natuurhuisje banner 750px
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Rolde (nr. 345) | Ballooërveld & hunebedden

Groene Wissel Rolde (nr. 345) | Ballooërveld & hunebedden

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling14 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissels

Startplaats of station van deze wandelingRolde (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 82/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Prachtige Groene Wissel leidt je dwars over het immense Balloërveld. Maar ook door prachtige stroomdalen van kronkelende beekjes. Mocht je warmlopen voor imposante hunebedden (die mensen heb je), kijk dan in het begin even extra uit je doppen. Drenthe in optima forma. Aanrader!

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Groene Wissels >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Rolde

Rolde zelf is al niet verkeerd. Bekend vanwege zijn ‘Dorp van Bartje’ (‘Ik bid nie veur bruune boon’n’). Rolde heeft een mooi brinkje met monumentale boerderijen rond een middeleeuwse kerk. Genieten maar.

Balloërveld

Mooiste deel van de wandeling voert over het immense Balloërveld: een enorm heidegebied, afgewisseld met kleine bosjes en af en toe een verstild vennetje. Die heide bloeiend zien? Ga dan half augustus. Maar ook buiten heidetijd is het hier heerlijk.

Groene Wissel Rolde (nr. 345) | Ballooërveld & hunebedden

Loonerdiep & Rolderdiep

Dat Balloërveld (367 hectare) strekt zich eindeloos voor je uit, en via leuke kleine paadjes struin je eroverheen. Het veld ligt als een hoog plateau tussen de stroomdalen van het Loonerdiep en het Rolderdiep. Fijn zijn hier de vennetjes, flink dichtgegroeid met veenmossen en grassen.

Stenen bewoners

Uit archeologisch onderzoek is gebleken dat er al in de steentijd mensen woonden op het Balloërveld. Er zijn grafheuvels, een urnenveld en resten van akkerland uit de IJzertijd. Uit de middeleeuwen stamt het zandwegennet en het karrensporenreliëf met versmallingen bij doorwaadbare plaatsen.

Groene Wissel Rolde (nr. 345) | Ballooërveld & hunebedden

Schaapskudde

Supervet is het als de kudde schapen met bijbehorende stoere herder over de heide trekt. Dat geluk viel ons ten deel. Zo’n herder wezen met je trouwe hond temidden van je eigen kudde schapen, dat lijkt me toch wel een van de mooiste baantjes op aarde. Met veel genoegen solliciteer ik ernaar, mocht de Balloërveld-directeur dit toevallig lezen.

Beenbreek & kommavlinder

Het was zo steenkoud toen wij er waren dat alle flora en fauna zich behaaglijk in hun holletjes hadden teruggetrokken. Maar ze komen er wel in groten getale voor, hoor. Meer dan 200 plantensoorten, waaronder de zeldzame klokjesgentiaan, gevlekte orchidee en beenbreek. Bij onderzoek van Landbouwuniversiteit Wageningen werden verder liefst 25 vlindersoorten waargenomen, waaronder gentiaanblauwtjes, kommavlinders en eikepages. En dan zijn er nog tal van bijzondere vogels, heidekikkers, zandhagedissen, vossen, steenmarters en ga zo maar door.

Een gezellige beestenboel, zal ik maar zeggen.

Groene Wissel Rolde (nr. 345) | Ballooërveld & hunebedden

Diepjes

De wandeling naar het Balloërveld gaat langs het prachtige stroomdal van het Rolderdiep, een kronkelend beekje. En direct na de heide wandel je over aangename landwegen langs het stroomdal van het Loonerdiep.

Glooiend landschap

Die beekjes geven deze wandeling veel kleur en diepte. Het land glooit erdoor en de brede dalen zijn begroeid met grassen in allerlei tinten groen en bruin. Schitterend gezicht. Landschap dat onze ogen zachtjes streelt.

Groene Wissel Rolde (nr. 345) | Ballooërveld & hunebedden

Bloemen & vlinders (maar nu even niet)

De diepjes zijn in de loop der tijd in het land ingesleten, en zijn daardoor omgeven door hoger gelegen ‘stroomdallandschap’. Toen wij er waren, was alles nog winters kaal. In de zomer is dit vruchtbare land buitengewoon rijk aan bloemen en vlinders. Vooral anemonen en orchideeën hebben het er naar hun zin.

