Trage Tocht Gasteren | Gastersche en Oudemolensche Diep en het Anloërdiepje

Trage Tocht Gasteren langs Gastersche en Oudemolensche Diep Schitterende wandeling, een van de mooiste in Nationaal Park Drentsche Aa. Vanuit het schilderachtige brinkdorpje Gasteren wandel je al snel door een landschap vol beekdalen: het Gastersche diep, het Oudemolensche Diep en het Anloërdiepje. Een sfeervol, weids, glooiend landschap is het, echt genieten. Tussendoor krijg je ook nog zoiets moois als de Gasterse Duinen: een avontuurlijk heideveld met stuifzand en – hoe kan het ook anders in Drenthe – een heus hunebed.

Mooiste landschap van Nederland

Je wandelt door het best bewaarde beek- en esdorpenlandschap van West-Europa. In 2005 werd het gebied, samen met het Limburgse Geuldal, uitgeroepen tot mooiste landschap van Nederland. Mooi of niet, vergeet niet je waterdichte schoenen aan te trekken: ook als het maar weinig heeft geregend, zitten er echt drassige delen tussen. Dat krijg je met al die diepjes.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Trage Tocht Gasteren langs Gastersche en Oudemolensche Diep

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling13 km

Wat voor soort wandeling?Trage Tocht

Startplaats of station van deze wandelingGasteren

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 83/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Het brinkdorpje Gasteren, vroeger een echt boerendorp, is een heerlijk startpunt voor deze mooie tocht. De meeste Drentse brinkdorpen zijn minimaal achthonderd jaar oud. Zo ook het idyllische Gasteren, dat ontstond in de dertiende eeuw.

Saksische boerderijen

Het dorp ademt de sfeer van vroeger. Het is er ongewoon stil, en de Saksische boerderijen liggen ingeklemd tussen fraaie essen, het Balloërveld en de Gasterse Duinen.

Pyromaan van Gasteren gepakt!

Een paar jaar geleden terroriseerde een echt pyromaan het dorp. Verschillende schuren gingen in vlammen op. Die pyromaan is goddank gepakt, het bleek een dorpeling van 41 jaar. Je moet er niet aan denken dat die prachtige rietgedekte boerderijen in vlammen zouden zijn opgegaan.

Romantische diepjes

Na Gasteren voert de tocht door het hart van het stroomdal van de Drentsche Aa. Je wandelt door de beekdalen van verschillende diepjes. Deze kronkelende beekjes zijn in de loop der tijd in het land ingesleten, en zijn daardoor omgeven door hoger gelegen stroomdallandschap. Ze geven veel diepte en sfeer aan het landschap.

Bloemen & vlinders

Toen ik er wandelde, zette een laagstaand zonnetje het landschap in een zilveren wintergloed, schitterend gezicht. In de zomer is het nog extra genieten op deze tocht: het vruchtbare land is buitengewoon rijk aan bloemen en vlinders. Vooral anemonen en orchideeën hebben het er naar hun zin.

Dwalen door Drenthe

Wandelgids Dwalen door DrentheDeze heerlijke route staat in de al even heerlijke wandelgids 'Dwalen door Drenthe' van routemaker Rob Wolfs. Voor nog geen 15 euro heb je 17 topwandelingen in Drenthe in huis. Lekker dwalen door bos, beekdal, heide. Mét 85% zandpadgarantie!

Anlooërdiepje

Het Anlooërdiepje waar je aan het eind van deze wandeling langs wandelt, heeft mijn hart gestolen. Het beekdal is zeer breed, het stroompje op veel plekken heel smal maar woest kronkelend. Het is een echt romantische beekdal, met hooilanden, houtwallen en slingerende graspaadjes.

Gasterse Duinen

Daarvoor kom je door nog een bijzonder gebied: de Gasterse Duinen, een van de mooiste zandverstuivingsgebieden van Drenthe. Via een zandpaadje wandel je er dwars overheen. Stuifduinen, natte veenkommen, glooiende heidevelden, vennetjes. Drentenaren spreken het uit als: Gaasterse Duun'n. Dan kun je erover meepraten mocht je een lokalo ontmoeten.

Drukke middeleeuwen

 

Misschien kun je het je niet voorstellen maar in de middeleeuwen was het hier reuze druk. De zandverstuiving lag precies op de drukke route van het handelsverkeer tussen Groningen en Coevorden, omdat je hier met paard en kar de rivier kon oversteken. Deze drukte op het veld zorgde ervoor dat het zand lekker kon gaan stuiven. De eeuwenoude karrensporen zijn nog steeds herkenbaar als diepe geulen door het veld.

Anloo & Magnuskerk

Even van de wandelroute af vind je in twee dorpen horeca: in Anloo en Oudemolen. Ook als je niet dorstig of hongerig bent: loop in ieder geval even naar het prachtige Anloo, een van mijn favoriete dorpjes in Drenthe. Met misschien wel het mooiste kerkje van Nederland: de Magnuskerk uit de 11de eeuw.


De Koningsherberg in AnlooMooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een hotelletje in de buurt en je hebt een superweekendje. Mijn tip: De Koningsherberg in Anloo

De Koningsherberg in het idyllische brinkdorpje Anloo wordt omgeven door de bossen en heidevelden van Nationaal Park 'Drentsche Aa'. Ruime kamers met badkamer. In het restaurant serveren ze royale porties van traditioneel Nederlandse gerechten. Krijgt van 153 gasten op Trivago.nl gemiddeld een 8,4: "Kamer goed, bedden goed, ontbijt goed. Prijs prima. Mooie ligging tegenover oude kerk van Anloo."

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Tags: rondwandelingen, Trage Tochten, 10-15 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpeditiesFOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!