Trage Tocht Exloo | Zuideres, Hunzebos & Molenveld

Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Trage Tocht Exloo

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling 13 km

Wat voor soort wandeling?Trage Tocht

Startplaats of station van deze wandelingExloo (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 82/100

Bekijk wandelgids op Bol.comBekijk wandelgids op Bol.com

Schitterende tocht vanuit het esdorpje Exloo in Drenthe. Weidse uitzichten, weldadige stilte en lekker veel onverharde paden: dat vat deze wandeling wel zo'n beetje samen. Je wandelt over de glooiende Hondsrug, over bollende akkers en weilanden, door bossen en over uitgestrekte heidevelden. Mét schaapskudde-garantie.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Trage Tochten >>

 

Speciaal voor wandelaars: Canon Powershot Zoom

Camera en verrekijker in één: de droom van elke wandelaar. Met de compacte Canon Powershot Zoom kijk je die ijsvogel recht op z'n mooie snavel. En maak je er ook nog een foto of filmpje van. Hoe goed is hij?

Mijn ervaringen >>

Drenthe een fietsprovincie?

Drenthe staat bekend als fietsprovincie. Maar na de zoveelste heerlijke wandelroute durf ik gerust te stellen dat de dunst bevolkte provincie van Nederland ook wandelaars veel te bieden heeft.

Trek op deze tocht waterdichte schoenen en een modderbestendige broek aan, want je gaat niet bepaald over gebaande paden.

Exloo: authentiek esdorpje

Exloo is een leuk startpunt van de route. Het is een van die authentieke dorpjes met mooie monumentale boerderijen en een heuse brink, waar vroeger het vee verzameld werd. Genoeg horeca om uit te kiezen, mocht je een lange reis achter de rug hebben.

Trage Tocht Exloo

Sieraad van Drenthe

Exloo profileert zichzelf als 'Sieraad van Drenthe'. Mooi is het esdorpje zeker, maar verder moet je dat met een flinke korrel zout nemen, want Drenthe telt zoveel schitterende dorpjes.

200 Drentse heideschapen

Let direct bij de bushalte in de dorpskern even op de grote schaapskooi. Als wij langslopen, ligt de kudde van zo'n 200 Drentse heideschapen er te rusten. Die kudde was tot 1960 particulier eigendom, maar door de hoge kosten was dat niet langer rendabel. Daarom kocht de gemeente de kudde over.

Trage Tocht Exloo

Heide begrazen

Gelukkig maar, want de schapen hebben een nuttige functie: de nabijgelegen heide begrazen en in stand houden. Deze heide, het Molenveld, is het laatste grote stuk heide in deze omgeving. Elke dag trekt de herder met z'n lange baard en z'n grote kudde de heide op.

Mooie winterdag

Op deze winterdag boffen we enorm met het weer: de zon grijpt eindelijk z'n kans te midden van een hele rits druilerige dagen en zet dorp en landschap in een mooie zilveren gloed.

Trage Tocht Exloo

Akkers met wintergewassen

Direct na de beklinkerde weggetjes van Exloo bevinden we ons in boerenlandschap, met paarden en koeien en akkers met onduidelijke wintergewassen. Wat groeit er nog op het land begin januari? Aardappels? Suikerbieten? Knolselderij? Wie het weet mag het zeggen (onderaan dit artikel), want wij stadsjongens (m/v) zitten met de handen in het haar.

Boeren sinds de middeleeuwen

Je loopt hier over een van de essen die Exloo omgeven: de Zuideresch. De bewoners bebouwen deze akkerlanden al sinds de middeleeuwen. Op je pad zie je goed hoe de velden hier glooien. Je wandelt hier namelijk over de oosterse flank van de Hondsrug.

Trage Tocht Exloo

Smeltwaterdalen uit de ijstijd

Zo'n 120.000 jaar geleden, aan het begin van de laatste ijstijd, stroomde ieder voorjaar smeltwater van de Hondsrug af. Daardoor ontstonden smeltwaterdalen in het landschap. Die voerden het water af naar de rivier de Hunze en zijn ook nu nog goed herkenbaar. Bij het Hunzebos loop je langs de rand van zo'n langwerpig smeltwaterdal. Je kruist een heideveldje met lage eikenbosjes waar oude karrensporen het landschap hebben gevormd.

De haven van Hunsow

Precies daar moet de haven van de oude stad Hunsow hebben gelegen. Tenminste, dat dachten ze in de 17de eeuw. Pas veel later konden archeologen aantonen dat Hunsow nooit heeft bestaan en dat de haven een natuurlijk gevormd dal was. Toch jammer, ik geloof liever dat Hunsow wél heeft bestaan.

Trage Tocht Exloo

Heide & jeneverbessen

Na het dorp Odoorn halverwege wandel je de bossen in. De Odoornerdennen heet dit gebied. Schilderachtig landschap: bosrijke heuvels afgewisseld met mooie stukken heide en gelardeerd met groepjes jeneverbessen. Op de zandverstuivingen komen zandhagedissen en dassen voor.

Grote stille heide: Molenveld

Dan loop je langs de rand van het grote heidegebied Molenveld. Grote stille heide op doordeweekse dagen, maar nu, op nieuwjaarsdag zien we groepjes medewandelaars. Ach, de heide is groot genoeg om elkaar niet voor de voeten te lopen.

Trage Tocht Exloo

In ganzenpas

Die heide is natuurlijk het mooiste als ze bloeit, zo vanaf half augustus. Maar ook nu is het hier heerlijk toeven. Prachtige vergezichten met mistige bossen aan de einder. Over een paadje waar we alleen in ganzenpas overheen kunnen, doorkruisen we de weidse hei.

Trage Tocht Exloo

Schaapsherder van Exloo

Met een beetje geluk tref je hier de schaapsherder van Exloo. Wij zijn net iets te vroeg: als we Exloo weer binnenlopen, drijft de bebaarde herder juist z'n kudde door het dorp naar het Molenveld. Mooi gezicht.

Bestel de mooie Drenthe-gids!

Deze heerlijke route staat in de wandelgids 'Dwalen door Drenthe' van routemaker Rob Wolfs. De gids bevat 17 topwandelingen in de mooie provincie Drenthe. Lekker dwalen door bos en beekdal, en over de heide. Mét 85% zandpadgarantie!

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

trage tocht exloo-10
trage tocht exloo-11
trage tocht exloo-12
trage tocht exloo-13
trage tocht exloo-14
trage tocht exloo-15
trage tocht exloo-16
trage tocht exloo-17
trage tocht exloo-18
trage tocht exloo-19
trage tocht exloo-20
trage tocht exloo-21
trage tocht exloo-22
trage tocht exloo-23
trage tocht exloo-24
trage tocht exloo-25
trage tocht exloo-26
trage tocht exloo-27
trage tocht exloo-28
trage tocht exloo-29

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkers De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van Drenthe!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Drenthe? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Drenthe >>

 

Trage Tochten, 10-15 km

  • Hits: 11072

Copyright © 2022 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy