Knapzakroute Rondom Langelo | Wandeling door Noord-Drenthe

De gasopslag bij Langelo, een van de hoogtepunten van deze knapzakrouteRond de twee prachtige brinken van Langelo is het muisstil, want doorgaand verkeer mijdt de dorpskern. Die prettige 'sound of silence' begeleidt je tijdens de hele wandeling. Mooie tocht over oude klinkerweggetjes en onverharde paden door beekdal en Langeloër Duinen.

Plekken met een verhaal

Deze knapzakroute komt langs tal van plaatsen met een verhaal. Het schamele stukje grond dat de boeren van het dorp aan hun scheper toebedeelden, de plek waar het hele dorp feestvierde als de schapen geschoren werden, de bosjes waar de 'eekschillers' de eikenstammetjes van hun bast ontdeden, de beekjes waar de Langeloënaren vroeger visten, de duinen waar de jongens van het dorp meisjes uit de stad begluurden.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Knapzakroute Langelo

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling15 of 10 km

Wat voor soort wandeling?Knapzakroute

Startplaats of station van deze wandelingLangelo (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 77/100

Bekijk het routeboekjeBekijk het gidsje van deze knapzakroute

Langelo e.o.

Langelo is met 210 inwoners een van de kleinste brinkdorpen van Drenthe. Het is een oud karakteristiek boerendorp, ontstaan in de Middeleeuwen. In 1255 komt voor het eerst de naam Langele voor, later werd dat Langelo (lo=bos, vergelijk Paleis het Loo).

Rijkgeschakeerd landschap

De omgeving van het dorp biedt een rijkgeschakeerd landschap met duinen, bossen en twee prachtige beekdalen, die van het Oostervoordsche Diep en het Groote Diep, aan weerszijden omgeven door weidegrond en hooiland voor de boeren.

Gasopslag

Een van de hoogtepunten van de wandeling – vonden wij – heeft niets met natuur van doen: de installaties van de ondergrondse gasopslag in het lege gasveld van Langelo. De zilverkleurige leidingen en blauwe reuzecapsules rijzen uit het landschap omhoog en bieden een imposante aanblik.

 

Fel verzet tegen gasopslag

Kwamen de bewoners in de jaren negentig nog fel in verzet tegen de plannen voor de opslag, nu is de dorpse stemming omgeslagen als een blad aan de boom. De landschapsarchitecten hebben puik werk afgeleverd, vinden de grootste criticasters van toen.

Drentse Welstandsprijs

Heel slim hebben ze de installaties niet stiekem achter 'schaamgroen' weggemoffeld, maar ze in vol ornaat ingepast in het stroomdallandschap. Ze kregen er in 2000 zelfs de Drentse Welstandsprijs voor. En het is waar: de wandeling wordt er echt rijker door.

Paradijsje

Een lokaal paradijsje waar je onderweg op stuit, is het Schilleveen: een dichtgegroeid veenmeertje ontstaan in de laatste ijstijd.

IJstijd & picknick

Koud dat het toen was, maar toch bereikten de gletsjers Nederland niet. Wel borrelde hier veel grondwater op. Dat bevroor stante pede, waardoor grote ijsbergen ontstonden. Door hun gewicht ontstond een fikse kuil: het ondiepe Schilleveen. Prima plek voor een picknick; waar een ijstijd al niet goed voor is.

Praktisch

Hoe kom je bij Knapzakroute Rondom Langelo? En valt er nog wat te beleven voor de inwendige mens?

 • Lengte route: 15 km, in te korten tot 10 kilometer
 • Startpunt: Café-Pension Bralts, Hoofdweg 10, 9333 PB Langelo (0592) 61 22 89
 • Openbaar vervoer: buslijn Assen-Roden, uitstappen halte Centrum. Zie www.9292ov.nl of bel (0900) 9292.

En de inwendige mens:

 • Café-Pension Bralts, Hoofdweg 10, 9333 PB Langelo
 • Restaurant-Bospaviljoen De Norgerberg, Langeloërweg 63, 9331 VA Norg
 • Theehuis De Bosrand, Donderseweg 7, 9331 TB Norg

Knapzakroutes

Wat zijn knapzakroutes?

Knapzakroute rond Donderen in DrentheKnapzakroutes: een serie leuke wandeltochten langs de meest bijzondere plekken in Drenthe. Je volgt romantisch kronkelende beekjes, loopt over rustige bospaadjes of gaat via een eeuwenoud kerkenpad de hei op.

Er zijn zo'n 60 knapzakroutes tussen 10 en 20 kilometer, beschreven in hele mooie gidsjes die €3,95 kosten.

 


Hotel Prinsenhof in GroningenMooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een hotelletje in de buurt en je hebt een superweekendje. Mijn tip: Hotel Prinsenhof in Groningen

Het Prinsenhof is gevestigd in een 15e-eeuws gebouw in het hart van Groningen en biedt schitterend ingerichte kamers. Krijgt van 1.037 gasten op Trivago.nl gemiddeld een 9,4: “Wat een mooie locatie en hoe sfeervol verbouwd. Midden in het centrum van Groningen ervaar je dorpse stilte. Aanrader.”

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Hieronder een selectie van mijn foto's. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken.


Cameranu: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera's en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Tags: rondwandelingen, 10-15 km, Knapzakroutes

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

 • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
 • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
 • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

 • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
 • Verre rondreizen, ruim 50 landen
 • Goede kwaliteit, scherpe prijs
 • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!