De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Uffelte (nr. 358) | Rondwandeling Het Brandeveen

Groene Wissel Uffelte (nr. 358) | Rondwandeling Het Brandeveen

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling12 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingUffelte (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 82/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Bekijk wandelgids op Bol.comBekijk wandelgids op Bol.com

Heerlijke wandeling, met als hoogtepunt het schitterende Brandeveen. Jaren geleden was ik op fietsvakantie in Zweden, en daar had je ook van dit soort spiegelgladde meren die uitnodigen tot een frisse duik. En inderdaad, zoals de routebeschrijving aangeeft, doet het denken aan zo’n ‘Zweedse schone’.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Groene Wissels >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

De SRV-man in Uffelte

De wandeling start in Uffelte. Het rondwandelingetje door het dorp kun je achterwege laten. Of je moet dol zijn op slaapverwekkende tuinen en doodsaaie nieuwbouw. Uffelte is op zich niet verkeerd: een mooi esdorp met veel karakteristieke Saksische boerderijen. Zo’n dorp waar de SRV-man nog langskomt. En een gezond dorp ook: Egbertje Leutscher-de Vries woont er, de oudste Nederlander.

Diep verscholen in Uffelter bossen

Dat prachtige ven, het Brandeveen, ligt diep verscholen in de Uffelter bossen. De vennetjes die ik ken zijn klein, maar dit is een enorm spiegelglad meer met beboste oevers. En het heerlijke is: er loopt een ruim één kilometer lang kronkelpad omheen. Genieten geblazen.

Groene Wissel Uffelte (nr. 358) | Rondwandeling Het Brandeveen

Brandeveen: ontstaan door turfwinning

Het Brandeveen is tussen 1910 en 1920 ontstaan door turfwinning. Onderweg kom je langs de restanten van het Uffelter Vaartje, meer dan 200 jaar geleden gegraven door de boeren van Uffelte om hun turf uit het Uffelterveen te kunnen weghalen. In het Brandeveen zie je de smalle strookjes land waar de turfgravers indertijd zomers hun turven te drogen legden.

Mooiste wandelroute van NL

In 2008 is de knapzakroute rond Uffelte en het Brandeveen door De Telegraaf uitgeroepen tot mooiste wandelroute van Nederland. Jan Koning uit Meppel, die de wandeling had voorgedragen zegt erover: “Wij staan al vijfendertig jaar op een nabijgelegen camping en kennen het gebied zodoende heel goed. Het is een schitterend gebied en het verbaast ons al jaren dat je er zelden mensen tegenkomt. Het is al die tijd nog een heus stukje ongerept natuur gebleven."

Mooiste wandeling, het lijkt me wat overdreven, maar schitterend is het hier wel. Ook toen wij er waren, op een prachtige zomerse vakantiedag, was het uitgestorven rond het ven.

Groene Wissel Uffelte (nr. 358) | Rondwandeling Het Brandeveen

Heidevelden

De heenweg naar het ven wandel je over rustieke landweggetjes door weids akkerland. Echt mooi wordt het op het Holtingerveld dat bestaat uit stuifzand, bos en veengebied. Het is een natuurgebied met veel hoogteverschillen. Hunebedden, grafheuvels, oorlogsmonumenten en bomkraters zijn er ook. Natuurmonumenten beheert het Holtingerveld.

Geelgors & grasmus

Op de heide leven zeldzame vogels zoals geelgors en grasmus. In de eikenhakhoutbosjes broeden de buizerd en de torenvalk. Bosanemoon, witte klaverzuring en dalkruid kleuren in het voorjaar de bosbodem. Op een warme dag is de kans groot dat je een adder, ringslang of een levendbarende hagedis ziet. Deze reptielen zoeken dan een warm plekje in de zon. In het gebied grazen schapen en runderen.

Groene Wissel Uffelte (nr. 358) | Rondwandeling Het Brandeveen

Geurende akkerkruiden

Op de akkers op de Uffelter Es wordt op verzoek van Natuurmonumenten op natuurvriendelijke wijze graan verbouwd. Tussen het graan groeien geurende akkerkruiden zoals korensla en slofhak. Zonder extra inspanning zouden deze soorten allang zijn verdwenen. Geen idee hoe korensla en slofhak smaken, maar dit is sowieso helemaal leuk.

Graspaden & brandnetels

Nou moet je op de terugweg even goed opletten: draag geen korte broek op de graspaden langs de sloten, want het stikt er van de gemene brandnetels. Zoals Annet van Dellen op Wandelzoekpagina.nl aangeeft: “Het laatste gedeelte moet je dwars door brandnetels lopen... Helemaal als je een korte broek draagt (zoals ik die dag), is het echt niet te doen!” Dussss: trek een lange broek aan, kies een alternatieve route of raak net als Annet in vuur en vlam van deze wandeling.

Groene Wissel Uffelte (nr. 358) | Rondwandeling Het Brandeveen

Elly & Rikkert

Nog even een weetje dat valt onder het kopje ‘parafernalia’: Elly en Rikkert namen hun album ‘Maarten en het witte paard’ op toen ze in Uffelte woonden en verwezen naar het dorp in het instrumentale nummer ‘Zonsopgang in Uffelte’. Lekker belangrijk.

Provinciewandelgids Drenthe

Dit is een van de wandelingen uit de heerlijke provinciewandelgids Drenthe van Bart van der Schagt. Met 22 leuke rondwandelingen door de stille en veelzijdige provincie Drenthe. Wandelen door de natuur, maar ook in de stad. Goed bereikbaar met het openbaar vervoer!

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van DrentheDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Drenthe!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Drenthe? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Drenthe >>

 

Tags: rondwandelingen, Groene Wissels, 10-15 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>