De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Knapzakroute De diepjes rond Gasteren | Rondwandeling in Drenthe

Knapzakroute Diepjes rond Gasteren | Rondwandeling Drenthe

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling18 km

Wat voor soort wandeling?Knapzakwandeling

Startplaats of station van deze wandelingGasteren (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 90/100

Bestel het routeboekjeBestel het routeboekje

Download routebeschrijvingDownload routebeschrijving

Een van de mooiste knapzakroutes. Het Drentse brinkdorpje Gasteren is bijzonder pittoresk, het landschap adembenemend mooi. Soms loop je door weids akkerland, dan weer langs meanderende stroompjes. Tip: trek bij nat weer waterdicht schoeisel aan. Tenzij soppen in je sandalen jouw ding is.

Op zoek naar het mooiste van het mooiste? Mijn topwandelingen >>

Hinkstap springen

De velden stonden na alle decemberbuien blank. Via modderpaadjes was het dan hinkstap springen over diepe plassen. Benieuwd hoe het hier in de zomer is, want het blijft natuurlijk een waterrijk stroomdallandschap.

Stroomdal Drentsche Aa

De tocht voert door het hart van het stroomdal van de Drentsche Aa. Onderweg maak je kennis met een dorpslandschap waar vele eeuwen mensen gewoond en gewerkt hebben.

Knapzakroute Diepjes rond Gasteren | Rondwandeling Drenthe

Zuidesch

Het hunebed en de grafheuvels onderweg verwijzen naar dat prille begin. Eerst ga je een eind over de hoge Zuidesch van het dorp: weilanden en akkers, afgewisseld met bos. Daarna loop je langs de prachtige houtwallen van het Anlooër diepje.

Beekdallandschap

Aan de andere kant van het dorp maak je een zwerftocht door het beekdallandschap van het Gasterensche Diep, met leuke maar wel zeer modderige paadjes, die nopen tot een ganzenpastempo.

Knapzakroute Diepjes rond Gasteren | Rondwandeling Drenthe De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Gasteren

De meeste Drentse brinkdorpen zijn minstens achthonderd jaar oud. Zo ook het idyllische Gasteren, dat ontstond in de dertiende eeuw.

Saksische boerderijen

Het dorp ademt de sfeer van vroeger. Het is er ongewoon stil, en de vele Saksische boerderijen liggen ingeklemd tussen fraaie essen, het Balloërveld en de Gasterse Duinen.

Knapzakroute Diepjes rond Gasteren | Rondwandeling Drenthe

Stuifzand

Het zand van die duinen is gaan stuiven doordat karrenwielen op de handelsroute Coevorden-Groningen de bodem stukreden. Het dorp werd eertijds bedreigd door dit stuivende zand. Aanplant van grove dennen moest het tij keren.

Pyromaan van Gasteren

Tegenwoordig zijn er andere bedreigingen. Zo terroriseerde halverwege vorig jaar een pyromaan het dorp. Drie schuren gingen in vlammen op. Gelukkig bleven de vele rietgedekte boerderijen gespaard. Het naburige Anderen en Balloo waren minder gelukkig: daar gingen een monumentale boerderij uit 1385 en een schaapskooi in vlammen op.

Knapzakroute Diepjes rond Gasteren | Rondwandeling Drenthe

De Diepjes

De diepjes geven letterlijk en figuurlijk diepte aan deze wandeling. Deze kronkelende beekjes zijn in de loop der tijd in het land ingesleten, en zijn daardoor omgeven door hoger gelegen ‘stroomdallandschap’.

Anemonen & orchideeën

Toen wij er waren, was alles winters kaal. In de zomer is dit vruchtbare land buitengewoon rijk aan bloemen en vlinders. Vooral anemonen en orchideeën hebben het er naar hun zin.

Knapzakroute Diepjes rond Gasteren | Rondwandeling Drenthe

Anlooërdiepje

Deze Knapzakroute laat je kennismaken met het romantische beekdal van het Anlooërdiepje, en de hooilanden langs het Oudemolense diep, waar je over een aarden paadje vlak langs loopt – een van de vele hoogtepunten van deze route.

Wat zijn knapzakroutes?

Knapzakroutes: een serie leuke wandeltochten langs de meest bijzondere plekken in Drenthe. Je volgt kronkelende beekjes, loopt over bospaadjes of gaat via een eeuwenoud kerkenpad de hei op. Er zijn zo'n 60 knapzakroutes tussen 10 en 20 kilometer, te downloaden op Eindjeomindrenthe.nl.

Bekijk alle Knapzakroutes >>

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van DrentheDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Drenthe!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Drenthe? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Drenthe >>

 

Tags: rondwandelingen, 15-20 km, Knapzakroutes

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>