Mooie rondwandeling over het Balloërveld in Drenthe. De heide op dit weidse veld is niet te versmaden. Vooral in heidetijd – vanaf half augustus – is deze wandeling een aanrader. In andere jaargetijden geniet je van de lieflijke Drentsche Aa, een van de laatste gave beekdallandschappen van West-Europa.
De wandeling start op de brink van het authentieke esdorpje Loon, op een steenworp afstand van Assen. Loon stamt uit het jaar 800 na Christus, toen er vijf boerenfamilies woonden. Je loopt het dorpje uit over een hobbelig klinkerweggetje langs monumentale rietgedekte boerderijen. Echt landelijk is het hier. En wat een rust!
Even verder verruilt de route de klinkers voor een kronkelend paadje langs het al net zo heftig kronkelende Lonerdiep, een van de beekjes van de Drentsche Aa. Kijk hier in lente en zomer goed uit naar de weidebeekjuffer. Met z’n intens blauwe kleur flapwiekt hij bijzonder lieflijk vlak boven het water. Een heerlijk gezicht, ik heb er verschillende gespot.
Je wandelt hier door bijzonder landschap. De Drentsche Aa is een van de laatste gave beekdallandschappen van West-Europa. Bijna alle stroompjes hebben hun natuurlijke, kronkelende loop behouden. En met de beek is ook het kenmerkende esdorpenlandschap bewaard gebleven: oude boerderijen rond de brink, de akkers op de bolle essen en de graslanden in het bloemrijke beekdal. Op de wandeling kun je daar allemaal van genieten.
Na de schaapskooi, waar in geen velden of wegen een schaap te bekennen is, komt het Balloërveld in zicht. Van andere wandelingen rond eind augustus weet ik dat dit immense heidegebied schitterend in bloei kan staan. In 2020 valt het helaas een beetje tegen met het paarse goud. Is de Balloërheide net uitgebloeid? Moet het feest nog beginnen? Of is het heidejaar gewoon slecht in deze contreien?
Boordevol vragen trek ik kriskras het heideveld over. Eerst over een fietspad, waar vooral e-bikers op leeftijd naarstig speuren naar bloeiende heide. Later offreert de route mij een pittige workout over een vermoeiend zandpad.
Dat Balloërveld (367 hectare) strekt zich eindeloos voor je uit. Als een hoog plateau is het genesteld tussen de stroomdalen van het Loonerdiep en het Rolderdiep. Fijn zijn hier ook de vennetjes – de meeste onherkenbaar omdat ze zijn dichtgegroeid met veenmossen en grassen.
Het Balloërveld heeft een rijke historie. Al in de steentijd woonden hier mensen. Archeologen vonden er grafheuvels, een urnenveld en resten van akkerland uit de IJzertijd. Uit de middeleeuwen stamt het net van zandwegen en karrensporen dat nog goed herkenbaar is in het landschap.
Ondanks de spaarzame heidebloei vermaak ik me kostelijk. De uitzichten zijn mooi weids, het is heerlijk stil en ik spot ook nog een wegschietende ree. Mijn dag is helemaal goed.
De route verruilt Balloërveld voor bos. Even later volg je een klinkerweg door het oude Drentse esdorpje Taarlo (150 inwoners). Op de brink – een veld met hoge bomen middenin het dorp – rust een kudde schapen in de schaduw van een goedmoedige eik. Hier vind je ook de oude dobbe: een poel die in vroeger eeuwen werd gebruikt als drink- en wasplaatsen voor het vee.
Door weidse velden loop je terug naar het startpunt in Loon. Al met al een leuke, afwisselende wandeling over de heide, langs meanderende beekjes en leuke dorpjes.
Deze mooie wandelroute heb ik geplukt van wandelvanuit.nl, een website die ik net ontdekt heb. Er staan zo te zien een hoop mooie routes op. Benieuwd?
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.