Heidewandeling over het Balloërveld

Heidewandeling over het Balloërveld Gevarieerde heidewandeling over het Drentse Balloërveld. Je wandelt over uitgestrekte velden met ruige heide. Maar ook langs mooie bosranden, met doorkijkjes op de kleurige weiden daarachter. Kers op de taart: de schaapskudde. Die tref je keihard in actie op de heide, of op z’n lauweren rustend in de schaapskooi.

Bloeit de heide hier minder?

Vandaag, zondag 27 augustus 2017, staat de heide op het Balloërveld nog net niet vol in bloei, vinden we. Of bloeit de heide hier dit jaar gewoon minder mooi dan elders? Vorige week op de Posbank kleurde de heide een stuk paarser. En de week daarvoor, op de Blaricummerheide, werd het ons ook al paars voor de ogen.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Heidewandeling over het Balloërveld

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling9 km

Wat voor soort wandeling?Rondwandeling

Startplaats of station van deze wandelingGarderen of Ballo (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Ruige heide & stuifduinen

Toch is het ook hier genieten van onafzienbare velden met bloeiende heide. Die heide oogt wat ruiger dan elders, er zitten grassige stukken tussen en flink wat stuifduinen. En de paden zijn loeizwaar: al met al ploeg je een paar kilometer door rul zand, waarbij elke twee stappen vooruit er eentje achteruit betekent.

Middeleeuwse snelweg

Die langgerekte zandpaden dwars door de heide verraden dat hier in de middeleeuwen een drukke verkeersroute lag. Het zijn overblijfselen van karrensporen van middeleeuwse reizigers. Met paardenkarren en koetsen trokken ze over de ‘woeste grond’, dat vanwege zijn hoge ligging beter begaanbaar was dan de drassige beekdalen. Deze drukke snelweg liep van Coevorden naar Groningen.

Kronkelige eiken & doorkijkjes

Je wandelt hier over het grootste heideveld van het Drentsche Aa-gebied. Maar het is niet alleen heide wat de klok slaat. Een van de mooiste stukjes loopt langs een bosrand van oude, kronkelige eiken, die je heerlijke doorkijkjes bieden op graslanden in alle kleuren van de regenboog plus het idyllische kerkje van Rolde in de verte.

Levensgevaarlijke gifslang

Op dat lommerrijke pad gaat een van ons bijna op de staart van een enorme gifslang staan, die er als door een adder gebeten vandoor gaat. Bijna hadden we deze idyllische heidewandeling niet overleefd. Of was het toch gewoon een onschuldige hazelworm?

Makke schaapjes? NOT!

Helemaal in de zuidpunt van de route kom je bij de schaapskooi. Wij treffen het: juist nu drijven ze de schapen bijeen om ze te keuren: zijn de vrouwtjes gezond genoeg om te kunnen baren? Een waar spektakel, waarbij makke schaapjes veranderen in wilde beesten die alle zeilen bijzetten om uit handen van de dierenartsen te blijven.

 

Wollen theemuts

Kijk ook even binnen in het schaapskooiwinkeltje: er liggen allerlei producten uit het wolatelier die je kunt kopen. Van kussens en kleden tot wanten en theemutsen. Mooi spul, al prikt het wel een beetje.

13.000 schapen

De schapen begrazen de heide hier al honderden jaren. Op het hoogtepunt in 1865 waren er liefst 13.000 schapen op het Balloërveld. Destijds werden ze vooral gebruikt als leveranciers van mest om de grond vruchtbaarder te maken. Eind negentiende eeuw maakte kunstmest de schapen niet langer onmisbaar. Toch kan de Drentse heide nog steeds niet zonder schapen. Ze kortwieken opschietende bomen en struiken en houden zo de heide open.

IJzeren akkers

We vervolgen de route en komen langs haaks op elkaar staande walletjes: ‘Celtic fields’. Ze zijn opgeworpen door boeren uit de ijzertijd (circa 800 – 50 jaar v. Chr.). De walletjes gingen verstuiving van de grond tegen. Op de veldjes ertussen verbouwden ze voedsel. Het is de eerste vorm van landbouw in dit gebied.

Leukste paadje

Na nog wat geploeter door stuifduinen – pufpuf – belanden we op het leukste paadje van deze wandeling: tussen bomen en kreupelhout door slingeren we over een hooggelegen dijkje met aan beide kanten nog één keer zicht op het paarse goud.


B&B 't Huys van De Gouverneur in AssenMooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een overnachting (of twee) in het unieke B&B 't Huys van De Gouverneur in Assen.

B&B 't Huys van De Gouverneur in Assen B&B 't Huys van De Gouverneur ligt op 5 minuten lopen van het centrum van Assen. Gevestigd in een monumentaal gebouw waar ooit de eerste gouverneur van Assen woonde. Krijgt van 81 gasten op Trivago.nl een 9,5: “Gastvrij en gezellig. Prima plek als uitgangspunt voor het Pieterpad, van Zuidlaren tot Schoonloo, gezellige eigenaars, die je adviseren en toch je privacy geven, supermooie kamer, meer dan heerlijk ontbijt met verse spullen, heel fijn verblijf.”

Foto's van deze wandeling


Cameranu: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera's en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Tags: rondwandelingen, 5-10 km, heidewandelingen

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!