Groene Wissel Anlooërdiepje & Landgoed Ter Borgh | Rondwandeling vanuit Anloo

Groene Wissel-wandeling Anloo langs het AnlooërdiepjeSchitterende Groene Wissel in een van de mooiste gebieden van Nederland: de Drentsche Aa. Je wandelt door betoverend beekdal. Start- en eindpunt bij het schattigste kerkje van Nederland: de Magnuskerk in Anloo.

Schitterend kerkje

Dit gebied ken ik op m’n duimpje, ik kom er al twintig jaar. Ik hou van het weidse boerenland, van het schitterende kerkje van Anloo, van het beekdal met het meanderende Anlooërdiepje, van de zachte plooien van de Hondsrug. Alles is er even mooi. Of om met Facebook te spreken: Vind ik leuk.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Groene Wissel-wandeling Anloo langs het Anlooërdiepje

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling10 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingAnloo

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 85/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Anloo, het startpunt van deze Groene Wissel, is een heerlijk klein brinkdorpje, gelegen tussen het stroomdallandschap van de Drentsche Aa, de Hondsrug, het Evertsbos en het historisch rijke Kniphorstbos. Het dorpje telt zo’n 400 inwoners.

Echt boerendorp

Al is het aantal agrariërs in de loop der tijd afgenomen, Anloo ademt nog altijd de sfeer van een echt boerendorp. In de oogstmaanden persen volgeladen tractors zich door de beklinkerde Hoofdstraat, die gesierd wordt met prachtige oude boerderijen. Leuke foto’s en ansichtkaarten van vroeger zijn overigens te vinden op Picasa.

Bruisend verenigingsleven

Anloo kent ook een bruisend verenigingsleven, met elf verenigingen, van ‘Vrouwen van nu’ tot IJsvereniging ‘Allen samen’. Toneelvereniging Excelsior verkeert in ernstige problemen nu regisseur, souffleur en tal van toneelspelers er de brui aan hebben gegeven. Jammer.

Magnuskerk

Parel van het dorp is de schitterende Magnuskerk, die dateert uit de 11de eeuw. In mijn ogen een van de mooiste kerkjes van Nederland. Maar ik ben bevooroordeeld, want ik kom er al vele jaren langs en heb er ook een paar keer kerstavond mogen vieren.

 

Fresco’s uit de 13de eeuw

Het romaanse kerkje is genoemd naar Magnus, bisschop van Trani, die na zijn marteldood heilig werd verklaard. Het schip van de kerk is in de elfde eeuw opgetrokken uit tufsteen, een zachte vulkanische steensoort uit de Rijnstreek van Duitsland. Dertiende eeuwse fresco’s sieren de muren met voorstellingen uit het leven van Maria: de Annunciatie, de Visitatie, de geboorte van Christus en de Vlucht naar Egypte.

Etstoel: rechtspraak op z'n Drents

Mocht je in de gelegenheid zijn: rond 19 augustus, de feestdag van Sint Magnus, heerst hier een bijzondere sfeer. Dan wordt namelijk een rechtszitting van de middeleeuwse Etstoel nagespeeld, zoals het Drentse gerechtshof destijds heette. Dit hof bestond uit een Drost en 24 Etten, gekozen uit de inwoners. Het naspelen van de Etstoel is gebaseerd op ware feiten en de personen die terecht staan, hebben eeuwen geleden werkelijk geleefd. Elk jaar komen duizenden bezoekers op dit evenement af.

Anlooërdiepje

De omgeving van Anloo combineert boerenland met het lieflijke stroomdal van het Anlooërdiepje waar je een paar kilometer langsloopt. Dit wild meanderende beekje is omgeven door houtwallen met tientallen dwarswalletjes die het glooiende beekdal in lopen. In de zomer staat het vol bloemen. Vele honderden jaren lang lieten de boeren van Anloo hier hun koeien grazen en haalden ze er hun wintervoorraad hooi binnen.

Anlooërdiepje & Drentsche Aa

Het Anlooërdiepje is een van de benamingen van de Drentsche Aa, een samenhangend stelsel van beken dat vreemd genoeg alleen in de provincie Groningen Drentsche Aa heet. Ik zal jullie niet vermoeien met de tientallen namen die de beek in Drenthe heeft.

Mooiste landschap van Nederland

De Drentenaren zijn er blijkbaar trots op. En terecht, want wat is hij mooi! Het is ook de enige beek in Nederland die z’n oorspronkelijke meanderende loop heeft behouden. De Drentsche Aa en het omliggende esdorpenlandschap werden in 2005 samen met het Limburgse Geuldal uitgeroepen tot mooiste landschap van Nederland. Genieten maar...

