Boswachterspad Beek & Bos | Rondwandeling over de Hondsrug Boswachterspad Beek & Bos | Rondwandeling over de Hondsrug
Drenthe – Boswachterspad – 17km

Boswachterspad Beek & Bos | Rondwandeling over de Hondsrug

Boswachterspad Beek & Bos | Rondwandeling over de Hondsrug Boswachterspad Beek & Bos | Rondwandeling over de Hondsrug
Drenthe – Boswachterspad – 17km

Boswachterspad Beek & Bos | Rondwandeling over de Hondsrug

Heerlijk Boswachterspad over de Hondsrug. Je wandelt door de gevarieerde boswachterij die de illustere houtvester Jansen hier in de jaren dertig van de vorige eeuw aanlegde. Mooier nog is het lieflijke beekdal van de Andersche Diep met zijn oude houtwallen. Stil genieten kun je bij het Oude Hemelriek, een overwoekerd vennetje waar het goed toeven is voor padden, kikkers en salamanders.

Aan de wandel
Highlights van deze wandeling
  • Glooiende Hondsrug
  • Gevarieerde boswachterij
  • Oude Hemelriek
  • Boomkroonpad
  • Beekdal van de Andersche Diep
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Boomkroonpad: wandelen over boomtoppen

Al bij de start van dit Boswachterspad vind je een hoogtepunt. Letterlijk dan: het Boomkroonpad neemt je mee de lucht in en voert je 125 meter lang over de toppen van de bomen op 20 meter hoogte. Af te raden voor hoogtevrezers, maar ik wil dat zeker nog een keer gaan doen. Hoewel het vooral voor gezinnen met kinderen bedoeld is natuurlijk. Datzelfde geldt voor de gevaarlijke leeuwen in dit bos.

Boswachterspad Beek & Bos | Rondwandeling over de Hondsrug

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Drukte bij de start

Op deze winterse zondag is het bij de start flink druk met gezinnetjes. Het is Kerstvakantie en we zitten in een harde lockdown. De natuurgebieden zuchten onder alle Nederlanders die logischerwijs doen wat je nog wél kunt: wandelen en fietsen.

Boswachterspad Beek & Bos | Rondwandeling over de Hondsrug

Wandelaars & mountainbikers

Gelukkig is het even van de parkeerplaats af lekker rustig in boswachterij Gieten-Borger. Af en toe kruisen andere wandelaars mijn voetsporen. En op sommige stukjes deel ik het pad met mountainbikers. Die zie je sowieso steeds vaker in de bossen. Gelukkig zijn er ook steeds vaker aparte paden voor de fietsers, want een ongeluk zit in een klein hoekje.

Houtvester Jansen

Over mooie boslanen en kleine kronkelpaadjes doorkruis je de boswachterij, die is aangelegd door de bekende bosbouwpionier en houtvester J.J.M. Jansen. Rond de crisisjaren dertig van de vorige eeuw liet hij in Drenthe 14.000 hectare bos aanleggen, en hij kocht nog eens 18.000 hectare bos voor Staatsbosbeheer. Al met al zo’n 70.000 voetbalvelden groot is de boswachterij.

Boswachterspad Beek & Bos | Rondwandeling over de Hondsrug

Gevarieerde bossen

Tegelijk zorgde Jansen voor meer variatie in het bos. De overheersende grove den moest plaatsmaken voor Japanse lariksen, fijnsparren, Oostenrijkse dennen. Plus een keur aan loofbomen: inlandse en Amerikaanse eiken, berken, beuken en elzen. Zo ontstonden de schitterende bossen waar deze wandeling doorheen voert. Hij kreeg er veel lof voor toegezwaaid, en werd zelfs benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau.

Spechten & boommarters

In boswachterij Gieten-Borger leven verschillende spechtensoorten, zoals de grote bonte specht en de zwarte specht. De schuchtere groene specht herken je vooral aan z’n zang die klinkt als een spottende schaterlach. Boommarters kun je ook treffen in de bossen. De kans daarop is het grootst in de vroege ochtend.

