Knapzakroute De diepjes rond Gasteren | Rondwandeling in Drenthe

Wandelen over de knapzakroute Gasteren door DrentheEen van de mooiste knapzakroutes. Het Drentse brinkdorpje Gasteren is bijzonder pittoresk, het landschap adembenemend mooi. Soms loop je door weids akkerland, dan weer langs meanderende stroompjes. Tip: trek bij nat weer waterdicht schoeisel aan. Tenzij soppen in je sandalen jouw ding is.

Hinkstap springen

De velden stonden na alle decemberbuien blank. Via modderpaadjes was het dan hinkstap springen over diepe plassen. Benieuwd hoe het hier in de zomer is, want het blijft natuurlijk een waterrijk stroomdallandschap.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Wandelen over de knapzakroute Gasteren door Drenthe

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling17,5 (of 7,5+11) km

Wat voor soort wandeling?Knapzakroute

Startplaats of station van deze wandelingGasteren (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 90/100

Koop het gidsje (€3,95)Koop de wandelgids van Knapzakroute Gasteren

De tocht voert door het hart van het stroomdal van de Drentsche Aa. Onderweg maak je kennis met een dorpslandschap waar vele eeuwen mensen gewoond en gewerkt hebben.

Zuidesch

Het hunebed en de grafheuvels onderweg verwijzen naar dat prille begin. Eerst ga je een eind over de hoge Zuidesch van het dorp: weilanden en akkers, afgewisseld met bos. Daarna loop je langs de prachtige houtwallen van het Anlooër diepje.

Beekdallandschap

Aan de andere kant van het dorp maak je een zwerftocht door het beekdallandschap van het Gasterensche Diep, met leuke maar wel zeer modderige paadjes, die nopen tot een ganzenpastempo.

Gasteren

De meeste Drentse brinkdorpen zijn minstens achthonderd jaar oud. Zo ook het idyllische Gasteren, dat ontstond in de dertiende eeuw.

Saksische boerderijen

Het dorp ademt de sfeer van vroeger. Het is er ongewoon stil, en de vele Saksische boerderijen liggen ingeklemd tussen fraaie essen, het Balloërveld en de Gasterse Duinen.

Stuifzand

 

Het zand van die duinen is gaan stuiven doordat karrenwielen op de handelsroute Coevorden-Groningen de bodem stukreden. Het dorp werd eertijds bedreigd door dit stuivende zand. Aanplant van grove dennen moest het tij keren.

Pyromaan van Gasteren

Tegenwoordig zijn er andere bedreigingen. Zo terroriseerde halverwege vorig jaar een pyromaan het dorp. Drie schuren gingen in vlammen op. Gelukkig bleven de vele rietgedekte boerderijen gespaard. Het naburige Anderen en Balloo waren minder gelukkig: daar gingen een monumentale boerderij uit 1385 en een schaapskooi in vlammen op.

De Diepjes

De diepjes geven letterlijk en figuurlijk diepte aan deze wandeling. Deze kronkelende beekjes zijn in de loop der tijd in het land ingesleten, en zijn daardoor omgeven door hoger gelegen ‘stroomdallandschap’.

Anemonen & orchideeën

Toen wij er waren, was alles winters kaal. In de zomer is dit vruchtbare land buitengewoon rijk aan bloemen en vlinders. Vooral anemonen en orchideeën hebben het er naar hun zin.

Anlooërdiepje

Deze Knapzakroute laat je kennismaken met het romantische beekdal van het Anlooërdiepje, en de hooilanden langs het Oudemolense diep, waar je over een aarden paadje vlak langs loopt – een van de vele hoogtepunten van deze route.

Wat zijn knapzakroutes?

Wandelen over de knapzakroute Gasteren door Drenthe

Wat zijn knapzakroutes?

Knapzakroute rond Donderen in DrentheKnapzakroutes: een serie leuke wandeltochten langs de meest bijzondere plekken in Drenthe. Je volgt romantisch kronkelende beekjes, loopt over rustige bospaadjes of gaat via een eeuwenoud kerkenpad de hei op.

Er zijn zo'n 60 knapzakroutes tussen 10 en 20 kilometer, beschreven in hele mooie gidsjes die €3,95 kosten.

 


B&B 't Huys van De Gouverneur in AssenMooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een overnachting (of twee) in het unieke B&B 't Huys van De Gouverneur in Assen.

B&B 't Huys van De Gouverneur in Assen B&B 't Huys van De Gouverneur ligt op 5 minuten lopen van het centrum van Assen. Gevestigd in een monumentaal gebouw waar ooit de eerste gouverneur van Assen woonde. Krijgt van 81 gasten op Trivago.nl een 9,5: “Gastvrij en gezellig. Prima plek als uitgangspunt voor het Pieterpad, van Zuidlaren tot Schoonloo, gezellige eigenaars, die je adviseren en toch je privacy geven, supermooie kamer, meer dan heerlijk ontbijt met verse spullen, heel fijn verblijf.”

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Hieronder een selectie van mijn foto's. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken.


Cameranu: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera's en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Bekijk een filmpje van deze wandeling

Tags: rondwandelingen, 15-20 km, Knapzakroutes

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!