Knapzakroute Zeijen & Peest | Wandeling door Noord-Drenthe

Afwisselend landschap tussen Zeijen en PeestDe 'knapzakroute' Zeijen-Peest voert door het prachtige, brede stroomdal van de meanderende Broekenloop. Een eeuwenoud landschap, met een combinatie van natuur en vruchtbare landbouwgronden. Terwijl de boer voortploegt, kunnen wandelaars zeventien kilometer lang genieten van rust en ruimte.

Mooi stroomdal

In Noord-Drenthe heb je verschillende stroomdalen, waarvan de Drentse Aa de bekendste is. Ze leveren een schitterend weids landschap op met veel kleurschakeringen door de afwisseling van heide, hooilanden en boerenland. Hier, tussen Zeijen en Peest, zorgt het beekje 'De Broekenloop' voor het brede stroomdal waar de wandeling doorheen voert.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Knapzakroute Zeijen

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling17, 7 of 11 km

Wat voor soort wandeling?Knapzakroute

Startplaats of station van deze wandelingZeijen (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het routeboekjeBekijk het gidsje van deze knapzakroute

'Het Dorp' van Wim Zonneveld

De wandeling start in het idyllische Zeijen, met een van de mooiste brinken van Drenthe: een grassige open vlakte middenin het dorp met hoogopgaande kaarsrechte eiken.

Oude boerderijen

Zeijen is in de middeleeuwen ontstaan, rond 1370. Oude boerderijen larderen bolle klinkerweggetjes. De boerenerven hebben weitjes en grote moestuinen. Aan de brink een ouderwetse bakkerij, een dorpscafé en een standbeeld voor een beroemde dorpsgenoot. Verderop staat de school.  'Het Dorp' dat Wim Zonneveld weemoedig bezong, floreert volop in het Zeijen van 2011.

Impressies onderweg

Je verlaat Zeijen langs de Noorderesch en komt door de Zeijerstrubben, twee elementen in het landschap die onlosmakelijk met de Drentse boerensamenleving verbonden zijn. Op het Noordsche Veld von den de archeologen wat er over is van drieduizend jaar prehistorische bewoning.

 

Broekenloop & Oosteresch

Via het beekdal van de Broekenloop en de kleine Oosteresch loop je het dorpje Peest binnen, een klein pareltje in het Noord-Drentse landschap.

Bollenveen & Zeijerwiekie

Op allerlei plaatsen rond het dorp zie je restanten van activiteiten van de Duitse bezetter die hier een vergeefse poging deed om een groot vliegveld aan te leggen. Op weg terug naar Zeijen komt je langs het Zeijerveld dat een eeuw geleden ontgonnen werd, langs het mysterieuze Bollenveen en het prachtige Zeijerwiekie.

Wat zijn knapzakroutes?

Knapzakroute rond Donderen in DrentheKnapzakroutes: een serie leuke wandeltochten langs de meest bijzondere plekken in Drenthe. Je volgt romantisch kronkelende beekjes, loopt over rustige bospaadjes of gaat via een eeuwenoud kerkenpad de hei op.

Er zijn zo'n 60 knapzakroutes tussen 10 en 20 kilometer, beschreven in hele mooie gidsjes die €3,95 kosten.

 


B&B 't Huys van De Gouverneur in AssenMooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een overnachting (of twee) in het unieke B&B 't Huys van De Gouverneur in Assen.

B&B 't Huys van De Gouverneur in Assen B&B 't Huys van De Gouverneur ligt op 5 minuten lopen van het centrum van Assen. Gevestigd in een monumentaal gebouw waar ooit de eerste gouverneur van Assen woonde. Krijgt van 81 gasten op Trivago.nl een 9,5: “Gastvrij en gezellig. Prima plek als uitgangspunt voor het Pieterpad, van Zuidlaren tot Schoonloo, gezellige eigenaars, die je adviseren en toch je privacy geven, supermooie kamer, meer dan heerlijk ontbijt met verse spullen, heel fijn verblijf.”

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Hieronder een selectie van mijn foto's. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken.


Cameranu: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera's en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Tags: rondwandelingen, 15-20 km, Knapzakroutes

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!