Een van de mooiste knapzakroutes. Het Drentse brinkdorpje Gasteren is bijzonder pittoresk, het landschap adembenemend mooi. Soms loop je door weids akkerland, dan weer langs meanderende stroompjes. Tip: trek bij nat weer waterdicht schoeisel aan. Tenzij soppen in je sandalen jouw ding is.
De velden stonden na alle decemberbuien blank. Via modderpaadjes was het dan hinkstap springen over diepe plassen. Benieuwd hoe het hier in de zomer is, want het blijft natuurlijk een waterrijk stroomdallandschap.
De tocht voert door het hart van het stroomdal van de Drentsche Aa. Onderweg maak je kennis met een dorpslandschap waar vele eeuwen mensen gewoond en gewerkt hebben.
Het hunebed en de grafheuvels onderweg verwijzen naar dat prille begin. Eerst ga je een eind over de hoge Zuidesch van het dorp: weilanden en akkers, afgewisseld met bos. Daarna loop je langs de prachtige houtwallen van het Anlooër diepje.
Aan de andere kant van het dorp maak je een zwerftocht door het beekdallandschap van het Gasterensche Diep, met leuke maar wel zeer modderige paadjes, die nopen tot een ganzenpastempo.
De meeste Drentse brinkdorpen zijn minstens achthonderd jaar oud. Zo ook het idyllische Gasteren, dat ontstond in de dertiende eeuw.
Het dorp ademt de sfeer van vroeger. Het is er ongewoon stil, en de vele Saksische boerderijen liggen ingeklemd tussen fraaie essen, het Balloërveld en de Gasterse Duinen.
Het zand van die duinen is gaan stuiven doordat karrenwielen op de handelsroute Coevorden-Groningen de bodem stukreden. Het dorp werd eertijds bedreigd door dit stuivende zand. Aanplant van grove dennen moest het tij keren.
Tegenwoordig zijn er andere bedreigingen. Zo terroriseerde een paar jaar geleden een pyromaan het dorp. Drie schuren gingen in vlammen op. Gelukkig bleven de vele rietgedekte boerderijen gespaard. Het naburige Anderen en Balloo waren minder gelukkig: daar gingen een monumentale boerderij uit 1385 en een schaapskooi verloren in het vuur.
De diepjes geven letterlijk en figuurlijk diepte aan deze wandeling. Deze kronkelende beekjes zijn in de loop der tijd in het land ingesleten, en zijn daardoor omgeven door hoger gelegen ‘stroomdallandschap’.
Toen wij er waren, was alles winters kaal. In de zomer is dit vruchtbare land buitengewoon rijk aan bloemen en vlinders. Vooral anemonen en orchideeën hebben het er naar hun zin.
Deze Knapzakroute laat je kennismaken met het romantische beekdal van het Anlooërdiepje, en de hooilanden langs het Oudemolense diep, waar je over een aarden paadje vlak langs loopt – een van de vele hoogtepunten van deze route.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.