Rondje Zuidlaren | ANWB-wandeling door prachtig Drents dorp

ANWB-wandeling Zuidlaren Zuidlaren, bruisend hart van de kop van Drenthe, bezoek ik vaak. Maar nooit om te wandelen. Daar komt verandering in: vandaag staat ANWB-wandeling Zuidlaren op het program. Leuke rondwandeling langs alle highlights van het dorp van Berend Botje.

Mindfull wandelen

We starten op de Stationsweg (ooit reed hier de paardentram), een drukke winkelstraat. Een van ons heeft een lichte blessure, dus vandaag doen wij mee aan wat anno NU helemaal hip is: mindfull wandelen. Mind my words.

ANWB-wandeling Zuidlaren

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling8 km

Wat voor soort wandeling?ANWB-wandeling

Startplaats of station van deze wandelingZuidlaren (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 70/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Schitterende architectuur & brinken

Ssssst, niet doorvertellen: Zuidlaren is een prachtig dorp. Verlaat de drukte van de Stationsweg en je stuit op schitterende architectuur. En op brinken. Zeven brinken telt Zuidlaren maar liefst, en deze wandeling doet ze alle zeven aan.

Wat is een brink?

Voor wie niet weet wat een brink is: dit is een plek waar in vroeger eeuwen de koeien en schapen bijeenkwamen. Brinken zijn nu nog herkenbaar als met eiken of populieren omzoomde open grasvelden. Nooit doen: plantsoen tegen een brink zeggen. Drenthenaren halen daar hun neus voor op.

Dennenoord & Noorder Sanatorium

Veel van die brinken zijn gedrapeerd rond de gebouwen van het psychiatrische ziekenhuis Dennenoord en het nabijgelegen Noorder Sanatorium. Dit Sanatorium werd in 1935 gebouwd door de bekende Groningse architect Egbert Reitsma. Vroeger hoorde het bij de psychiatrische inrichting, nu is er een bedrijf gevestigd dat medicijnen test. Een filmisch gebouw, zeer geschikt voor het opnemen van bijvoorbeeld een Agatha Christie (gratis tip van Frankwandelt aan locatiescouts).

 

Paardenmarkt & Laarwoud

Nog even doorzeuren over de brinken: de grootste en mooiste is een begrip onder Europese paardenhandelaren: al meer dan 800 jaar wordt hier jaarlijks een paardenmarkt gehouden. Kijk op diezelfde brink even goed om je heen, want er is veel statige architectuur te ontdekken. Zoals de historische buitenplaats Laarwoud uit de 17de eeuw. Met dank aan generaties vermogende Groningers die hun stad ontvluchtten. Zo zijn rijke stinkerds toch nog ergens goed voor.

Bos & velden

Overigens gaat een groot deel van de wandeling door de omgeving van Zuidlaren. Rustiek is die zeker, met bos, velden en plukjes heide. Niet de mooiste natuur van de kop van Drenthe, maar je kunt er beslist aangenaam mindfull wandelen.

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

 

Tags: rondwandelingen, 5-10 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!