Trage Tocht Aalden | De Klencke, essen & maten

Trage Tocht Aalden Mooie wandeling bij het Drentse dorp Aalden. Je wandelt door boerenlandschap langs een kronkelend beekje, en je komt over het prachtige landgoed De Klencke. Onderweg is goed te merken dat dit een overgangsgebied is van natte graslanden naar droge akkers. Of in boerenlandjargon: je loopt tussen maten en essen. Oud-Aalden, met z'n monumentale boerderijen, is een zalig toetje.

Waterdichte schoenen

Ook op deze wandeltocht, en vrijwel op elke Trage Tocht, zijn waterdichte schoenen geen overbodige luxe, zeker na een regenperiode.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Trage Tocht Aalden

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling14 km

Wat voor soort wandeling?Trage Tochten

Startplaats of station van deze wandelingAalden

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 78/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Startpunt Aalden lijkt een dertien-in-een-dozijn-dorp. Een verzameling saaie huizen langs een al even saaie doorgaande weg. Wacht maar af, aan het eind van deze wandeltocht is je oordeel volledig anders...

Boerenland & loerende duiven

Na wat aanrommel-kilometers om buurdorp Zweelo door te komen, beland je in de eindeloze rust en ruimte die Aalden omgeven. Boerenlandschap met akkers die nu – het is hartje winter als ik er wandel – braak liggen. Geen mens te bekennen. Heel in de verte rijdt een mini-speelgoedautootje over de horizon. Dichterbij loeren houtduiven naar me vanuit een schilderachtige rij eiken. Verder niets.

Houtwallen & boomsingels

Vele kilometers volg je de Aelderstroom, een klein kronkelend beekje dat langs verschillende essen stroomt: de Zuider Esch en de Lutke Esch. Rechts kijk je uit over het brede stroomdal, links over akkers en velden tot aan de einder. Onderweg strelen mooie houtwallen en boomsingels je ogen. Ik wil deze tocht zeker nog eens in de zomer maken, als de gewassen het land een heel andere aanblik zullen geven.

Havezathe De Klencke

Tot aan landgoed De Klencke hou je dat weidse zicht. Je loopt hier een groot risico om je stress kwijt te raken. Dan verandert het karakter van de wandeling en trek je opeens het bos rond Havezate De Klencke in.

Dotterbloem & waterviolier

De Klencke is een klein romantisch landgoed. Een afwisselend landschap met oude boerderijen, holle bomen, singels en beekdalgraslanden. Die graslanden zijn hier natter gemaakt. Het opwellende water is ijzerrijk, waardoor planten als dotterbloemen, waterviolier en holpijp hun kans grijpen.

Vele verbouwingen

Het bijbehorende prachtige landhuis (je komt er langs) kent een lange bouwgeschiedenis, die start in 1520. Daarna zijn er vele verbouwingen geweest. Het jaartal 1764 op het luidklokje aan de gevel markeert de voltooiing van de laatste grote verbouwing. Bij de verkoop van het huis in 1781 zijn er elf kamers – 'behangen' en 'onbehangen' – en ruime dienstvertrekken. Uit die periode zijn drie rijk bewerkte schouwen bewaard gebleven.

Lodewijk XV

Het landhuis ligt er schilderachtig bij, omringd door oud loofbos, heide, rechte lanen en boerderijen. Loop er vooral even naartoe, een paar honderd meter van de route af. En kijk dan even naar de ingang van het landhuis, die gedecoreerd is in Lodewijk XV-stijl met een rijk versierd bovenlicht.

Bordeel & meisjestehuis

Deze eeuw heeft het landhuis al verschillende bestemmingen gehad: jeugdherberg, bordeel voor Duitse militairen in de Tweede Wereldoorlog, meisjestehuis en vormingscentrum. In 1961 vermaakte eigenaresse Elisabeth Jacoba Goddard-van der Wijck de havezate bij legaat aan Natuurmonumenten. Top!

Woedende Jonker

Opmerkelijk: als je goed kijkt, zie je in de gevel een aantal 17e-eeuwse grafzerken. Het verhaal gaat dat eigenaar Jonker van Welvelde onenigheid had met het kerkbestuur van Oosterhesselen. Woedend liet hij de grafzerken van zijn familie uit de kerk weghalen en opslaan bij de havezate. Twee eeuwen later kwamen de zerken van pas bij de uitbreiding van de schuur.

Dwalen door Drenthe

Wandelgids Dwalen door DrentheDeze heerlijke route staat in de al even heerlijke wandelgids 'Dwalen door Drenthe' van routemaker Rob Wolfs. Voor nog geen 15 euro heb je 17 topwandelingen in Drenthe in huis. Lekker dwalen door bos, beekdal, heide. Mét 85% zandpadgarantie!

Huismaten & Koematen

Na het landgoed wandel je opnieuw langs essen en maten, met veldnamen als Groot maten, Huismaten, Koematen, Klencker Es, Loo es. Heerlijk landschap om even helemaal van de wereld te raken.

Oud-Aalden: beschermd dorpsgezicht

Dan volgt een bijzondere uitsmijter: je trekt dwars door de grote Aalderes – een natte-voeten-weiland – naar Oud-Aalden, dat je in de verte idyllisch ziet opdoemen. Oud-Aalden (Drents: Aold-Aalden) is een oud esdorp dat bestaat uit Saksische boerenhoeven en is aangewezen als beschermd dorpsgezicht.

Schuren & oogstwagens

De monumentale boerderijen zijn gegroepeerd rondom een driehoekige brink met hoog oprijzende eiken. Ze hebben neerhangende rieten daken die zo karakteristiek zijn voor deze streek. Let even op de schuurdeuren: die staan naar de weg gekeerd, zodat de oogstwagens direct van het bouwland de schuur konden binnenrijden.

Mooi daj d'r bint!

Mocht je opgescheept zitten met een knorrende maag: in een van de boerenhoeven (uit 1668) is een prachtige Oud Saksische Pannenkoekenboerderij gevestigd: 't Hoes van Hol-An. Op de deur staat uitnodigend: 'Mooi daj d'r bint!'


B&B 't Huys van De Gouverneur in AssenMooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een overnachting (of twee) in het unieke B&B 't Huys van De Gouverneur in Assen.

B&B 't Huys van De Gouverneur in Assen B&B 't Huys van De Gouverneur ligt op 5 minuten lopen van het centrum van Assen. Gevestigd in een monumentaal gebouw waar ooit de eerste gouverneur van Assen woonde. Krijgt van 81 gasten op Trivago.nl een 9,5: “Gastvrij en gezellig. Prima plek als uitgangspunt voor het Pieterpad, van Zuidlaren tot Schoonloo, gezellige eigenaars, die je adviseren en toch je privacy geven, supermooie kamer, meer dan heerlijk ontbijt met verse spullen, heel fijn verblijf.”

Bekijk mijn foto's van deze wandeling


Cameranu: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera's en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Tags: rondwandelingen, Trage Tochten, 10-15 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!