Leuke wandelroute door de bossen en over de heidevelden van de Hondsrug. Je loopt niet alleen door heerlijke natuur, maar vindt ook rijke geschiedenis op je pad. Zo kom je langs een van de mooiste hunebedden die deze provincie rijk is. Waterdichte schoenen zijn geen overbodige luxe!
Stromende paadjes
Want tjonge: wat zijn de paden vandaag kletskliedernat. Een lange decembermaand regen plus slecht doordringbare kleigrond verandert paadjes in meanderende beekjes. Waar wij dan weer omheen moeten meanderen. Hinkstapspringend van droog stukje naar droog stukje. Prima workout voor na de overdadige feestdagen.
Lekker gevarieerd
Lekker gevarieerd is deze route. Je wandelt niet alleen door bos maar ook een paar keer dwars over de heide. Prachtige, slingerende trajecten, met weidse uitzichten. Grazende schaapjes tussen de bomen maken het idyllische plaatje af.
Speciaal voor wandelaars: Canon Powershot Zoom
Camera en verrekijker in één: de droom van elke wandelaar. Met de compacte Canon Powershot Zoom kijk je die ijsvogel recht op z'n mooie snavel. En maak je er ook nog een foto of filmpje van. Hoe goed is hij?
De bossen van de Hondsrug zijn hier aangeplant in de jaren dertig van de vorige eeuw, vooral voor de productie van hout voor de Limburgse mijnbouw. Geen eeuwenoude woudreuzen dus, maar wel hier en daar schitterende beukenlanen. De Hondsrug is een geopark met Unesco-status.
IJstijden & prehistorische mensen
Zo’n 150.000 jaar geleden walste een onvoorstelbare ijsmassa over dit deel van Drenthe. Ruggen en dalen werden tijdens deze ijstijd gevormd. Veel later bewoonden prehistorische mensen dit gebied. En ze liet ons hun schatten na.
Grafheuvels & wilde wolven
En zo kom je langs een heel stel grafheuvels. Niet bijster boeiende bulten in het landschap. Maar zet je fantasie aan het werk en je ziet primitief geklede boeren de laatste eer bewijzen aan hun nabestaanden. Een knuppel binnen handbereik, want je weet nooit of een wilde wolf het op je voorzien heeft.
160 potten & kralen van barnsteen
Verderop, bij hunebed D26, zien we alleen wat verloren roodborstjes wegschieten. Hier begroeven zo’n 5000 jaar geleden de leden van het Trechterbekervolk hun doden. Bij opgravingen ontdekten ze op de keldervloer zo’n 160 potten, stenen wapens en gereedschappen, plus kralen van barnsteen.
Trechterbeker-dorpje & Queens Grass
Bijzonder is dat dit hunebed bijna helemaal intact is, met aan de zijkanten nog zogeheten poortstenen. Bij de meeste andere hunebedden zijn die verdwenen; geroofd voor onder meer de bouw van kerken. Vlak bij dit hunebed was vroeger een Trechterbeker-dorpje. Nu kijk je uit over de onwaarschijnlijk groene velden van het bedrijf Queens Grass.
Favoriet van boswachter Martijn Harms
Overigens is dit de favoriete wandeling van boswachter Martijn Harms. In een artikel in dagblad Trouw zegt hij: “Deze wandeling is mijn favoriet omdat ze zo gevarieerd is. Ze gaat door bos, heide en voert ook langs grafheuvels, de opvolgers van de hunebedden.”
En verder gaan we, langs en vervolgens dwars over het Drouwenerveld. Spiegelgladde vennetjes liggen schilderachtig in dit immense heideveld gedrapeerd. Onder andere het Lunsveen, een ven dat is ontstaan in de laatste ijstijd. Grappig: aan het begin van de 20ste eeuw gebruikten ze het ven als ijsbaan. Met een beetje geluk tref je de klapekster, die hier overwintert.
Grazende schaapjes
Tot begin vorige eeuw begraasden schapen het Drouwenerveld. Ze leverden mest voor de landbouw. Met de uitvinding van de kunstmest waren ze niet langer nodig en werden op de woeste gronden bomen aangeplant en de heide omgespit.
Historische keienwegen
Daarbij kwamen kleine keitjes naar boven, die ze gebruikten voor de aanleg van wegen. Die idyllische, typisch Drentse keienwegen zijn er nog altijd. Aan het eind lopen we over zo’n keienweg terug naar Buitencentrum Boomkroonpad. Keigave wandeling!
Markering: paaltjes met bruine kop
De route is uitstekend gemarkeerd met paaltjes met een bruine kop. Bij het startpunt Buitencentrum Boomkroonpad liggen handige foldertjes voor je klaar, met alle wetenswaardigheden van deze route.
Boomkroonpad
Mocht je nog puf hebben: je kunt hier ook een bijzondere route lopen. Niet op de grond, maar hoog in de bomen. Bij het start/eindpunt vind je namelijk het Boomkroonpad, een spannend pad van 125 meter lang door de boomtoppen. Staatsbosbeheer prijst het aan als “ideaal voor een uitje met de kinderen, maar stiekem ook heel leuk voor volwassenen”. Helaas hebben wij van Frankwandelt.nl hoogtevrees...
Mooiste huisjes midden in de natuur
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.
Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
De beste camera’s en verrekijkers!
Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.
Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Drenthe? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!