Mooie, afwisselende ANWB-wandelroute. De prachtige landgoederen en landhuizen zijn hier aaneengeregen als parels aan een snoer. Prachtig is ook natuurgebied het Friese Veen waar je via intieme paadjes doorheen slingert. Het Paterswoldsemeer nodigt uit voor een duik.
De ANWB heeft deze wandeling helaas uit z’n collectie gehaald. Niet getreurd: op Routeyou.com staat de GPS-track nog met een handig kaartje (zie het kadertje bovenaan). Hulde!
De route voert langs tal van prachtige landhuizen. Zoals Huis Vennebroek uit 1848. Op het omliggende landgoed komen 200 soorten paddenstoelen voor, waaronder de zeldzame avondroodstekelzwam. Huis Lemferdinge is een romantische 18de eeuwse trouwlocatie. En in Huis Vosbergen (1815) is het muziekinstrumentenmuseum gevestigd.
Je komt over in totaal vijf landgoederen. Direct aan de start slinger je al door het rijke groen van landgoed De Braak. Vijvers, doorkijkjes en een heus doolhof-om-in-te-verdwalen tref je op je pad. In de 19de eeuw vonden ze die combi helemaal top.
De Braak is een ontwerp in Engelse landschapsstijl van een Groninger met een geweldige naam: Lucas Pieter Roodbaard. De lossere, ronde vormen van het landgoed waren voor velen een verademing na de strenge geometrische vormen uit de 18de eeuw. Bijzonder is ook het berceau: een laan met beuken die aan de toppen vervlochten zijn. Mocht je hier niet in een romantische bui komen dan moet je je maar laten nakijken.
Hoogtepunt van de wandeling vonden wij het traject door het Friese Veen, een veenwinningsgebied dat is ontstaan in de 19de eeuw. Waar veen werd afgegraven, ontstonden petgaten die al snel vol water stonden. De petgaten werden van elkaar gescheiden door smalle legakkers waar de turven werden gedroogd. Door golfslag zijn de meeste legakkers verdwenen en kwam er steeds meer open water.
Het Friese Veen grenst aan de stad Groningen en bestaat uit moerasbos, rietland en open water, waar je mooi zicht op hebt vanuit de vogelkijkhut. In 2005 zijn hier voor het eerst zeldzame moeras- en zompsprinkhanen waargenomen.
Op de dijk langs het meer groeien appelbomen, druiven, frambozen en aalbessen. Vreemde vegetatie voor een natuurgebied, zul je zeggen. Dat zit zo: de dijk is rond 1900 verstevigd met stadsvuil uit Groningen. Met dit afval kwamen ook zaden en pitten mee uit de Groninger stadstuinen. Daaruit is deze bijzondere begroeiing voortgekomen. Tussen de planten zijn zelfs nu nog potten, pannen en deksels te zien. Vandaar dat de dijk 'de blikwal' genoemd wordt.
Het Paterswoldsemeer ontstond in de 16de en 17de eeuw door vervening. In de 19de eeuw ontdekten de rijken het meer als een prettige verblijfsplaats. Een aantal prachtige buitens verrees aan de oevers. Sommige zijn nu café-restaurants, zoals het bijzondere restaurant De Paalkoepel uit 1908. Toch, het Paterswoldsemeer is lang niet zo leuk als het Friese Veen, al was het maar omdat je langs een vrij drukke weg loopt.
Museum De Buitenplaats toont figuratieve kunst van na 1945, vooral van in Nederland woonachtige kunstenaars. Het museum oogt met z’n moderne vormgeving niet heel aantrekkelijk. Maar het is werkelijk waard er binnen te lopen voor een bezoek. Dit weten we uit een eerder bezoek, want tijdens deze wandeling hadden we absoluut geen tijd om het museum in te lopen.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.