Heidewandeling over het Balloërveld

Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Heidewandeling over het Balloërveld

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling 9 km

Wat voor soort wandeling?Rondwandeling

Startplaats of station van deze wandelingGasteren of Ballo (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 80/100

Download de routebeschrijvingNaar de routebeschrijving

Gevarieerde heidewandeling over het Drentse Balloërveld. Je wandelt over uitgestrekte velden met ruige heide. Maar ook langs mooie bosranden, met doorkijkjes op de kleurige weiden daarachter. Kers op de taart: de schaapskudde. Die tref je keihard in actie op de heide, of op z’n lauweren rustend in de schaapskooi.

Bloeit de heide hier minder?

Vandaag, zondag 27 augustus 2017, staat de heide op het Balloërveld nog net niet vol in bloei, vinden we. Of bloeit de heide hier dit jaar gewoon minder mooi dan elders? Vorige week op de Posbank kleurde de heide een stuk paarser. En de week daarvoor, op de Blaricummerheide, werd het ons ook al paars voor de ogen.

 

Speciaal voor wandelaars: Canon Powershot Zoom

Camera en verrekijker in één: de droom van elke wandelaar. Met de compacte Canon Powershot Zoom kijk je die ijsvogel recht op z'n mooie snavel. En maak je er ook nog een foto of filmpje van. Hoe goed is hij?

Mijn ervaringen >>

Ruige heide & stuifduinen

Toch is het ook hier genieten van onafzienbare velden met bloeiende heide. Die heide oogt wat ruiger dan elders, er zitten grassige stukken tussen en flink wat stuifduinen. En de paden zijn loeizwaar: al met al ploeg je een paar kilometer door rul zand, waarbij elke twee stappen vooruit er eentje achteruit betekent.

Middeleeuwse snelweg

Die langgerekte zandpaden dwars door de heide verraden dat hier in de middeleeuwen een drukke verkeersroute lag. Het zijn overblijfselen van karrensporen van middeleeuwse reizigers. Met paardenkarren en koetsen trokken ze over de ‘woeste grond’, dat vanwege zijn hoge ligging beter begaanbaar was dan de drassige beekdalen. Deze drukke snelweg liep van Coevorden naar Groningen.

Heidewandeling over het Balloërveld

Kronkelige eiken & doorkijkjes

Je wandelt hier over het grootste heideveld van het Drentsche Aa-gebied. Maar het is niet alleen heide wat de klok slaat. Een van de mooiste stukjes loopt langs een bosrand van oude, kronkelige eiken, die je heerlijke doorkijkjes bieden op graslanden in alle kleuren van de regenboog plus het idyllische kerkje van Rolde in de verte.

Levensgevaarlijke gifslang

Op dat lommerrijke pad gaat een van ons bijna op de staart van een enorme gifslang staan, die er als door een adder gebeten vandoor gaat. Bijna hadden we deze idyllische heidewandeling niet overleefd. Of was het toch gewoon een onschuldige hazelworm?

Heidewandeling over het Balloërveld

Makke schaapjes? NOT!

Helemaal in de zuidpunt van de route kom je bij de schaapskooi. Wij treffen het: juist nu drijven ze de schapen bijeen om ze te keuren: zijn de vrouwtjes gezond genoeg om te kunnen baren? Een waar spektakel, waarbij makke schaapjes veranderen in wilde beesten die alle zeilen bijzetten om uit handen van de dierenartsen te blijven.

Heidewandeling over het Balloërveld

Wollen theemuts

Kijk ook even binnen in het schaapskooiwinkeltje: er liggen allerlei producten uit het wolatelier die je kunt kopen. Van kussens en kleden tot wanten en theemutsen. Mooi spul, al prikt het wel een beetje.

Heidewandeling over het Balloërveld

13.000 schapen

De schapen begrazen de heide hier al honderden jaren. Op het hoogtepunt in 1865 waren er liefst 13.000 schapen op het Balloërveld. Destijds werden ze vooral gebruikt als leveranciers van mest om de grond vruchtbaarder te maken. Eind negentiende eeuw maakte kunstmest de schapen niet langer onmisbaar. Toch kan de Drentse heide nog steeds niet zonder schapen. Ze kortwieken opschietende bomen en struiken en houden zo de heide open.

IJzeren akkers

We vervolgen de route en komen langs haaks op elkaar staande walletjes: ‘Celtic fields’. Ze zijn opgeworpen door boeren uit de ijzertijd (circa 800 – 50 jaar v. Chr.). De walletjes gingen verstuiving van de grond tegen. Op de veldjes ertussen verbouwden ze voedsel. Het is de eerste vorm van landbouw in dit gebied.

Heidewandeling over het Balloërveld

Leukste paadje

Na nog wat geploeter door stuifduinen – pufpuf – belanden we op het leukste paadje van deze wandeling: tussen bomen en kreupelhout door slingeren we over een hooggelegen dijkje met aan beide kanten nog één keer zicht op het paarse goud.

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

rondwandeling balloerveld-10
rondwandeling balloerveld-11
rondwandeling balloerveld-12
rondwandeling balloerveld-13
rondwandeling balloerveld-14
rondwandeling balloerveld-15
rondwandeling balloerveld-16
rondwandeling balloerveld-17
rondwandeling balloerveld-18
rondwandeling balloerveld-19
rondwandeling balloerveld-20
rondwandeling balloerveld-21
rondwandeling balloerveld-22
rondwandeling balloerveld-23
rondwandeling balloerveld-24
rondwandeling balloerveld-25
rondwandeling balloerveld-26
rondwandeling balloerveld-27
rondwandeling balloerveld-28
rondwandeling balloerveld-29
rondwandeling balloerveld-30

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkers De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van Drenthe!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Drenthe? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Drenthe >>

 

rondwandelingen, 5-10 km, heidewandelingen

  • Hits: 10227

Copyright © 2022 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy