Rondwandeling Veenhuizen | Te gek om los te lopen

Te gek om los te lopen | Rondwandeling Veenhuizen Bijzondere wandeling rond Veenhuizen. De gestichten in dit Drentse dorp zijn ontstaan in de 19de eeuw om de samenleving te verlossen van het gespuis in de grote steden. In deze 'Kolonie van Weldadigheid' wachtte hen een grondige heropvoeding. Je maakt een wandeling langs rijksmonumenten plus het indrukwekkende gestichtsgebouw. Dan volgt een prachtige tocht door een idyllisch beekdal.

ZZP (zeer zompige paden)

Die perfecte mix van historie en natuur is de grote troef van deze wandeling uit de serie 'Te gek om los te lopen'. Houd rekening met zeer zompige paden in De Slokkert. Het water klotst hier en daar brutaal over m'n (lage) schoenrandjes. Wie geen waterdichte schoenen aanheeft is zwaar de sjaak.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Te gek om los te lopen | Rondwandeling Veenhuizen

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling12 km

Wat voor soort wandeling?Rondwandeling

Startplaats of station van deze wandelingVeenhuizen (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Leuk is misschien niet het juiste woord, maar bijzonder is het zeker om langs de gestichten van Veenhuizen te wandelen. Ze weerspiegelen een rijke geschiedenis met in de hoofdrol vooral arme sloebers.

Kolonie van Weldadigheid

Ooit was Veenhuizen een veenontginningsdorp dat al wordt genoemd in 1381. In 1823 veranderde het dorp compleet. De particuliere Maatschappij van Weldadigheid bouwde in het dorp 3 grote gestichten voor bedelaars, landlopers en wezen. Zo wilden ze de steden verlossen van het gespuis. Met tucht en discipline moesten de kanslozen worden heropgevoed in deze 'Kolonie van Weldadigheid'.

Dwanggestichten

Vrijwillig ging dit niet, ze verbleven in grote vierkante dwanggestichten. Ieder gebouw bood onderdak aan 1200 'verpleegden' (=gevangenen). De strak vormgegeven gebouwen met tralies voor de ramen staan er nog steeds en je kunt ze bezoeken. Mooi zijn ze, in al hun sombere eenvoud.

Alleen voor gevangenen en personeel

Sinds 1970 leven er in Veenhuizen geen 'verpleegden' meer. Het dorp telt nog steeds drie strafinrichtingen, waarin ruim 1.000 gedetineerden vastzitten, onder wie een stel criminele Noren. Pas sinds 1981 is het dorp vrij toegankelijk. Daarvoor mochten – naast de gevangenen – alleen het gevangenispersoneel en hun gezin het dorp in. Wie met pensioen ging of een baan buiten Veenhuizen vond, moest verhuizen.

100 rijksmonumenten

Op deze mooie wandeltocht kom je langs een aantal van de 100 rijksmonumenten die hier te vinden zijn. Waaronder de elektriciteitscentrale, het oude hospitaal en het Tweede Gesticht dat als enige gesticht de tand des tijds heeft doorstaan. Lange tijd werden hier gedetineerden tewerkgesteld (je komt langs de luchtplaats).

 

Voor de kleine boef

Tegenwoordig is hier het Gevangenismuseum plus een café-restaurant gevestigd, met allemaal leuke menunamen. Zoals boeiende broodjes, een broodje Tweede Gesticht en speciale gerechten 'Voor de kleine boef'. Overigens kun je wat chiquer koffiedrinken in het nabijgelegen hotel-restaurant Bitter & Zoet.

Natuurgebied De Slokkert

Verderop verlaat je over een mooi bospaadje het dorp. En dan ondergaat de wandeling een 'total make-over'. Eerst loop je – steeds onverhard – langs weidse landerijen. Dat is al mooi, maar even verder verandert de wandeltocht weer van karakter en arriveer je bij natuurgebied De Slokkert.

Soppen in je sokken

En hier ben je blij dat je mijn inleiding heel nauwkeurig gelezen hebt en hoge waterdichte schoenen hebt aangetrokken. Ja toch? Hoop ik? Anders loop je de komende uren, net als ik, te soppen in je sokken. Want recht evenredig met de schoonheid van het beekdallandschap is de zompigheid van de paden.

In oude glorie meanderen

Beekjes als De Slokkert hebben het zwaar te verduren gehad door de ontginning van het veen en het graven van kanalen in deze contreien. Meanderen mochten ze niet meer. Maar Natuurmonumenten is druk bezig dit beekdal in oude glorie te herstellen.

Schitterend beekdal

En dus kronkelen we weer lekker ouderwets mee met De Slokkert. En kijken we uit op het schitterende beekdal waar het doorheen voert en op de oude hooilanden die tussen de bomen door schemeren. Maak deze wandeling als het kan in de vroege zomer, dan schijnt alles in bloei te staan.

Gids Te gek om los te lopen Mooie wandelgids: Te gek om los te lopen

Deze wandeling maakt deel uit van de serie wandelroutes ‘Te gek om los te lopen’. De wandelroutes leiden je over het terrein van psychiatrische ziekenhuizen en door de wijde omgeving. Je vindt de routes verspreid over het land. Van de serie is de gelijknamige wandelgids verschenen. Je kunt deze prachtige gids bestellen bij uitgever Gegarandeerd Onregelmatig.

Bestel deze gids >>


B&B 't Huys van De Gouverneur in AssenMooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een overnachting (of twee) in het unieke B&B 't Huys van De Gouverneur in Assen.

B&B 't Huys van De Gouverneur in Assen B&B 't Huys van De Gouverneur ligt op 5 minuten lopen van het centrum van Assen. Gevestigd in een monumentaal gebouw waar ooit de eerste gouverneur van Assen woonde. Krijgt van 81 gasten op Trivago.nl een 9,5: “Gastvrij en gezellig. Prima plek als uitgangspunt voor het Pieterpad, van Zuidlaren tot Schoonloo, gezellige eigenaars, die je adviseren en toch je privacy geven, supermooie kamer, meer dan heerlijk ontbijt met verse spullen, heel fijn verblijf.”

Foto's van deze wandeling


Cameranu: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera's en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Tags: rondwandelingen, 10-15 km, Te gek om los te lopen

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!