Groene Wissel Balloërveld, Kampsheide & hunebedden | Rondwandeling vanuit Rolde

Groene Wissel-wandeling over Balloërveld en Kampsheide vanuit Rolde

Het Balloërveld in Drenthe kende ik wel. Van lammetjes rond kerst in de schaapskooi. Of bloeiende hei in augustus. Dan liep ik planloos wat te dwalen. Het fijne van deze Groene Wissel is dat hij je lekker laat struinen maar dan mét een plan. Je trekt over het immense Balloërveld, maar ook langs prachtige stroomdalen van kronkelende beekjes. Mocht je warmlopen voor imposante hunebedden (die mensen heb je), kijk dan in het begin even extra uit je doppen. Kortom: aanradertje.

Rolde

Rolde zelf is al niet verkeerd. Bekend vanwege zijn ‘Dorp van Bartje’ (‘Ik bid nie veur bruune boon’n’). Rolde heeft een mooi brinkje met monumentale boerderijen rond een middeleeuwse kerk. Genieten maar.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Balloërveld

Groene Wissel-wandeling over Balloërveld en Kampsheide vanuit RoldeMooiste deel van de wandeling voert over het immense Ballooërveld: een enorm heidegebied, afgewisseld met kleine bosjes en af en toe een verstild vennetje. Die heide bloeiend zien? Ga dan half augustus. Maar ook in deze ijstijd die lente heet, is het hier heerlijk.

Loonerdiep & Rolderdiep

Dat Balloërveld (367 hectare) strekt zich eindeloos voor je uit, en via leuke kleine paadjes struin je eroverheen. Het veld ligt als een hoog plateau tussen de stroomdalen van het Loonerdiep en het Rolderdiep. Fijn zijn hier de vennetjes, flink dichtgegroeid met veenmossen en grassen.

Stenen bewoners

Uit archeologisch onderzoek is gebleken dat er al in de steentijd mensen woonden op het Balloërveld. Er zijn grafheuvels, een urnenveld en resten van akkerland uit de IJzertijd. Uit de middeleeuwen stamt het zandwegennet en het karrensporenreliëf met versmallingen bij doorwaadbare plaatsen.

Schaapskudde

Supervet is het als de kudde schapen met bijbehorende stoere herder over de heide trekt. Dat geluk viel ons ten deel. Zo’n herder wezen met je trouwe hond temidden van je eigen kudde schapen, dat lijkt me toch wel een van de mooiste baantjes op aarde. Met veel genoegen solliciteer ik ernaar, mocht de Balloërveld-directeur dit toevallig lezen.

Overigens heeft in 2011 een felle brand de schaapskooi volledig in de as gelegd. Leuk als je wat wilt geven voor de herbouw van de schaapskooi, kijk op SchaapskuddeBalloërveld.nl.

Beenbreek & kommavlinder

Het was zo steenkoud toen wij er waren dat alle flora en fauna zich behaaglijk in hun holletjes hadden teruggetrokken. Maar ze komen er wel in groten getale voor, hoor. Meer dan 200 plantensoorten, waaronder de zeldzame klokjesgentiaan, gevlekte orchidee en beenbreek. Bij onderzoek van Landbouwuniversiteit Wageningen werden verder liefst 25 vlindersoorten waargenomen, waaronder gentiaanblauwtjes, kommavlinders en eikepages. En dan zijn er nog tal van bijzondere vogels, heidekikkers, zandhagedissen, vossen, steenmarters en ga zo maar door.

Een gezellige beestenboel, zal ik maar zeggen.


B&B 't Huys van De Gouverneur in AssenMooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een overnachting (of twee) in het unieke B&B 't Huys van De Gouverneur in Assen.

B&B 't Huys van De Gouverneur in Assen B&B 't Huys van De Gouverneur ligt op 5 minuten lopen van het centrum van Assen. Gevestigd in een monumentaal gebouw waar ooit de eerste gouverneur van Assen woonde. Krijgt van 81 gasten op Trivago.nl een 9,5: “Gastvrij en gezellig. Prima plek als uitgangspunt voor het Pieterpad, van Zuidlaren tot Schoonloo, gezellige eigenaars, die je adviseren en toch je privacy geven, supermooie kamer, meer dan heerlijk ontbijt met verse spullen, heel fijn verblijf.”

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Hieronder een selectie van mijn foto's. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken.

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

 • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
 • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
 • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpeditiesFOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

 • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
 • Verre rondreizen, ruim 50 landen
 • Goede kwaliteit, scherpe prijs
 • Winnaar Vakantie Award 2016!

Bergsportreizen: de mooiste bergvakanties

Bekijk de mooiste bergvakanties op Bergsportreizen.nl Bergsportreizen.nl biedt bijzondere trekkings in de bergen. In Frankrijk, Italië, Spanje, Zwitserland, Oostenrijk en veel andere berglanden. Onderdeel van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging.

 • Scherpe prijzen zonder winstoogmerk
 • Grootste aanbod van Nederland
 • 115 jaar dé specialist in bergsport
 • Deskundige begeleiding
 • Kleine groepen