Mooiste landschap van NL

Het Loonerdiep en het Rolderdiep zijn beide benamingen van de Drentsche Aa, een samenhangend stelsel van beken dat vreemd genoeg alleen in de provincie Groningen Drentsche Aa heet. Maar goed, mooi is-ie wel! Het is ook de enige beek in Nederland die z’n oorspronkelijke meanderende loop heeft behouden. De Drentsche Aa en het omliggende esdorpenlandschap werden in 2005 samen met het Limburgse Geuldal uitgeroepen tot mooiste landschap van Nederland. Genieten maar...

Groene Wissel Rolde (nr. 345) | Ballooërveld & hunebedden

Kampsheide

Aan het eind van de wandeling langs het Loonerdiepje beland je plots in een klein maar bijzonder natuurgebiedje: Kampsheide. Kijk daar even naar het prachtige ven waar je deels omheen loopt.

Hunebedden-specialist

Kampsheide is een heide- en natuurgebied met grafheuvels en een offerberg uit de IJzertijd. In de negentiende eeuw was het in handen van de Asser rechtbankpresident Sijbrand Gratama (slaapverwekkend weetje: zijn zoon Lucas was hunebedden-specialist). Toen vanaf 1860 de omringende heidegronden werden omgezet in landbouwgrond, werd Kampsheide gespaard omdat het particulier eigendom was.

Groene Wissel Rolde (nr. 345) | Ballooërveld & hunebedden

Archeologische rijkdom

Nu wordt Kampsheide aan alle kanten in de watten gelegd vanwege de natuurlijke en archeologische rijkdom ervan. Om vergrassing en bebossing van de heide tegen te gaan, wordt het terrein het hele jaar begraasd door een kleine kudde Drentse heideschapen. De bossen worden zo veel mogelijk met rust gelaten, waardoor ze heel natuurlijk aandoen.

Kedeng-kedeng

Na Kampsheide wandel je over een opvallend lijnrecht pad: het voormalige tracé van spoorlijn Assen - Stadskanaal. Die is in 1905 aangelegd door de NV Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij. De laatste trein reed in 1978 over deze spoorlijn. Nu is het een wandel- en fietspad. Besmuikt neuriënd volgden onze passen het ritme van kedeng-kedeng-oe-oe!

Groene Wissel Rolde (nr. 345) | Ballooërveld & hunebedden

Rolde

Het esdorp Rolde (anno 1187) is startpunt van deze wandeling. Let daar even op het mooie kerkje: de gotische Jacobuskerk uit de 14de eeuw. De kerktoren is van ver te zien. Het was een baken voor reizigers tussen de stad Groningen en Coevorden. De vele middeleeuwse karrensporen op het Balloërveld wijzen allemaal naar de toren van Rolde.

Rechtspraak in de Balloërkuil

Vóór 1813 was Rolde het hoofddorp van ‘landschap Drenthe’. De toenmalige rechtspraak in Drenthe vond hier en in Anloo plaats. Dat gebeurde in de etstoel, zoals de rechtbank destijds heette. Die etstoel kwam rondom Rolde bijeen, onder meer in de Balloërkuil.

Groene Wissel Rolde (nr. 345) | Ballooërveld & hunebedden

Schieten op Napoleon

Die Roldenaren, dat moeten gefrustreerde lui zijn. Want ondanks het grote belang van hun dorp, verwierf het nooit stadsrechten. Toen in 1813 de provincie Drenthe een hoofdstad nodig had, viel de keus op Assen dat kort daarvoor stadsrechten had gekregen van Lodewijk Napoleon. Die Napoleon, die kunnen ze waarschijnlijk wel schieten in Rolde.

Groene Wissel Rolde (nr. 345) | Ballooërveld & hunebedden

Hunebedden

Hunebedden-junks komen op deze wandeling goed aan hun trekken. Direct al in Rolde kom je langs de meest imposante hunebedden die ik ken: D17 en D18 (alle hunebedden hebben nummers). Ze liggen dicht bij elkaar en vlakbij de gotische kerk.

Snel prachtig wandelen? Alle Groene Wissels >>

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

Tags: rondwandelingen, 10-15 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>