Rondwandeling over het Balloërveld vanuit Loon Rondwandeling over het Balloërveld vanuit Loon
Drenthe – rondwandeling – 16km

Rondwandeling over het Balloërveld vanuit Loon

Rondwandeling over het Balloërveld vanuit Loon Rondwandeling over het Balloërveld vanuit Loon
Drenthe – rondwandeling – 16km

Rondwandeling over het Balloërveld vanuit Loon

Mooie rondwandeling over het Balloërveld in Drenthe. De heide op dit weidse veld is niet te versmaden. Vooral in heidetijd – vanaf half augustus – is deze wandeling een aanrader. In andere jaargetijden geniet je van de lieflijke Drentsche Aa, een van de laatste gave beekdallandschappen van West-Europa.

Aan de wandel

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Fraai heidegebied
  • Lieflijk beekdal
  • Authentiek esdorpje Loon
  • Schaapskooi en schaapskudde
  • Middeleeuwse zandwegen
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Loon: authentiek esdorpje

De wandeling start op de brink van het authentieke esdorpje Loon, op een steenworp afstand van Assen. Loon stamt uit het jaar 800 na Christus, toen er vijf boerenfamilies woonden. Je loopt het dorpje uit over een hobbelig klinkerweggetje langs monumentale rietgedekte boerderijen. Echt landelijk is het hier. En wat een rust!

Kronkelende Lonerdiep

Even verder verruilt de route de klinkers voor een kronkelend paadje langs het al net zo heftig kronkelende Lonerdiep, een van de beekjes van de Drentsche Aa. Kijk hier in lente en zomer goed uit naar de weidebeekjuffer. Met z’n intens blauwe kleur flapwiekt hij bijzonder lieflijk vlak boven het water. Een heerlijk gezicht, ik heb er verschillende gespot.

Rondwandeling over het Balloërveld vanuit Loon

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Gaaf beekdallandschap

Je wandelt hier door bijzonder landschap. De Drentsche Aa is een van de laatste gave beekdallandschappen van West-Europa. Bijna alle stroompjes hebben hun natuurlijke, kronkelende loop behouden. En met de beek is ook het kenmerkende esdorpenlandschap bewaard gebleven: oude boerderijen rond de brink, de akkers op de bolle essen en de graslanden in het bloemrijke beekdal. Op de wandeling kun je daar allemaal van genieten.

Schaapskooi & Balloërveld

Na de schaapskooi, waar in geen velden of wegen een schaap te bekennen is, komt het Balloërveld in zicht. Van andere wandelingen rond eind augustus weet ik dat dit immense heidegebied schitterend in bloei kan staan. In 2020 valt het helaas een beetje tegen met het paarse goud. Is de Balloërheide net uitgebloeid? Moet het feest nog beginnen? Of is het heidejaar gewoon slecht in deze contreien?

Rondwandeling over het Balloërveld vanuit Loon

Kriskras over de heide

Boordevol vragen trek ik kriskras het heideveld over. Eerst over een fietspad, waar vooral e-bikers op leeftijd naarstig speuren naar bloeiende heide. Later offreert de route mij een pittige workout over een vermoeiend zandpad.

Ingebed tussen twee diepjes

Dat Balloërveld (367 hectare) strekt zich eindeloos voor je uit. Als een hoog plateau is het genesteld tussen de stroomdalen van het Loonerdiep en het Rolderdiep. Fijn zijn hier ook de vennetjes – de meeste onherkenbaar omdat ze zijn dichtgegroeid met veenmossen en grassen.

Rondwandeling over het Balloërveld vanuit Loon

Rijke historie

Het Balloërveld heeft een rijke historie. Al in de steentijd woonden hier mensen. Archeologen vonden er grafheuvels, een urnenveld en resten van akkerland uit de IJzertijd. Uit de middeleeuwen stamt het net van zandwegen en karrensporen dat nog goed herkenbaar is in het landschap.

Wegschietende ree

Ondanks de spaarzame heidebloei vermaak ik me kostelijk. De uitzichten zijn mooi weids, het is heerlijk stil en ik spot ook nog een wegschietende ree. Mijn dag is helemaal goed.

Rondwandeling over het Balloërveld vanuit Loon

Esdorpje Taarlo

De route verruilt Balloërveld voor bos. Even later volg je een klinkerweg door het oude Drentse esdorpje Taarlo (150 inwoners). Op de brink – een veld met hoge bomen middenin het dorp – rust een kudde schapen in de schaduw van een goedmoedige eik. Hier vind je ook de oude dobbe: een poel die in vroeger eeuwen werd gebruikt als drink- en wasplaatsen voor het vee.

Rondwandeling over het Balloërveld vanuit Loon

Afwisselende wandeling

Door weidse velden loop je terug naar het startpunt in Loon. Al met al een leuke, afwisselende wandeling over de heide, langs meanderende beekjes en leuke dorpjes.

Wandelvanuit.nl

Deze mooie wandelroute heb ik geplukt van wandelvanuit.nl, een website die ik net ontdekt heb. Er staan zo te zien een hoop mooie routes op. Benieuwd?

Neem een kijkje op wandelvanuit.nl >>

 

Mooiste natuurhuisjes van Drenthe!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
rondwandeling balloerveld loon-10
rondwandeling balloerveld loon-11
rondwandeling balloerveld loon-12
rondwandeling balloerveld loon-12a
rondwandeling balloerveld loon-13
rondwandeling balloerveld loon-14
rondwandeling balloerveld loon-15
rondwandeling balloerveld loon-16
rondwandeling balloerveld loon-17
rondwandeling balloerveld loon-18
rondwandeling balloerveld loon-19
rondwandeling balloerveld loon-20
rondwandeling balloerveld loon-21
rondwandeling balloerveld loon-22
rondwandeling balloerveld loon-23
rondwandeling balloerveld loon-24
rondwandeling balloerveld loon-25
rondwandeling balloerveld loon-26
rondwandeling balloerveld loon-27
rondwandeling balloerveld loon-28
rondwandeling balloerveld loon-29
rondwandeling balloerveld loon-30

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Drenthe!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Drenthe? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Drenthe >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy