De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Knapzakroute Westervelde-Norg (K27) | Rondwandeling Drenthe

Knapzakroute Westervelde-Norg (K27) | Rondwandeling Drenthe

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling17 km

Wat voor soort wandeling?Knapzakroute

Startplaats of station van deze wandelingNorg (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 75/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk het wandelkaartje

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Wie van monumentale boerderijen houdt, komt op deze Knapzakroute goed aan z’n trekken. In het weidse boerenland tussen de brinkdorpjes Norg en Westervelde kom je ze volop tegen. Hoogtepunt van deze wandeling is het prachtige beekdal van De Slokkert. Hier wandel je door een coulisselandschap, omsloten door oude houtwallen.

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Bos van 1000 jaar

De Knapzakroute start bij het Norgerholt, een van de oudste bossen van Nederland. De bosbodem is minimaal 1000 jaar oud, zo bleek uit onderzoek. Je loopt onder hoge eiken en enorme hulstbomen. De eiken in het Norgerholt werden in vroeger eeuwen gebruikt voor de gebinten van boerderijen.

Over het kerkenpad

Vanuit het bos voert een mul zandpad over een bollende es naar het dorpje Norg. Je wandelt niet over zomaar een zandpad: het is een eeuwenoud kerkenpad, waarover gelovigen vroeger naar de kerk in Norg liepen. Vanaf het pad kun je molen De Hoop goed zien liggen, een van de twee korenmolens van Norg. Verheug je trouwens niet te veel op een mooi dorpsgezicht. Nogal wat nieuwbouw ontsiert de rand van Norg.

Knapzakroute Westervelde-Norg (K27) | Rondwandeling Drenthe

Margarethakerk uit de 13de eeuw

In dit oude esdorp tref je een mengeling van nieuwbouw, monumentale boerderijen en statige herenhuizen. De Margarethakerk uit de 13de eeuw is prachtig. Het is een van de weinige middeleeuwse kerken in Drenthe die z’n oorspronkelijke vorm nog heeft behouden.

Knapzakroute Westervelde-Norg (K27) | Rondwandeling Drenthe

Zes brinken en een jaarmarkt

Je wandelt langs verschillende brinken – beschaduwde grasvelden met hoge bomen waar vroeger het vee werd verzameld. Norg telt er liefst zes. Op de eerste dinsdag van september staan de Norger brinken sinds mensenheugenis vol met vee, kramen van kooplui en kermisattracties, want dan is het Norgermarkt. Het is een van de oudste en grootste Drentse jaarmarkten.

Vroege lammetjes in de wei

De route voert het dorp uit over een klinkerweg met oude keuterboerderijen. Fraaie zandpaden doorklieven akkers die er nu kaal bijliggen maar waar je in de zomer een mengeling van graan, aardappels en mais treft. Nu, half februari, huppelen in een weide de eerste lammetjes van het jaar. Heeft hier een ram z’n kans gegrepen en veel te vroeg voor gezinsuitbreiding gezorgd?

Knapzakroute Westervelde-Norg (K27) | Rondwandeling Drenthe

Monumentale boerderijen

De Knapzakroute doet het gehuchtje Zuidvelde aan, met een keur aan monumentale, rietgedekte boerderijen. Eentje komt uit 1570 en heeft gebinten die gezaagd zijn uit Norgerholt-eiken, de oeroude bossen waar je in het begin doorheen wandelde.

Knapzakroute Westervelde-Norg (K27) | Rondwandeling Drenthe Knapzakroute Westervelde-Norg (K27) | Rondwandeling Drenthe

Beekdal van De Slokkert

Dan volgt een prachtig traject door het beekdal van De Slokkert. Over modderige zandpaden gaat de tocht, m’n hoge waterdichte schoenen komen goed van pas. Schilderachtige houtwallen met kronkelige eiken zorgen voor beschutting. Daarachter gloren natte hooilanden tot aan de einder. In de verte graast een kudde Schotse Galloway runderen. Je kunt je voorstellen dat ze zich thuisvoelen in dit ruige landschap.

Knapzakroute Westervelde-Norg (K27) | Rondwandeling Drenthe Knapzakroute Westervelde-Norg (K27) | Rondwandeling Drenthe

In oude glorie

Beekjes als De Slokkert hebben het in vroeger eeuwen zwaar te verduren gehad door de ontginning van het veen en het graven van kanalen. Meanderen mochten ze niet meer. Maar gelukkig heeft Natuurmonumenten dit beekdal in oude glorie hersteld. En dus mag De Slokkert weer ouderwets kronkelen. Maak deze wandeling in de vroege zomer, dan schijnt alles in bloei te staan.

De Jufferen Lunsingh

Verderop, in het gehucht Westervelde, passeer je een paar eeuwenoude landhuizen. Zoals het fraaie ‘De Jufferen Lunsingh’, tegenwoordig een hotel. Hier woonden van 1724 tot 1780 vijf vrijgezelle zusters: de jufferen Lunsingh. Ernaast ligt het statige Huis te Westervelde uit 1630, destijds het duurste huis van Norg en omgeving.

Knapzakroute Westervelde-Norg (K27) | Rondwandeling Drenthe Knapzakroute Westervelde-Norg (K27) | Rondwandeling Drenthe

Hunebed & veenplas

Langs een zielig, gehavend hunebedje en een diepzwarte veenplas bijt de Knapzakroute zich in z’n eigen staart en bereik je weer het oeroude bos Norgerholt.

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van DrentheDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Drenthe!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Drenthe? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Drenthe >>

 

Tags: rondwandelingen, 15-20 km, Knapzakroutes

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>