Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl
Actieve vakanties bij SNP Natuurreizen

Langs het Scheebroekerloopje | Wandeling vanuit het Drentse Anderen

Scheebroekerloopje: rondwandeling vanuit het Drentse Anderen Prachtige korte wandeling door het stroomdal van de Drentse Aa, een van de mooiste landschappen van Nederland. Kronkelende stroompjes, weidse beekdalen, houtsingels, heidevelden. Alleen de start in het oude brinkdorp Anderen is al leuk.

11 paaltjeswandelingen

Dit is een van de 11 korte paaltjesroutes die Staatsbosbeheer heeft uitgezet in Nationaal Park Drentsche Aa. Ze zijn allemaal de moeite waard, en het mooie is: je kunt ze aan elkaar knopen als je een langere wandeling wilt maken.

Scheebroekerloopje: rondwandeling vanuit het Drentse Anderen

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling6 km

Wat voor soort wandeling?Staatsbosbeheer

Startplaats of station van deze wandelingAnderen (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 75/100

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Hobbelige klinkerweggetjes & monumentale boerderijen

Anderen verkeert op deze grijze nieuwjaarsdag in diepe rust. Het dorpje met 235 inwoners, hobbelige klinkerweggetjes en monumentale boerderijen dateert uit 1217. Helaas is de oudste boerderij, een rijksmonument uit 1385, in 2011 in vlammen opgegaan. De rietgedekte boerderij was een van de oudste gebouwen van Nederland.

Esdorp Anderen

Anderen is een esdorp. Op de hogergelegen essen lagen vroeger akkers. De heide, hooi- en weidelanden leverden voer voor schapen en koeien. Drie brinken telt Anderen. Op de brink, een grasveld met hoge bomen middenin het dorp, werd vroeger het vee bijeengedreven. En de dorpelingen hielden er vergaderingen en feesten.

Mooiste landschap van Nederland

Anderen is omgeven door landschappelijk schoon. Als je het dorp uitstapt, wandel je direct door het best bewaarde beek- en esdorpenlandschap van West-Europa: de Drentsche Aa. In 2005 werd het gebied, samen met het Limburgse Geuldal, uitgeroepen tot mooiste landschap van Nederland.

Scheebroekerloopje

Hoofdrol op deze wandeling is weggelegd voor het Scheebroekerloopje, een meanderend beekje dat deel uitmaakt van de Drentsche Aa. Je loopt door dit besloten beekdal dat herinnert aan de tijden van vóór de grootschalige ruilverkaveling. Het Scheebroekerloopje en het weidse stroomdal waar het doorheen kronkelt, geven veel diepte en sfeer aan het landschap.

Mooiste actieve vakanties op Snp.nl

Terug in de tijd

Het is een landschap dat er nog altijd uitziet zoals een eeuw geleden. Een landschap van heidevelden en zandverstuivingen, van elzensingels en van hooilanden die in het voorjaar geel en rood kleuren van de boterbloemen en zuring. Asfalt zie je bijna niet op deze korte rondwandeling.

Anemonen & orchideeën

Wij boften niet met het weer: deprimerend grijs en bitterkoud was het. Wacht op een mooie winterdag om het landschap in volle glorie te zien. In de zomer is het nog extra genieten: het vruchtbare land is buitengewoon rijk aan bloemen en vlinders. Vooral anemonen en orchideeën hebben het er naar hun zin.

Vraag 1: Scheebroekerloopje, waar komt die naam vandaan?

Scheebroekerloopje, rare naam. De naam is afgeleid van een grote komvormige laagte, het Scheebroek: het gebied waar het loopje ontspringt. Ik heb alle 1510 pagina’s bekeken die Google uitspuwde bij de zoekterm Scheebroek, maar ik kon verder niets vinden over de naam Scheebroek of Scheebroekerloopje. Weet jij het? Heel leuk als je het hieronder zet in het commentaar.

Vraag 2: Melkfabriek, waar staat die?

En nog een vraag voor de slimste mens: waar precies in Anderen is de oude melkfabriek? We zagen wel een boerderijtje waarvan we dachten dat het de melkfabriek was, maar zeker weten deden we het niet. Wie het weet mag het zeggen (hieronder).

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

Tags: rondwandelingen, 5-10 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>