Als je het dorpje Echten binnen wandelt, overvalt je direct een nostalgisch gevoel. Het weggetje met oude klinkers, de boerenhoeves aan de brink, de plattelandswinkel 't Huus met de Belle, de havezate uit de 14de eeuw. Al met al bijzonder genoeg voor een beschermd dorpsgezicht. De wandeling is misschien niet spectaculair, maar wat een rust!
't Huus met de Belle, gevestigd in een oude schaapskooi, is vandaag helaas gesloten. En ook pleisterplaats Tea Time, ‘Een stukje Engeland in Drenthe’, geeft geen thuis. Dan maar op pad.
De eerste kilometers gaan over brede graspaden langs en door bosranden. Geen mens komen we tegen, midden in de zomervakantie. Hoewel, zomer: de regendagen rijgen zich deze maanden aaneen als grauwe kralen aan een ketting. Dat draagt zeker bij aan de intense rust die we hier aantreffen.
We kijken over boerenland. Graslanden, maisvelden, en een troepje jonge koeien dat nieuwsgierig terugkijkt. Af en toe verschijnt een boerderij in de verte, zoals bio-Hoeve Sonneclaer waar je kunt kamperen bij de boer. Door de bomen passeert zo een aangenaam landschap waarvan we vanzelf heel rustig worden.
De route scheert voortdurend langs boswachterij Ruinen, rond 1940 aangelegd als productiebos met hout dat ze gebruikten in de Limburgse mijnbouw. Daarvoor was het een woestenij, met een mengeling van veen-, heide- en stuifzand-gebied.
‘Veel rechte stukken’, schrijft iemand bij deze wandeling op Wandelzoekpagina. En dat klopt. Wat meer variatie krijgen we na een kilometer of vijf. De Trage Tocht pakt een traject langs het heideveld Gijsselterkoelen, waar zowel de dopheide als de struikheide aan het bloeien is, een prachtig gezicht. Verderop zien we vennetjes tussen de heide liggen.
Een rij oude beuken vormt een fraai contrast met het paars van de heide. Een veld vol bloemen licht op in groengele tinten. En zo krijgen we toch wat kleur op deze dag die grijzer en grijzer aan het worden is.
In de bosrand schuilt een mooi boerderijtje dat uitkijkt over het bloemenveld. Op een bankje waar liefde en herinnering altijd voortleven, zijgen we neer voor de lunch. Een idyllische plek waar we wel willen blijven, maar we moeten nog een heel end.
En dat hele end is een flinke kluif, want inmiddels voelen we spatjes. Even later drijven regenbuien ons voort over alweer van die lange rechte stukken. Onder paraplu’s die een vlagerige wind ons uit handen probeert te rukken. De paden zijn hier ook modderig met diepe plassen.
Is het mooi? Is het lelijk? We zien het niet meer. De verte is een vage vlek. Hoewel: van onder de paraplu zijn de voortjagende buien over de velden ook wel weer prachtig.
En zo houden we de moed erin tot een volgende heideveld: de Hunnenkloosterberg. Deze gaafste smeltwaterheuvel van Drenthe stamt uit de voorlaatste ijstijd, begrijpen we. Een bijzondere plek, want hier zijn resten van prehistorische graven en stenen voorwerpen gevonden. Om die reden is het tot aardkundig monument bestempeld. De herkomst van de naam Hunnenkloosterberg is trouwens, net als deze dag, in nevelen gehuld. Hunnen hebben er nooit gewoond. Ook een klooster is er nooit gebouwd.
Door naald- en loofbossen trekken we verder. Nu over eiken- en beukenlanen, maar ook pakken we af en toe een wat spannender kronkelpaadje door omhullend groen. En opeens wandelen we over een heel leuk smal dijkje tussen de bomen.
Tegelijk met de bossen breekt verderop de lucht open. Het Echtenerzand ligt aan onze voeten, met een mengeling van stuifzand en heide met hier en daar wat jeneverbessen. In de hoogveenplassen groeit veenmos, veenpluis en veenbes. Dramatische luchten maken er een mooi schilderij van.
Een smal voetspoortje leidt ons dwars over de hei, het mooiste deel van deze Trage Tocht. Langs de Echteneres wandelen we terug naar het dorp, waar we nog even een kijkje nemen in de plaggenhut die inwoners van Echten zelf hebben gebouwd. Ongelofelijk hoe mensen hier vroeger hebben gewoond.
Omdat de route er niet langs komt, hebben we een highlight gemist: Huis te Echten, een fraaie havezate uit de 14de eeuw. Je vindt ‘m vlak bij het startpunt. Gewoon even op Google Maps kijken. Hadden wij dat ook maar gedaan.
Deze wandeling hebben we gedaan in augustus 2023. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.
Lees meer over deze wandelgids >>
De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.