De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Knapzakroute Zeijen & Peest | Wandeling door Noord-Drenthe

Knapzakroute Zeijen & Peest | Wandeling door Noord-Drenthe

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling17, 7 of 11 km

Wat voor soort wandeling?Knapzakroute

Startplaats of station van deze wandelingZeijen (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 80/100

Bestel het routeboekjeBestel het routeboekje

Download routebeschrijvingDownload routebeschrijving

De knapzakroute Zeijen-Peest voert door het prachtige, brede stroomdal van de meanderende Broekenloop. Een eeuwenoud landschap, met een combinatie van natuur en vruchtbare landbouwgronden. Terwijl de boer voortploegt, kunnen wandelaars 17 kilometer lang genieten van rust en ruimte.

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Mooi stroomdal

In Noord-Drenthe heb je verschillende stroomdalen, waarvan de Drentse Aa de bekendste is. Ze leveren een schitterend weids landschap op met veel kleurschakeringen door de afwisseling van heide, hooilanden en boerenland. Hier, tussen Zeijen en Peest, zorgt het beekje 'De Broekenloop' voor het brede stroomdal waar de wandeling doorheen voert.

'Het Dorp' van Wim Zonneveld

De wandeling start in het idyllische Zeijen, met een van de mooiste brinken van Drenthe: een grassige open vlakte middenin het dorp met hoogopgaande kaarsrechte eiken.

Knapzakroute Zeijen & Peest | Wandeling door Noord-Drenthe

Oude boerderijen

Zeijen is in de middeleeuwen ontstaan, rond 1370. Oude boerderijen larderen bolle klinkerweggetjes. De boerenerven hebben weitjes en grote moestuinen. Aan de brink een ouderwetse bakkerij, een dorpscafé en een standbeeld voor een beroemde dorpsgenoot. Verderop staat de school.  'Het Dorp' dat Wim Zonneveld weemoedig bezong, floreert volop in het Zeijen van 2011.

Impressies onderweg

Je verlaat Zeijen langs de Noorderesch en komt door de Zeijerstrubben: houtwallen in het landschap, bestaande uit grillig gevormde eikenboompjes. De landschapsarchitect Harry de Vroome (1920-2001) beschreef ze heel beeldend als “biotoop voor dwergen en elfen”. Hij definieerde strubben als “kwarrige eiken waarvan de moeizaamheid van hun bestaan duidelijk is af te lezen”. Dit zijn elementen in het landschap die onlosmakelijk met de Drentse boerensamenleving verbonden zijn. Op het Noordsche Veld vonden de archeologen wat er over is van drieduizend jaar prehistorische bewoning.

Knapzakroute Zeijen & Peest | Wandeling door Noord-Drenthe

Broekenloop & Oosteresch

Via het beekdal van de Broekenloop en de kleine Oosteresch loop je het dorpje Peest binnen, een klein pareltje in het Noord-Drentse landschap.

Bollenveen & Zeijerwiekie

Op allerlei plaatsen rond het dorp zie je restanten van activiteiten van de Duitse bezetter die hier een vergeefse poging deed om een groot vliegveld aan te leggen. Op weg terug naar Zeijen komt je langs het Zeijerveld dat een eeuw geleden ontgonnen werd, langs het mysterieuze Bollenveen en het prachtige Zeijerwiekie.

Wat zijn knapzakroutes?

Knapzakroutes: een serie leuke wandeltochten langs de meest bijzondere plekken in Drenthe. Je volgt kronkelende beekjes, loopt over bospaadjes of gaat via een eeuwenoud kerkenpad de hei op. Er zijn zo'n 60 knapzakroutes tussen 10 en 20 kilometer, te downloaden op Eindjeomindrenthe.nl.

Bekijk alle Knapzakroutes >>

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van DrentheDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Drenthe!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Drenthe? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Drenthe >>

 

Tags: rondwandelingen, 15-20 km, Knapzakroutes

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>