natuurhuisje banner 750px
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Orvelte (nr. 353) | Museumdorp & Kleinschalig landschap

Groene Wissel Orvelte (nr. 353) | Rondwandeling Museumdorp

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling8 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingOrvelte (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 75/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk het wandelkaartje

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

‘Museumdorp Orvelte’ klinkt niet echt als een oord waar we met alle geweld heen moeten. Maar wát een meevaller: de omgeving van het Drentse Orvelte is werkelijk schitterend en heerlijk rustig, in tegenstelling tot het dorp zelf. Toch is ook dit brinkdorpje zeker de moeite van een bezoek waard vanwege de vele monumentale boerderijen. En de pannenkoeken natuurlijk.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Groene Wissels >>

De mooiste vakantiehuisjes van Nederland

Korte wandeling

Een korte wandeling zochten we, omdat een van onze 30 tenen uit de pas liep. Zo kwamen we uit bij Groene Wissel Orvelte. Een rondwandeling van 8 kilometer was nog net te doen. En de rest van ons dagje uit konden we het mooie dorp bezichtigen.

Lachen in Orvelte

Wat lacherig vielen we Orvelte binnen. Een Kachelmuseum, een Oudhollands snoepwinkeltje, een ritje met de Paardentram. Hoe suf wil je het hebben? Maar toch, het dorp heeft wel wat. Als je door je oogharen kijkt en alle toeristen wegfantaseert, zie je hoe het leven hier in vroeger eeuwen geweest moet zijn.

Groene Wissel Orvelte (nr. 353) | Rondwandeling Museumdorp

Kinderkopjes & oude klinkers

Orvelte, ontstaan tussen de 11e en 13e eeuw, presenteert zichzelf nadrukkelijk als museumdorp. Sterker nog: ze schreeuwen het van hun monumentale daken. Maar goed, ze hebben dan ook wel een batterij aan historische bezienswaardigheden, aan elkaar geregen door straten met kinderkopjes en oude klinkers.

Rietgedekte Saksische boerderijen

Een groot aantal rietgedekte Saksische boerderijen en andere gebouwen is ingericht voor het publiek. We zagen een houtzagerij, een smederij, een klompenmakerij, een kaasmakerij en nog veel meer. Daar kun je zien hoe de Orveltenaren in vroeger tijden leefden en werkten. Soms moet je daar wel je portemonnee voor trekken.

Groene Wissel Orvelte (nr. 353) | Rondwandeling Museumdorp

Een van de 5 mooiste dorpen van NL

In 1967 verkreeg een deel van Orvelte de status ‘beschermd dorpsgezicht’. En volgens lezers van ANWB Kampioen behoort Orvelte tot de 5 mooiste dorpen van Nederland. Het is maar dat je het weet.

Jonge mammoet (van 41.000 jaar)

Een paar jaar geleden kwam Orvelte nog in het nieuws vanwege de vondst van resten van een jonge mammoet in de omgeving. Een slagtand van een meter, een bonte verzameling kiezen en een stapeltje botten. De resten zijn zo'n 41.000 jaar oud.

Groene Wissel Orvelte (nr. 353) | Rondwandeling Museumdorp

Schoonbeker heideschapen

Veel jonger is de kudde schapen die we aantroffen in de schaapskooi. De kudde telt zo’n 300 Schoonebeker heideschapen. Ze waren net vers binnengebracht door een van de vrijwilligers die ze mee had genomen op een tocht over de heidevelden. Schapen hebben veel last van de warmte, leerden we van haar. “Ze staan dan het liefst in de kooi om uit te hijgen. Net als honden kunnen ze niet zweten, ze koelen af door te hijgen.” Weer wat geleerd.

Goudgeel graan & bloemrijke velden

Na de aangename pannenkoeken, waarmee ze je zo ongeveer op elke hoek van het museumdorp doodgooien, beginnen we de wandeling. Zonder veel verwachtingen. Al snel wandelen we echter door schitterend landschap. Akkers met goudgeel graan wisselen stuivertje met bloemrijke velden.

Groene Wissel Orvelte (nr. 353) | Rondwandeling Museumdorp

Mooi kleinschalig landschap

Over leuke onverharde paadjes maken we een bijzondere wandeling door het kleinschalig landschap rond het dorp. Na lome landweggetjes volgen groene graspaden over bollende esakkers. Je scheert langs een veentje en over slingerpaden zigzag je door het Reyntjesbos. Ook heide kom je op deze wandeling tegen. Hier is de Orvelter schaapskudde regelmatig te vinden. Langs een stokoude schaapskooi voert de wandeling, en langs wat dodelijk saaie grafheuvels.

Enorme schaapskudde

In vroeger eeuwen, vanaf de late middeleeuwen tot aan de twintigste eeuw, bestond de omgeving vooral uit heidegronden. Een enorme kudde met wel 2000 schapen zwierf over die weidse heide. Met hun mest maakten ze de essen vruchtbaar voor landbouw. In de vorige eeuw werd een groot deel van de heidevelden omgezet in landbouwgrond of ze werden bebost door Staatsbosbeheer.

Groene Wissel Orvelte (nr. 353) | Rondwandeling Museumdorp

Boerderij uit de IJzertijd

Tegen het einde van de wandeling kom je langs iets leuks: een boerderij uit de IJzertijd. Nou ja, een nepperd dan. Maar leuk is-ie wel. Archeologen vonden bij de aanleg van de nieuwe rondweg ten zuiden van Orvelte sporen van bewoning uit de IJzertijd (vanaf 750 voor onze jaartelling tot het jaar 0). En ze kwamen op het lumineuze idee een boerderij uit die tijd uit de grond te stampen.

Slapen tussen de schapen

Eiken palen vormen het skelet van de boerderij, de wanden zijn gevlochten van twijgen en aangesmeerd met leem. Op het dak ligt riet. Een schoorsteen is er niet, de rook van het haardvuur verdwijnt gewoon door het rieten dak. Binnenin heeft de boerderij één grote ruimte. Hier leefde het boerengezin samen met hun dieren. Lekker slapen tussen de schapen.

Groene Wissel Orvelte (nr. 353) | Rondwandeling Museumdorp

Oer 't veld

Over het veld keren we weer terug naar Orvelte. Valt je iets op aan deze zin? De naam Orvelte komt namelijk uit een samentrekking van 'over het veld'. Of zoals de Drent het zal zeggen 'Oer 't veld'.

Snel prachtig wandelen? Alle Groene Wissels >>

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

Tags: rondwandelingen, Groene Wissels, 5-10 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>