Roots-wandeling Grolloo: oergevoel in Drenthe Roots-wandeling Grolloo: oergevoel in Drenthe
Drenthe – Rootswandeling – 16km

Roots-wandeling Grolloo: oergevoel in Drenthe

Roots-wandeling Grolloo: oergevoel in Drenthe Roots-wandeling Grolloo: oergevoel in Drenthe
Drenthe – Rootswandeling – 16km

Roots-wandeling Grolloo: oergevoel in Drenthe

In verschillende opzichten is dit een waterrijke wandeling. Je komt langs tal van vennetjes en na regenval zijn veel paden veranderd in sloten. Dat geeft een avontuurlijke draai aan deze afwisselende route door uitgestrekte bossen en over verruigde heidevelden. Volgens een mede-wandelaar is het “een helletocht”.

Aan de wandel
Wandelkaart route

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Spiegelgladde vennetjes
  • Ruige heidevelden
  • Uitgestrekte bossen
  • Keienpaden
  • Grolloërveen
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Esdorpje Schoonloo

Het begint allemaal gemoedelijk in het minuscule esdorpje Schoonloo, dat weliswaar uit de middeleeuwen stamt, maar onmogelijk pittoresk genoemd kan worden. Wel kun je bij eetcafé Hegeman aan de koffie – onderweg kom je geen horeca meer tegen. Na wat stappen langs de weg sla je een pad in tussen velden en een bosrand. Dat het flink geregend heeft de laatste tijd, merken we direct: we moeten langs diepe plassen laveren.

Roots-wandeling Grolloo | Oergevoel in Drenthe

Winterwoods pop-up camping

We duiken het bos in en ontwaren even later witte tenten tussen de hoge dennen. Het blijkt de Winterwoods pop-up camping te zijn, waarbij je – heel hip – in hartje winter kampeert in yurts: ronde tenten die nomaden gebruiken op hun trektochten over de steppes van Centraal-Azië. Van kou hebben ze op Winterwoods geen last, want het is inclusief een heerlijke koudetraining in een soort uit de kluiten gewassen sardientjesblik.

Roots-wandeling Grolloo | Oergevoel in Drenthe Roots-wandeling Grolloo | Oergevoel in Drenthe

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Keien van werklozen

De route vervolgt over bospaden, soms verhard met keien. Boswachterij Schoonloo is deels aangelegd door werklozen tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Doel: het beteugelen van heide en zandverstuivingen. Loodzwaar werk was het, met schop en kruiwagen. Met de veldkeien die vrijkwamen, legden ze de keienwegen aan waar we vandaag overheen hobbelen.

Roots-wandeling Grolloo | Oergevoel in Drenthe

Omgewaaide bomen

Vlak na de aanleg bestond de boswachterij vooral uit grove dennen, fijnsparren en lariksen. Staatsbosbeheer heeft steeds meer eiken, beuken en berken geplant, waardoor afwisselende bossen zijn ontstaan. Flink wat bomen zijn overigens slachtoffer geworden van een hele reeks stormen (in februari 2022): de bossen liggen bezaaid met omgewaaide exemplaren, soms brutaal over ons pad.

Roots-wandeling Grolloo | Oergevoel in Drenthe

Verwilderde velden en heidegebieden

Dit is weliswaar een tocht uit het Roots-gidsje ‘De mooiste boswandelingen van Nederland’, maar hij gaat gelukkig niet alleen door bos. Je wandelt regelmatig langs de bosranden met uitzichten op verwilderde velden en heidegebieden.

Roots-wandeling Grolloo | Oergevoel in Drenthe

Waden door het Grolloërveen

Prachtig is het Grolloërveen, met ruige heide en spiegelende vennetjes. Je wandelt er dwars overheen, op een paadje pal langs het water. Even later is het paadje zelf water geworden dat veel dieper is dan onze schoenen hoog zijn. We banen ons een omweg door de bosrand. Een gezinnetje dat dezelfde route loopt kijkt benauwd.

Roots-wandeling Grolloo | Oergevoel in Drenthe

Rietgekraagde vennen

Maar de uitzichten verderop zijn het waard. Rietgekraagde vennen, goudgele velden bespikkeld met solitaire bomen, diepgroene bosranden in de verte. En wat een rust hier! Volgens de Roots-gids is dit een van de dunst bevolkte gebieden van Nederland.

Roots-wandeling Grolloo | Oergevoel in Drenthe

Wild spotten

Ga je in de vroege ochtend of bij schemering, dan maak je volgens diezelfde gids grote kans om wild te spotten. Vooral reeën kom je hier tegen: ze houden van de afwisseling in dit gebied. In de velden kunnen ze lekker grazen. En mocht er een wolf langskomen, dan vinden ze beschutting in de bossen.