Boswachterspad Beek & Bos | Rondwandeling over de Hondsrug

Suikerbieten

Na een paar kilometer openen de bossen zich en kijk je uit over weidse akkers. Als ik er langskom zijn ze net suikerbieten aan het oogsten. Zo te zien moet er nog heel wat gebeuren voor ze als suikerklontje in je kopje thee belanden.

Boswachterspad Beek & Bos | Rondwandeling over de Hondsrug

Beekdal van de Andersche Diep

Dit mooie Boswachterspad bereikt z’n hoogtepunt bij het beekdal van de Andersche Diep waar hij flink wat kilometers doorheen voert. Vruchtbare graslanden waar zo’n 600 relaxte Charolais runderen een goed leven hebben.

Boswachterspad Beek & Bos | Rondwandeling over de Hondsrug

Piepklein beekje

In de verte meandert het heldere Andersche Diep door z’n vruchtbare dal. Ongelofelijk dat dit piepkleine stroompje voor zo’n breed beekdal heeft gezorgd, op sommige plekken wel een kilometer breed. Het Andersche Diep is onderdeel van de bovenloop van de vele beken van de Drentsche Aa. Het kronkelt door een schilderachtig landschap van graslanden en houtwallen.

Houtwallen van 150 jaar

Die houtwallen zijn zo’n 150 jaar oud. Lange linten van grillige eiken, zilverwitte berken, knoestige beuken. Het Boswachterspad voert erdoorheen, waarbij je telkens mooie doorkijkjes op het beekdal krijgt. In lente en zomer zijn de beekweides buitengewoon bloemrijk en barst het hier van de vlinders, libellen en bosbeekjuffers. De zeer zeldzame Grauwe Klauwier broedt hier. En verstopt langs het beekdal staan orchideeën.

Boswachterspad Beek & Bos | Rondwandeling over de Hondsrug

Stuifzandbossen

Na een mooi glooiend heideveld slokt het bos je weer op. Even verderop loop je door oude stuifzandbossen. Vroeger lagen hier stuifduinen, maar die zijn ingetoomd door hoge grove dennen. Je komt langs een groot meer met een strandje. Hier is het weer flink druk met dagjesmensen. Buiten coronatijden is hier ook horeca.

Boswachterspad Beek & Bos | Rondwandeling over de Hondsrug

Oude Hemelriek

Rust en stilte vind je bij de oude Hemelriek, een schilderachtig, overwoekerd vennetje met veel riet en overhangende bomen. Midden op het ven zie je een klein eiland waar veenbes en veenmos groeit. In het voorjaar krioelt het hier van de padden, kikkers en salamanders. Volgens boswachter Martijn Harms van de Hondsrug het mooiste jaargetijde voor deze wandeling. “Alle kruiden staan in bloei en je hebt de grootste kans op een ontmoeting met een ree.”

Boswachterspad Beek & Bos | Rondwandeling over de Hondsrug

Gekeurd door de boswachter

Die Boswachterspaden zijn een ontdekking. Ze zijn mooi, gaan meestal over onverharde paden en zijn uitstekend gemarkeerd. Ze dragen het stempel ‘Gekeurd door de boswachter’, wat natuurlijk bedacht is door de slimme afdeling Marketing van Staatsbosbeheer. Maar leuk zijn de paden wel.

En als boswachter Martijn nog wat tijd over heeft, dan moet hij even ter hoogte van het Hemelriek gaan kijken, want daar mist een essentieel paaltje... Geconstateerd door boswachter Frank 😉

 

Mooiste natuurhuisjes van Drenthe!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
boswachterspad-bos-beek-10
boswachterspad-bos-beek-11
boswachterspad-bos-beek-12
boswachterspad-bos-beek-13
boswachterspad-bos-beek-14
boswachterspad-bos-beek-15
boswachterspad-bos-beek-16
boswachterspad-bos-beek-17
boswachterspad-bos-beek-18
boswachterspad-bos-beek-19
boswachterspad-bos-beek-20
boswachterspad-bos-beek-21
boswachterspad-bos-beek-22
boswachterspad-bos-beek-23
boswachterspad-bos-beek-24
boswachterspad-bos-beek-25

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Drenthe!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Drenthe? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Drenthe >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy