ANWB-wandeling Paterswolde | Landgoederen Eelde-route

De mooiste actieve vakanties van ANWB

ANWB-wandeling Paterswolde | Landgoederen Eelde-route

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling17 km

Wat voor soort wandeling?ANWB-wandeling

Startplaats of station van deze wandelingPaterswolde (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 78/100

Download de routebeschrijvingNaar de routebeschrijving

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Mooie, afwisselende ANWB-wandelroute. De prachtige landgoederen en landhuizen zijn hier aaneengeregen als parels aan een snoer. Prachtig is ook natuurgebied het Friese Veen waar je via intieme paadjes doorheen slingert. Het Paterswoldsemeer nodigt uit voor een duik.

Snel prachtig wandelen? De mooiste ANWB-routes >>

Update: geen ANWB-wandeling meer

De ANWB heeft deze wandeling helaas uit z’n collectie gehaald. Niet getreurd: de website Drenthe.nl biedt precies deze zelfde route aan onder de noemer ‘Wandelroute Landgoederen Eelde’, inclusief beschrijving en GPS-track (zie het kadertje). Hulde!

Schitterende landhuizen

De route voert langs tal van prachtige landhuizen. Zoals Huis Vennebroek uit 1848. Op het omliggende landgoed komen 200 soorten paddenstoelen voor, waaronder de zeldzame avondroodstekelzwam. Huis Lemferdinge is een romantische 18de eeuwse trouwlocatie. En in Huis Vosbergen (1815) is het muziekinstrumentenmuseum gevestigd.

ANWB-wandeling Paterswolde | Landgoederen Eelde-route De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Vijf landgoederen

Je komt over in totaal vijf landgoederen. Direct aan de start slinger je al door het rijke groen van landgoed De Braak. Vijvers, doorkijkjes en een heus doolhof-om-in-te-verdwalen tref je op je pad. In de 19de eeuw vonden ze die combi helemaal top.

De Braak van Roodbaard

De Braak is een ontwerp in Engelse landschapsstijl van een Groninger met een geweldige naam: Lucas Pieter Roodbaard. De lossere, ronde vormen van het landgoed waren voor velen een verademing na de strenge geometrische vormen uit de 18de eeuw. Bijzonder is ook het berceau: een laan met beuken die aan de toppen vervlochten zijn. Mocht je hier niet in een romantische bui komen dan moet je je maar laten nakijken.

ANWB-wandeling Paterswolde | Landgoederen Eelde-route

Friese Veen

Hoogtepunt van de wandeling vonden wij het traject door het Friese Veen, een veenwinningsgebied dat is ontstaan in de 19de eeuw. Waar veen werd afgegraven, ontstonden petgaten die al snel vol water stonden. De petgaten werden van elkaar gescheiden door smalle legakkers waar de turven werden gedroogd. Door golfslag zijn de meeste legakkers verdwenen en kwam er steeds meer open water.

Moeras- en zompsprinkhanen

Het Friese Veen grenst aan de stad Groningen en bestaat uit moerasbos, rietland en open water, waar je mooi zicht op hebt vanuit de vogelkijkhut. In 2005 zijn hier voor het eerst zeldzame moeras- en zompsprinkhanen waargenomen.

ANWB-wandeling Paterswolde | Landgoederen Eelde-route

Druiven, frambozen & aalbessen

Op de dijk langs het meer groeien appelbomen, druiven, frambozen en aalbessen. Vreemde vegetatie voor een natuurgebied, zul je zeggen. Dat zit zo: de dijk is rond 1900 verstevigd met stadsvuil uit Groningen. Met dit afval kwamen ook zaden en pitten mee uit de Groninger stadstuinen. Daaruit is deze bijzondere begroeiing voortgekomen. Tussen de planten zijn zelfs nu nog potten, pannen en deksels te zien. Vandaar dat de dijk 'de blikwal' genoemd wordt.

Paterswoldsemeer

Het Paterswoldsemeer ontstond in de 16de en 17de eeuw door vervening. In de 19de eeuw ontdekten de rijken het meer als een prettige verblijfsplaats. Een aantal prachtige buitens verrees aan de oevers. Sommige zijn nu café-restaurants, zoals het bijzondere restaurant De Paalkoepel uit 1908. Toch, het Paterswoldsemeer is lang niet zo leuk als het Friese Veen, al was het maar omdat je langs een vrij drukke weg loopt.

ANWB-wandeling Paterswolde | Landgoederen Eelde-route

Museum De Buitenplaats

Museum De Buitenplaats toont figuratieve kunst van na 1945, vooral van in Nederland woonachtige kunstenaars. Het museum oogt met z’n moderne vormgeving niet heel aantrekkelijk. Maar het is werkelijk waard er binnen te lopen voor een bezoek. Dit weten we uit een eerder bezoek, want tijdens deze wandeling hadden we absoluut geen tijd om het museum in te lopen.

Snel prachtig wandelen? Alle ANWB-wandelingen >>

 

Foto’s van deze wandeling

anwb wandeling landgoederen eelde-10
anwb wandeling landgoederen eelde-11
anwb wandeling landgoederen eelde-12
anwb wandeling landgoederen eelde-13
anwb wandeling landgoederen eelde-14
anwb wandeling landgoederen eelde-15
anwb wandeling landgoederen eelde-16
anwb wandeling landgoederen eelde-17
anwb wandeling landgoederen eelde-18
anwb wandeling landgoederen eelde-19
anwb wandeling landgoederen eelde-20
anwb wandeling landgoederen eelde-21
anwb wandeling landgoederen eelde-22
anwb wandeling landgoederen eelde-23
anwb wandeling landgoederen eelde-24
anwb wandeling landgoederen eelde-25
anwb wandeling landgoederen eelde-26
anwb wandeling landgoederen eelde-27
anwb wandeling landgoederen eelde-28
anwb wandeling landgoederen eelde-29
anwb wandeling landgoederen eelde-30
anwb wandeling landgoederen eelde-31
anwb wandeling landgoederen eelde-32
anwb wandeling landgoederen eelde-33

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkers De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van Drenthe De 10 mooiste vakantiehuisjes van Drenthe!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Drenthe? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Drenthe >>

 

rondwandelingen, ANWB-wandelingen, 15-20 km

  • Hits: 16272

Copyright © 2021 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy