Roots-wandeling Dwingelderveld: grootste natte heide van West-Europa Roots-wandeling Dwingelderveld: grootste natte heide van West-Europa
Drenthe – Roots-wandeling – 18km

Roots-wandeling Dwingelderveld: grootste natte heide van West-Europa

Roots-wandeling Dwingelderveld: grootste natte heide van West-Europa Roots-wandeling Dwingelderveld: grootste natte heide van West-Europa
Drenthe – Roots-wandeling – 18km

Roots-wandeling Dwingelderveld: grootste natte heide van West-Europa

Op deze fraaie tocht wandel je over het Dwingelderveld, het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. En nat is het er zeker. Je komt langs tal van vennetjes en – heel bijzonder – door een jeneverbessenbos. Met een beetje geluk tref je een van de twee schaapskuddes met herder die de heide in topconditie houden.

Aan de wandel
Wandelkaart route

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Je kunt héél ver kijken
  • Dwars door kletsnatte heidevelden
  • Schilderachtige jeneverbessen
  • Drie soorten heide, drie soorten slangen
  • Vogels kijken achter het vogelscherm
  • Op sommige delen is de snelweg hoorbaar
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Ongestoord door de natuur

Op deze sombere, winterse dag, eind januari, is het stil op de parkeerplaats bij ‘natuurpoort Spier’, het startpunt van deze route. En ook de Roots-gids belooft een stille tocht: “Er zijn weinig plekken in Nederland waar je nog zo ongestoord door de natuur kunt lopen als in Nationaal Park Dwingelderveld.”

Roots-wandeling Nationaal Park Dwingelderveld

Dicht bij de snelweg

Helemaal waar is dat niet: een deel van de wandeling loopt vrij dicht langs snelweg A28. En met oostenwind – zoals vandaag – komen de snelweggeluiden gemakkelijk aanwaaien. Het klinkt als het ruisen van de zee, en daar troost ik me maar mee op deze ijskoude dag.

Woeste gronden

Gelukkig wandel je vrijwel direct door een mooie omgeving, met een mengeling van bossen en open velden. De naald- en loofbossen zijn ruim honderd jaar geleden aangeplant om de ‘woeste gronden’ in toom te houden. Nationaal Park Dwingelderveld bestaat naast bossen vooral uit heidevelden en zandverstuivingen.

Roots-wandeling Nationaal Park Dwingelderveld

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Pad onder water

Brede zandpaden en slingerpaadjes voeren je door zeer drassige heidevelden. Op sommige plekken is het zo nat dat ook je pad flink onder water staat. Hoge waterdichte schoenen zijn geen overbodige luxe. En je moet niet te beroerd zijn om af en toe over een boom heen te klimmen die op je pad is gevallen.

Roots-wandeling Nationaal Park Dwingelderveld

Alleen op de wereld

Ondertussen geniet je van verre zichten, waarbij je in alle vier windstreken helemaal tot aan de einder kijkt. Een enkele solitaire eik, vliegden of een groepje zilverwitte berken breekt de horizon. Een heerlijk ‘alleen op de wereld-gevoel’ overvalt je soms.

Roots-wandeling Nationaal Park Dwingelderveld

Jeneverbesbos

Over open heide bereikt de route een bosgebied. Midden in het bos ligt een vennetje, zo zie ik op het gidskaartje. De route scheert langs het bos, maar ik wandel van de route af naar dat vennetje. Gelukkig maar: al snel verschijnt een schilderachtig bos met jeneverbessen aan de oevers. Zandige paadjes leiden dwars door dat jeneverbesbos. Een van de mooiste stukjes van deze route (als je mijn GPS-track pakt, geniet je er ook van).

Roots-wandeling Nationaal Park Dwingelderveld

Inheemse naaldboom

Deze wandeling leidt langs meer plekken met jeneverbessen, een van de weinige echt inheemse naaldbomen in Nederland. Je herkent ze aan hun besachtige vruchtjes, lekker voor in de zuurkool. Helemaal lekker gaat het helaas niet met de jeneverbes in Nederland. Hun bessen kiemen niet, waardoor er geen jonge planten ontstaan. Geen probleem voor de korte termijn: deze boom kan honderden jaren oud worden.

Roots-wandeling Nationaal Park Dwingelderveld

Witte wieven

De jeneverbesstruiken op het Dwingelderveld zijn misschien wel de oudste van Nederland. Ze zijn ook omgeven met legendes en mythen. Dat komt doordat ze er bij mist of in de schemering mysterieus en ook een beetje eng uitzien. Volgens een van de verhalen wonen in de jeneverbesstruiken ‘witte wieven’. Of die gevaarlijk zijn vertelt het verhaal niet.

Roots-wandeling Nationaal Park Dwingelderveld

Drie soorten slangen

Over gevaar gesproken: in het Dwingelderveld kun je alle drie slangensoorten die Nederland rijk is tegen het lijf lopen: de ringslang, de gladde slang en de adder. Die laatste ligt in de zomer soms te zonnen op een van de vele zandpaden. Pas op, want ze zijn giftig, al bijten ze niet snel.