Over water lopen

Nu bereiken we een gebied dat altijd kletsnat is. Gelukkig heeft Staatsbosbeheer een breed vlonderpad aangelegd, waardoor je over het water kunt lopen. Hier krijg je schitterende uitzichten over het Grolloërveen, het grootste veengebied in boswachterij Grolloo. Nu is het winter, maar in het voorjaar maak je kans om geoorde futen, heidelibellen en heidekikkers te zien, in de lente herkenbaar aan hun opvallende blauwe kleur.

Roots-wandeling Grolloo | Oergevoel in Drenthe

Door het waterwoud

We wandelen het bos weer in, dat hier een soort waterwoud is: alle bomen staan met hun voetjes te soppen. Het pad waar de Roots-gids ons per se in wil hebben, is volledig bezaaid met omgewaaide bomen. Dat dwingt ons tot een omweg, die niet verkeerd is: vanaf een fraai laantje met kronkelende eiken kijken we uit over zompig veenland. Opeens horen we geloei.

Roots-wandeling Grolloo | Oergevoel in Drenthe

Galloway-runderen

Het gezinnetje dat we eerder tegenkwamen, wandelt ons nu tegemoet. De vrouw gaat “zeker weten niet verder” over het pad, waarop een kudde Galloway-runderen de weg verspert. Onrustig zwaaien ze met hun kop en ze loeien er een deuntje op los.

Een helletocht

Het gezin heeft slechte ervaringen met oerrunderen. Op een wandelvakantie in Noorwegen kwamen ze nieuwsgierig hun richting op draven. Waarbij manlief als eerste het hazenpad koos. Volgens de vrouw is deze Roots-wandeling sowieso “een helletocht met al die ondergelopen paden”. Als we even later met z’n vijven nog een keer het pad opgaan, stappen de Galloways gelukkig loeiend de natte bossen in.

Roots-wandeling Grolloo | Oergevoel in Drenthe

Creatief met omweggetjes

Nog een paar keer moeten we creatief zijn met omweggetjes vanwege het vele water. En we komen langs het forse Elpermeer: het grootste ven in boswachterij Schoonloo, ontstaan in de laatste IJstijd. Op plekken met veel water in de bodem vormde zich destijds een grote ijsklomp, die de aarde tot een heuvel opdrukte. Toen het ijs smolt, stortte de heuvel in en bleef een krater achter, die zich met water vulde.

Roots-wandeling Grolloo | Oergevoel in Drenthe

De Tweelingen

Galloways begrazen het omliggende gebied, en we maken omtrekkende bewegingen langs wat jonkies op het pad, die je beter niet te dicht kunt naderen want dan wordt Gallo-mama boos. Heidegebied De Tweelingen en een veldkeienweg brengen ons weer veilig terug naar Schoonloo. Het was een helletocht, maar wel een mooie helletocht.

Roots-wandeling Grolloo | Oergevoel in Drenthe

 

 

Roots-gids 'De mooiste boswandelingen'

Dit is een van de wandelingen uit de fraaie wandelgids ‘De mooiste boswandelingen van Nederland’, uitgegeven door natuurmagazine Roots.

De Roots-gids telt 17 boswandelingen met gratis GPS-tracks. De gids biedt duidelijke routebeschrijvingen en kaartjes, plus veel leuke informatie. Inspirerend is de schitterende fotografie door natuurfotografen. Inclusief veldgids over bomen en andere bosbewoners.

Meer info over deze gids >>

Deze gids op Bol.com >>

Gidswandelingen op Frankwandelt

De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.

 

 

Mooiste natuurhuisjes van Drenthe!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

roots wandeling grolloo-10
roots wandeling grolloo-11
roots wandeling grolloo-12
roots wandeling grolloo-13
roots wandeling grolloo-14
roots wandeling grolloo-15
roots wandeling grolloo-16
roots wandeling grolloo-17
roots wandeling grolloo-18
roots wandeling grolloo-19
roots wandeling grolloo-20
roots wandeling grolloo-21
roots wandeling grolloo-22
roots wandeling grolloo-23
roots wandeling grolloo-24
roots wandeling grolloo-25
roots wandeling grolloo-26
roots wandeling grolloo-27
roots wandeling grolloo-28
roots wandeling grolloo-29
roots wandeling grolloo-30
roots wandeling grolloo-31
roots wandeling grolloo-32
roots wandeling grolloo-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Drenthe!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Drenthe? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Drenthe >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy