De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Hooghalen (nr. 531) | Kamp Westerbork & Radiotelescopen

Groene Wissel Hooghalen (nr. 531) | Kamp Westerbork & Radiotelescopen

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling17 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingHooghalen (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 82/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Prachtige Groene Wissel door de uitgestrekte boswachterij Hooghalen. Hier is het zelfs op drukke dagen nog stil. Zo stil dat ik op tweede Pinksterdag een ree spot, die mij spot en er als de spreekwoordelijke haas vandoor gaat. Indrukwekkend om verschillende redenen zijn Kamp Westerbork en de 14 enorme radiotelescopen waar je onderweg langskomt.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Groene Wissels >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Omdat ik in coronatijd het OV mijd, parkeer ik m’n auto op de grote parkeerplaats van Herinneringscentrum Kamp Westerbork (punt 2 in de routebeschrijving). Uitstekend startpunt voor deze bijzondere Groene Wissel.

Hart van Drenthe

Direct vanaf de parkeerplaats loop je de eindeloze bossen van boswachterij Hooghalen binnen. Brede lanen die hoge naaldbossen doorklieven wisselen af met heerlijke slingerpaadjes, waarbij ik soms over omgevallen bomen moet klimmen. ‘Hart van Drenthe’ heet deze streek, en dat hart is behoorlijk groen.

Groene Wissel Hooghalen (nr. 531) | Kamp Westerbork & Radiotelescopen

Verwilderd heideveld

Jong is de boswachterij ook: ze is grotendeels na de Tweede Wereldoorlog aangelegd. Daarvoor was dit één immens heidegebied. De wandeling voert langs een uitgestrekt heidegebied dat nog is overgebleven en schilderachtig is verwilderd. Hier en daar blinkt een spiegelglad vennetje waaruit heftig gekwaak opklinkt. Geen mens te bekennen: de kikkers en ik hebben de complete boswachterij voor onszelf, zo lijkt het.

Paars vlindertje

Verderop loop ik toch wat collega-wandelaars op anderhalve meter na tegen het lijf. Ze besluipen net een minuscuul paars vlindertje met een uit de kluiten gewassen camera. Ik aap ze gewoon na, al heb ik geen idee om wat voor soort vlindertje het gaat. Jullie wel? (zie foto hieronder)

Groene Wissel Hooghalen (nr. 531) | Kamp Westerbork & Radiotelescopen Groene Wissel Hooghalen (nr. 531) | Kamp Westerbork & Radiotelescopen

Kamp Westerbork: voorportaal van de hel

Dan wordt het wat drukker: de Trage Tocht nadert voormalig Kamp Westerbork, waar nu een museum is gevestigd. Westerbork stond tijdens de Tweede Wereldoorlog bekend als ‘voorportaal van de hel’. Het was een doorgangskamp naar concentratiekampen als Auschwitz en Sobibor. Ruim 100.000 joden werden hier per trein gedeporteerd naar concentratie- en vernietigingskampen in Duitsland, Polen en Tsjechië.

Commandantswoning

Meest opvallende gebouw van Kamp Westerbork is de ‘commandantswoning’: van 1942 tot 1945 de woning van de kampcommandant. Dit rijksmonument is het enige gebouw van het kamp dat nog in authentieke staat overeind staat. Om de houten woning tegen verval te beschermen hebben ze er een glazen kas overheen gezet.

Groene Wissel Hooghalen (nr. 531) | Kamp Westerbork & Radiotelescopen

Enorme radiotelescopen

Onder de indruk van de geschiedenis van het kamp, die te lezen is op grote panelen, wandel ik verder. Aan het eind van het ‘Melkwegpad’ stuit ik op de 14 enorme radiotelescopen van het Nederlands instituut voor radioastronomie. De telescopen, elk met een diameter van 25 meter, staan in strakke slagorde de mysterieuze hemel af te speuren.

De ontdekking van de hemel

Zo groot als ze zijn: het zijn hypergevoelige apparaten. Zo hoogsensitief dat strenge bordjes je al op kilometers afstand bevelen om je mobieltje uit te zetten, anders raken ze compleet van de kook. Overigens komen de telescopen voor in de roman ‘De ontdekking van de hemel’ van Harry Mulisch. Dankzij de telescopen van Westerbork zou die hemel inderdaad ontdekt zijn. Wat vervolgens afgestraft werd door de inslag van een komeet.

Groene Wissel Hooghalen (nr. 531) | Kamp Westerbork & Radiotelescopen

Ree & Schattenbergveen

In de donkere bossen zoek ik een veilig heenkomen. Daar kruist een mooie ree m’n pad. Jammer genoeg gaat hij er razendsnel vandoor als hij mij in het snotje krijgt. Even verder leidt de wandeling langs het Schattenbergveen: het mooiste ven langs de route. Een minipaadje schiet zigzaggend door een bos dat in een waar slagveld van omgewaaide bomen is veranderd.

Groene Wissel Hooghalen (nr. 531) | Kamp Westerbork & Radiotelescopen Groene Wissel Hooghalen (nr. 531) | Kamp Westerbork & Radiotelescopen

Hooggelegen paadjes

De Groene Wissel voert langs de bosrand met mooie zichten over uitgestrekte akkers met bieten, zo onthult mijn fameuze app Plantnet. Dan komt het Hooge Veld op m’n pad: een schitterend, golvend heideveld met wat eenzame berken. Kronkelige, hooggelegen paadjes doorkruisen dit gebied, en brengen me terug naar het startpunt. Prachtige tocht al met al!

Groene Wissel Hooghalen (nr. 531) | Kamp Westerbork & Radiotelescopen

Dorpsbakker Fleddérus (tip)

Het dorp Hooghalen ligt op de route, maar heb ik overgeslagen. Hier schijnt dorpsbakker Fleddérus de sterren van de hemel te bakken, aldus een enthousiaste reactie op Wandelzoekpagina: “Wat een lekkers allemaal daar (ook op zondagmiddag open).” Ik geef het maar even door voor de lekkerbekken onder jullie...

Mijn gps-track zonder Hooghalen vind je hieronder.

Mijn gps-track van Groene Wissel Hooghalen >>

Snel prachtig wandelen? Alle Groene Wissels >>

Groene Wissels & Trage Tochten: betaald per 2021

Groene Wissels en Trage Tochten waren altijd gratis te downloaden. Helaas zijn dit vanaf 2021 betaalde routes geworden. Kijk voor meer informatie op Wandelzoekpagina.nl.

Ga naar Wandelzoekpagina.nl >>

 

Bekijk de wandelreizen van SNPPlan je wandelvakantie bij SNP voor 2021

Actieve wandelreizen: SNP Natuurreizen is erin gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen. Bekijk de mogelijkheden voor als we weer mogen!

Vakantieplannen maken

Uiteraard houdt SNP zich aan het advies om tot medio maart 2021 niet naar het buitenland op vakantie te gaan. Maar plannen maken voor daarna mag natuurlijk wel. Dat kan zonder zorgen: je mag bij SNP tot 30 dagen voor vertrek je reis kosteloos omboeken of annuleren. En ze vragen géén aanbetaling. Zo kun jij met een goed gevoel nu al je vakantie voor 2021 boeken.

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van DrentheDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Drenthe!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Drenthe? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Drenthe >>

 

Tags: rondwandelingen, 15-20 km, Groene Wissels

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>