De mooiste Kerstcadeaus bij Cameranu

ANWB-wandeling Paterswolde | Landgoederen Eelde-route

ANWB-wandeling Landgoederen Eelde-route

Mooie wandelroute van de ANWB met veel afwisseling. De prachtige landgoederen en landhuizen zijn hier aaneengeregen als parels aan een snoer. Zeer mooi is ook natuurgebied het Friese Veen waar je via intieme paadjes doorheen slingert. In de verte scheren vliegtuigen laag over, terwijl jij langs vliegveld Eelde scheert (sorry ik bedoel natuurlijk: Groningen Airport Eelde). Neem op een warme dag je zwemkleren mee, want het Paterswoldsemeer lonkte als een dolle voor een duik.

Schitterende landhuizen

De route voert langs tal van prachtige landhuizen. Zoals Huis Vennebroek uit 1848. Op het omliggende landgoed komen 200 soorten paddenstoelen voor, waaronder de zeldzame avondroodstekelzwam. Huis Lemferdinge is een romantische 18de eeuwse trouwlocatie. En in Huis Vosbergen (1815) is het muziekinstrumentenmuseum gevestigd.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

  ANWB-wandeling Landgoederen Eelde-route
 

Aan de wandel?

  Afstand van deze wandeling17 km
  Wat voor soort wandeling?ANWB-wandeling
  Startplaats of station van deze wandelingPaterswolde
  Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 78/100
  Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling
  Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving
  Download GPS-trackDownload de routebeschrijving

Je komt over in totaal vijf landgoederen. Direct aan de start slinger je al door het rijke groen van landgoed De Braak. Vijvers, doorkijkjes en een heus doolhof-om-in-te-verdwalen tref je op je pad. In de 19de eeuw vonden ze die combi helemaal top.

De Braak van Roodbaard

De Braak is een ontwerp in Engelse landschapsstijl van een Groninger met een geweldige naam: Lucas Pieter Roodbaard. De lossere, ronde vormen van het landgoed waren voor velen een verademing na de strenge geometrische vormen uit de 18de eeuw. Bijzonder is ook het berceau: een laan met beuken die aan de toppen vervlochten zijn. Mocht je hier niet in een romantische bui komen dan moet je je maar laten nakijken.

Friese Veen

Hoogtepunt van de wandeling vonden wij het traject door het Friese Veen, een veenwinningsgebied dat is ontstaan in de 19de eeuw. Waar veen werd afgegraven, ontstonden petgaten die al snel vol water stonden. De petgaten werden van elkaar gescheiden door smalle legakkers waar de turven werden gedroogd. Door golfslag zijn de meeste legakkers verdwenen en kwam er steeds meer open water.

Moeras- en zompsprinkhanen

Het Friese Veen grenst aan de stad Groningen en bestaat uit moerasbos, rietland en open water, waar je mooi zicht op hebt vanuit de vogelkijkhut. In 2005 zijn hier voor het eerst zeldzame moeras- en zompsprinkhanen waargenomen.

Druiven, frambozen & aalbessen

Op de dijk langs het meer groeien appelbomen, druiven, frambozen en aalbessen. Vreemde vegetatie voor een natuurgebied, zul je zeggen. Dat zit zo: de dijk is rond 1900 verstevigd met stadsvuil uit Groningen. Met dit afval kwamen ook zaden en pitten mee uit de Groninger stadstuinen. Daaruit is deze bijzondere begroeiing voortgekomen. Tussen de planten zijn zelfs nu nog potten, pannen en deksels te zien. Vandaar dat de dijk 'de blikwal' genoemd wordt.

Paterswoldsemeer

Het Paterswoldsemeer ontstond in de 16de en 17de eeuw door vervening. In de 19de eeuw ontdekten de rijken het meer als een prettige verblijfsplaats. Een aantal prachtige buitens verrees aan de oevers. Sommige zijn nu café-restaurants, zoals het bijzondere restaurant De Paalkoepel uit 1908. Toch, het Paterswoldsemeer is lang niet zo leuk als het Friese Veen, al was het maar omdat je langs een vrij drukke weg loopt.

Museum De Buitenplaats

Museum De Buitenplaats toont figuratieve kunst van na 1945, vooral van in Nederland woonachtige kunstenaars. Het museum oogt met z’n moderne vormgeving niet heel aantrekkelijk. Maar het is werkelijk waard er binnen te lopen voor een bezoek. Dit weten we uit een eerder bezoek, want tijdens deze wandeling hadden we absoluut geen tijd om het museum in te lopen.

Lang leve de optische correctie!

Toen wij langskwamen, was de tentoonstelling Schone Schijn te zien. “De tentoonstelling ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan van de Rijksuniversiteit Groningen toont vier eeuwen ´spielerei´ met wetenschap in de beeldende kunst,” zo meldt de website trots. Uit de omringende tekst worden we niet veel wijzer. “In de zaal kan ieder die zich jong voelt, aan de slag met illusionisme in de beeldende kunst. Lang leve de optische correctie!” Wat bedoelen ze in vredesnaam? Binnenkort maar weer eens een bezoekje brengen aan De Buitenplaats om dit haarfijn uit te vogelen.

Trompe-l'oeil

Update: een week later hebben we ook Museum De Buitenplaats bezocht en het blijkt heel simpel te zijn. Het gaat gewoon over trompe-l'oeil. Snappie?


B&B 't Huys van De Gouverneur in AssenMooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een overnachting (of twee) in het unieke B&B 't Huys van De Gouverneur in Assen.

B&B 't Huys van De Gouverneur in Assen B&B 't Huys van De Gouverneur ligt op 5 minuten lopen van het centrum van Assen. Gevestigd in een monumentaal gebouw waar ooit de eerste gouverneur van Assen woonde. Krijgt van 81 gasten op Trivago.nl een 9,5: “Gastvrij en gezellig. Prima plek als uitgangspunt voor het Pieterpad, van Zuidlaren tot Schoonloo, gezellige eigenaars, die je adviseren en toch je privacy geven, supermooie kamer, meer dan heerlijk ontbijt met verse spullen, heel fijn verblijf.”

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpeditiesFOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!