Rond de twee prachtige brinken van Langelo is het muisstil, want doorgaand verkeer mijdt de dorpskern. Die prettige 'sound of silence' begeleidt je tijdens de hele wandeling. Mooie tocht over oude klinkerweggetjes en onverharde paden door beekdal en Langeloër Duinen.
Deze knapzakroute komt langs tal van plaatsen met een verhaal. Het schamele stukje grond dat de boeren van het dorp aan hun scheper toebedeelden, de plek waar het hele dorp feestvierde als de schapen geschoren werden, de bosjes waar de 'eekschillers' de eikenstammetjes van hun bast ontdeden, de beekjes waar de Langeloënaren vroeger visten, de duinen waar de jongens van het dorp meisjes uit de stad begluurden.
Langelo is met 210 inwoners een van de kleinste brinkdorpen van Drenthe. Het is een oud karakteristiek boerendorp, ontstaan in de Middeleeuwen. In 1255 komt voor het eerst de naam Langele voor, later werd dat Langelo (lo=bos, vergelijk Paleis het Loo).
De omgeving van het dorp biedt een rijkgeschakeerd landschap met duinen, bossen en twee prachtige beekdalen, die van het Oostervoordsche Diep en het Groote Diep, aan weerszijden omgeven door weidegrond en hooiland voor de boeren.
Een van de hoogtepunten van de wandeling – vonden wij – heeft niets met natuur van doen: de installaties van de ondergrondse gasopslag in het lege gasveld van Langelo. De zilverkleurige leidingen en blauwe reuzecapsules rijzen uit het landschap omhoog en bieden een imposante aanblik.
Kwamen de bewoners in de jaren negentig nog fel in verzet tegen de plannen voor de opslag, nu is de dorpse stemming omgeslagen als een blad aan de boom. De landschapsarchitecten hebben puik werk afgeleverd, vinden de grootste criticasters van toen.
Heel slim hebben ze de installaties niet stiekem achter 'schaamgroen' weggemoffeld, maar ze in vol ornaat ingepast in het stroomdallandschap. Ze kregen er in 2000 zelfs de Drentse Welstandsprijs voor. En het is waar: de wandeling wordt er echt rijker door.
Een lokaal paradijsje waar je onderweg op stuit, is het Schilleveen: een dichtgegroeid veenmeertje ontstaan in de laatste ijstijd.
Koud dat het toen was, maar toch bereikten de gletsjers Nederland niet. Wel borrelde hier veel grondwater op. Dat bevroor stante pede, waardoor grote ijsbergen ontstonden. Door hun gewicht ontstond een fikse kuil: het ondiepe Schilleveen. Prima plek voor een picknick; waar een ijstijd al niet goed voor is.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.