Rutger Kopland

De Drentsche Aa inspireerde dichter Rutger Kopland tot het bouwen van een brug over de beek. En natuurlijk componeerde hij er een gedicht over. Een paar regels:

"Morgens aan de rivier, morgens waarin
hij nog lijkt te overwegen
waarheen hij die dag
weer zal gaan"

Evertsbos

Je zult je niet vervelen. Deze korte Wissel zit lekker volgestampt met allerlei hoogtepuntjes. Zoals het Evertsbos. Niet dat dit bos nou zo bijzonder is, al is het er lekker rustig, zijn de struinpaadjes niet verkeerd en kom je langs een mooi verstild vennetje.

Drents Pompeii

Levende zielen ontmoet je niet veel in dit bos. Wel veel dooien: een hunebed en grafheuvels herinneren aan de begraafgewoonten van onze voorvaderen. Ook zijn er resten gevonden van een weg die al in de bronstijd in gebruik was en over de hele Hondsrug liep. Dat prehistorische pad doorkruis je bij een van die grafheuvels (attentie: vergeet niet naar links- rechts-links te kijken bij het oversteken). Vanwege zijn archeologische rijkdom staat het gebied rond Anloo bekend als het Pompeii van Drenthe.

Landgoed Ter Borgh

Leuk is de geschiedenis van de boswachterij. Zij behoorde vroeger namelijk tot het landgoed Ter Borgh. Maar de dorpelingen noemden haar het Evertsbos, naar de familie Everts, de eigenaren van het landgoed. De Everts plantten in 1914 het eerste dennenbos.

Mammoetbomen

Het landschap in de boswachterij is kleinschalig en afwisselend. Er zijn lanen en houtsingels aangelegd, waartussen gemengd bos groeit. In de boswachterij zijn in de loop der tijd uitheemse bomen aangeplant, zoals 25 mammoetbomen (Sequoiadendron giganteum), met ruim 30 meter de hoogste bomen in het Evertsbos.

Pinetum

Als klap op de vuurpijl nam de familie Everts in 1953 het initiatief tot de aanleg van Pinetum Ter Borgh, met maar liefst 500 verschillende soorten coniferen. Toen ik er wandelde, was het er doodstil. Zo stil dat ik het gewoon een beetje eng vond. Alsof elk moment een van de Evertsjes als geest uit de fles tussen de coniferen zou kunnen opduiken, BOEH!

Mini-begraafplaats

Denkbeeldig is dat niet. Kunnen jullie een geheimpje bewaren? Bijna niemand weet dat, ook de maker van deze Groene Wissel niet, maar diep verscholen in het bos ligt een mini-begraafplaatsje van de familie Everts. Ik ben er in de loop der jaren stiekem een paar keer geweest. Er liggen een stuk of vijf Evertsjes begraven en eigenlijk mag je er niet komen. Ik verklap ook niet waar hij precies ligt.

Japanse Parasolden

Dat Pinetum: loop er beslist even overheen. Bij veel bomen staat een bordje met informatie. Een beetje oubollig misschien, maar nu weet ik wel dat de Japanse Parasolden al minstens 225 miljoen jaar op aarde groeit. Deze dennen werden vroeger gebruikt bij de bouw van de huizen van rijke en machtige Japanners. En als je gesnapt werd bij het kappen, kreeg je de doodstraf. Deden ze niet lullig over in Japan. Kan de PVV nog een puntje aan zuigen.


De Koningsherberg in AnlooMooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een hotelletje in de buurt en je hebt een superweekendje. Mijn tip: De Koningsherberg in Anloo

De Koningsherberg in het idyllische brinkdorpje Anloo wordt omgeven door de bossen en heidevelden van Nationaal Park 'Drentsche Aa'. Ruime kamers met badkamer. In het restaurant serveren ze royale porties van traditioneel Nederlandse gerechten. Krijgt van 153 gasten op Trivago.nl gemiddeld een 8,4: "Kamer goed, bedden goed, ontbijt goed. Prijs prima. Mooie ligging tegenover oude kerk van Anloo."

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Hieronder een selectie van mijn foto's. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken.


Cameranu: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera's en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Bekijk een filmpje van deze wandeling

Tags: rondwandelingen, Groene Wissels, 10-15 km, 5-10 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!