Wandelroute Eexterveld | Rondwandeling vanuit Anderen

De mooiste actieve vakanties van ANWB

Wandelroute Eexterveld | Rondwandeling vanuit Anderen

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling6 km

Wat voor soort wandeling?Rondwandeling

Startplaats of station van deze wandelingAnderen (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 75/100

Download de routebeschrijvingNaar de routebeschrijving

Prachtige korte wandeling door het stroomdal van de Drentse Aa, een van de mooiste landschappen van Nederland. Kronkelende stroompjes, weidse beekdalen, houtsingels, heidevelden. Alleen de start in het oude brinkdorp Anderen is al leuk.

Paaltjeswandelingen Staatsbosbeheer

Dit is een van de korte paaltjesroutes die Staatsbosbeheer heeft uitgezet in Nationaal Park Drentsche Aa. Ze zijn allemaal de moeite waard, en het mooie is: je kunt ze aan elkaar knopen als je een langere wandeling wilt maken.

Hobbelige klinkerweggetjes & monumentale boerderijen

Anderen verkeert op deze grijze nieuwjaarsdag in diepe rust. Het dorpje met 235 inwoners, hobbelige klinkerweggetjes en monumentale boerderijen dateert uit 1217. Helaas is de oudste boerderij, een rijksmonument uit 1385, in 2011 in vlammen opgegaan. De rietgedekte boerderij was een van de oudste gebouwen van Nederland.

Wandelroute Eexterveld | Rondwandeling vanuit Anderen De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Esdorp Anderen

Anderen is een esdorp. Op de hogergelegen essen lagen vroeger akkers. De heide, hooi- en weidelanden leverden voer voor schapen en koeien. Drie brinken telt Anderen. Op de brink, een grasveld met hoge bomen middenin het dorp, werd vroeger het vee bijeengedreven. En de dorpelingen hielden er vergaderingen en feesten.

Mooiste landschap van Nederland

Anderen is omgeven door landschappelijk schoon. Als je het dorp uitstapt, wandel je direct door het best bewaarde beek- en esdorpenlandschap van West-Europa: de Drentsche Aa. In 2005 werd het gebied, samen met het Limburgse Geuldal, uitgeroepen tot mooiste landschap van Nederland.

Wandelroute Eexterveld | Rondwandeling vanuit Anderen

Scheebroekerloopje

Hoofdrol op deze wandeling is weggelegd voor het Scheebroekerloopje, een meanderend beekje dat deel uitmaakt van de Drentsche Aa. Je loopt door dit besloten beekdal dat herinnert aan de tijden van vóór de grootschalige ruilverkaveling. Het Scheebroekerloopje en het weidse stroomdal waar het doorheen kronkelt, geven veel diepte en sfeer aan het landschap.

Terug in de tijd

Het is een landschap dat er nog altijd uitziet zoals een eeuw geleden. Een landschap van heidevelden en zandverstuivingen, van elzensingels en van hooilanden die in het voorjaar geel en rood kleuren van de boterbloemen en zuring. Asfalt zie je bijna niet op deze korte rondwandeling.

Wandelroute Eexterveld | Rondwandeling vanuit Anderen

Anemonen & orchideeën

Wij boften niet met het weer: deprimerend grijs en bitterkoud was het. Wacht op een mooie winterdag om het landschap in volle glorie te zien. In de zomer is het nog extra genieten: het vruchtbare land is buitengewoon rijk aan bloemen en vlinders. Vooral anemonen en orchideeën hebben het er naar hun zin.

Wandelroute Eexterveld | Rondwandeling vanuit Anderen

Vraag 1: Scheebroekerloopje, waar komt die naam vandaan?

Scheebroekerloopje, rare naam. De naam is afgeleid van een grote komvormige laagte, het Scheebroek: het gebied waar het loopje ontspringt. Ik heb alle 1510 pagina’s bekeken die Google uitspuwde bij de zoekterm Scheebroek, maar ik kon verder niets vinden over de naam Scheebroek of Scheebroekerloopje. Weet jij het? Heel leuk als je het hieronder zet in het commentaar.

Vraag 2: Melkfabriek, waar staat die?

En nog een vraag voor de slimste mens: waar precies in Anderen is de oude melkfabriek? We zagen wel een boerderijtje waarvan we dachten dat het de melkfabriek was, maar zeker weten deden we het niet. Wie het weet mag het zeggen (hieronder).

 

Foto’s van deze wandeling

staatsbosbeheer anderen-01
staatsbosbeheer anderen-02
staatsbosbeheer anderen-03
staatsbosbeheer anderen-04
staatsbosbeheer anderen-05
staatsbosbeheer anderen-06
staatsbosbeheer anderen-07
staatsbosbeheer anderen-08
staatsbosbeheer anderen-09
staatsbosbeheer anderen-10
staatsbosbeheer anderen-11
staatsbosbeheer anderen-12
staatsbosbeheer anderen-13
staatsbosbeheer anderen-14
staatsbosbeheer anderen-15
staatsbosbeheer anderen-16
staatsbosbeheer anderen-17
staatsbosbeheer anderen-18

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkers De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van Drenthe De 10 mooiste vakantiehuisjes van Drenthe!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Drenthe? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Drenthe >>

 

rondwandelingen, 5-10 km

  • Hits: 10798

Copyright © 2021 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy