De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Knapzakroute Langelo | Rondwandeling Kop van Drenthe

Knapzakroute Langelo | Rondwandeling Kop van Drenthe

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling10 of 15 km

Wat voor soort wandeling?Knapzakroute

Startplaats of station van deze wandelingLangelo (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 78/100

Bekijk het routeboekjeBekijk het gidsje van deze knapzakroute

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Rond de twee prachtige brinken van Langelo is het muisstil, want doorgaand verkeer mijdt de dorpskern. Die prettige 'sound of silence' begeleidt je tijdens de hele wandeling. Mooie tocht over oude klinkerweggetjes en onverharde paden door beekdal en Langeloër Duinen.

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Plekken met een verhaal

Deze knapzakroute komt langs tal van plaatsen met een verhaal. Het schamele stukje grond dat de boeren van het dorp aan hun scheper toebedeelden, de plek waar het hele dorp feestvierde als de schapen geschoren werden, de bosjes waar de 'eekschillers' de eikenstammetjes van hun bast ontdeden, de beekjes waar de Langeloënaren vroeger visten, de duinen waar de jongens van het dorp meisjes uit de stad begluurden.

Langelo e.o.

Langelo is met 210 inwoners een van de kleinste brinkdorpen van Drenthe. Het is een oud karakteristiek boerendorp, ontstaan in de Middeleeuwen. In 1255 komt voor het eerst de naam Langele voor, later werd dat Langelo (lo=bos, vergelijk Paleis het Loo).

Knapzakroute Langelo | Rondwandeling Kop van Drenthe

Rijkgeschakeerd landschap

De omgeving van het dorp biedt een rijkgeschakeerd landschap met duinen, bossen en twee prachtige beekdalen, die van het Oostervoordsche Diep en het Groote Diep, aan weerszijden omgeven door weidegrond en hooiland voor de boeren.

Gasopslag

Een van de hoogtepunten van de wandeling – vonden wij – heeft niets met natuur van doen: de installaties van de ondergrondse gasopslag in het lege gasveld van Langelo. De zilverkleurige leidingen en blauwe reuzecapsules rijzen uit het landschap omhoog en bieden een imposante aanblik.

Knapzakroute Langelo | Rondwandeling Kop van Drenthe

Fel verzet tegen gasopslag

Kwamen de bewoners in de jaren negentig nog fel in verzet tegen de plannen voor de opslag, nu is de dorpse stemming omgeslagen als een blad aan de boom. De landschapsarchitecten hebben puik werk afgeleverd, vinden de grootste criticasters van toen.

Drentse Welstandsprijs

Heel slim hebben ze de installaties niet stiekem achter 'schaamgroen' weggemoffeld, maar ze in vol ornaat ingepast in het stroomdallandschap. Ze kregen er in 2000 zelfs de Drentse Welstandsprijs voor. En het is waar: de wandeling wordt er echt rijker door.

Knapzakroute Langelo | Rondwandeling Kop van Drenthe

Paradijsje

Een lokaal paradijsje waar je onderweg op stuit, is het Schilleveen: een dichtgegroeid veenmeertje ontstaan in de laatste ijstijd.

IJstijd & picknick

Koud dat het toen was, maar toch bereikten de gletsjers Nederland niet. Wel borrelde hier veel grondwater op. Dat bevroor stante pede, waardoor grote ijsbergen ontstonden. Door hun gewicht ontstond een fikse kuil: het ondiepe Schilleveen. Prima plek voor een picknick; waar een ijstijd al niet goed voor is.

Wat zijn knapzakroutes?

Knapzakroutes: een serie leuke wandeltochten langs de meest bijzondere plekken in Drenthe. Je volgt kronkelende beekjes, loopt over bospaadjes of gaat via een eeuwenoud kerkenpad de hei op. Er zijn zo'n 60 knapzakroutes tussen 10 en 20 kilometer, te downloaden op Eindjeomindrenthe.nl.

Bekijk alle Knapzakroutes >>

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van DrentheDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Drenthe!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Drenthe? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Drenthe >>

 

Tags: rondwandelingen, 10-15 km, Knapzakroutes

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>