En drie soorten heide

In het zuidelijk deel van deze rondwandeling wordt het uitzicht nóg indrukwekkender: je kijkt uit over het grootste heideveld, de Dwingeloosche Heide. Hier kom je drie soorten heide tegen: struikheide, dopheide en kraaiheide. Midden in de winter is het natuurlijk een dorre boel, maar kom je in augustus, dan kleurt het Dwingelderveld paars van de struikheide. Al vanaf begin juli zorgt dopheide voor roze kleurexplosies. En ook in het voorjaar is er kleur te bekennen: de kraaiheide is dan knalgroen.

Roots-wandeling Nationaal Park Dwingelderveld

Schaapskudde

Al die heide blijft niet vanzelf goed. Gelukkig springen Drentse heideschapen bij: ze begrazen de heide en houden het landschap open. Zo zijn planten als klokjesgentiaan en zonnedauw van een toekomst verzekerd. Het gebied wemelt ook van de vlinders, libellen, reptielen, amfibieën en bijna 300 soorten vogels. De kans dat je de schaapskudde plus herder tegenkomt schijnt groot te zijn. Heel in de verte zie ik de schapen, als witte bolletjes wol aan de horizon (op de foto hieronder).

Roots-wandeling Nationaal Park Dwingelderveld

‘Het werd, het was, het is gedaan’

Onderweg passeer je ontelbare vennetjes. Ze geven kleur en diepte aan het landschap, en ook in de winter zorgen watervogels voor leven in de brouwerij. Bij een van de vennetjes staat een bankje met een bordje erop. Ter nagedachtenis aan een dierbare overledene, lees ik. Een gedicht van Vasalis stemt tot nadenken: ‘Het werd, het was, het is gedaan.’

Roots-wandeling Nationaal Park Dwingelderveld

Donzig gatje

Bij het Holtveen, het grootste ven in dit gebied, beklim ik een vogelkijkwand op poten, gebouwd van larikshout uit de omliggende bossen. Fraaie vergezichten, ook hier. En zie ik daar de dodaars? Het is het kleinste fuutje van Nederland. Een schattige watervogel met een donzig gatje, vandaar de naam. Het mooist is hij in de zomer, met roodbruine wangen en een opvallend geelwitte vlek bij de snavelbasis, zo lees ik in de Roots-gids. Nu in de winter draagt hij een bruingrijs verenkleed.

Roots-wandeling Nationaal Park Dwingelderveld

Bomenkerkhof

Vlak voorbij de vogelhut zie je nog iets bijzonders: een soort bomenkerkhof, met bomen die in het spiegelgladde ven staan, hun dode takken steken ze als in een gebed ten hemel. Maar de bijzonderste boom van vandaag tref ik in de laatste kilometer. Een dood exemplaar dat lijkt op een grappig diertje. En opeens moet ik weer aan het gedicht van Vasalis denken. ‘Het werd, het was, het is gedaan.’ Voor deze boom is het gedaan, maar daar legt-ie zich niet bij neer.

Roots-wandeling Nationaal Park Dwingelderveld Roots-wandeling Nationaal Park Dwingelderveld

ChatGPT over deze Roots-wandeling

Aan ChatGPT – een schrijfprogramma dat artificiële intelligentie (AI) gebruikt – heb ik gevraagd om een artikel te schrijven over deze Roots-wandeling. Benieuwd naar het resultaat?

ChatGPT over deze Roots-wandeling >>

Roots-gids 'Mooiste wandelingen door nationale parken'

Dit is een van de wandelingen uit de fraaie wandelgids ‘De 21 mooiste wandelingen door de nationale parken van Nederland’, uitgegeven door natuurmagazine Roots.

Deze wandelgids met 21 rondwandelingen nodigt uit om alle parken te bezoeken, van het ruige waddeneiland Schiermonnikoog tot het bosrijke De Meinweg in Limburg. De mooie gids heeft ruim aandacht voor alle natuurschoon én de iconische dieren en planten die je onderweg tegenkomt.

Meer info over deze gids >>

Deze gids op Bol.com >>

Gidswandelingen op Frankwandelt

De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.

 

 

Mooiste natuurhuisjes van Drenthe!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T5, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
roots-wandeling-dwingelderveld-10
roots-wandeling-dwingelderveld-11
roots-wandeling-dwingelderveld-12
roots-wandeling-dwingelderveld-13
roots-wandeling-dwingelderveld-14
roots-wandeling-dwingelderveld-15
roots-wandeling-dwingelderveld-16
roots-wandeling-dwingelderveld-17
roots-wandeling-dwingelderveld-18
roots-wandeling-dwingelderveld-19
roots-wandeling-dwingelderveld-20
roots-wandeling-dwingelderveld-21
roots-wandeling-dwingelderveld-22
roots-wandeling-dwingelderveld-23
roots-wandeling-dwingelderveld-24
roots-wandeling-dwingelderveld-25
roots-wandeling-dwingelderveld-26
roots-wandeling-dwingelderveld-27
roots-wandeling-dwingelderveld-28
roots-wandeling-dwingelderveld-29
roots-wandeling-dwingelderveld-30
roots-wandeling-dwingelderveld-31
roots-wandeling-dwingelderveld-32

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Drenthe!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Drenthe? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Drenthe >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy