuwen

Misschien kun je het je niet voorstellen maar in de middeleeuwen was het hier reuze druk. De zandverstuiving lag precies op de drukke route van het handelsverkeer tussen Groningen en Coevorden, omdat je hier met paard en kar de rivier kon oversteken. Deze drukte op het veld zorgde ervoor dat het zand lekker kon gaan stuiven. De eeuwenoude karrensporen zijn nog steeds herkenbaar als diepe geulen door het veld.

Trage Tocht Gasteren | Gastersche & Oudemolensche Diep Trage Tocht Gasteren | Gastersche & Oudemolensche Diep

Anloo & Magnuskerk

Even van de wandelroute af vind je in twee dorpen horeca: in Anloo en Oudemolen. Ook als je niet dorstig of hongerig bent: loop in ieder geval even naar het prachtige Anloo, een van mijn favoriete dorpjes in Drenthe. Met misschien wel het mooiste kerkje van Nederland: de Magnuskerk uit de 11de eeuw.

Wandeldatum en routebeschrijving

Deze wandeling hebben we gedaan in januari 2015. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.

Bekijk op Wandelzoekpagina.nl >>

 

Wandelgids 'Dwalen door Drenthe'

Deze heerlijke route staat in de wandelgids 'Dwalen door Drenthe' van routemaker Rob Wolfs. De gids bevat 17 topwandelingen in de mooie provincie Drenthe. Lekker dwalen door bos en beekdal, en over de heide. Mét 85% zandpadgarantie!

Lees meer over deze wandelgids >>

Deze wandelgids op Bol.com >>

Gidswandelingen op Frankwandelt

De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.

 

 

Mooiste natuurhuisjes van Drenthe!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

tragetocht gasteren-01
tragetocht gasteren-01a
tragetocht gasteren-02
tragetocht gasteren-03
tragetocht gasteren-04
tragetocht gasteren-05
tragetocht gasteren-06
tragetocht gasteren-07
tragetocht gasteren-10
tragetocht gasteren-11
tragetocht gasteren-12
tragetocht gasteren-13
tragetocht gasteren-14
tragetocht gasteren-15
tragetocht gasteren-15a
tragetocht gasteren-16
tragetocht gasteren-17
tragetocht gasteren-18
tragetocht gasteren-19
tragetocht gasteren-20
tragetocht gasteren-21

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Drenthe!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Drenthe? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Drenthe >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy