natuurhuisje banner 750px
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Trage Tocht Exloo | Zuideres, Hunzebos & Molenveld

Trage Tocht Exloo

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling13 km

Wat voor soort wandeling?Trage Tocht

Startplaats of station van deze wandelingExloo (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 82/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Schitterende tocht vanuit het esdorpje Exloo in Drenthe. Weidse uitzichten, weldadige stilte en lekker veel onverharde paden: dat vat deze wandeling wel zo'n beetje samen. Je wandelt over de glooiende Hondsrug, over bollende akkers en weilanden, door bossen en over uitgestrekte heidevelden. Mét schaapskudde-garantie.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Trage Tochten >>

De mooiste vakantiehuisjes van Nederland op Interhome.nl

Drenthe een fietsprovincie?

Drenthe staat bekend als fietsprovincie. Maar na de zoveelste heerlijke wandelroute durf ik gerust te stellen dat de dunst bevolkte provincie van Nederland ook wandelaars veel te bieden heeft.

Trek op deze tocht waterdichte schoenen en een modderbestendige broek aan, want je gaat niet bepaald over gebaande paden.

Exloo: authentiek esdorpje

Exloo is een leuk startpunt van de route. Het is een van die authentieke dorpjes met mooie monumentale boerderijen en een heuse brink, waar vroeger het vee verzameld werd. Genoeg horeca om uit te kiezen, mocht je een lange reis achter de rug hebben.

Trage Tocht Exloo

Sieraad van Drenthe

Exloo profileert zichzelf als 'Sieraad van Drenthe'. Mooi is het esdorpje zeker, maar verder moet je dat met een flinke korrel zout nemen, want Drenthe telt zoveel schitterende dorpjes.

200 Drentse heideschapen

Let direct bij de bushalte in de dorpskern even op de grote schaapskooi. Als wij langslopen, ligt de kudde van zo'n 200 Drentse heideschapen er te rusten. Die kudde was tot 1960 particulier eigendom, maar door de hoge kosten was dat niet langer rendabel. Daarom kocht de gemeente de kudde over.

Trage Tocht Exloo

Heide begrazen

Gelukkig maar, want de schapen hebben een nuttige functie: de nabijgelegen heide begrazen en in stand houden. Deze heide, het Molenveld, is het laatste grote stuk heide in deze omgeving. Elke dag trekt de herder met z'n lange baard en z'n grote kudde de heide op.

Mooie winterdag

Op deze winterdag boffen we enorm met het weer: de zon grijpt eindelijk z'n kans te midden van een hele rits druilerige dagen en zet dorp en landschap in een mooie zilveren gloed.

Trage Tocht Exloo

Akkers met wintergewassen

Direct na de beklinkerde weggetjes van Exloo bevinden we ons in boerenlandschap, met paarden en koeien en akkers met onduidelijke wintergewassen. Wat groeit er nog op het land begin januari? Aardappels? Suikerbieten? Knolselderij? Wie het weet mag het zeggen (onderaan dit artikel), want wij stadsjongens (m/v) zitten met de handen in het haar.

Boeren sinds de middeleeuwen

Je loopt hier over een van de essen die Exloo omgeven: de Zuideresch. De bewoners bebouwen deze akkerlanden al sinds de middeleeuwen. Op je pad zie je goed hoe de velden hier glooien. Je wandelt hier namelijk over de oosterse flank van de Hondsrug.

Trage Tocht Exloo

Smeltwaterdalen uit de ijstijd

Zo'n 120.000 jaar geleden, aan het begin van de laatste ijstijd, stroomde ieder voorjaar smeltwater van de Hondsrug af. Daardoor ontstonden smeltwaterdalen in het landschap. Die voerden het water af naar de rivier de Hunze en zijn ook nu nog goed herkenbaar. Bij het Hunzebos loop je langs de rand van zo'n langwerpig smeltwaterdal. Je kruist een heideveldje met lage eikenbosjes waar oude karrensporen het landschap hebben gevormd.

De haven van Hunsow

Precies daar moet de haven van de oude stad Hunsow hebben gelegen. Tenminste, dat dachten ze in de 17de eeuw. Pas veel later konden archeologen aantonen dat Hunsow nooit heeft bestaan en dat de haven een natuurlijk gevormd dal was. Toch jammer, ik geloof liever dat Hunsow wél heeft bestaan.

Trage Tocht Exloo

Heide & jeneverbessen

Na het dorp Odoorn halverwege wandel je de bossen in. De Odoornerdennen heet dit gebied. Schilderachtig landschap: bosrijke heuvels afgewisseld met mooie stukken heide en gelardeerd met groepjes jeneverbessen. Op de zandverstuivingen komen zandhagedissen en dassen voor.

Grote stille heide: Molenveld

Dan loop je langs de rand van het grote heidegebied Molenveld. Grote stille heide op doordeweekse dagen, maar nu, op nieuwjaarsdag zien we groepjes medewandelaars. Ach, de heide is groot genoeg om elkaar niet voor de voeten te lopen.

Trage Tocht Exloo

In ganzenpas

Die heide is natuurlijk het mooiste als ze bloeit, zo vanaf half augustus. Maar ook nu is het hier heerlijk toeven. Prachtige vergezichten met mistige bossen aan de einder. Over een paadje waar we alleen in ganzenpas overheen kunnen, doorkruisen we de weidse hei.

Trage Tocht Exloo

Schaapsherder van Exloo

Met een beetje geluk tref je hier de schaapsherder van Exloo. Wij zijn net iets te vroeg: als we Exloo weer binnenlopen, drijft de bebaarde herder juist z'n kudde door het dorp naar het Molenveld. Mooi gezicht.

Bestel de mooie Drenthe-gids!

Deze heerlijke route staat in de al even heerlijke wandelgids 'Dwalen door Drenthe' van routemaker Rob Wolfs. Voor nog geen 15 euro heb je 17 topwandelingen in Drenthe in huis. Lekker dwalen door bos, beekdal, heide. Mét 85% zandpadgarantie!

Bestel deze wandelgids >>

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

Tags: Trage Tochten, 10-15 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>