Knapzakroute Langelo (K29): rondwandeling in de Kop van Drenthe Knapzakroute Langelo (K29): rondwandeling in de Kop van Drenthe
Drenthe – Knapzakroute – 15km

Knapzakroute Langelo (K29): rondwandeling in de Kop van Drenthe

Knapzakroute Langelo (K29): rondwandeling in de Kop van Drenthe Knapzakroute Langelo (K29): rondwandeling in de Kop van Drenthe
Drenthe – Knapzakroute – 15km

Knapzakroute Langelo (K29): rondwandeling in de Kop van Drenthe

Rond de twee prachtige brinken van Langelo is het muisstil, want doorgaand verkeer mijdt de dorpskern. Die prettige 'sound of silence' begeleidt je tijdens de hele wandeling. Mooie tocht over oude klinkerweggetjes en onverharde paden door beekdal en Langeloër Duinen.

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Klinkerweggetjes en onverharde paden
  • Fraaie brinken in Langelo
  • Langeloër Duinen
  • Beekdal en boerenland
  • Veenmeertje Schilleveen
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Plekken met een verhaal

Deze knapzakroute komt langs tal van plaatsen met een verhaal. Het schamele stukje grond dat de boeren van het dorp aan hun scheper toebedeelden, de plek waar het hele dorp feestvierde als de schapen geschoren werden, de bosjes waar de 'eekschillers' de eikenstammetjes van hun bast ontdeden, de beekjes waar de Langeloënaren vroeger visten, de duinen waar de jongens van het dorp meisjes uit de stad begluurden.

Langelo e.o.

Langelo is met 210 inwoners een van de kleinste brinkdorpen van Drenthe. Het is een oud karakteristiek boerendorp, ontstaan in de Middeleeuwen. In 1255 komt voor het eerst de naam Langele voor, later werd dat Langelo (lo=bos, vergelijk Paleis het Loo).

Knapzakroute Langelo | Rondwandeling Kop van Drenthe

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Rijkgeschakeerd landschap

De omgeving van het dorp biedt een rijkgeschakeerd landschap met duinen, bossen en twee prachtige beekdalen, die van het Oostervoordsche Diep en het Groote Diep, aan weerszijden omgeven door weidegrond en hooiland voor de boeren.

Gasopslag

Een van de hoogtepunten van de wandeling – vonden wij – heeft niets met natuur van doen: de installaties van de ondergrondse gasopslag in het lege gasveld van Langelo. De zilverkleurige leidingen en blauwe reuzecapsules rijzen uit het landschap omhoog en bieden een imposante aanblik.

Knapzakroute Langelo | Rondwandeling Kop van Drenthe

Fel verzet tegen gasopslag

Kwamen de bewoners in de jaren negentig nog fel in verzet tegen de plannen voor de opslag, nu is de dorpse stemming omgeslagen als een blad aan de boom. De landschapsarchitecten hebben puik werk afgeleverd, vinden de grootste criticasters van toen.

Drentse Welstandsprijs

Heel slim hebben ze de installaties niet stiekem achter 'schaamgroen' weggemoffeld, maar ze in vol ornaat ingepast in het stroomdallandschap. Ze kregen er in 2000 zelfs de Drentse Welstandsprijs voor. En het is waar: de wandeling wordt er echt rijker door.

Knapzakroute Langelo | Rondwandeling Kop van Drenthe

Paradijsje

Een lokaal paradijsje waar je onderweg op stuit, is het Schilleveen: een dichtgegroeid veenmeertje ontstaan in de laatste ijstijd.

IJstijd & picknick

Koud dat het toen was, maar toch bereikten de gletsjers Nederland niet. Wel borrelde hier veel grondwater op. Dat bevroor stante pede, waardoor grote ijsbergen ontstonden. Door hun gewicht ontstond een fikse kuil: het ondiepe Schilleveen. Prima plek voor een picknick; waar een ijstijd al niet goed voor is.

 

Wat zijn knapzakroutes?

Knapzakroutes: een serie leuke wandeltochten langs de meest bijzondere plekken in Drenthe. Je volgt kronkelende beekjes, loopt over bospaadjes of gaat via een eeuwenoud kerkenpad de hei op. Er zijn zo'n 60 knapzakroutes tussen 10 en 20 kilometer, te downloaden op Eindjeomindrenthe.nl.

Bekijk alle Knapzakroutes >>

 

 

Mooiste natuurhuisjes van Drenthe!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Langelo01
Langelo01 2
Langelo01 3
Langelo02
Langelo03
Langelo04
Langelo06
Langelo07
Langelo08
Langelo09
Langelo11
Langelo12
Langelo13

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Drenthe!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Drenthe? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Drenthe >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy